Finanses

Volstrīta nedaudz atkāpjas no rekordiem

Mārtiņš Apinis, 30.07.2013

Jaunākais izdevums

Bažas par to, ka varētu tikt mainīta līdzšinējā dāsnā ASV Federālās rezervju sistēmas politika attiecībā uz injekcijām finanšu sektorā vakar pirms šīs institūcijas sanāksmes vedināja investorus pārdot, izraisot nelielu biržas indeksu kritumu.

ASV plašā tirgus indeksa Standard & Poor’s 500 vērtība vakar saruka par 0,37% līdz 1685,33 punktiem. Būtiskus zaudējumus piedzīvoja šajā indekša iekļauto enerģētikas un finanšu sektora uzņēmumu akcijas.

Vēl pagājušās otrdienas biržas tirdzniecības sesijā Standard & Poor’s 500 uzstādija jaunu vēsturisko rekordu un tam pietrūka vien 1,22 punkti, lai sasniegtu jaunu vēsturisko rekordu.

Vērtības samazināšanos vakar piedzīvoja arī indeksi Dow Jones Industrial Average un Nasdaq Composite, kuru vērtības saruka attiecīgi par 0,24% un 0,39%.

Patlaban ASV Federālā rezervju sistēma ik mēnesi tērē 85 miljardus ASV dolāru valsts parāda un hipotekāro vērtspapīru atpirkšanai, tādējādi ilgu laiku turot zemā līmenī šo vērtspapīru ienesīgumu, kas veicinājis pieprasījumu riskanto finanšu aktīvu segmentā un ļaujot akciju tirgum uzstādīt aizvien jaunus indeksu vēsturiskos rekordus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Dow Jones Industrial Average akcijas, kuru cena šogad augusi visstraujāk

Db.lv, 10.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akcijas cena aizvadītajā nedēļā saruka par 1,7%, taču tas netraucēja uzņēmumam noturēt šā gada visstraujāk augošās Dow Jones Industrial Average akcijas pozīcijas, raksta 24/7 Wall St.

Kopš jūnija beigām Dow Jones Industrial Average indeksa vērtība ir augusi par 7,2%, kas ir labāks rezultāts nekā Standard&Poor’s 500, kas audzis par 5,8% un Nasdaq Composite – par 5,3%. Kopš gada sākuma Dow Jones Industrial Average vērtība pakāpusies par 4,4%, Standard&Poor’s 500 – par 6,5%, bet Nasdaq Composite – par 12,8%.

Kopumā no 30 Dow indeksā iekļautajām akcijām vērtība šogad augusi 16 akcijām.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuru Dow Jones Industrial Average indeksā iekļauto akciju vērtība šogad ir pieaugusi visstraujāk!

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Standard&Poor’s 500 pirmo reizi piecu gadu laikā gadu sāk ar kritumu

Žanete Hāka, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdienu ASV akciju tirgus indeksi noslēdza ar kritumu, un Standard&Poor’s 500 pirmo reizi kopš 2008.gada sāka jaunu gadu ar samazinājumu, raksta Bloomberg.

Tiesa gan, pērno gadu indeksi noslēdza ar lielāko gada kāpumu vairāk nekā 15 gadu laikā.

Standard&Poor’s 500 saruka par 0,9% līdz 1831,98 punktiem, bet Dow Jones Industrial Average – par 0,8% līdz 16 441 punktam.

Tādējādi Standard&Poor’s 500 pārtrauca piecus gadus ilgušo kāpumu pirmajā tirdzniecības sesijā. Kopš 2009. gada indekss gada pirmajā tirdzniecības dienā ir pieaudzis vidēji par gandrīz 2%.

Pērn Standard&Poor’s 500 kopumā pieauga par 30%, bet Dow Jones Industrial Average – par 27%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Neveiksmīgākās Standard&Poor’s 500 akcijas šogad zaudējušas vismaz 25%

Žanete Hāka, 25.10.2013

J.C. Penney Co.

Kompānijas akcija šogad uzrādījusi sliktāko rezultātu starp Standard&Poor’s 500 iekļautajām akcijām. Akcijas cena patlaban ir zem 7 dolāriem, salīdzinot ar pēdējā gada laika svārstību diapazonu no 6,24 līdz 25,78 dolāriem. Patlaban dienas kārtībā ir jautājums par uzņēmuma spēju izdzīvot – sarūkošie pārdošanas apjomi un zaudējumi turpinās, un tiek prognozēts, ka tie nemazināsies. Uzņēmumam nepieciešams brīnums un darbības pārveidošana.

