Mazumtirdzniecība

«Vīraku» tirdzniecība Liepājā nonākusi policijas uzmanības lokā

Vēsma Lēvalde, 06.02.2013

Jaunākais izdevums

Četrās tirdzniecības vietās, kurās Liepājā pārdod kvēpināmās vielas jeb tā sauktās legālās narkotikas, veikti policijas reidi un izņemtas preces, kas, iespējams, satur aizliegtas vielas.

Reidi notikuši 2012.gada nogalē,Valsts policijai sadarbojoties ar Valsts darba inspekciju, VID kinologiem un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, preses konferencē informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa priekšnieks Gints Ešenvalds. Tā kā uz dažām vielām reaģējuši speciāli apmācītie suņi, tās nosūtītas ekspertīzei, kuras rezultāti gan joprojām nav saņemti, atzina G.Ešenvalds.

Reida laikā atklāti dažādi administratīvi sodāmi tirdzniecības prakses pārkāpumi, tomēr īsti vērsties pret šā biznesa pārstāvjiem pagaidām nevar, lai arī pērn Liepājā slimnīcā nonākuši vairāk nekā 10 nepilngadīgie, kuri saindējušies, smēķējot kvēpināmās vielas. Vairāku dzīvība «karājusies mata galā», apgalvoja G.Ešenvalds.

Ar šo biznesu Liepājā nodarbojas trīs komersanti.

Policija cer, ka situāciju uzlabos Saeimas Juridiskās komisijas šodien, 6.februārī, konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību. Tie paredz, ka turpmāk Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksts tiks aizstāts ar jaunāko psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulām. Izmaiņas līdzšinējā kārtībā nepieciešamas, jo saraksta papildināšana ar atklātām jaunām vielām nedod vēlamo rezultātu, un ražotāju iespējas sintezēt jaunas vielas, nedaudz pamainot ķīmisko struktūru, ir praktiski bezgalīgas, norāda likumprojekta autori Veselības ministrijā.

Populārāko jauno psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulas sagatavos Veselības ministrija, un tādējādi tiks ierobežota visu šajās ķīmiskajās grupās ietilpstošo vielu izmantošana. Sagatavotās pamatformulas ietver visas patlaban apritē esošās jaunās psihoaktīvās vielas, kā arī daļu no vielām, kas varētu tikt sintezētas no jauna ar paredzamu psihoaktīvo iedarbību.

Juridiskā komisija nolēma likumprojektu izskatīšanai Saeimā virzīt kā steidzamu, un Saeimā pirmajā lasījumā to plānots izskatīt 7.februārī, bet galīgajā lasījumā pieņemt 14.februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kratīšanas laikā marihuānas audzētavā atrod arī halucinogēnās sēnes

Žanete Hāka, 25.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki šogad Latvijas teritorijā atklājuši četras marihuānas audzētavas, informē Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kratīšanu laikā kopumā atsavināti aptuveni 7,5 kilogrami marihuānas. Vienā no kratīšanām atrastas un izņemtas arī halucinogēnās sēnes lielos apjomos. Aktīvu darbu narkotiku apkarošanas jomā veikušas arī citas Valsts policijas struktūrvienības.

Kopumā šogad ONAP Narkotisko un psihotropo vielu izplatības apkarošanas nodaļas darbinieki 15 veiktajās kratīšanās izņēmuši 6,5 kilogramus jeb 92 stādus nežāvētas marihuānas, kā arī kilogramu izžāvētas marihuānas. Uzsākto kriminālprocesu ietvaros par marihuānas audzēšanu, glabāšanu realizēšanas nolūkos vai realizēšanu aizturētas 11 personas. Piecām personām tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Privātpersonas atkal drīkst saņemt zāles pa pastu no trešajām valstīm

Lelde Petrāne, 08.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas, 8. jūlija, privātpersonas atkal drīkst saņemt zāles pa pastu no trešajām valstīm, jo spēkā stājušies grozījumi Ministru kabineta 2007. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 416 Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Joprojām pa pastu ir aizliegts saņemt narkotiskās un psihotropās zāles, narkotiskos analgētiķus, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas, anaboliskos steroīdus, testosteronus, augšanas hormonus vai to analogus.

Pa pastu sūtīto zāļu apjoms nedrīkst pārsniegt daudzumu, kāds nepieciešams sešu mēnešu lietošanai. Katram zāļu veidam ir jāatrodas oriģinālajā iepakojumā, uz kura identificējams zāļu ražotājs un ražotājvalsts. Tāpat jābūt receptei vai ārstniecības iestādes izdotam dokumentam, kas pamato zāļu nepieciešamību, kā arī zāļu pirkuma čekam vai līdzvērtīgam dokumentam, kas apliecina zāļu iegādi.

Ja viena zāļu veida oriģinālo iepakojumu skaits ir lielāks nekā trīs, personai rakstiski jāapliecina, ka zāles tiks izmantotas personiskai lietošanai, ka tās nav zāles, kuras aizliegts sūtīt pa pastu un ka persona uzņemas pilnu atbildību par šo zāļu lietošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

AR FOTO: Bēgļi no Somālijas Latvijā centušies ievest ap 600 kg psihotropo vielu

Lelde Petrāne, 09.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VID Muitas policijas pārvalde kopā ar Muitas pārvaldes amatpersonām atklājusi vairākus liela apjoma psihotropo vielu kontrabandas sūtījumus no Kenijas. Tos organizējuši Somālijas pilsoņi, kam Austrijā un Slovēnijā piešķirts bēgļu statuss.

Sūtījumi tika atrasti kravā, kas Latvijā bija ievesta ar avio reisu no Turcijas. Kravā atradās 21 kartona kaste ar kaltētas hennas lapām ar kopējo svaru 432 kg.

Kriminālprocesa ietvaros izņemtās vielas paraugs tika nosūtīts ķīmiskās ekspertīzes veikšanai. Muitas laboratorijas eksperta atzinums apstiprināja, ka izņemtā viela ir augu valsts produkts ar psihotropu iedarbību catha edulis jeb «khat».

Tajā pašā dienā VID Muitas pārvaldes darbinieki lidostā Rīga muitas kontrolei novirzīja vēl vienu sūtījumu no Kenijas, kurā saskaņā ar dokumentiem atradās kaltētas hennas lapas ar neto svaru 44 kg. Kontroles laikā tika konstatēts, ka sūtījumā esošā augu izcelsmes viela vizuāli izskatās tieši tāda pati kā 432 kg sūtījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vasarnīcas teritorijā Jūrmalā izņemts vēl nebijis daudzums psihotropo vielu

Lelde Petrāne, 22.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušās nedēļas nogalē Jūrmalā Valsts policija izņēmusi 40,5 kilogramus psihotropo vielu jeb «spaisa», kas bija paslēpts maisiņos puķu dobē vasarnīcas teritorijā. Aizdomās par šo vielu glabāšanu realizācijas nolūkā lielā apmērā aizturēts 31 gadu vecs vīrietis. Aizturētajam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Valsts policija bija saņēmusi operatīvo informāciju par to, ka Jūrmalā, Vārnukrogā, tiek glabātas narkotiskās vai psihotropās vielas lielā apmērā. Pārbaudot šo informāciju, sestdien, 18. martā, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa policisti ieradās minētajā vietā, lai veiktu kratīšanu. Kratīšanā piedalījās arī Rīgas Brasas iecirkņa policisti.

Policistu ierašanās brīdī vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par šo vielu glabāšanu realizācijas nolūkā, neatradās vasarnīcā. Kratīšanā, kas ilga visu dienu, policisti pie mājas atrada ar plēvēm pārklātu puķu dobi. Paceļot plēves, atklājās, ka apakšā atrodas apmēram pusotru metru dziļa bedre, kas pilna ar iepakojumiem ar nezināmas izcelsmes vielu. Sākotnējās ekspertīzes rezultāti liecina, ka tur atradušies 40 kilogramu un 458 grami psihotropo vielu ar ķīmisko formulu JWH-018.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada 11 mēnešos valsts ieņēmumu jomā kopumā uzsākti 163 kriminālprocesi, muitas jomā – 980. Savukārt attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu ir uzsākti 72 kriminālprocesi un kriminālvajāšanai nosūtīti 9 kriminālprocesi.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš informē, ka visa 2018. gada laikā attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu bija uzsākti 17 kriminālprocesi, savukārt kriminālvajāšanai nosūtīti 5 kriminālprocesi.

«Šis ievērojamais pieaugums ir noticis saistībā ar skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu un, iespējams, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu,» uzsvēra K. Podiņš. Viņš norāda, ka šogad arestēti finanšu līdzekļi 13,1 milj. eiro apmērā, arestēta kustamā manta 664 535 eiro apmērā, arestēta nekustamā manta 8,9 milj. eiro apmērā, turklāt manta (1,4 milj. eiro apmērā), kas ir atzīta par noziedzīgi iegūtu. Bez tam šogad VID atklājis un pārtraucis 16 organizētu noziedzīgu grupējumu darbību, no kuriem visvairāk – 10 valsts ieņēmumu jomā, trīs - akcīzes preču un trīs - narkotisko un psihotropo vielu apritē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Meklē narkotikas Liepājas veikalos

Vēsma Lēvalde, 03.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākos Liepājas veikalos konstatēta tirdzniecība ar, iespējams, aizliegtām narkotiskajām vai psihotropajām vielām.

