Jaunākais izdevums

Latvijā ir sākusi darboties ciparu televīzija, kurā pieejami četri bezmaksas kanāli – LTV 1, LTV 7, TV5 un LNT, kā arī plašāks maksas saturs.

Par to šodien LNT raidījumā 900 sekundes informēja ciparu TV ievesēja Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Ciparu TV var skatīties, ja ir jaunākās paaudzes televizors, kurā jau ir iebūvēta ciparu TV uztveršanas iekārta, vai arī iegādājoties īpašu dekoderu. Pēc J. Gulbja teiktā, tirgū ir pieejami dažādi dekoderi, taču Lattelecom tirgotajiem ir īpaši pārbaudīta savietojamība ar uzņēmuma veidoto digitālās TV tīklu. Tie maksā 39 latus, kā arī dekoderus iespējams iegādāties uz nomaksu, maksājot divus latus mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālās skaņas apraides tehnoloģijas (DAB, DAB+) jeb ciparu radio apraides tīkla izbūve Latvijā varētu izmaksāt 8,6 miljonus eiro, pastāstīja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pārstāve Vineta Sprugaine.

Viņa skaidroja, ka LVRTC būtu gatavs veikt tīkla izbūvi gadījumā, ja tiktu pieņemts lēmums par pāreju uz ciparu radio apraidi.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) 25.maija sēdē uzklausīja LVRTC pārstāvjus par zemes ciparu skaņas (DAB+) apraides testu, Latvijā esošās radio apraides uzlabošanu un nepieciešamo finansējumu, kā arī par zemes ciparu televīzijas bezmaksas programmu izplatīšanas tīkla paplašināšanu.

Sprugaine norādīja, ka LVRTC pārstāvji tikšanās laikā prezentēja testēšanas gaitu, pirmās prognozējamās izmaksas ciparu radio apraides tīkla izbūvei, kā arī pirmos aprēķinus par ietaupījumu, kas sabiedriskajam radio rastos pārejot uz ciparu apraidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gada beigās varētu būt zināms, kad Latvijā atslēgs analogo TV

, 24.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) līdz 15.decembrim ir lūgusi raidorganizācijām iesniegt pieteikumus par licenču pārreģistrāciju, tādējādi tās būs spiestas definēt vai saglabā bezmaksas vai vēlas iegūt maksas kanāla statusu.

Satiksmes ministra Kaspara Gerharda padomniece Inga Spriņķe Db pastāstīja, ka NRTP, saņemot raidorganizāciju pieteikumus, līdz Ziemassvētkiem varētu nosaukt termiņu, kad Latvijā notiks pāreja no analogās uz ciparu apraidi, kā arī datumu, kad Latvijā pilnībā tiks atslēgta analogā TV.

I.Spiņķe sacīja, ka arī pašas raidorganizācijas apliecinājušas gatavību uz ciparu apraidi pāriet pirms ES noteiktā termiņa. Datumi, kas diskusijās tiek minēti, ir 2010.gada 1.marts vai 1.aprīlis.

Ciparu TV ieviesējs Lattelecom jau apliecinājis, ka ir gatavs tam, ka analogā apraide Latvijā varētu tik atslēgta ātrāk pirms Eiropas Savienības regulā noteikta laika, proti, 2012.gada. Arī ciparu TV infrastruktūras nodrošinātājs Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), norāda, ka ir ieinteresēts, lai TV raidorganizācijas pēc iespējas ātrāk un vienlaicīgi pārietu uz ciparu apraidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LVRTC turpina darbu pie ciparu TV infrastruktūras izveides

, 08.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu ciparu televīzijas signāla pārklājumu visā Latvijā, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) ir uzbūvējis jaunu, 80 metru augstu sakaru mastu Saldus novada Ēvaržos, kurā ieguldīti 100 tūkst. Ls.

Šis nav pirmais sakaru masts, ko LVRTC uzbūvējis ciparu TV vajadzībām, 2003. gadā LVRTC uzbūvēja 60 metru augstu sakaru mastu Lielaucē, bet 2004. gadā – 80 metru augstu sakaru mastu Embūtē, Db norādīja LVRTC pārstāve Ieva Līne.

Signāla pārraidi LVRTC nodrošina no divu veidu infrastruktūras objektiem – torņiem un mastiem, kas ir konstrukcijas ar atsaitēm. Kopumā LVRTC īpašumā šobrīd ir 32 torņi un masti, no kuriem 23 tiek izmantoti tieši ciparu TV vajadzībām.

Kopš gada sākuma LVRTC ir sācis TV apraidi ciparu formātā testa režīmā visā Latvijā, bet no 1. februāra ciparu TV apraidi Latvijā plānots nodrošināt komercrežīmā.

Db jau rakstīja, ka līdz pērnā gada decembra otrajai pusei ciparu TV ieviešanas projektā Latvijā ir ieguldīti 9.3 milj. Ls, liecina LVRTC sniegtā informācija, vienlaikus centrs norāda, ka ciparu TV ieviešanai prognozētās izmaksas būs mazākas, nekā sākotnēji kopumā plānotie 14 milj. Ls, jo krīzes laikā lielu daļu infrastruktūras bija iespējams iepirkt par lētākām cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Televīzijas kanāls LNT, visticamāk, arī turpmāk saglabās bezmaksas kanāla statusu, Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā norādīja LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis. Savukārt TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena konkrētu atbildi nesniedz.

Beigu termiņš, kad raidorganizācijām jāsniedz pieteikumus par licenču pārreģistrāciju NRTP, ir 15.decembris, tādējādi TV3 un LNT būs spiestas definēt, vai saglabā bezmaksas vai vēlas iegūt maksas kanāla statusu.

TV kanāla pāreja no analogās un ciparu apraidi notiks pakāpeniski, un LNT ģenerāldirektors pieļauj, ka tas varētu notikt, sākot no nākamā gada 1.marta. Sākotnēji pārejas process varētu būt Rīgā, kam sekotu lauku reģioni. Gala lēmums šajā jautājumā nav pieņemts un diskusijas turpinās.

A.Ēķis arī atgādināja, ka TV5 jau no 1.decembra veiksmīgi pilnībā ir pārgājis no analogās un ciparu apraidi. Tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka arī pārējie TV kanāli pakāpeniski domā par iekļaušanos tikai ciparu apraidē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lattelecom: apgalvojumi par ciparu TV starpnieku barošanu ir spekulatīvi

Sanita Igaune, 05.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apgalvojumi par ciparu TV projekta sadārdzinājumu vai starpnieku barošanu ir spekulatīvi, tendenciozi un neatbilst patiesībai, DB uzsvēra Lattelecom Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu vadītāja Līga Bite.

Lattelecom kā ikviens komercuzņēmums darbojas atbilstoši tirgus un konkurences situācijai, skaidroja L. Bite, vienlaikus atzīmējot, ka Lattelecom iecere piedalīties konkursā par ciparu TV ieviešanu ir saskaņota ar uzņēmuma akcionāriem (Latvijas valsti un TeliaSonera), kuri ir tieši ieinteresēti, lai uzņēmums darbotos sekmīgi un ar peļņu.

Tāpēc Lattelecom uzskata, ka ir absolūti nepamatoti vilkt paralēles starp iepriekšējo mēģinājumu Latvijā ieviest ciparu TV un Lattelecom realizēto valsts pāreju no analogās uz ciparu apraidi.

Diena 5.jūlijā raksta, ka bēdīgi slavenās firmas Kempmayer atvasi ciparu TV projekts turpina barot caur Lattelecom. Proti, tas, iespējams, ir izdevīgs arī Tautas partijas līderim Andrim Šķēlem, lai būtu kur likt Kempmayer digitālgeitas rezultātā pārpalikušos raidītājus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LVRTC: līdz šim ciparu TV ieviešanā ieguldīti 9.3 miljoni latu

, 21.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim ciparu televīzijas ieviešanas projektā Latvijā ir ieguldīti 9.3 miljoni latu, Db informēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Līne.

Viņa atgādināja, ka no 15. janvāra tiks sākta ciparu TV infrastruktūras izveides 2. kārtā, bet jau šobrīd paredzams, ka LVRTC ciparu TV ieviešanai prognozētās izmaksas būs mazākas, nekā sākotnēji kopumā plānotie 14 miljoni latu, jo krīzes laikā lielu daļu infrastruktūras bija iespējams iepirkt par lētākām cenām.

LVRTC, kā solījis iepriekš – gada nogalei tuvojoties, gandrīz ir pabeidzis nepieciešamos tehniskos darbus, lai no 2010. gada 1. janvāra sāktu TV apraidi ciparu formātā testa režīmā visā Latvijā.

Savukārt no 1. februāra ciparu TV apraidi Latvijā plānots sākt nodrošināt komercrežīmā.

Latvijā pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi realizē Lattelecom sadarbībā ar LVRTC, kurš ir projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Konceptuāli atbalsta LTV1 pāreju uz ciparu apraidi no 1.marta

, 03.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) konceptuāli ir atbalstījusi TV kanāla LTV1 pāreju uz ciparu apraidi no nākamā gada 1.marta, Db apstiprināja NRTP priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece.

Viņa paskaidroja, ka 3.decembrī panāks konceptuāls atbalsts, bet oficiālais lēmums tiks pieņemts nākamnedēļ 10.decembrī.

«Lai gan sākotnēji tika paziņots, ka pēdējais no TV ētera kanāliem, kas pāries uz ciparu apraidi, būs LTV1, tomēr situācija ir mainījusies. Ņemot vērā LTV budžeta līdzekļus televīzijai nākas optimizēt līdzekļus un mēs ņemam to vērā» sacīja D.Buceniece, informējot, ka pārejot uz ciparu apraidi, tiks ietaupīti 560 tūkst. Ls.

NRTP jau iepriekš atļāvusi LTV7 no nākamā gada 1.marta pāriet uz ciparu apraidi.

Svarīgi, ka ētera TV kanālu pāreja uz ciparu apraidi Latvijā notiek vienlaicīgi, atzīmēja D.Buceniece, atgādinot, ka līdz 15.decembrim raidorganizācijām NRTP ir jāiesniedz pieteikumus par licenču pārreģistrāciju, tādējādi TV3 un LNT būs spiestas definēt vai saglabā bezmaksas vai vēlas iegūt maksas kanāla statusu. Pēc tam tiks pieņemt attiecīgs lēmums atkarībā no raidorganizāciju nostājas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā Radio un televīzijas padome (NRTP) iesaka atlikt televīzijas kanālu pāreju uz ciparu apraidi līdz nākamā gada 1. aprīlim Rīgā un tās apkaimē, bet līdz 1. jūnijam pārējā Latvijas teritorijā, ziņo Latvijas Radio.

Par to pēc tikšanās ar Satiksmes ministrijas, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) un Lattelecom pārstāvjiem informējusi NRTP pārstāve Dace Buceniece.

Tā kā abi Latvijas Televīzijas (LTV) kanāli ierobežoto finanšu dēļ vēlējās pāriet uz ciparu apraidi no marta, tiks meklēti līdzekļi, lai LTV vēl pagaidām turpinātu raidīt analogajā tīklā.

Latvijas Radio ziņo, ka LVRTC no nākamā gada analogo televīzijas apraidi varētu pārtraukt kā pakalpojumu, vai arī prasīt TV3 maksāt vairāk nekā 2 miljonus latu gadā, lai tas kā vienīgais klients segtu šī tīkla izmaksas. Tā norādījis LVRTC vadītājs Jānis Bokta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā prokuratūra uzrādījusi apsūdzību uzņēmējiem un bijušajiem politiķiem Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apliecināja, ka vienai personai apsūdzība uzrādīta pēc diviem Krimināllikuma pantiem - krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc šiem pantiem apsūdzības uzrādītas Šķēlem.

Savukārt bijušajam satiksmes ministram Šleseram apsūdzība uzrādīta par krāpšanu lielā apmērā.

Abām personām nav piemēroti drošības līdzekļi.

Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

TV3 akceptē LVRTC līguma piedāvājumu, paliekot analogajā apraidē arī pēc 1.jūnija

BNS, 25.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Televīzijas kanāls TV3 nosūtījis Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) oficiālu apstiprinājumu, ka akceptē LVRTC līguma piedāvājumu, paliekot analogajā apraidē arī pēc 1.jūnija.

TV3 akceptē LVRTC 30.aprīļa piedāvājumu ar jauno apraides tarifu par analogās apraides nodrošināšanu. Tas ļaus nodrošināt analogās apraides turpināšanu visā Latvijā - gan Rīgā, gan reģionos.

TV3 Latvia sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone atgādināja, ka patlaban Ministru kabineta rīkojums paredz analogās apraides termiņu līdz 2011.gada 1.decembrim, savukārt LVRTC ir pienākums nodrošināt apraidi analogajā formātā, tādējādi patlaban nav juridisku šķēršļu analogās apraides turpināšanai.

«Patlaban TV3 notiek sarunas ar Lattelecom par apraidi virszemes ciparu formātā. Savukārt Nacionālās radio un televīzijas padomes lēmums paredz, ka līdz 2010.gada 22.jūlijam tiek turpināta TV3 apraide virszemes ciparu formātā,» viņa norādīja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā pēdējos skaļos paziņojumus saistībā ar analogās TV atslēgšanu, LVRTC vērš uzmanību, ja antena ir labā stāvoklī, tad tā var uztvert arī ciparu TV. To apliecina tas, ka 99% dekoderu pircēju der līdzšinējās antenas.

«Jāatgādina, ka absolūtā vairākumā gadījumu analogās televīzijas skatītāju esošā uztverošā infrastruktūra ir atbilstoša ciparu TV uztveršanai un ir nepieciešams tikai dekoders vai televizors ar jau iebūvētu MPEG-4 uztvērēju,» DB uzsvēra LVRTC pārstāve Ieva Līne.

Vienlaikus viņa atzīmē, ka iedzīvotājiem jārēķinās ar to, ka virszemes ciparu TV, tāpat kā analogā, signāla uztveršanu, var traucēt arī dabiski vai mākslīgi šķēršļi, piemēram, ja tie aizsedz uztverošo antenu, atrodoties starp to un raidošo staciju, taču risinājumu antenas pareizai novietošanai var atrast vienmēr un tai nevajadzētu būt problēmai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lattelecom noliedz, ka iepircis sešas fotogrāfijas par diviem miljoniem latu

Sanita Igaune, 13.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelecom noraida Latvijas Televīzijas raidījuma De facto ziņoto, ka uzņēmums saistībā ar ciparu televīzijas ieviešanu Latvijā no bēdīgi slavenā Kempmayer mantinieka Hannu Digital par nepilniem diviem miljoniem latu ir iepircis sešas fotogrāfijas.

«Lattelecom no Hannu Digital nav iegādājies fotogrāfijas, līguma priekšmets nav fotogrāfijas un vairāki citi raidījumā paustie apgalvojumi ir maldinoši un patiesībai neatbilstoši,» DB atzīmē Lattelecom Biznesa atbalsta nodaļas vadītājs Toms Meisītis.

De facto norāda, ka Lattelecom, realizējot pāreju no analogās uz ciparu apraidi, ar Hannu Digital 2009.gada 30.martā noslēdza zināšanu līgumu, ar kuru, iespējams, ir iepircis vien dažas fotogrāfijas.

Tāpat raidījums pieļauj, ka, izstrādājot konkursa nolikumu, Satiksmes ministrijas amatpersonas radīja apstākļus, ka ciparu televīziju Latvijā nav iespējams ieviest nepiesaistot Hannu Digital.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā realizētais ciparu TV ieviešanas konkurss varēja būt pieskaņots vienam noteiktam pretendents, citadiena.lv pieļāvis Lattelecom padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins.

«Es nezinu, es neesmu Valsts kontrole. Bet es pieļauju, ka tā ir viena no iespējām,» norādīja G.Kokins.

Proti, konkursā uzvarēja Lattelecom, kas ciparu TV piedāvāja ieviest sadarbībā ar Hannu Digital. VK nepilnu četru miljonu latu sadārdzinājumu pamato ar Hannu Digital iesaistīšanu. VK bažas par SM rīkotā konkursa godīgumu saistītas ar faktu, ka tā nolikums, iespējams, speciāli rakstīts tā, lai bez Hannu Digital pakalpojumiem nevarētu iztikt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ciparu TV apraides attīstības plāna izstrādei tērēs līdz 10 tūkstošiem

Sanita Igaune, 09.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) par ciparu televīzijas (TV) apraides stratēģiskās attīstības plāna izstrādi ir paredzējis tērēt līdz 10 tūkst. Ls, DB informēja LVRTC Komercdepartamenta Tirgzinības vadītāja Vineta Sprugaine.

Iepirkuma mērķis ir izstrādāt LVRTC kā infrastruktūras turētājam, TV operatoriem un gala patērētājiem piemērotu sadarbības modeli.

«Kopš ciparu TV ieviešanas Latvijā LVRTC nodrošina infrastruktūru ciparu TV apraidei. Pēdējo desmit gadu laikā LVRTC ir pilnveidojis un uzlabojis infrastruktūru ciparu TV apraidei, veicot nozīmīgas investīcijas un plānojot infrastruktūras attīstību un pilnveidi arī turpmāk. Ņemot vērā LVRTC infrastruktūras attīstībā veiktās investīcijas, LVRTC pienākums ir nodrošināt arī šo investīciju aizsardzību un efektivitāti ilgtermiņā,» skaidroja V. Sprugaine.

LVRTC sagaida, ka drīzumā tiks izstrādāti un pieņemti nosacījumi, ar kādiem elektroniskie plašsaziņas līdzekļi izvēlēsies komersantu, kas nodrošinās to programmu izplatīšanu, vai nodrošinās programmu zemes apraidi ciparformātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lattelecom sāk lobēt virszemes TV licences atjaunošanu, solot 50 000 dekoderu mazturīgajiem

LETA, 27.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksas televīzijas un elektronisko sakaru operators Lattelecom sācis pievērst uzmanību virszemes ciparu televīzijas licences atjaunošanai, solot nodrošināt bezmaksas dekoderus 50 000 mazturīgām mājsaimniecībām, ja licences atjaunošanas konkurss notiks līdz septembra beigām un tajā uzvarēs Lattelecom, informēja Lattelecom sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite.

«Gadījumā, ja Lattelecom konkursa kārtībā iegūtu tiesības nodrošināt televīzijas programmu ciparu apraidi arī pēc 2013.gada beigām, uzņēmums ir gatavs piešķirt līdz 50 000 bezmaksas dekoderu Latvijas maznodrošinātajiem iedzīvotājiem,» teikts paziņojumā medijiem.

Lattelecom uzskata, ka dekoderu dārdzība un to trūkums daļēji izskaidro medijos izskanējušos apgalvojumus, it kā Latvijas dažādo televīziju pārraides nevarot uztver Krievijas pierobežas rajonos, kas savukārt tiek piesaukts kā iemesls Latgales balsojumā «par» krievu valodu kā otro valsts valodu nesenā referendumā.

Apliecinājumu, ka ir gatavs veikt dekoderu akciju maznodrošinātiem iedzīvotājiem, Lattelecom šodien ir nosūtījis vēstulē Ministru prezidentam, Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai, satiksmes ministram, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam un virknei institūciju, atsaucoties uz Ministru prezidenta Valda Dombrovska rezolūciju iesniegt konkrētus priekšlikumus sabiedrības saliedēšanai, teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lattelecom: ciparu apraide neizmaksā dārgāk par analogo

, 01.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lattelecom kategoriski noraida TV kanālu LNT un TV3 apgalvojumus un netieši paustās spekulācijas par to, ka ciparu apraide izmaksā dārgāk nekā analogā, gluži pretēji – tā ir par 30% lētāka.

Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča Db uzsvēra, ka analogā apraide, kas šobrīd pat nenodrošina 99% Latvijas teritorijas pārklājumu (pieejama 50-87% valsts teritorijas), proporcionāli ir ievērojami dārgāka par ciparu apraidi.

To apliecina LTV piemērs, izlemjot ar nākamā gada 1.martu pilnībā pāriet uz ciparu apraidi un atteikties no analogās apraides, LTV7 ietaupīs 300 tūkst. Ls, atgādināja K.Gabriloviča.