Foto: EPA/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Standard&Poor’s 500 indekss šajā nedēļā atkal iekaro rekordaugstumus, un šogad indekss jau ir pakāpies par 22,4%. Tiesa gan, ne visām akcijām, kas iekļautas indeksā, ir bijis veiksmīgs gads.

Portāls 24/7 Wall St. ir apkopojis sliktākās šā gada Standard&Poor’s 500 indeksa akcijas.

Iepriekš db.lv jau piedāvāja analītiķu apkopotajā Dow Jones Industrial Average iekļauto uzņēmumu veiksmīgāko un neveiksmīgāko akciju sarakstā.

Visas sešas sliktākās Standard&Poor’s 500 akcijas šogad ir piedzīvojušas vismaz 25% kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akciju cenas pieauga līdz jauniem rekordiem, investoriem gaidot tehnoloģiju uzņēmumu peļņas rezultātus un priecājoties par elektromobiļu ražotājfirmas "Tesla" tirgus vērtības palielināšanos, pārsniedzot 1 triljonu ASV dolāru.

Arī Eiropas akciju tirgos pārsvarā bija kāpums, tirgu dalībniekiem gaidot Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par procentlikmēm un Lielbritānijas valsts budžetu.

Volstrītas indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500" pieauga līdz jauniem rekordiem.

Indekss "Standard & Poor's 500" pēdējās trīs nedēļas ir palielinājies, jo negaidīti laba uzņēmumu peļņa ir vairojusi investoru ticību ekonomikas atveseļošanai. Šonedēļ ir gaidāma "Apple", "Amazon" un citu uzņēmumu peļņas rezultātu publicēšana.

Lai gan ziņojumi par peļņu ir apstiprinājuši bažas par augstākām izmaksām, uzņēmumu administratori ir uzmundrinoši izteikušies par spēcīgu patēriņa pieprasījumu, kas ļauj daudziem uzņēmumiem palielināt cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksiem dažādas tendences, britu mārciņas vērtība nestabila

LETA--AFP, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules biržu indeksu dinamikā pirmdien bija dažādas tendences, tirgiem gaidot šīsnedēļas sarunas par «Breksita» atlikšanu un uzņēmumu pirmā ceturkšņa peļņas rādītāju publicēšanas sezonas sākumu.

Britu mārciņas vērtība bija nestabila, investoriem apsverot riskus jaunā ar «Breksitu» saistītā nedēļā. Daudzi uzskatīja, ka jauna «Breksita» atlikšana ir droši gaidāma, bet citi pieļāva bezvienošanās izstāšanās iespējamību.

Frankfurtes biržas indekss kritās pēc nelabvēlīgu Vācijas importa un eksporta datu publicēšanas, un pēc tam kritās arī Parīzes un citu eirozonas biržu indeksi.

Volstrītā indekss «Dow Jones Industrial Average» saruka pēc «Boeing» akcijas cenas ievērojama krituma, bet indeksi «Standard & Poor's 500» un «Nasdaq Composite» nedaudz palielinājās.

Šonedēļ ir gaidāma ASV patēriņa cenu publicēšana par martu, un investori gaida bankas «JPMorgan Chase» peļņas rādītājus, kas iesāks uzņēmumu pirmā ceturkšņa peļņas rādītāju publicēšanas sezonu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Volstrītas indeksi «Standard & Poor's 500» un «Nasdaq Composite» trešdien pieauga līdz jauniem rekordiem, bet indekss «Dow Jones Industrial Average» samazinājās, savukārt eiro vērtība turpināja kristies pirms Eiropas Centrālās bankas (ECB) sanāksmes.

Investorus maz uztrauca paziņojums par ASV pretmonopola izmeklēšanas uzsākšanu pret lielajām tiešsaistes platformām un bijušā īpašā prokurora Roberta Millera liecība Kongresā.

«Tā ir pazīme, ka tirgus vienkārši turpina atrast iemeslus kāpumam, jo to atbalsta zemākas procentlikmes,» sacīja Briefing.com analītiķis Patriks O'Hērs.

Kompāniju akciju cenu ievērojamās palielināšanās pēc labas peļņas atspoguļoja pārliecību, kas robežojas ar pašapmierinātību, teica O'Hērs.

«Nasdaq Composite» jaunais rekords bija sevišķi uzkrītošs pēc ASV Tieslietu ministrijas paziņojuma, ka tā sāks pretmonopola izmeklēšanu pret lielajām tiešsaistes platformām, vai tās nav ierobežojušas konkurenci.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdienu ASV akciju indeksi Standard&Poor’s un Dow Jones Industrial Average noslēdza jaunos rekordaugstumos, liecina biržu dati.

Standard&Poor’s 500 indekss pieauga par 0,3% līdz 2129,2 punktiem, sasniedzot rekordaugstu atzīmi jau trešo tirdzniecības sesiju pēc kārtas. Dow Jones Industrial Average pakāpās par 26,32 punktiem jeb 0,1% līdz 18298,88 punktiem, kas arī ir vēsturiski augstākais līmenis.

Arī Nasdaq Composite palielinājās par 0,6% līdz 5078,44 punktiem, arī tuvojoties visu laiku augstākajai atzīmei.

Investori patlaban izvērtēt ASV Federālo Rezervju sistēmas pārstāvja – Čikāgas bankas vadītāja Čārlza Evansa izteikumus, ka centrālajai bankai vajadzētu atturēties no likmju paaugstināšanas šajā gadā. Savu viedokli viņš pamato ar vājajiem pirmā ceturkšņa datiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: 20 akcijas, kas pēdējā desmitgadē investoriem radījušas iespaidīgu peļņu

Žanete Hāka, 11.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties gada noslēgumam, parasti tiek apkopota informācija par gada labākajiem rezultātiem dažādās jomās, taču MarketWatch apkopojis arī datus par akcijām, kas pēdējā desmitgadē uzrādījušas iespaidīgu atdevi.

ASV akciju tirgū bijus lieliska desmitgade. Laika posmā no 2009.gada decembra beigām līdz šim brīdim Dow Jones Industrial Average atdeve bijusi 165%, bet Standard&Poor’s indeksa atdeve - 244%. Šajā gadā Dow Jones Industrial Average atdeve bijusi 10,2%, bet Standard&Poor’s atdeve - 13,2%.

Eksperti apkopojuši indeksā Standard&Poor’s 500 ietilpstošās akcijas, kuras desmit gadu laikā uzrādījušas vislabākos rezultātus. No 500 akcijām 46 indeksā ir tirgotas citādākā veidā, nekā patlaban vai nav tirgotas, tādēļ tās no indeksa izslēgtas.

Galerijā augstāk iespējams uzzināt, kuras indeksā ietilpstošās akcijas uzrādījušas augstāko atdevi un cik liels bijis pieaugums (ieskaitot reinvestētās dividendes)!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Transporta uzņēmumu neveiksme neliecina par veselīgu ekonomiku , otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau kādu laiku tirgus dalībnieki un vērtspapīru eksperti lauž galvu par akciju dārdzību lielākajos Rietumvalstu akciju tirgos. Proti, pastāv visai pamatotas bažas par to, ka vērtību pieauguma apstākļos esam dzīvojuši jau pārāk ilgi un drīzumā varētu būt gaidāma cenu korekcija (tā būtu tirgus raksturojošā indeksa cenas samazināšanās par 10%) vai pat ilgstošāka krituma tendence.

Turklāt par to, ka akciju tirgū kāpums var potenciāli rimties, liecina arī atsevišķas teorijas, kur viena no tām ir tā saucamā Dova teorija, ziņo, piemēram, The Wall Street Journal.

Proti, šī teorija paredz, ka ASV leģendārā akciju tirgus indeksa Dow Jones Industrial Average vērtības pieaugumam un arvien jauniem rekordiem jāiet roku rokā ar vēsturiskajiem maksimumiem arī Dow Jones Transportation Average indeksam. Jānorāda, ka šo tirgus indikatoru aprēķina, ņemot vērā 20 vadošo ASV aviokompāniju, dzelzceļa un sauszemes pārvadājumu uzņēmumu akciju cenu izmaiņas. No piesauktās teorijas izriet – ja Dow Jones Transportation Average indeksa vērtība iepaliek, tad drīzumā buksēt vajadzētu arī visam kopējam tirgum.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

FOTO: Brokeri līksmo - Dow Jones Industrial Average sasniedz 20 000 punktu atzīmi

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tirdzniecības sesijas laikā ASV akciju indekss Dow Jones Industrial Average sasniedza psiholoģiski nozīmīgo – 20 000 punktu – atzīmi, liecina jaunākie biržas dati.

Kopš ASV Prezidenta Donalda Trampa ievēlēšanas indekss ir uzņēmis diezgan strauju pieauguma tempu, un patlaban atrodas par 9% augstāk nekā pērnā gada 8.novembrī. Standard&Poor’s 500 kopš tā laika audzis par nepilniem 7%, bet Nasdaq Composite Index – par aptuveni 8%.

Akciju tirgus pieaugumu atbalsta tirgus dalībnieku prognozes, ka D. Tramps atvieglos politiku, kas atbalsta biznesu, mīkstinot likumdošanu, audzējot izdevumus un budžeta tēriņus.

Dow Jones Industrial Average pieaugums sekoja pēc tam, kad D. Tramps parakstīja vairākus rīkojumus par iespaidīgu infrastruktūras projektu īstenošanu, kas nozīmē lielāku līdzekļu ieplūšanu ekonomikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada septembris pasaules lielākajos finanšu tirgos izvērtās ne pārāk veiksmīgs.

Vēl rudens pirmā mēneša pašā sākumā ASV akcijas aizsniedzās līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam. Tomēr pēc tam ceļš kļuva nelīdzenāks, un ASV akciju tirgus raksturojošā Standard & Poor's 500 indeksa vērtība samazinājās aptuveni par 10%. Septembra ietvaros zemāk planēja arī daudzu Eiropas kompāniju akciju vērtības.

Kopumā - tieši septembris atnesa spēcīgas bažas par Covid-19 otro vilni, kas daudziem licis apšaubīt agrākos visai optimistiskos pieņēmumus par “V” veida pasaules ekonomikas atkopšanos. “Finanšu tirgiem pieaugusi izpratne par to, ka bijis vien “V” veida ekonomikas “atsitiens”. Tas gan nenozīmē, ka būs arī vesela “V” veida tautsaimniecības atveseļošanās,” notiekošo The Wall Street Journal raksturo ING Bank ekonomisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Volstrītai jauna virsotne; Dow Jones pārsniedz 14 800 punktus

Mārtiņš Apinis, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saglabājoties investoru optimismam attiecībā uz tālāku ASV centrālās bankas akciju tirgum draudzīgu politiku, vakar ASV akciju tirgus indeksi Dow Jones Industrial Average un Standard & Poor’s 500 sasniedza jaunus vēsturiskos maksimumus.

Tirdzniecības gaitā indeksa Dow Jones vērtība pakāpās līdz 14 826 punktiem, savukārt plašā tirgus indeksa Standard & Poor’s 500 vērtība spēja šķērsot 1 589 punktu atzīmi.

Līdz ar vakardienas sniegumu indeksa Dow Jones vērtība kopš iepriekšējās finanšu krīzes minimuma ir pakāpusies gandrīz par 130%, bet S&P 500 kāpums sasniedz gandrīz 140%.

Iepriekšējā augšupejas ciklā indeksu vēsturiski augstākās vērtības tika saniegtas 2007. gada 11. oktobrī.

Salīdzinājumā ar šiem maksimumiem pašreizējā Dow Jones vērtība ir par 4,2%, bet S&P 500 vērtība par nepilnu procentu augstāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Saprātīgas gaidas par akciju tirgus ienesīgumu

Ingus Grasis, SEB bankas Private Banking pārvaldes investīciju stratēģis, 01.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja šodien esmu pieņēmis stratēģisku lēmumu veikt ilgtermiņa ieguldījumus akciju tirgū, investējot daļu sava portfeļa, piemērām, augsti diversificētā akciju ieguldījumu fondā, kāds būtu vidējais sagaidāmais ienesīgums gadā, ar kuru varu saprātīgi rēķināties nākamo 10 gadu laikā? Šis nav triviāls jautājums, jo atšķirības pāris procentu punktu apmērā atstātu nozīmīgu ietekmi uz portfeļa gala vērtību termiņa beigās. Piemēram, izvēles cena starp sagaidāmo gada ienesīgumu 8% vai 10% ir papildus 43.5 eiro pēc desmit gadiem uz katriem sākotnēji ieguldītiem 100 eiro.

Lai iegūtu sākotnējo atskaites punktu ilgtermiņa sagaidāmā ienesīguma līmenim, varētu izmantot akciju tirgus vēsturiski sasniegtos ienesīguma rādītājus. Piemēram, ASV lielāko publisko uzņēmumu akciju tirgus indekss S&P 500 kopējais gada ienesīgums iepriekšējo 5 gadu laikā ir sasniedzis 18.4%, iepriekšējo 10 gadu laikā 7.8%, bet 25 gadu laikā 9.8% (skatīt 1. attēlu). Jāatzīst gan, ka šāda vienkārša vēsturisko datu analīze daudz nepalīdz, jo atšķirības dažādu laika periodu ienesīgumos ir ievērojamas.

1. attēls. ASV akciju tirgus indeksa S&P 500 vēsturiskie iepriekšējo periodu ienesīguma un riska rādītāji uz 31/05/2014

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Volstrītā otrdien atkal pieauga, un divi no Volstrītas indeksiem sasniedza jaunus rekordus, savukārt Eiropas biržās akciju cenas mainījās dažādos virzienos pēc datu publicēšanas par eirozonas deflāciju augustā un ražošanas aktivitātes vājināšanos.

Volstrītas indeksi "Standard & Poor's 500" un "Nasdaq Composite" pieauga līdz jauniem rekordiem, un kāpa arī indekss "Dow Jones Industrial Average".

Lai gan ASV bezdarba līmenis ir pieaudzis un vairākos ekonomikas sektoros turpinās problēmas, analītiķi paredz, ka Vašingtonas atbalsta veicinātā ekonomikas atveseļošanās drīz novedīs pie spēcīga uzņēmumu peļņas kāpuma.

Tirgus gaida rekordlielu peļņu 2021.gada 4.ceturksnī, sacīja "S&P Dow Jones Indices" vecākais analītiķis Hovards Silverblats.

Eiropā Londonas biržas indekss krasi saruka, bet Frankfurtes biržas indekss pieauga un Parīzes biržas indekss nedaudz samazinājās.

Eirozonā augustā bijusi 0,2% gada deflācija, salīdzinot ar 0,4% inflāciju jūlijā, liecina otrdien publiskotās Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" sākotnējās aplēses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

No viena akciju rekorda līdz otram

Jānis Šķupelis, 02.12.2019

Dow Jones Industrial Average - indeksa vērtība novembrī pārsoļoja pāri 28 tūkst. punktu atzīmei. Tādējādi aiz kalniem šim indikatoram vairs nav arī apaļā 30 tūkstošu punktu atzīme.

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad līdz šim Rietumvalstu akciju sniegums bijis izcils. Kopš janvāra sākuma ASV Standard & Poor's 500 indeksa vērtība palēkusies jau vairāk nekā par ceturto daļu.

Līdzīgi strauji palielinājusies arī cita ASV akciju tirgus - 30 gigantiskas kapitalizācijas kompāniju Dow Jones Industrial Average - indeksa vērtība. Tā novembrī pārsoļoja pāri 28 tūkst. punktu atzīmei. Tādējādi aiz kalniem šim indikatoram vairs nav arī apaļā 30 tūkstošu punktu atzīme. Lai Dow indekss to sasniegtu, tam no pagājušās nedēļas beigu līmeņa būtu jāpieaug vien par 6,5%. Ņemot vērā to, ka ASV akcijas gandrīz katru jaunu dienu nu aizsniedzas līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam, šāds scenārijs izskatās visai ticams.

Katrā ziņā šā brīža akciju cenu pieaugums neliecina par to, ka vērtspapīru mijēji būtu pievērsuši lielu uzmanību runām par ekonomikas bremzēšanos. Zināms pamats tam ir, jo vadošo tautsaimniecību dati pēdējās nedēļās bijuši nedaudz labāki nekā pirms tam gaidīts (tas attālinājis kādas neizbēgamas recesijas iespējamību). Tāpat pārsvarā aktuālas cerības uz tirdzniecības kariņu pamieru un to, ka aktīvi ekonomiku stutēs ietekmīgās centrālās bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apziņa par finansiālo neievainojamību, visticamāk, jau tuvākajā laikā ASV fondu tirgum ļaus uzrādīt aizvien jaunus rekordus.

Kompāniju labie finansiālie rādītāji, samērā labvēlīgās makroekonomiskās prognozes un apziņa, ka pie mazākajām grūtībām ASV centrālā banka ir gatava ieslēgt naudas drukājamo mašīnu, lai sāktu vērtspapīru uzpirkšanas kampaņas ir radījusi investoros drošības sajūtu jauniem vērtspapīru pirkumiem, kas izraisjis indeksu Dow Jones Industrial Average un Standard & Poor's 500 pakāpšanos līdz jaunām visu laiku vēsturiskajām vērtībām attiecīgi pie 15 600 un 1760 punktu atzīmēm.

Vartonas skolas profesors Džeremijs Sīgels (Jeremy Siegel) CNBC izteicies, ka nākamajā gadā indeksa Dow Jones Industrial Average vērtība varētu pakāpties par 10% vai vairāk. Pēc mācībspēka domām, kāpums nebūšot tik straujš kā šogad, kas akciju tirgum esot bijis bijis «ekstraordinārs» gads.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi no trim ASV biržu indeksiem ceturtdien pieauga līdz jauniem rekordiem, valdot optimismam par ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) procentlikmju samazināšanu, kas gaidāma šomēnes.

Indekss «Dow Jones Industrial Average» pirmoreiz noslēdza tirdzniecības sesiju virs 27 000 punktu atzīmes, un jaunu rekordu sasniedza arī indekss «Standard & Poor»s 500", tomēr nedaudz samazinājās indekss «Nasdaq Composite», kas bija pieaudzis līdz jaunam rekordam trešdien.

FRS vadītājs Džeroms Pauels noslēdza sava pusgada ziņojuma ASV Kongresam otro dienu, kurā viņš uzsvēra ekonomiskos riskus izteikumos, kas tika plaši interpretēti kā signāls par gaidāmu procentlikmju pazemināšanu.

Jaunos rekordus atzinīgi novērtēja ASV prezidents Donalds Tramps, kurš bija atkārtoti kritizējis Pauelu par viņa monetāro politiku. ««Dow» nupat pirmo reizi sasniedza 27 000!» tviterī rakstīja Tramps.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Volstrītā kritums četras dienas pēc kārtas

Mārtiņš Apinis, 25.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka pagājušajā nedēļā ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) attiecībā uz ekonomikas stimulēšanas jautājumiem pieņēmusi lēmumu, kas bija labvēlīgāks par investoru gaidīto, Volstrītas indeksi Standard & Poor’s 500 un Dow Jones Industrial Average piedzīvojuši kritumu jau četras dienas pēc kārtas

Jau ziņots, ka FRS turpinās ekonomiku stimulēt ar 85 miljardus dolāru vērtām ikmēneša injekcijām finanšu sektorā.

Vakar Dow Jones vērtība samazinājās par 0,43%, savukārt S&P 500 – par 0,26%. Tiesa gan kopējais kritums četrās dienās nav liels un S&P 500 tas sasniedz 1,6%, savukārt Dow Jones vērtība ir samazinājusies par 2,2%.

Analītiķi uzskata, ka akciju cenu samazinājumu lielā mērā varētu būt ierosinājusi FRS negaidītā rīcība attiecībā uz finanšu ieguldījumiem ekonomikas stiprināšanā, kas cita starpā vedina pārdomāt cik nozīmīga bijusi izdaudzinātā ASV ekonomikas atveseļošanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaules biržās otrdien pārsvarā saruka, ko veicināja dažu tehnoloģiju uzņēmumu akciju cenu palētināšanās, toties zelta cena un kriptovalūtas "Bitcoin" vērtība sasniedza visu laiku augstākos līmeņus.

Volstrītas indekss "Nasdaq Composite" kritās par 1,7%, ko noteica tādu uzņēmumu kā "Tesla" un "Apple" akciju palētināšanās, bet indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500" saruka par 1,0%.

Zelta cena otrdien sasniedza 2140 ASV dolārus par unci, kas ir jauns rekords, bet noslēdza tirdzniecības sesiju nedaudz zemākā 2128 dolāru līmenī. Šī dārgmetāla cena gada laikā ir pieaugusi par apmēram 15%.

"Bažas par globālās ekonomikas perspektīvām, ģeopolitisko saspīlējumu un mainīgām gaidām par procentlikmju drīzāku pazemināšanu ir veicinājušas lielāku pieprasījumu pēc šī dārgmetāla," sacīja "ActivTrades" analītiķis Rikardo Evandželista.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropā ceturtdien kritās, investoriem masveidā pārdodot akcijas bažās par cenu burbuli. Volstrītas indeksi "Standard & Poor"s 500" un "Nasdaq Composite" ievērojami kritās, atkāpjoties no iepriekšējās tirdzniecības sesijās sasniegtajiem rekordiem, un saruka arī indekss "Dow Jones Industrial Average".

Tirgus bija "pārcenots un gatavs kritumam", sacīja "Prudential Financial" galvenā tirgus stratēģe Kvinsija Krosbija. Viņa atzīmēja, ka septembris vēsturiski ir bijis slikts mēnesis akciju tirgum.

Galvenie ASV biržu indeksi šogad bija pieredzējuši labāko augusta mēnesi pēdējo gadu desmitu laikā, pateicoties cerībām, ka Covid-19 vakcīnas un terapija ļaus ekonomikai atkopties.

Analītiķi ir brīdinājuši, ka tirgū bija gaidāma pauze, ņemot vērā bezdarba palielināšanos un ekonomisko neskaidrību, kamēr ASV turpinās pasaulē lielākais jaunā koronavīrusa uzliesmojums. Briefing.com analītiķis Patriks O"Hērs norādīja, ka kritums bija neizbēgams, ņemot vērā bažas par pārmērīgu akciju cenu kāpumu pēdējās nedēļās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās pirmdien pārsvarā kritās, bažām par recesiju radot nestabilitāti finanšu tirgos. Šo bažu dēļ britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka līdz rekordzemam līmenim, un samazinājās arī naftas cenas.

Volstrītas indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500" kritās par vismaz 1%, noslēdzot tirdzniecības sesiju šī gada zemākajos līmeņos.

Gaidām vēl vienu paritāti  

Iespējams, pēc gada jau tiks apspriesta situācija, kad par vienu ASV dolāru...

Londonas biržas indekss nedaudz pieauga, atkopjoties pēc sākotnējā krituma, kas sekoja britu mārciņas vērtības sarukumam bažās par Lielbritānijas ekonomikas stāvokli. Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi kritās.

Britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru pirmdien uz neilgu laiku sasniedza visu laiku zemāko līmeni - 1,0350 dolārus par mārciņu. Savukārt eiro vērtība pret dolāru īslaicīgi nokritās līdz jaunam 20 gadu zemākajam līmenim - 0,9554 dolāriem par eiro.

Dienā pēc labējo partiju alianses uzvaras Itālijas parlamenta vēlēšanās procentlikmes 10 gadu valdības obligācijām sasniedza pēdējās desmitgades augstāko līmeni Francijā, Vācijā un Itālijā. Itālijas akciju tirgū tomēr bija kāpums, tirgum izvērtējot nākotnes politisko ainavu.

"Laiks rādīs, cik veiksmīga izrādīsies jaunā [Itālijas] valdība, bet zināmas politiskas stabilitātes perspektīva šodien rada neliela atvieglojuma izraisītu kāpumu" akciju tirgū, atzina tiešsaistes tirdzniecības platformas OANDA analītiķis Kreigs Erlams.

Naftas cenas kritās, jo stiprs ASV dolārs radīja spiedienu uz tām, kā arī turpinājās bažas par naftas pieprasījumu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" pirmdien kritās par 1,1% līdz 29 260,81 punktam, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 1,0% līdz 3655,04 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,6% līdz 10 802,92 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 pirmdien pieauga par mazāk nekā 0,1% līdz 7020,95 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 saruka par 0,5% līdz 12 227,92 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,2% līdz 5769,39 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pirmdien kritās par 2,6% līdz 78,71 ASV dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā saruka par 2,4% līdz 84,06 dolāriem par barelu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru pirmdien kritās no 0,9687 līdz 0,9611 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,0859 līdz 1,0689 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 143,31 līdz 144,72 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu pieauga no 89,29 līdz 89,87 pensiem par eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

ASV un Eiropas akciju cenas sarūk

LETA--AFP, 19.05.2021

Uzņēmumu "Apple", "Amazon" un "Facebook" akcijas zaudēja vairāk nekā 1% no to cenas.

Foto: pixabay.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas akciju cenas otrdien kritās, tehnoloģiju uzņēmumu akciju cenām pēc sākotnēja kāpuma sarūkot, lai gan "Walmart" un citi mazumtirgotāji ziņoja par labiem darbības rezultātiem.

Investori bija gaidījuši Volstrītas indeksa "Nasdaq Composite" palielināšanos pēc tā samazināšanās pirmdien, tomēr tas pēc sākotnēja kāpuma noslēdza tirdzniecības sesiju ar kritumu, un kritās arī indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500".

Uzņēmumu "Apple", "Amazon" un "Facebook" akcijas zaudēja vairāk nekā 1% no to cenas.

Eiropas akciju cenas maz mainījās pēc iepriekšējiem optimisma uzplūdiem par ekonomikas atveseļošanos pēc pandēmijas. Naftas cenas kritās, un ASV dolāra vērtība saruka pret citām svarīgām valūtām.

ASV akciju cenas pēdējās nedēļās ir bijušas pakļautas spiedienam, investoriem izvērtējot augošas inflācijas pazīmes pret cerībām uz ekonomikas izaugsmes pastiprināšanos 2021.gada otrajā pusgadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju cenas pārsvarā aug cerībā uz Covid-19 vakcīnu

LETA--AFP, 11.11.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaulē otrdien pārsvarā pieauga un naftas cenas kāpa, turpinoties cerībai uz Covid-19 vakcīnu.

ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" paziņojums, ka to kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos ar Covid-19, ''šķiet, maina spēles noteikumus, pat ja eksperti brīdina, ka [vakcīnas] ražošana un izplatīšana var prasīt laiku", atzīmēja "ThinkMarkets" analītiķis Favads Razakzada.

ASV epidēmiju eksperts Entonijs Fauči raksturoja šos izmēģinājumu rezultātus kā "ārkārtējus", un Pasaules Veselības organizācijas vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss nosauca šo ziņu par "iedrošinošu".

Citi analītiķi gan atzīmēja, ka šo izmēģinājumu dati vēl jāizskata un ka var būt problēmas ar izplatīšanas loģistiku. Vakcīnas ekonomiskais labums var kļūt redzams tikai nākamā gada otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules akciju tirgos trešdien bija dažādas tendences, bet Volstrītas indeksi pārsvarā kritās, samazinoties preču piegādes uzņēmuma "FedEx" akcijas cenai pēc negaidīti vājas peļņas.

Galvenie ASV biržu indeksi iepriekš bija pieauguši pēc ASV-Ķīnas tirdzniecības vienošanās, bet trešdien tikai indekss "Nasdaq Composite" pieauga līdz jaunam rekordam, kamēr indeksi "Dow Jones Industrial Average" un "Standard & Poor's 500" nedaudz samazinājās.

Daži analītiķi uzskatīja, ka vājie "FedEx" peļņas rezultāti bijuši ar pārāk lielu ietekmi. Kompānijas akcijas cena saruka par vairāk nekā 10%, tās peļņai nesasniedzot analītiķu aplēses, ko daļēji noteica augstas izmaksas e-tirdzniecības investīcijām un "vāju globālās ekonomikas apstākļu" ietekme. "Es prātoju, vai ziņas no "FedEx" nav likušas investoriem pārdomāt gaidāmo globālās ekonomikas izaugsmi nākamajā gadā, jo pārvadājumu uzņēmumu akcijām ir tendence būt vadošiem indikatoriem," sacīja "CFRA Research" galvenais investīciju stratēģis Sems Stovols.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi trešdien pārsvarā kritās pēc Federālās rezervju sistēmas (FRS) lēmuma nemainīt bāzes procentlikmi, savukārt britu mārciņas vērtība samazinājās, turpinoties haosam «Breksita» jomā.

ASV uzņēmumu akciju cenas neilgu laiku pieauga pēc FRS lēmuma saglabāt bāzes procentlikmi nemainīgu un prognozes, ka šogad to nepaaugstinās, bet varētu paaugstināt nākamgad.

Akciju cenas sāka kristies pēc preses konferences, kurā FRS vadītājs Džeroms Pauels uzsvēra, ka ASV ekonomika ir stabila, lai gan FRS trešdien samazināja ekonomikas pieauguma prognozi šim gadam no 2,3% līdz 2,1%, nākamajam gadam no 2% līdz 1,9%, bet 2020.gadam to saglabāja 1,8% līmenī.

Volstrītas indeksi «Dow Jones Industrial Average» un «Standard & Poor's 500» noslēdza tirdzniecības sesiju ar kritumu, bet indekss «Nasdaq Composite» nedaudz pieauga.

Briefing.com analītiķis Patriks O'Hērs sacīja, ka tirgus sākotnējais kāpums bija automātiska reakcija uz FRS lēmumu, bet investori vēlāk pārdomāja.

Komentāri

Pievienot komentāru