Jaunākais izdevums

Turpmāk, iegādājoties braukšanas biļeti, pasažieris stāsies līgumattiecībās ar pārvadātāju, tādējādi iegūstot tiesības izmantot tā sniegtos pakalpojumus. Savukārt par braukšanu bez biļetes pasažierim tiks piemērots līgumsods. Līgumsodi dažāda veida pārvadājumos varētu stāties spēkā līdz 1.decembrim.

To nosaka 2012.gada 28.augusta Ministru kabineta noteikumi Nr.599 «Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība», kas stājušies spēkā šā gada 19.septembrī.

Iepriekš izskanēja informācija, ka līgumsoda apmērs pilsētas autobusoes, atkarībā no maršruta mēnešbiļetes cenas, varētu sasniegt 50 Ls.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka turpmāk sodu par braukšanu bez biļetes piemērot drīkstēs ne tikai valsts vai pašvaldības institūcijas amatpersonas, bet arī paša pārvadātāja ieceltie kontrolieri. Tādējādi jaunā kārtība nodrošina plašākas kontroles iespējas.

Līgumsoda apmēru noteiks pats pārvadātājs, par to iepriekš vienojoties ar attiecīgo sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtītāju: pilsētas nozīmes maršrutos – ar pilsētas domi, vietējās nozīmes maršrutos – ar plānošanas reģionu, bet starppilsētu nozīmes maršrutos ar Autotransporta direkciju (ATD). Pārvadātājam informāciju par līgumsoda apmēru (vai tā izmaiņām) jāpublisko vismaz 30 dienas pirms to stāšanās spēkā - tātad faktiski līgumsodi dažāda veida pārvadājumos varētu stāties spēkā līdz 1.decembrim.

Tas gan nenozīmē, ka sodu apmērs dažāda veida pārvadājumos noteikti pieaugs. Piemēram, starppilsētu satiksmē, kur līgumsoda apjoms pārvadātājam ir jāsaskaņo ar ATD, gluži pretēji – sodu apmērs tiek mīkstināts no Ls 10-15 uz Ls 5-15.

Piemērotos sodus pasažieri varēs pārsūdzēt Latvijas tiesās saskaņā ar Civilprocesa likuma normām. Savukārt sodu piedziņu pārvadātāji varēs īstenot paši vai nodot šo funkciju parādu piedzīšanas uzņēmumiem.

«Administratīvo sodu aizstāšana ar līgumsodiem nāks par labu pārvadātājiem un godprātīgiem pasažieriem, savukārt negodīgiem šoferiem un bezbiļetniekiem padarīs dzīvi sarežģītāku,» teic ATD Sabiedriskā transporta plānošanas daļas vadītājs Ivars Zaļais. «Vēlos vēlreiz katram pasažierim atgādināt – pārliecinieties, lai brauciena laikā jūsu rīcībā būtu braukšanai derīga biļete. Ja par braucienu maksājat transporta vadītājam, viņam ir pienākums jums biļeti izsniegt, bet jums ir pienākums to paņemt un glabāt līdz brauciena beigām.»

Iepriekš par braukšanu bez biļetes tika piemērots administratīvs sods – pilsētas nozīmes maršrutos no 2 līdz 5 latiem, vietējās nozīmes maršrutos no 5 līdz 10 latiem, bet starppilsētu nozīmes maršrutos no 10 līdz 15 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Janvārī audzis Rīgas satiksmes noķerto «zaķu» skaits

Gunta Kursiša, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas satiksme sabiedriskajā transportā janvārī konstatēti 4369 bezbiļetnieki, kas ir par 883 vairāk nekā pērn decembrī, liecina pašvaldības uzņēmuma statistika.

Tomēr janvārī veikts vairāk biļešu pārbaužu nekā februārī – 2012. gada decembrī veiktas 16 810 pārbaudes, kas ir par 4,6 tūkstošiem mazāk nekā janvārī.

Janvārī visvairāk pasažieru par braukšanu bez biļetes sodīti 6. tramvaja maršrutā - 456 pasažieri, savukārt neviens pasažieris nav sodīts – 34. maršruta autobusā.

Autobusos konstatēti 1186 bezbiļetnieki, trolejbusos – 1533 bezbiļetnieki un tramvajos – 1533 bezbiļetnieki.

Jau rakstīts, ka kopš oktobra beigām Rīgas satiksme mainījusi soda apmērus par braukšanu bez biļetes, tāpat ir mainīta arī apmaksas sistēma, paredzot līgumsodus. Kopš pagājušā gada rudens sodītajam pasažierim par braukšanu bez biļetes ir iespēja samaksāt sodu uz vietas trīs latu apmērā vai arī samaksāt līgumsodu piecu latu apmērā viena mēneša laikā pēc rēķina izrakstīšanas, ja līgumsods piemērots vienu reizi gada laikā. Par atkārtotu braukšanu bez biļetes pasažierim varēs piemērot sodu desmit latu apmērā, un turpmāk par katru nākamo atkārtoto pārkāpumu līgumsoda apmērs tiks palielināts par desmit latiem, un tā apmērs var pieaugt līdz pat 40 latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Katrs trešais Rīgas sabiedriskajā transportā pērn braucis bez biļetes

LETA, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Rīgas sabiedriskajā transportā gandrīz katrs trešais pasažieris braucis bez biļetes, liecina pašvaldības SIA Rīgas satiksme apkopotā informācija.

Rīgas satiksmes biļešu kontrolieri 2013.gadā sabiedriskajā transportā veikuši 233 751 pārbaudi, kuras laikā konstatēti 68 609 bezbiļetnieki.

Mazākais bezbiļetnieku īpatsvars pērn bijis autobusos - tajos 94 003 veiktajās pārbaudēs pieķerti 22 067 bezbiļetnieki, bet trolejbusos 90 565 pārbaudēs konstatēti 25 566 «zaķi». Tikmēr tramvajos 49 183 pārbaudēs kopumā pieķerti 20 976 bezbiļetnieki.

Rīgas satiksmes preses sekretārs Viktors Zaķis norāda, ka bezbiļetnieku skaitā tiek ieskaitīts ikviens pasažieris, kurš nav reģistrējis derīgu braukšanas biļeti, ieskaitot arī tās pasažieru kategorijas - skolēnus, pensionārus un citus -, kam ar Rīgas domes lēmumu Rīgas sabiedriskajā transportā paredzētas 100% atlaides.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc jaunās sodu sistēmas sodīti tūkstoš Rīgas sabiedriskā transporta pasažieru

Jānis Rancāns, 19.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembrī Rīgas sabiedriskajā transportā konstatēti 5603 bezbiļetnieki, no kuriem 1017 tikuši sodīti pēc jaunās sodu sistēmas, kas stājās spēkā 26. novembrī.

Kā Db.lv noskaidroja Rīgas Satiksmē, tad novembra pēdējā nedēļā, kad stājās spēkā jaunā sodu sistēma, sodu saņēma 1017 bezbiļetnieki. No tiem 797 «zaķi» izvēlējās sodu samaksāt uz vietas, bet 220 bezbiļetniekiem izrakstīts rēķins. No tiem bezbiļetniekiem, kuriem ticis izrakstīts rēķins, astoņi cilvēki sodus bija samaksājuši līdz decembra sākumam.

Novembrī sabiedriskajā transportā tikušas veiktas 26 786 pārbaudes. Visbiežāk tās veiktas autobusos (11 915). Trolejbusos veiktas 9 944 pārbaudes, bet tramvajos – 4 927 pārbaudes. Bezbiļetnieku apsēstākie bijuši trolejbusi, kur konstatēti 2 101 «zaķi». Autobusos konstatēti 2 085, bet tramvajos – 1 417 bezbiļetnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pērn Rīgas sabiedriskajā transportā pieķerti par trīs tūkstošiem vairāk «zaķu»

Dienas Bizness, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gadā Rīgas sabiedriskajā transportā - autobusos, trolejbusos, tramvajos - konstatēti kopumā 71 704 bezbiļetnieki, kas ir par 3 015 vairāk nekā 2011.gadā, kad sabiedriskajā transportā tika konstatēti 68 689 pasažieri bez biļetes, informē Rīgas satiksme.

Visvairāk bezbiļetnieki konstatēti uzņēmuma trolejbusos (26 469), kam seko autobusi (24 851) un tramvaji (20 384).

Pērn Rīgas satiksmes darbinieki kopumā galvaspilsētas sabiedriskajā transportā veica 326,5 tūkstošus pārbaužu, kas ir par 30,5 tūkst. vairāk nekā 2011. gadā.

Jau ziņots, ka no 2012. gada 26. novembra Rīgā mainījās gan soda apmēri par braukšanu bez biļetes Rīgas sabiedriskajā transportā, gan soda apmaksas sistēma, ieviešot līgumsodus.

Jaunā sodu sistēma paredz, ka par katru nākamo atkārtotu pārkāpumu līgumsoda apmērs tiks palielināts par desmit latiem, un tā apmērs var pieaugt līdz pat 40 latiem. Līdz šim sods par braukšanu bez biļetes bija divu līdz piecu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgā samazinājies sabiedriskā transporta zaķu skaits

Gunta Kursiša, 09.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Rīgas satiksme transportlīdzekļos šā gada septembrī, salīdzinot ar augustu, samazinājies bezbiļetnieku skaits, liecina Rīgas satiksmes statistikas dati.

Septembrī Rīgas satiksmes autobusos, trolejbusos un tramvajos konstatēti 4740 bezbiļetnieki, kas ir par 1463 mazāk nekā augustā, kad sabiedriskajā transportā sods par braukšanu bez biļetes tika piemērots 6203 pasažieriem. Jāpiebilst, ka augustā tika veikts vien par 17 pārbaudēm vairāk nekā septembrī.

Septembrī visvairāk bezbiļetnieku sodīti 15. trolejbusa maršrutā – kopumā 206 pasažieri, savukārt neviens pasažieris nav konstatēts braucam bez biļetes 20. maršruta trolejbusā.

Db.lv jau rakstīja, ka līdz šā gada 1. decembrim plānots ieviest sistēmu, kad par braukšanu bez biļetes pasažierim tiks piemērots līgumsods, turklāt tas varēs sasniegt aptuveni 50 Ls, atkarībā no maršruta mēnešbiļetes cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā no 26.novembra mainīti soda apmēri par braukšanu bez biļetes un soda apmaksas sistēma, tādējādi paredzot, ka soda apmērs varētu pieaugt līdz pat 40 latiem, šodien pastāstīja pašvaldības SIA Rīgas satiksme pārstāvji.

Turpmāk sodītajam pasažierim par braukšanu bez biļetes būs iespēja samaksāt sodu uz vietas 3 latu apmērā vai arī samaksāt līgumsodu 5 latu apmērā viena mēneša laikā pēc rēķina izrakstīšanas, ja līgumsods piemērots vienu reizi gada laikā. Par atkārtotu braukšanu bez biļetes pasažierim varēs piemērot sodu 10 latu apmērā, un turpmāk par katru nākamo atkārtoto pārkāpumu līgumsoda apmērs tiks palielināts par 10 latiem, un tā apmērs var pieaugt līdz pat 40 latiem.

Ja pasažieris nebūs reģistrējis braucienu, līgumsoda apmērs būs robežās no 2 līdz 20 latiem atkarībā no pārkāpuma atkārtotības. Līdz šim sods bez biļetes bija 2-5 latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Septembrī Rīgas satiksmes transportā noķerti gandrīz seši tūkstoši «zaķu»

Gunta Kursiša, 10.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas satiksmes sabiedriskajā transportā septembrī bez biļetes braucis 5941 pasažieris, kas ir par 796 «zaķiem» mazāk nekā augustā, konstatējis uzņēmums.

Tomēr septembrī veikts arī mazāk pārbaužu sabiedriskajā transportā nekā augustā - augustā tika veikti vairāk nekā 22 tūkst. pārbaužu, kas ir par 431 pārbaudi vairāk nekā septembrī.

Līgumsoda kvītis septembrī ir izrakstītas 4524 bezbiļetniekiem, bet rēķini – 1417 bezbiļetniekiem.

Septembrī visvairāk pasažieru par braukšanu bez biļetes sodīti 6. tramvaja maršrutā - 605 pasažieri, savukārt neviens nav sodīts 34. autobusa maršrutā. No visiem transporta veidiem visvairāk «zaķu» konstatēts Rīgas satiksmes trolejbusos (2294 bezbiļetnieki).

Tāpat septembrī ir saņemti pirmie tiesu spriedumi par līgumsodu piedziņu par braukšanu sabiedriskajā transportā bez biļetes. Šiem bezbiļetniekiem nāksies samaksāt Rīgas satiksmes piemērotos līgumsodus, kā arī valsts nodevu 50 Ls apmērā un ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus. Ja ar tiesas spriedumu piedzītā summa netiks apmaksāta labprātīgi, lietas tiks nodotas piedziņai zvērinātiem tiesu izpildītājiem, informē Rīgas satiksme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Papildināts ar foto - Kravā ceļojošs «bezbiļetnieks» sabojā šokolādes trifeles 102 000 eiro vērtībā

Lelde Petrāne, 21.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš šā gada sākuma apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) ir saņēmusi trīs pieteikumus par nelegālajiem «bezbiļetniekiem», kuri, paslepus ceļojot kravu nodalījumos, ir sabojājuši kravas saturu.

Visos gadījumos kravas pārvadātāji bija devušies uz Lielbritāniju, kur bija plānota kravas nodošana. Tomēr, atklājot nelegālo ceļotāju «viesošanos» kravas nodalījumā, visbiežāk nākas utilizēt visu kravas saturu, tādējādi radot ievērojamus zaudējumus. Piemēram, par sabradātu piena šokolādes trifeļu kravu BALTA saņēmusi līdz šim lielāko atlīdzības izmaksas pieteikumu kravu pārvadātāju atbildības apdrošināšanas pakalpojuma vēsturē - vairāk nekā 100 000 eiro.

BALTA atlīdzību pieteikumi rāda, ka nelegālie robežšķērsotāji turpina izmantot jebkuru iespēju, lai slepus aizceļotu uz citām valstīm. Par vienu no iecienītākajiem robežas šķērsošanas veidiem ir kļuvusi ceļošana kravas nodalījumos, savukārt populārākais galamērķis ir Lielbritānija. BALTA šā gada laikā saskārusies ar trīs šādiem gadījumiem, kuros «bezbiļetnieki» bija ielīduši augļu, šokolādes trifeļu, kā arī minerālūdens kravās. Kopumā par visām šīm utilizētajām kravām atlīdzībās pieteikti vairāk nekā 125 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru