Jaunākais izdevums

Stāmerienas pagasta bijusī Zeltalejas pienotava pagājušajā gadā ir kļuvusi par lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Māršava īpašumu, vēsta reģionālais medijs Dzirkstele.lv. Kādreizējā ražotne, kas tika slēgta pirms pieciem gadiem, šobrīd veic piena savākšanas punkta funkcijas. Pirms tam pienotavas ēka bija SIA Zeltaleja īpašums.

Piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības valdes priekšsēdētāja Dace Pastare sacījusi, ka ar šo īpašumu saistās arī vēl citas ieceres, bet tās pagaidām vēl neatklāj.

«Zeltalejā izveidojām piena savākšanas punktu. Uz turieni tiek vests piens no kooperatīva biedru saimniecībām, lai tālāk to nogādātu pārstrādātājiem. Šāda punkta izveide kooperatīvam ļauj samazināt ar transportu saistītos izdevumus,» stāstījusi valdes priekšsēdētāja. Ziemas periodā, kad piena ir salīdzinoši mazāk, savākšanas punkts darbojas dažas dienas nedēļā, bet vasarā – katru dienu, informē Dzirkstele.lv.

No Gulbenes novada ar Māršavu sadarbojoties vairāk nekā 20 zemnieku saimniecības. Kopumā tajā iesaistījušās 80 saimniecības no Vidzemes, Kurzemes un arī Latgales.

«Ar katru gadu biedru skaits aug, bet mēs gaidām arvien jaunus biedrus, lai gan ar īpašu aģitāciju nenodarbojamies, jo cilvēki paši mūs atrod. Kooperatīva izveide pirms sešiem gadiem ir sevi attaisnojusi. Mūsu klienti saņem labu atlīdzību par pārstrādei piegādāto pienu, viņiem ir drošības sajūta, ka piena nauda tiks izmaksāta noteiktajā laikā un tamlīdzīgi,» skaidrojusi D.Pastare.

Vņa uzskatot, ka kooperatīvs nevar aizrauties tikai ar biedru skaita palielinājumu, bet ir jābūt pietiekami elastīgiem piena tirgū, lai no saimniecībām nevajadzētu pirkt pienu par zemu cenu vai arī atteikties to iepirkt. «Es neesmu pārāk mazu saimniecību fane, bet, ja cilvēks vēlas augt un attīstīties, tad kooperatīvs ir tā iespēja,» skaidrojusi valdes priekšsēdētāja.

Kooperatīvs Māršava tika izveidots 2008.gada 18.jūlijā, apvienojoties trim piena lopkopības saimniecībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Kooperatīvs Māršava pārtraucis nodarboties ar piena pārstrādi

LETA, 05.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrība (LPKS) «Māršava» šogad pārtraukusi nodarboties ar piena pārstrādi, aģentūrai LETA sacīja kooperatīva valdes priekšsēdētājs Jānis Auziņš.

«Visu izvērtējām un pārstrādes mums vairs nav kopš 1.marta, kad ar to pārtraucām nodarboties, jo apgrozījums no tā nebija tāds, kādu mēs gaidījām,» teica Auziņš, piebilstot, ka uzņēmums vēlējis vairāk optimizēt izmaksas un turpmāk nodarboties tikai ar savu pamatdarbību - piena iepirkšanu no kooperatīva biedriem un tā pārdošanu.

Viņš piebilda, ka «Māršava» jau pēdējo pusgadu apsvēra pārtraukt piena pārstrādi, līdz nolēma vairāk neieguldīt līdzekļus šajā biznesa nišā. «Latvijā ir sadrumstalota ražošanas struktūra, un mēs no šīs nišas ārā. Turpmāk darbosimies tikai tajā sfērā, ko mēs paši labāk mākam un mums vislabāk sanāk,» teica Auziņš.

Pēc viņa teiktā, kooperatīvs pagājušā gada vasarā likvidēja arī veikalu, kurā iepriekš tirgoja piena produktus un pēdējos mēnešos pārstrādes produkciju realizēja ar citu tirdzniecības tīklu starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar augustu, Latvijas piensaimnieku kooperatīvi "Piena loģistika" un "Māršava" sākuši sadarbību piena savākšanā un realizācijā, lai nākotnē veiktu pilnīgu abu kooperatīvu apvienošanu, informēja "Piena Loģistikas" pārstāvji.

Kooperatīva "Piena loģistika" padomes priekšsēdētājs Juris Sprukulis norāda, ka ar "Māršavas" pievienošanos kooperatīvs dienā varēs realizēt 310 tonnas piena.

Vienlaikus viņš piebilst, ka, sākot sadarbību, tiek turpināta "Piena loģistikas" ilgtspējīga izaugsme, paplašināta darbība Latvijas un Baltijas tirgū, veicināta piena konsolidācija un piena ražotāju iesaiste kooperatīvos.

"Tālredzīgs piensaimnieks saprot, ka tikai kopā mēs esam spēks," uzsver Sprukulis.

Arī kooperatīva "Māršava" valdes priekšsēdētājs Jānis Auziņš norāda, ka Latvijas mērogiem patlaban esošie 30 piena kooperatīvi ir stipri par daudz.

"Sadrumstalota ir ne tikai piena pārstrāde, bet arī kooperācija, kas traucē pilnvērtīgai piensaimniecības izaugsmei. Mēs visi saprotam, ka nepieciešama spēku apvienošana," norāda Auziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Pastare atgriežas pie Māršavas stūres

Sandra Dieziņa, 03.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par LPKS Māršava direktori atkal kļuvusi Dace Pastare

Pastare šajā amatā atgriezusies pēc pusotra gada prombūtnes, kura laikā viņa darbojās citā biznesā. Direktores mērķis ir restartēt kooperatīvu un tā darbību. Viņa neslēpj, ka kooperatīvā situācija ir sarežģīta.

Biedri pamet

«Pagājušajā gadā piena cena samazinājās, pazaudējām naudu – tā palika Latvian Dairy ( 328 tūkstoši eiro), kas ir liela nauda. Tā ir daļa no desmit gadu laikā uzkrātās kooperatīva peļņas. Kooperatīvu sāka pamest tā biedri,» situāciju raksturo Dace Pastare. Viņa uzsver – Māršava bija, ir un būs, tādējādi mierinot satrauktos piena ražotājus.

Šobrīd galvenais uzdevums ir atjaunot zemnieku uzticību kooperatīvam un nodrošināt tā pilnvērtīgu darbu. Kooperatīvs nodarbojas ar piena iepirkšanu un realizāciju piena pārstrādes uzņēmumiem. Puse no iepirktā piena tiek realizēta Igaunijas uzņēmumam EPiim, pārējais tiek piegādāts Latvijas uzņēmumiem, vairāki līgumi vēl ir procesā. Paredzēts atjaunot kooperatīva biedru pašapgādi ar saimniekošanai nepieciešamo. Likvidēto piena pārstrādi kooperatīva direktore pagaidām gan nav plānojusi atjaunot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apvienotu spēkus piena iepirkšanā un samazinātu loģistikas izmaksas, tiks veidots jaudīgs kooperatīvs.

Līdz 16. jūnijam idejas iniciatori - LPKS Māršava un LPKS Piena ceļš gaidīs to piena kooperatīvu pieteikumus, kas vēlēsies iesaistīties jaunā kooperatīva veidošanā.

Piektdien idejas prezentācijā Jelgavā, Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC) Piena ceļš padomes priekšsēdētājs Anrijs Aumalis sacīja, ka piena ražotājiem svarīgākais – laba cena un kā to dabūt. Otrs svarīgs aspekts - piena kvalitāte. Pašlaik daudzi maksā par piena kilogramu un nav piemaksas par olbaltumvielām, bet daudzviet Eiropā ir svarīga tieši piena kvalitāte.

“Svarīgi – saražot labu pienu un to pārdot. Lai arī pēdējā pusgada laikā situācija ar piena iepirkuma cenām ir uzlabojusies, bet jau tagad jādomā, ko darīt tālāk,” pauda Aumalis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LPKS Māršava apgrozījums pērn sasniedzis apmēram astoņus miljonus eiro, informē kooperatīva valdes priekšsēdētājs J. Auziņš. Pēc aģentūras LETA aplēsēm, kooperatīva apgrozījums pērn pieaudzis par aptuveni 22%. Kooperatīva biedru skaits pērn saglabājies apmēram iepriekšējā gada līmenī, taču attīstība turpinājās, ieguldot līdzekļus sava autotransporta iegādē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Piena Loģistika vienojies par sadarbību ar Igaunijas vadošo piena pārstrādātāju E-piim

Db.lv, 18.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot kooperatīva izaugsmi, Latvijas piensaimnieku kooperatīvs “Piena Loģistika” noslēdzis ilgtermiņa sadarbības līgumu ar Igaunijas lielāko piena pārstrādātāju “E-piim”.

Līgums stāsies spēkā šī gada 1.oktobrī. Līdz ar sadarbības uzsākšanu ar “E-piim”, kas paredz piena realizāciju 120 tonnas/dienā, kā arī citiem līdz šim noslēgtajiem ilgtermiņa sadarbības līgumiem ar piena pārstrādātājiem, kopējais “Piena Loģistika” savāktais piena apjoms sasniegs 320 tonnas/dienā.

Juris Sprukulis, “Piena Loģistika” padomes priekšsēdētājs: “Šobrīd no piensaimnieku kooperatīva “Piena Loģistika” līgumiem ar piena pārstrādātājiem, gandrīz puse ir ilgtermiņa sadarbības līgumi. Tādējādi, PL sekmīgi pilda Zemkopības ministrijas pausto uzstādījumu, ka viens no nozīmīgākajiem piena nozares attīstības stūrakmeņiem, ir ilgtermiņa līgumi. Pateicoties šādiem līgumiem, varam palīdzēt kooperatīva biedriem saglabāt stabilu piena cenu, kas ir tuva Eiropas valstu vidējai cenai. Esam priecīgi, ka par spīti tirgus situācijai un ekonomikas izaicinājumiem, varam turpināt nodrošināt mūsu biedriem stabilu un augšupejošu vidējo piena cenu.”

Komentāri

Pievienot komentāru