«Pašreizējā televīzijas komerckanālu svārstīšanās izlemt, vai palikt par bezmaksas kanālu vai kļūt par maksas kanālu, ir saistīta ar pašu raidorganizāciju finansiālo stāvokli, ko ietekmējusi ekonomiskā situācija un reklāmas tirgus kritums, nevis ar augstajiem tarifiem par ciparu apraidi,» norādīja K. Gabriloviča, aicinot komerckanālus beidzot šajā jautājumā pieņemt lēmumu un definēt savu statusu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ciparu apraidē sāk raidīt pirmā reģionālā - Vidzemes TV

Sanita Igaune, 22.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No ceturtdienas testa režīmā ciparu apraidē sāk raidīt pirmā reģionālā televīzija – Vidzemes TV, DB informēja Lattelecom Komunikācijas daļas projektu vadītāja Līga Bite.

Tas nozīmē, ka tiem skatītājiem Vidzemē, kuri jau pārgājuši uz virszemes ciparu apraidi un aprīkojuši televizorus ar dekoderiem, ir pieejams vēl viens bezmaksas kanāls.

Vidzemes TV ciparu apraidē būs skatāma visā Vidzemē un daļā Ziemeļlatgales – no Ainažiem līdz Balviem.

«Šis mums kā reģionālajai televīzijai ir nozīmīgs tālākās attīstības solis,» uzsver Valmieras TV valdes priekšsēdētājs Ingemārs Vekteris, paskaidrojot, ja iepriekš šo reģionālo televīziju redzēja tikai 30% Vidzemes iedzīvotāju, tad šobrīd tā pieejama 99% Vidzemes teritorijas.

Vidzemes TV ir pirmā no Latvijas reģionālajām televīzijām, kas saņēmusi Nacionālās Radio un televīzijas padomes (NRTP) atļauju raidīt ciparu formātā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kas mainīsies pēc 1.jūnija, kad būs notikusi pāreja uz ciparu televīziju? Tikai Lattelecom Virszemes TV ir iespēja bez mēneša maksas skatīties iemīļotos televīzijas kanālus, to vidū arī TV5, liecināja informācija ciparu televīzijas ieviešanas gaitā medijos, kā arī Lattelecom mājas lapā internetā, kas gan šodien ir pazudusi. Tagad no pieciem solītajiem bezmaksas kanāliem palikuši vien četri.

Sākot no šīs nedēļas klienti, kuri nopirkuši Lattelecom dekoderi, TV5 vairs neredz bezmaksas piedāvājumā. Uz to Diena.lv norādīja kāda televīzijas skatītāja, kas atgādināja, ka Lattelecom solījis piecus bezmaksas kanālus. Viņa uzskata, ka uzņēmuma reklāmas ir bijušas skatītājiem maldinošas. Kanāls šobrīd ir kodēts un pieejams tiem skatītājiem, kas abonē kādu no Virszemes TV maksas pakām.

Lattelecom uzsver, ka, izņemot sabiedrisko televīziju (LTV1 un LTV7), ko uztur nodokļu maksātāji un kam likumā paredzēts būt bezmaksas apraidē, komerckanāliem pašiem ir tiesības izvēlēties savu biznesa modeli – būt vai nebūt pieejamiem bezmaksas ēterā. Šis ir TV5 lēmums, ko mēs respektējam, komentē Lattelecom Televīzijas biznesa daļas direktore Inga Alika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ciparu TV ieviesējs Lattelecom ir vienojies ar telekompāniju LNT par TV kanāla iekļaušanu virszemes televīzijas bezmaksas pakā. Tas nozīmē, ka arī turpmāk LNT visā Latvijā būs skatāms bez maksas, informē Lattelecom.

Saskaņā ar vienošanos, LNT pilnībā uz ciparu apraidi Rīgas reģionā, visticamāk, pāries jau sākot ar 1.martu, bet visā Latvijā – jau vasaras sākumā.

«Ņemot vērā, ka Latvijā ir uzsākta pāreja no analogās uz ciparu TV apraidi, arī LNT bija jāpieņem šis lēmums par tālāko biznesa modeli un, cienot savu skatītāju, mēs izvēlējāmies palikt par bezmaksas kanālu,» paskaidro LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LVRTC: TV3 palikšana analogajā apraidē Rīgas reģionā ir neizdevīga gan mums, gan valstij

Sanita Igaune, 01.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«TV3 kā vienīgās nacionālās TV palikšana analogajā apraidē Rīgas reģionā ir neizdevīga ne vien LVRTC, bet arī iedzīvotājiem un valstij kopumā,» DB nožēlu pauda LVRTC pārstāve Ieva Līne.

Viņa paskaidroja, ka TV3 Rīgas reģionā analogajā apraidē šobrīd raida decimetru diapazona 31. frekvenču kanālā, kuru paredzēts izmantot arī ciparu apraidē.

Proti, ciparu apraidē, vienā frekvenču kanālā var pārraidīt daudzkārt lielāku programmu klāstu (6–8), turpretī analogajā – tikai vienu.

«Līdz ar to tiek nelietderīgi tērēti nacionālie radiofrekvenču resursi, mazinot iedzīvotāju iespējas saņemt pēc iespējas plašāku programmu klāstu,» uzsvēra I. Līne.

DB.lv jau rakstīja, ka 1. aprīlī pilnībā uz ciparu TV apraidi Rīgas reģionā pāriet LTV1 un LNT, bet visā Latvijā – no 1.jūnija. Savukārt LTV7 analogajā apraidē visā Latvijā vairs neraida no 1.marta, bet TV5 uz ciparu apraidi pārgāja kopš pērnā gada 1. decembra. Savukārt TV3 savu pozīciju, ko raidorganizācija darīs pēc 1.jūnija, nav paudusi, tikai atgādina vēlmi par palikšanu analogajā apraidē, kas LVRTC radītu 1,6 milj. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Neatkarīgā Televīzija (LNT) vienojusies ar Lattelecom par pilnīgu pāreju uz ciparu apraidi un analogās apraides pārtraukšanu, informē LNT pašreklāmas daļas vadītāja Ingūna Sermole.

Sākot no 1.aprīļa LNT pilnībā uz ciparu apraidi būs pārgājis Rīgas apraides reģionā, proti, 70 km rādiusā ap galvaspilsētu, bet no 1.jūnija visā Latvijā.

Latvijā analogo ētera televīziju šobrīd skatās ap 220 tūkst. mājsaimniecību.

Pirmais TV ētera kanāls no analogās apraides pērn decembrī atteicās TV5, LTV7 pilnībā uz ciparu formātu pāries 1.martā, bet LTV1 analogā signāla atslēgšanas grafiks būs tāds pats kā LNT. Savukārt TV3 Latvia apliecinājusi, ka TV kanāls vēl visu 2010.gadu plāno palikt analogajā apraidē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

TP: Lattelecom monopolstāvokļa saglabāšana ciparu apraidē ļautu saglabāt reģionālo TV tīklu

BNS, 09.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas elektronisko sakaru sniedzēja Lattelecom monopolstāvokļa saglabāšana ciparu televīzijas (TV) apraidē ļautu nodrošināt visiem Latvijas iedzīvotājiem pieejamu pakalpojumu un saglabātu reģionālo televīziju tīklu, aģentūrai BNS pavēstīja Tautas partijas (TP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis.

Skaidrojot to, kādēļ TP iesniegusi priekšlikumu grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas paredz iespēju Lattelecom pagarināt līgumu par digitālās televīzijas nodrošināšanu arī pēc 2014.gada, Kučinskis atzina, ka TP atbalsta valsts monopola saglabāšanu, jo tas ir veids, kā nodrošināt, ka digitālā TV ir pieejama visiem Latvijas iedzīvotājiem, turklāt tādējādi tiktu saglabāts arī reģionālo TV tīkls.

«Ja Lattelecom nezina, vai līgums tiks pagarināts vai ne, mēs nevaram runāt par kaut kādām atlaidēm, par bezmaksas dekoderiem trūcīgākajiem iedzīvotājiem. Tāpat šādā gadījumā ir apdraudēta reģionālo televīziju eksistence, jo iekļaušana apraides paketē maksā 600 tūkstošus latu, kas reģionālajām televīzijām ir nesasniedzama summa. Lattelecom pašreiz translāciju reģionālajām televīzijām nodrošina bez maksas. Nenoliedzami, ka digitālās apraides ieviešana ir ilglaicīgs process, tāpēc tikai loģiski, ka uzņēmumam, kas to sācis, ir jādod iespēja atpelnīt ieguldītās investīcijas. Ar šādiem nosacījumiem ir iespējams runāt par bezmaksas dekoderiem un reģionālo televīziju bezmaksas apraidi arī turpmāk,» paskaidroja Kučinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Televīzijas kanāls TV3 vēl nākamgad būs uztverams ar parasto TV antenu, jo TV3 ir nolēmis 2010.gadā palikt analogajā apraidē un pilnībā uz ciparu apraidi nepāriet.

Db pavēstīja TV3 Sabiedrisko attiecību koordinatore Marta Zandersone.

Viņa paskaidroja, lai pieņemtu šo lēmumu, tika izvērtēts pārejas uz ciparu virszemes TV sociālais aspekts un gaidāmie izdevumi par apraidi.

TV3 palikšana analogajā formātā ļaus nākamgad ieguldīt plānotos līdzekļus TV3 programmu attīstībā un nodrošināt TV3 pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem, piebilda B.Zūzena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā no 1.jūnija tiks pārtraukta analogā TV apraide

, 04.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valde ir nolēmusi no 1. jūnija pārtraukt analogo apraidi Latvijā. Tādējādi TV ētera kanālus bez dekodera vairs nevarēs uztver ar parasto TV antenu, apliecina LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Savukārt tiem TV skatītājiem, kas šobrīd skatās digitālo, kabeļtelevīziju vai satelīttelevīziju, nekas nemainās un tie arī turpmāk redzēs izraudzītās TV pārraides. Savukārt analogās TV skatītājiem ir jāizvēlas vai nu kāda no šim iespējām vai Lattelecom virszemes TV, kuras skatīšanai nepieciešams dekoders par 39 Ls, vai uz nomaksu 1.98 Ls mēnesī.

LVRTC pieņemto lēmumu, skaidro ar to, ka gandrīz visas raidorganizācijas ir sekojušas Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) aicinājumam par pakāpenisku pāreju uz ciparu apraidi, līdz ar to - LVRTC valde to uzskatīja par optimālāko laiku analogās TV raidītāju atslēgšanai.

Pirmais no TV ētera kanāliem no analogās apraides ir atvadījies TV5, kas analogā apraidē vairs neraida kopš pērnā gada decembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LVRTC atkārtotie mērījumi uzrāda 1. bezmaksas tīkla uztveramība uzlabojumus

Lelde Spriņģe, speciāli Db, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) nupat kā pabeidzis atkārtotus elektromagnētiskā lauka mērījumus. Tas bija nepieciešams, lai pārbaudītu ciparu TV signāla pieejamību pēc TV kanālu frekvenču maiņas, kas notika aprīlī.

«Mērījumi apliecina jau iepriekš prognozēto – ir uzlabojusies programmu uztveramība 1. tīklā, kurā tiek pārraidītas bezmaksas programmas, jo tagad tās tiek pārraidītas zemākos frekvenču kanālos», apliecina LVRTC tehniskais direktors Māris Rutks. Šobrīd bezmaksas kanālu ciparu signāls pieejams 99,6% Latvijas teritorijas, bet maksas kanālu – vairāk nekā 90% teritorijas. Turpmāk ir plānots šādus mērījumus veikt reizi gadā.

Svarīgākais ieguvums pēc iedzīvotāju domām ir tas, ka programmas tagad ir labi uztveramas arī ar nepilna decimetru viļņu diapazona antenām un nav nepieciešamības tās mainīt, ja cilvēks vēlas skatīties tikai bezmaksas nacionālās programmas. Tomēr maksas kanālu uztveršanai ir nepieciešama antena, kas uztver pilnu decimetru diapazonu.

Komentāri

Pievienot komentāru