Valsts policijas Kurzemes RP Liepājas iecirkņa darbinieki kopā ar Kurzemes reģionālās Valsts darba inspekcijas Liepājas sektora pārstāvjiem, kā arī VUGD Kurzemes reģiona brigādi un VID Muitas pārvaldes kinologiem ar īpaši apmācītiem suņiem veikuši reidu vairākos veikalos Liepājas centrā, A.Pumpura ielā un Siena ielā, kā arī Ziemeļu priekšpilsētā (Piltenes ielā), kur tiek veikta tirdzniecība ar augu valsts izcelsmes maisījumiem.

Reida laikā veikalā A.Pumpura ielā tika izņemti 43 polietilēna iepakojumi ar zaļganbrūnu augu masu. Par notikušo uzsākts kriminālprocess.

Veikalā Siena ielā tika izņemti 13 iepakojumi ar augu valsts izcelsmes maisījumu, uzsākta administratīvā lietvedība. Šeit izņemts arī portatīvais dators, tiks pārbaudīts, vai tas nesatur nelicencētas programmas un vai netiek pārkāptas autortiesības. Uzsākta arī pārbaude, lai noskaidrotu, vai tiek ievērota likumā noteiktā norēķinu kārtība - kasē nebija ieskaitīta nauda (vairāk nekā 800 latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pārrobežu e-recepšu datu apmaiņa ar Eiropas Savienības dalībvalstīm - praktiska sistēma, kas noderēs daudziem ceļotājiem no Latvijas

Edžus Žeiris, e-recepšu datu apmaiņas sistēmas izstrādātājs un uzturētāja SIA “ZZ Dats” direktors, 27.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju iegādāties savas e-receptes zāles citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs komandējuma, tūrisma brauciena vai citas īslaicīgas uzturēšanās laikā.

Līdz šim Latvijā izrakstītas zāles ārzemēs varēja iegādāties tikai gadījumā, ja recepte bija izrakstīta uz papīra veidlapas.

E-receptes zāles jau var iegādāties Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Portugālē un Spānijā, un pakāpeniski šo valstu skaits palielināsies, informē Nacionālais veselības dienests (NVD). Arī noteiktu ES dalībvalstu iedzīvotāji Latvijas aptiekās var iegādāties savu e-recepšu zāles, ja mītnes valsts ir uzsākusi datu apmaiņu ar Latviju. Šobrīd Latvijas aptiekās var iegādāties zāles, kas ir izrakstītas Igaunijā, Polijā, Čehijā, Portugālē un Spānijā. Atbilstoši NVD pieejamajai informācijai arī Latvijas aptiekās jau bijuši pirmie gadījumi, kad izsniegtas ārzemēs izrakstīto e-recepšu zāles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija pagājušajā gadā likvidējusi 27 marihuānas audzētavas, Valsts policijas (VP) gada pārskata sanāksmē teica VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

2014.gadā Valsts policija 1887 reizes atsavinājusi narkotiskās, psihotropās un jaunās psihoaktīvās vielas.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis sanāksmē akcentēja paveikto saistībā ar jauno psihoaktīvo vielu apkarošanu. Viņš uzsvēra, ka pieņemtie grozījumi likumā ir bijuši pietiekami, lai jaunieši kaitīgos augu maisījumus nevarētu iegādāties brīvi.

Pagājušajā gadā policijas darbinieki atsavinājuši 15,9 kilogramus narkotiku no amfetamīnu grupas. Tāpat policijas darbinieki pagājušajā gadā atsavinājuši 12,3 kilogramus jauno psihoaktīvo vielu, 35,5 kilogramus kanabinoīdu un 10,6 kilogramus opiātu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aiztur[ējis personu grupu, kas nodarbojas ar cigarešu kontrabandu, izmantojot kravas autotransportu, informē VID abiedrisko attiecību nodaļa.

VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonas, veicot operatīvo pasākumu kompleksu, 2015. gada 14. augustā atklāja un apturēja organizētas noziedzīgās grupas darbību. Četras personas aizturētas un atzītas par aizdomās turamām. Noziedzīgais grupējums nodarbojās ar kontrabandas cigarešu ievešanu un izplatīšanu Rīgā.

Sekmīgas aizturēšanas operācijas laikā Jāņavārtu ielā, Rīgā kādā autoservisā tika konstatēts Krievijā reģistrēts kravu vilcējs ar puspiekabi, kura konstrukcijas elementos tika atrastas un izņemtas 79 780 gab. cigarešu bez akcīzes markām - 39 800 gab. cigarešu Fest un 39 980 gab. cigarešu Premjer.

Komentāri

Pievienot komentāru