Nodokļi

Vienojas par globālu minimālo uzņēmumu ienākuma nodokli vismaz 15% līmenī

LETA--AFP, 07.06.2021

Jaunākais izdevums

G7 valstis sestdien finanšu ministru apspriedē Londonā vienojušās globālā mērogā noteikt minimālo uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi vismaz 15% līmenī, lai iegrožotu lielo starptautisko korporāciju centienus maksāt pēc iespējas mazāk nodokļu.

"Esmu gandarīts paziņot, ka pēc gadiem ilgām diskusijām G7 finanšu ministri panākuši vēsturisku vienošanos reformēt globālo nodokļu sistēmu, pieskaņojot to globālajam digitālajam laikmetam," norādījis Lielbritānijas finanšu ministrs Riši Sunaks, pateikdamies kolēģiem.

Pēc viņa teiktā, tas palīdzēs nodrošināt, ka "pareizās kompānijas maksās pareizos nodokļus pareizajās vietās".

Briest jauns globāls režīms 

ASV pēdējā laikā aktīvi runā par nepieciešamību pasaulē ieviest jaunu kārtību, kas...

"Tās ir ļoti labas ziņas no taisnīguma un fiskālās solidaritātes viedokļa, bet sliktas ziņas nodokļu paradīzēm," atzinis Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs. "Uzņēmumi nu vairs nevarēs izvairīties no savu fiskālo saistību pildīšanas, viltīgi pārskaitot peļņu uz valstīm ar necaurskatāmu nodokļu struktūru."

Apspriedē Londonā piedalās "Lielā septiņnieka" valstu - ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas un Japānas - finanšu ministri.

Vācija un Francija atbalsta globālu minimālo UIN 21% apmērā 

Vācija un Francija otrdien paudušas atbalstu ASV aicinājumam ieviest globālu uzņēmumu ienākumu...

Kā norādīts sestdien izplatītajā ministru paziņojumā, galīgo vienošanos šajā jautājumā iecerēts panākt jūlijā paredzētajā G20 valstu ministru apspriedē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

ES pieņem minimālo ienākuma nodokli 15% apmērā daudznacionāliem uzņēmumiem

LETA--AFP, 16.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien pieņēma plānu par globāla minimālā ienākuma nodokļa 15% apmērā noteikšanu daudznacionāliem uzņēmumiem, dalībvalstu līderiem dodot galīgo piekrišanu pēc mēnešiem ilgām diskusijām.

Apmēram 140 valstu vienošanās par šādu minimālo ienākuma nodokli ir pieņemta ar nodomu izbeigt valstu centienus ar nodokļu samazināšanu piesaistīt pasaules bagātākos uzņēmumus savai teritorijai.

"Šodien Eiropas Savienība ir spērusi svarīgu soli uz nodokļu godījumu un sociālo taisnīgumu," paziņoja ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

"Minimālā nodokļa noteikšana ir atslēga, lai risinātu izaicinājumus, kurus rada globalizēta ekonomika."

Plāns tika izstrādāts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vadībā un to jau bija atbalstījušas ASV un vairākas lielās ES ekonomikas. Tā ieviešanu ES tomēr aizkavēja tas, ka dalībvalstis pauda iebildumus vai izmantoja bloķēšanas taktiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz bažām par arvien nākamajiem globālās pandēmijas viņiem, joprojām lielisks šis laiks ir daudzām akcijām. Piemēram, ASV akciju tirgus Standard & Poor's 500 indeksa vērtība teju katru jaunu dienu sasniedz jaunu rekordu.

Savukārt jebkāda akciju cenu atkāpšanās ir īslaicīga, kur investori šādu situāciju izmanto, lai šos vērtspapīrus iegādātos lētāk. Akciju cena nosacīti straujāk saruka, piemēram, ap pagājušā mēneša vidu. Tiesa gan, jau jūlija otrajā pusē ASV akcijas atgriezās uz jau minētā jaunu cenu virsotņu iekarošanas lielceļa.

Ir gan pa tādam tirgum, kur pesimisms tomēr ir ievilcies, kas uztur zināmas bažas par potenciālo notikumu attīstību finanšu tirgū.

"Vissmagākos zaudējumus cieta Āzijas uzņēmumu akcijas, kur Ķīnas varas iestādes pastiprināti vērsās pret privāto sektoru. Pagājušajā mēnesī Ķīnas valsts amatpersonas ierosināja izmeklēšanu par kiberdrošības pārkāpumiem attiecībā uz datu glabāšanu kopbraukšanas uzņēmumā Didi Global īsi pēc tam, kad uzņēmuma akcijas sākotnējā publiskajā piedāvājumā Ņujorkas biržā tika pārdotas par 4,4 miljardiem ASV dolāriem. Vēlāk Ķīnas varas iestādes noteica būtiskus ierobežojumus līdz šim plaukstošajai privātuzņēmumu darbībai izglītības un apmācības jomā. Jaunie noteikumi, kuri iegrožo izaugsmi un dažos gadījumos pat pilnībā sagrauj uzņēmumu izmantoto biznesa modeli, lika investoriem no jauna izvērtēt regulatīvā riska draudus, un viņi sāka atbrīvoties no ieguldījumiem šādos uzņēmumos. Šo tendenci vēl vairāk pastiprināja Ķīnas eksportētāju likstas, jo to izmaksas aug un piegādes ķēdēs jau ilgāku laiku rodas pārrāvumi pārvadājumu konteineru deficīta dēļ," stāsta Luminor Ieguldījumu pārvaldes vadītājs Atis Krūmiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru