Citas ziņas

Zemnieki iztaujā atašejus par eksportu

Sandra Dieziņa, 26.02.2010

Jaunākais izdevums

Šobrīd tiek gatavots jauns ES likums par dzīvnieku veselību, kura mērķis būs palielināt dzīvnieku turētāju atbildību.

Par to šodien lauksaimniekus informēja Gundega Mičule, kura Briselē pārstāv veterināros, fitosanitāros un pārtikas kontroles jautājumus. Tāpat tiek izvērtēti liellopu transmisīvās sūkļveida encefalopātijas (TSE) monitoringa rezultāti, un Latvija pašreiz apkopo sešu gadu novērošanas perioda rezultātus. Bez tam ES tiek pārskatīta esošā likumdošana ar mērķi to uzlabot.

Tiekoties ar Zemkopības ministrijas (ZM) atašejiem ES Krievijā, lauksaimnieki tika informēti par iespējām veicināt cūkkopības produkcijas eksportu, zivju konservu eksportu, Latvijas pozīcijas aizstāvēšanas gaitu benzo(a)pirēna un dioksīna jautājumos.

Tāpat tika apspriestas prognozes atvieglot nosacījumus uzņēmumiem, lai pieteiktos ES finansējumam, kā arī pārrunāta Latvijai būtisku veterināro jautājumu, piemēram, liellopu transmisīvās sūkļveida encefalopātijas (TSE) monitoringa, risināšanas gaita, vēsta ZM.

Atbildīgā par pārtikas drošības, ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) un augu aizsardzības jautājumiem Olga Orlova skaidroja Latvijas pozīcijas aizstāvēšanas gaitu benzo(a)pirēna un dioksīna jautājumos. Māris Bērziņš, kas pārstāv zivsaimniecības jautājumus, uzsvēra, ka pašreiz vissvarīgākā zivsaimniecības jomā ir ES Kopējās zivsaimniecības politikas reforma, kurā diskusijai tiek atvērti visi pamatjautājumi – kvotu tirgus reorganizācija, attieksme pret mazo floti, inovācijas un tirgus veicināšana, atbalsts nozarei.

Atbildīgā par lauksaimniecības jautājumiem un kopējo tirgus organizāciju Dace Arāja norādīja, ka Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformas kontekstā vissvarīgākais ES dienaskārtības jautājums ir konkurētspējas sabalansēšana, tostarp tiešo maksājumu izlīdzināšana.

Savukārt ZM pārstāvis Krievijas Federācijā Aivars Graudiņš skaidroja Latvijas un Krievijas veterināro dienestu savstarpējās sadarbības virzību, Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas muitas ūnijas ietekmi uz Latvijas eksportu, Latvijas zvejas produktu pārstrādes uzņēmumu atzīšanas gaitu eksportam uz Krieviju. A.Graudiņš norādīja, ka jaunais Krievijas tehniskais reglaments ir pielīdzināts ES tehniskajam reglamentam, un tāpēc Latvijas produktu eksportētājiem tā izpilde nesagādās grūtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Barkavas arodi kategorijā «izaugsme» atzīti par gada labāko kooperatīvu

Sandra Dieziņa, 20.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par gada labāko kooperatīvu 2013. gadā kategorijā Izaugsme atzīts uzņēmums Barkavas arodi.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) Barkavas arodi investējusi 2,67 miljonus eiro, izveidojot modernu graudu pieņemšanas un uzglabāšanas vietu Madonas novadā.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons izteicās, ka LPKS Barkavas arodi ir paveikusi nozīmīgu darbu apjomu kāpināšanā, pagājušajā gadā veiktas būtiskas investīcijas, kas ļāvušas attīstīt graudkopību visā reģionā un zemniekiem augt līdz ar kooperatīvu.

Dibināja daži

LPKS Barkavas arodi 2006. gadā dibināja trīs saimniecības, un kopš tā laika biedru skaits arvien pieaug. Sākotnēji Barkavas zemnieki izaudzēto realizējuši, kā nu katrs mācējis – Rēzeknē, Madonā, Jēkabpilī un citviet. Tolaik būdams mazais zemnieks, tagadējais LPKS izpilddirektors Alberts Gailums sapratis, ka jāpulcējas kopā. Pamatkodols bija septiņi līdz desmit zemnieki, ar kuriem bija pārrunas par iespējamo kooperatīva dibināšanu, viņš atceras. Sākuma periods bijis interesants ar to, ka ikvienu saimnieku vajadzējis pārliecināt par pareizo izvēli. Kooperatīva atrašanās vietas izvēle izdarīta par labu Barkavai, kur ir laba infrastruktūra, piebraucamais ceļš, tika arī noslēgts līgums ar Izglītības un zinātnes ministriju par telpu nomu, kur atradās arodskolas mācību bāze. «Raža bija pie durvīm. Sākumā te nekā nebija, graudus bērām uz lauka zem klajas debess. Pirmais uzdevums bija savākt produkciju no zemniekiem un tālāk vedām uz pieņemšanas punktiem sadarbības partneriem,» turpina A. Gailums. Zemniekiem ieguvums – maksimāli īsā laikā labos apstākļos novāc izaudzēto un viņiem nav jārūpējas par ražas transportēšanu. No Barkavas līdz Jēkabpilij ir 90 km, bet līdz Rēzeknei – 65 km, un tas nav maz. Ja zemnieki varētu nodot tikai vienu vai divas kravas, tas radītu problēmas, viņš skaidrojis. Lēnām zemnieki sapratuši, ka kooperatīva uzņemtais virziens esot pareizais un rādītāji ir augšupejoši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zemnieki nemierā, ka juridiskām personām IN no subsīdijām nebūs jāmaksā, bet fiziskām – būs

Ilze Zālīte, speciāli Db, 20.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvji šodien ikmēneša sēdē pauda neapmierinātību, ka juridiskajām personām kā SIA ienākuma nodoklis (IN) par subsīdijām nebūs jāmaksā, bet vairumam zemnieku saimniecību, kas veic saimniecisko darbību kā fiziskas personas, – būs.

Dienai skaidroja Finanšu ministrijas (FM) speciālists Artis Birums, uzņēmumi, kuru uzņēmējdarbības firma ir SIA, ir uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātāji, bet likumā par šo nodokli nav paredzēts ES un valsts subsīdijas aplikt ar UIN.

«Kurš politiskais breksis to izdomāja, ka mazie maksā, bet lielie nemaksā,» neizpratni pauda LOSP pārstāvis Valdis Dzenis. FM pārstāve Daina Robežniece skaidroja: «Ja nebūtu Zemkopības ministrijas piekrišanas, tad šis jautājums nebūtu aizgājis.» Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve sanāksmē sacīja, ka ZM un FM vienojušās: subsīdijas netiks apliktas ar UIN pie nosacījuma, ja netiks palielināti UIN atvieglojumi par apstrādātās zemes hektāru no pašreizējiem Ls 10 līdz Ls 30, kā bija iecerēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jaunie zemnieki zondē leišu tehnoloģijas

, 23.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai dibinātu jaunus sadarbības kontaktus un iegūtu jaunu pieredzi, 23 jaunie zemnieki no visas Latvijas sadarbībā ar biedrību Latvijas Jauno zemnieku klubs (JZK) pieredzes apmaiņas braucienā apmeklēja Lietuvu, Šauļu rajonu.

Lietuvā Latvijas Jaunos zemniekus viesmīlīgi uzņēma Šauļu rajona Jauno zemnieku kluba vadītājs Ritas Kvietkus. Tika apskatītas jaunākās tehnoloģijas, kādas viņš izmanto zemeņu (4 ha platībā) un aveņu (2 ha platībā) stādījumos savā saimniecībā.

Zemnieki apmeklēja V. Plakys saimniecību, kas nodarbojas ar graudu (600 ha), rapša un cukurbiešu audzēšanu. Zemnieki uzzināja, ka saimniecībā jau tiek lietota krāsotā degviela vairākus gadus, kā arī valsts atbalsts ir lielāks nekā Latvijā. Ar jaunu un lietotu tehniku lauku darbiem zemnieki iepazinās UAB Litsoft. Apmeklēta arī P. Barista saimniecība, kur šogad patentēta pārvietojama kūts gaļas liellopiem. Uzņēmums nodarbojas ar gaļas lopkopību un maizes klaipu cepšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimnieki ar traktoriem trešdien nobloķējuši daļu no Parīzes apvedceļa, protestējot pret ierobežojumu pastiprināšanu pesticīdu izmantošanai, neizdevīgajiem noteikumiem tirdzniecībā ar lielveikalu ķēdēm un citām problēmām.

Lauksaimnieki ieradušies Parīzē ar aptuveni 1000 traktoriem, un līdzīgas protesta akcijas sarīkotas arī vairākās citās Francijas pilsētās, radiostacijai RTL pavēstīja lauksaimnieku federācijas FNSEA vadītāja Kristiāna Lambēra.

Elizejas laukos zemnieki nobloķējuši ielu ar siena ķīpām.

Daudzi zemnieki uzskata, ka kļuvuši par mērķi nesaprātīgiem ierobežojumiem pesticīdu un insekticīdu izmantošanai, kā arī vegānu aktīvistu kritikai par mājlopu skaita palielināšanu.

Lauksaimnieki arī iebilst pret brīvās tirdzniecības līgumiem ar valstīm, kas neietilpst Eiropas Savienībā (ES), jo šie līgumi pieļauj lētāku pārtikas produktu importēšanu.

"Mums ir iespaids, ka visi grib mūs mācīt, kā darīt mūsu darbu, lai gan zemnieki nenopelna pietiekami iztikai," sacīja Lambēra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Dienas tēma: Diētu govīm pārtrauks kvotu brīvlaišana

Raivis Bahšteins, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagaidāms, ka martā piena iepirkuma cena būs atpakaļ vismaz decembra līmenī, ja ne pat nedaudz augstāka, tomēr nozarē problēmu netrūkst

Tā DB intervijā stāsta Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks. Pieninieki negrib attapties panikas lēkmē, tāpēc nekavējoties pieprasa pārstrādātājiem pieejamu atbalstu, nediskriminējot nevienu no iesaistītajiem posmiem.

Piena nozare grīļojas uz kraujas malas. Kas īsti bijuši lielākie grūdieni?

Latvieši ir izturīga tauta, bet pašlaik mūsu nozarē visas nelaimes sanākušas vienkopus. Jau pagājušā gada maijā bija pirmās piezīmes, ka eiforijai jābeidzas, jo cenu kāpums industriālajiem produktiem apstājās un sāka kristies – sausajam vājpienam, sausajam pilnpienam, sūkalu pulverim, industriālajiem sieriem un arī sviestam, kas ir sausā vājpiena ražošanas blakusprodukts. Tajā pašā laikā ziemeļu puslodē pieauga piena ražošanas apjoms, jo nāca vasara. Tas bija vēl pirms embargo. Visi grib teikt, ka embargo bija vienīgais, kas noveda piensaimniekus krīzē, bet nebūt ne. Krievija nav tik stipra, lai sašūpotu visu pasauli, vēl jo vairāk – piena nozarē. Nekādi. Vienlaikus embargo nenoliedzami bija kārtīgs spēriens Baltijai un Polijai. 2013. gadā uz Krieviju aizvedām produkciju par 25,4 milj. eiro, bet pērn tikai pirmajā pusgadā – par 24,5 milj. eiro. Tikpat, cik iepriekš gada laikā. Galvenokārt pateicoties Food Union aktivitātēm un īpašnieku struktūrai. Mūsu piena produktiem Krievija zuda, izņemot atsevišķas sīkas produktu kategorijas. Un saldējumu, kam vismaz šobrīd durvis nav ciet, tomēr rubļa devalvācija ir novedusi pie tā, ka mūsu saldējums Krievijā kļuvis konkurētnespējīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Situācijā, kad Finanšu ministrija aizliegusi izmantot atlaides dīzeļdegvielai, esam pataisīti par grēkāžiem,» pauž organizācijas Zemnieku saeima (ZSA) pārstāvji.

Kā ziņots, vakar Finanšu ministrija paziņoja, ka zemnieki, kas nolems doties palīgā sniega izvešanā un seku novēršanā, degvielu ar akcīzes atvieglojumu izmantot nevarēs. To, vai tiek ievērots šis nosacījums, īpaši kontrolēs Valsts Ieņēmumu dienests. Likumdošana paredz, ka akcīzes nodoklis nav jāmaksā par degvielu, kuru izmanto tikai lauksaimniecības darbos, un sniega izvešana uz to neattiecas, tāpēc zemnieki nevarēs izmantot degvielu, kas pirkta ar atlaidēm, aģentūrai LETA skaidroja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis, akcentējot, ka nepieciešamo degvielu zemniekiem var nopirkt arī pašvaldība, kurai palīgā tie dodas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas zemnieku organizācijas uzsākušas pret taupības režīmu vērstu protesta akciju, kuras ietvaros katru dienu uz vienu stundu ar lauksaimniecības tehniku tiks bloķēti valsts galvenie autoceļi.

Pirmdien grieķu zemnieki jau bloķēja valsts galvenās transporta artērijas Grieķijas ziemeļos un centrālajā daļā. Zemnieki pirmdien uz stundu bloķējuši arī Grieķijas – Bulgārijas robežšķērsošanas punktu.

Grieķijas zemniekus saniknojis arī valdības lēmums atcelt nodokļu atvieglojumus ienākumiem no lauksaimniecības un atteikties no degvielas kompensācijas. Tāpat grieķi ir neapmierināti ar lauksaimniecības subsīdiju izmaksu kavēšanos.

Aizvadītās nedēļas nogalē Komunistu partiju atbalstošiem Grieķijas zemnieki jau sarīkoja protesta akciju Salonikos, kuras ietvaros pilsētas ielās ieradās lauksaimniecības tehnika, bet zemnieki iedzīvotājiem bez maksas izdalīja savus ražojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome (RD) ir uzsākusi sarunas ar Zemnieku Saeimu un izvērtē iespējas piesaistīt sniega tīrīšanas darbiem zemniekus, kuriem ir nepieciešamā tehnika, paziņojis mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs).

Provizoriski sniega izvešanu zemnieki varētu uzsākt jau piektdien, DB sacīja Zemnieku Saeimas (ZSA) priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Jau tuvākajā laikā pašvaldība izsūtīšot sarakstu ZSA ar objektiem, kur jāizved sniegs un pēc to apsekošanas, kas varētu notikt ceturtdien, un izvērtēšanas zemnieki varētu uzsākt darbu. Jo ir dažas īpatnības – iekšpagalmi, bērnudārzi, skolas, bet mēs esam pieraduši pie lielām platībām, skaidroja J. Lazdiņš, piebilstot, ka tīrīt iekšpagalmu nav tas pats, kas tīrīt pagasta centru. Līgumu par sniega izvešanu RD, visticamāk, slēgs ar kādu no organizācijām, kuras vārdu J. Lazdiņš vēl nenosauca, un zemnieki tiks ņemti kā apakšuzņēmēji. Arī iespējamā cena netiek nosaukta. Mums ir iespējas un resursi, bet Rīgas Domei vajadzība un tagad atliek vienoties par pakalpojuma cenu, teica Juris Lazdiņš. ZSA šajā procesā esot tikai sarunu vedējs, viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts - Lauksaimnieki pulcējas protestā pret negodīgajiem tiešmaksājumiem

Dienas Bizness, 12.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropa, kur tavi vienādie saimniekošanas nosacījumi?, ar šādiem saukļiem īsu brīdi pirms oficiālās protesta akcijas sākšanās pie Eiropas Komisijas (EK) mājas pulcējušies apmēram 150 lauksaimnieki. Piketa dalībnieku vidū ir galvenokārt vidēja gadagājuma cilvēki, tomēr ir arī daudz jauniešu.

Piketa dalībniekiem rokās ir plakāti ar uzrakstiem: Par Latvijas lauksaimniecību!, Eiropa, kur tavi vienādie saimniekošanas nosacījumi?, Nedaliet Eiropas zemniekus - nedaliet Eiropu, kā arī daudz attiecīgu plakātu angļu valodā. Vairākiem zemniekiem rokās ir grozi ar zaļumiem - pētersīļiem, seleriju, dillēm, kā arī šķīvji ar sieru, kas tiek piedāvāts garāmgājējiem.

Skaļi saucieni nav dzirdami, piketētāji mierīgi sarunājas ar garām ejošajiem cilvēkiem, savukārt piketu uzrauga vismaz 50 Valsts policijas darbinieku.

Zemnieki piketa laikā EK pārstāvjiem plāno iesniegt 12 nevalstisko organizāciju parakstītas deklarācijas, kas aicina pārskatīt tiešo maksājumu sadales principus un balstīt tos uz vienlīdzīgiem nosacījumiem visās dalībvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Faktiski jau tradiocionāli tā īsti netiekot galā ar ziemas atnākšanu un tam sekojošo sniegu, šogad Rīgas dome izšķīrās par visnotaļ saprātīgu soli - aicināt talkā zemniekus ar savu tehniku, tādējādi ļaujot viņiem arī nopelnīt. Acīmredzot, vienojoties par šādu sadarbību, ne vienai, ne arī otrai pusei pat prātā neienāca, ka Finanšu ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tādā veidā ir radīta vismaz viena ideja, lai cīnītos ar pelēko ekonomiku valstī.

Nav jau joka lieta - valdība tomēr ir apņēmusies šā gada laikā no ēnu ekonomikas nodokļu veidā atgūt 60 milj. Ls, lai gan ir skaidrs, ka teju nevienam no ministriem nav sapratnes, kā to izdarīt. Taču tagad nu ir tāda «iespēja» - zemnieki Rīgā!

Proti, VID ir apņēmības pilns kontrolēt lauksaimniekus, lai viņi, veicot sniega tīrīšanas darbus galvaspilsētā, neizmantotu bez akcīzes nodokļa iegādāto degvielu. Absurds! Protams, ir taisnība, ka sniega tīrīšana nav tas pats, kas lauka aršana, bet Linezera iela Rīgā nav lauksaimnieciski izmantojama teritorija. Tāpat var teikt, ka zemnieku palīdzība ir vajadzīga Rīgai, tāpēc lai arī šī pašvaldība domā, kā norēķināties ar lauksaimniekiem gan par pašu pakalpojumu, gan arī degvielu. Tomēr acīmredzot Andra Vilka (PS) vadītajai Finanšu ministrijai būtu jāatgādina, ka arī Rīga ar visu attiecīgās ministrijas ēku atrodas šīs valsts teritorijā. Kā jau minēts, savlaicīga sniega novākšana Rīgā allaž ir bijusi problēma. Un nevar būt tā, ka kādam tiek lūgta palīdzība, vienlaikus radot viņam papildu izdevumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, patlaban novāktās ražas, īpaši rapsim, ir lielākas, tomēr par īstu rekordražu runāt pagaidām pāragri. Tikmēr skaidrs, ka šogad ir rekordliels mitruma procents graudos, kas sasniedz pat 25% ierasto 15% vietā, norāda aptaujātie zemnieki.

«Graudiem ražība ir nedaudz virs četrām tonnām no hektāra, tādēļ teikt, ka tās būtu rekordražas, īsti nevar. Ziemas rapšu ražas gan ir tuvu četrām tonnām no hektāra, kur parasti ir zem trim tonnām. Toties mitrumu šogad var dēvēt par rekordaugstu - mēs, kuriem ir savas kaltes, kuļam graudus pat ar 25% mitrumu. Ja kaltes nav, ar šādu mitrumu kult nevar. Daudziem mieži jau stipri pārgatavi, lūzt. Vidzemē tikai piecas sešas dienas bija ļoti labas kulšanai, tad kviešus varēja kult ar 15% mitrumu, taču tagad tik un tā tie 25% sanāk, līdz ar to arī augstākas izmaksas kaltēšanai,» sacīja Mazsalacas zemnieku saimniecības "Lojas" saimnieks Mareks Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Regula pavērs lielākas iespējas zemniekiem

Sandra Dieziņa, 20.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno piena regulu, kas ļaus ražotājorganizācijām vienoties par cenu un piegādēm, zemnieki uztver pozitīvi.

Eiropas Parlamenta (EP) apstiprinātās izmaiņas Kopējā tirgus organizācijas regulā, dodot lielākas tiesības zemniekiem vienoties par piena piegādes līgumiem un cenām ir skaidrs signāls, ka ES iestādes ir gatavas uzlabot piena ražotāju tirgus varu kopējā tirdzniecības ķēdē. ES iestādes beidzot oficiāli atzinušas, kas zemnieks piena tirgus svārstībās ir lielākais cietējs. Zemnieku kooperatīva Trikāta KS valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs: «Regulas nosacījums, kas rekomendē zemniekiem apvienoties ražotāju organizācijās ir tas, par ko Latvijas kooperatīvi, zemnieki ir runājuši gadiem – tikai kooperējoties zemniekiem ir iespēja tuvoties godīgai cenai par savu produkciju. Pēc 2009.gada piena krīzes beidzot arī EP ir ieviesis šo atbalstu dzīvē ar reālu likumu. Tomēr jāsaprot, ka nosacījums, kas ļauj vienoties par līgumiem un cenām piena apjomam, kas nepārsniedz 33% no valsts svaigpiena tirgus daļas, ir tikai iespēja zemniekiem labāk pārdot savu produkciju. Vai zemnieki to spēs izmantot, būs atkarīgs no pašu zemnieku spējas un velēšanās veidot stiprākus kooperatīvus.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Situācija ir dramatiska, jo naudas nav, bet nodokļi ir jāmaksā.

Piena ražotāji rīkos ārkārtas sapulci un vērsīsies pie kolēģiem Briselē, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Piena iepirkuma cenas kopš gada sākuma pazeminājušās par 10 centiem kilogramā, sasniedzot 0,26 – 0,27 eiro/kg. Tas nozīmē, ka zemnieki saņem vēl mazāk, jo piens vēl jāsavāc. Daudziem zemniekiem tas rada izmisumu. Cenas visdramatiskāk samazinājis Rīgas Piena kombināts, Valmieras piens, Limbažu siers un Latvijas Piens, savukārt Latvian Dairy palicis parādā kooperatīviem par iepirkto pienu pēc mūsu aprēķiniem aptuveni 1,8 miljonus eiro,» stāsta Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Apdrošināt mežu – apdrošināt nākotni

Kristīne Komarovska, 19.07.2022

"Reinsons un Partneri" vadītājs, mežu apdrošināšanas produkta izstrādātājs Reinis Reinsons.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežu aizsardzības tematika Latvijā pēdējās nedēļās kļuvusi aktuāla, īpaši saistībā ar karstuma vilni un mežu ugunsgrēkiem – šogad to skaits sasniedzis jau 236, kas valsts līmenī (ap 200 ha izdegušo platību) nav pārlieku daudz, bet individuāli var nozīmēt lielus zaudējumus mežu īpašniekiem. Šis ir īstais laiks, lai parūpētos par sava meža vērtību, kas ir droša garantija un investīcija nākotnē. Ko nozīmē apdrošināt mežu un kam jāpievērš lielāka uzmanība, to darot?

Par to saruna ar "Reinsons un Partneri" vadītāju, mežu apdrošināšanas produkta izstrādātāju Reini Reinsonu.

Parasti apdrošināšana saistās ar OCTA, KASKO, jūs darbojaties tik specifiskā apdrošināšanas veidā kā lauksaimniecība, kā nonācāt līdz tam?

Man kā jau daudziem apdrošināšana kādreiz likās kā kas mītisks, ne līdz galam izprotams, kur svarīgākais uzrakstīts, tā teikt, maziem burtiņiem. Pēc izglītības un aicinājuma esot agronomam, ikdienā praktiski sadarbojoties ar zemniekiem, dzirdēju dažādu pieredzi par sējumu apdrošināšanu. Likās, ka idejai par to, ka zemnieks pats apdrošina savus laukus un neprasa kompensācijas valstij, jābūt labai un jāstrādā. Pat pilsētniekiem, kuri parasti raugās uz lauksaimnieku kompensācijām negatīvi, jābūt priecīgiem, ka zemnieki paši uzņemas risku vadību. Tomēr atsauksmes bija dažādas. Tas raisīja interesi izprast un panākt, lai viss strādā. Sāku kā sējumu zaudējumu novērtēšanas eksperts, tomēr visai drīz sapratu, ka galvenais uzdevums varētu būt vienkāršs – padarīt sējumu apdrošināšanu saprotamu zemniekiem un zemnieku rūpes saprotamas apdrošinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena karš uzņem apgriezienus - aptuveni tā varētu raksturot cīņas par to, kur un kā Latvijas lauksaimniekiem būtu jāpārdod savs piens. Proti, tepat Latvijā, nododot to vietējiem ražotājiem, vai arī kaimiņvalsts Lietuvas uzņēmējiem.

Var saprast pārstrādātājus - dažādu dabas kataklizmu un viena otra cita procesa dēļ pieprasījums pēc piena produktiem šobrīd pasaulē ir ļoti liels, bet pašmāju zemnieki ļauj pelnīt lietuviešiem, viņiem aizvedot savu pienu. Tiek pat piesaukti miljoni, ko tādā veidā zaudējot valsts budžets. Vēl vairāk - Latvijas pārstrādātāji ir sašutuši par to, ka šāda vērtīga izejviela tiek izvesta, bet valsts neko nedara lietas labā. Izklausās iespaidīgi! Tomēr uz šo jautājumu būtu jāpaskatās arī no citas puses.

Pirmkārt, lauksaimnieki, piena ražotāji ir tādi paši uzņēmēji kā pārstrādātāji, un arī viņu darbības mērķis ir nopelnīt, nevis vienkārši laiku pa laikam izslaukt gotiņu. Tāpēc ir tikai normāli, ka zemnieki savu produkciju cenšas pārdot tam, kurš ir gatavs maksāt vairāk. Šeit darbojas atvērtā tirgus principi. Otrkārt, prasīt, lai valsts iejaucas un neļauj lauksaimniekiem pienu izvest, ir riskanti tieši no pašu pārstrādātāju viedokļa. Iztēlosimies situāciju, ka Ministru kabinets tiešām pieņemtu lēmumu, nosakot, ka zemnieki nedrīkst pienu izvest un viņu svēts pienākums ir to pārdot vietējiem pārstrādātājiem. Sanāk, ka tādā gadījumā, pārstrādātāju pienākums būtu to pirkt, neraugoties uz to, vai, piemēram, nākamgad pēc piena produktiem pasaulē vēl būs tik liels pieprasījums vai nebūs. Un tad tā jau būs pavisam cita problēma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Krievārs: Neraugoties uz Trikāta KS maksātnespējas procesu, naudu par pienu zemnieki saņems

LETA, 06.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan kooperatīvam Trikāta KS šodien pasludināta maksātnespēja, kooperatīva zemnieki naudu par piegādāto pienu saņems pilnā apjomā, aģentūru LETA informēja kooperatīva valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs.

Trikātas KS vadība aicina zemniekus turpināt nodot pienu caur kooperatīvu, tādējādi apliecinot vēlmi saglabāt kooperatīvu un atjaunot tā maksātspēju. Vēlos kliedēt bažas, ka šādā situācijā zemnieki nesaņemtu naudu par pienu - saskaņā ar likumdošanu administratoram ir pienākums norēķināties ar zemniekiem par pienu, kas pārdots pēc maksātnespējas procesa pasludināšanas, sacīja Krievārs.

Viņš arī norādīja, ka tiek atcelta iepriekš sasauktā kooperatīva pilnsapulce 10.augustā.

Līdz ar maksātnespējas procesa atjaunošanu lemtspēju ir zaudējusi valde un biedru pilnsapulce, līdz ar to 10.augusta sapulce ir atcelta, sacīja Krievārs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Preco pusi no saražotajām graudu transportēšanas un žāvēšanas iekārtām eksportē, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Preco ir lauksaimniecības mašīnbūves tehnikas ražotājs, tas projektē un ražo graudaugu, lopbarības augu, pākšaugu, sēklu un citu birstošu produktu (skaidu, šķeldas, celtniecības materiālu utt.) transportēšanas un kaltēšanas iekārtas. Uzņēmums piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētajā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2015 kategorijā Eksportspējīgākais komersants mazo komercsabiedrību grupā. «Veidojam gan standarta, gan individuālos risinājumus. Nolūkā samazināt ražošanas ciklu, esam iegādājušies robotu, kas var strādāt 24 stundas diennaktī un ražot mazās detaļas,» stāsta SIA Preco īpašnieks, valdes priekšsēdētājs Valdis Pabērzs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Baltijas zemnieki papildus varēs saņemt vēl 500 miljonus

Sandra Dieziņa, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdē trešdien deputāti atbalstīja Sandras Kalnietes sagatavoto priekšlikumu ES septiņgades budžetā piešķirt Baltijas valstu zemniekiem par 500 miljoniem eiro vairāk, nekā par to februārī Eiropadomē lēma ES valstu un valdību vadītāji.

No šīs summas Latvijas zemnieki varētu saņemt aptuveni 263 miljonus eiro. S. Kalnietes parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks informē, ka Kalnietes priekšlikums paredz, ka visu Baltijas valstu zemnieki jau no 2014. gada saņems tikpat lielus tiešmaksājumus kā Rumānijas zemnieki un līdz 2019. gadam Latvijas zemniekiem tie pieaugs straujāk, nekā iepriekš piedāvāja Eiropas Komisija vai dalībvalstu vadītāji. Šis parlamenta lēmums ir pamats Eiropas Parlamenta un Padomes sarunām par budžeta galīgo variantu, kuras turpināsies vēl vairākus mēnešus.

Deputāte gan atgādina, ka šis nav galīgais lēmums, bet pavisam drīz sāksies pēdējais sarunu posms starp visām iesaistītājām pusēm. Kalnietes sagatavoto priekšlikumu bija parakstījuši 56 EP deputāti no visām lielākajām EP politiskajām grupām, to vidū Eiropas Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājs Džozefs Dauls un Latvijas deputāti Ivars Godmanis, Krišjānis Kariņš, Kārlis Šadurskis, Inese Vaidere, Roberts Zīle un Alfrēds Rubiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī iecere zemniekiem maksāt 65% no ES vidējā ir vairāk nekā pašreiz, laukos ir sašutuši par saglabāto nevienlīdzību. Vairums zemnieku uzskata, ka tas nav pieņemami un Latvijas amatpersonām un lobijiem jādara viss, lai kauja par vienlīdzīgākiem maksājumiem beigtos Latvijas lauksaimniekiem labvēlīgi. Pretējā gadījumā protesta akcijas un streiki būšot neizbēgami.

Pēc pusotras nedēļas - 19. jūnijā Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības komitejā pirmo reizi oficiāli tiks prezentēti kopējās lauksaimniecības politikas reformas izstrādātie priekšlikumi, kurus sagatavojis atbildīgais ziņotājs deputāts Luiss Manuels Kapoulašs Santušs. Viņš rosinās noteikt, ka turpmāk neviens Eiropas zemnieks nedrīkstēs saņemt mazāk 65% no vidējā maksājuma lieluma par hektāru, informē Lauksaimniecības komitejas deputātes Sandras Kalnietes parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks. Šāds priekšlikums nozīmē, ka turpmākajos septiņos gados Latvijas zemnieki saņemtu par 270 miljoniem eiro vairāk, nekā bija paredzēts Eiropas Komisijas iesniegtajā lauksaimniecības budžeta priekšlikumā. Sandra Kalniete šos grozījumus vērtē kā soli pareizajā virzienā, tomēr tie tikai daļēji izlīdzinot līdzšinējo nevienlīdzību. Deputāte uzskata, ka pagaidām noiets tikai pusceļš un svarīgākais vēl priekšā. Viņa sola iesniegt nepieciešamos grozījumus likumdošanas ziņojumā, lai paaugstinātu tiešmaksājumus Latvijai un aizstāvētu grozījumus tālākajās sarunās, kuras sāksies septembrī. Pēc tam, kad komitejā būs notikusi sagatavoto priekšlikumu apspriešana, līdz jūnija beigām varēs iesniegt grozījumus. Šobrīd plānots, ka Lauksaimniecības komitejai par vienotu nostāju būs nepieciešams vienoties līdz gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksperti: Zemniekiem jābūt galvenajiem virzītājiem zinātnes un inovāciju attīstībā

Žanete Hāka, 29.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemniekiem jābūt galvenajiem procesa virzītājiem zinātnes un inovāciju attīstībā - tikai tā iespējams nodrošināt dzīvotspējīgu lauksaimniecisko ražošanu nākotnē.

Tā secinātss konferencē Stratēģiska pieeja pētniecībai un inovācijām ES lauksaimniecībā, kas No 27. līdz 28. janvārim norisinājās Briselē un kuras mērķis bija apspriest Eiropas Komisijas piedāvāto zinātnes un inovāciju stratēģiju - konkurētspējīgas lauksaimniecības un pārtikas ražošanas attīstībai, informē Zemnieku saeima.

Konferencē Eiropas profesionālas lauksaimniecības komitejas COPA un COGECA uzsvēra zinātnes un inovāciju svarīgo lomu lauksaimniecības sektora attīstībā, kā arī lauksaimnieku un to kooperatīvu iesaistes nozīmīgumu šajā procesā, sākot no izstrādes līdz noslēgumam. Tieši paši ražotāji vislabāk var pateikt, ar kādām problēmām nākas saskarties ikdienā, un kuru atrisināšana ļautu produkciju saražot lētāk, videi draudzīgāk un sociāli atbildīgāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Nepareiza cīņa ar «dīvāna zemniekiem» apdraud biškopjus

Sandra Dieziņa, 29.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biškopības biedrība (LBB) nosūtījusi vēstuli Zemkopības ministrei Laimdotai Straujumai ar lūgumu skaidri un saprotami notiekt jēdzienu «dīvāna zemnieks» un noteikt jaunus kritērijus «dīvāna zemnieku» ierobežošanai.

Tas darīts ar mērķi, lai nepamatoti neciestu biškopji un citi vienkāršie lauku iedzīvotāji no nelielām lauku saimniecībām ar maziem ražošanas apjomiem. LBB atzīst, ka ministrija rīkojusies pareizi, nosakot atbalstu par bišu saimēm, taču plānotie un pastāvošie ierobežojumi mazāk labvēlīgā platību maksājuma (MLA) un vienotā platību maksājuma (VPM) atbalstam samazina ražotāju ienākumus un nav attīstību veicinoši.

Visi līdz šim likumdošanā noteiktie ierobežojumi visvairāk ietekmēja nelielās lauku saimniecības ar maziem ražošanas apjomiem un šajā kategorijā visbiežāk ir biškopji, savukārt īstie «dīvāna zemnieki» atraduši risinājumus kā apiet likumdošanā noteiktos ierobežojumus. Lai saudzētu nelielās saimniecības un neradītu draudus biškopjiem LBB iesaka ZM noteikto liellopu vienību/ha kritēriju VPM un MLA nepiemērot mazām saimniecībām ar platību līdz 50 ha.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Trikātas KS vadītājs: piena deficīts ir mīts

BNS, 02.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas ir mīts, ka Latvijā ir piena deficīts, sacīja Trikātas KS direktors, jaundibinātā piena pārstrādes uzņēmuma Latvijas piens projekta vadītājs Raimonds Freimanis.

Viņš norādīja, ka Latvijā piena iepirkuma cenas pēdējos mēnešus ir bijušas ļoti stabilas un it kā esošais piena trūkums Latvijā to kāpumu nevarētu veicināt. «Īstermiņā [piena iepirkuma cenu izmaiņu] nebūs. Piena cena jau aptuveni astoņus mēnešus ir bijusi ļoti stabila. Tā drīzāk pēc mēneša vai diviem varētu mazliet samazināties. Tas ir mīts, ka Latvijā ir piena deficīts,» uzsvēra Freimanis.

Vienlaikus viņš atzina, ka Latvijas piena pārstrādātāju, tostarp Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) pārmetumi par piena eksportēšanu nav pamatoti. «Publiski mūs visu laiku kritizē šīs savienības [LPCS] vadītājs Šolka kungs. Piemēram, runājot par piena eksportu uz Lietuvu, viņš nepārtraukti publiski kritizē kooperatīvus. Taču ir jautājums – vai Latvijas piena pārstrādātāji gribētu nopirkt to pienu, kas aiziet uz Lietuvu, vai arī tā ir tikai kritika kritikas pēc? Ja viņi gribētu šo pienu nopirkt, sadarbību nekādi nevar veicināt, kādu visu laiku kritizējot. Es pieņemu, ka vienkārši kāds ir jākritizē kritikas pēc, un viss. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šīs savienības biedrs – Jēkabpils piena kombināts – ir viens no lielākajiem piena eksportētājam,» pavēstīja Trikātas KS direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieki aicina izmantot veto pret ekstrēmo budžeta piedāvājumu

Sandra Dieziņa, 12.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemnieki un EP deputāti cīņā par vienlīdzīgākiem maksājumiem prasa veto likšanu EK budžeta piedāvājumam, kas lauksaimnieku dzīvi vieglāku nepadarīs.

Premjers Valdis Dombrovskis gan ir pretējā uzskatā, norādot, ka veto ir galējais līdzeklis, taču šobrīd jāstrādā konstruktīvi un argumentēti.

Par veto izmantošanu pārliecināti arī zemnieki, kas trešdien Briselē, Rīgā, Viļņā un Tallinā rīko protesta akcijas pret jauno EK piedāvājumu lauksaimniecībā, bet arī Eiropas Parlamenta deputāti un pašmāju ierēdniecība.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete uzskata, ka Baltijas valstu premjeriem būtu jāieņem nostāja par veto likšanu uz ekstrēmo Eiropas Komisijas (EK) piedāvājumu Latvijai struktūrfondu un lauksaimniecības tiešmaksājumu jomā gadījumā, ja Eiropas Savienība (ES) neizrādīs izpratni par Baltijas valstu viedokli un situāciju. Veto likšanai piekrīt arī Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš, sakot, ka Eiropas vēsturē šādi precedenti jau bijuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sniegu zemnieki sāks izvest šonakt

Sandra Dieziņa, 07.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sniegu zemnieki no Rīgas sāks izvest naktī no piektdienas uz sestdienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmitiem zemnieku novembra Latvijas valsts goda dienās nebija pilnīgas svētku sajūtas. Viņi jūtas pamatīgi apkrāpti. Liellopu uzpircējs SIA Baltijas bullītis lopus paņēmis, bet naudu nav pārskaitījis, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Darījumi esot notikuši par dažādām summām. Sākot no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem latu.

Visos Latvijas reģionos, sākot ar Latgali un beidzot ar Kurzemi, informē laikraksts. Vēl joprojām visi gadījumi neesot apkopoti. Iespējams, daži zemnieki joprojām veltīgi gaida savu naudu. Pēc policijas aplēsēm, cilvēki varētu būt apkrāpti par vairākiem desmitiem tūkstošu latu.

SIA Baltijas bullīša vienīgais īpašnieks un valdes loceklis – turks Onurs Mutlu, pēc neoficiālām ziņām, esot aizbraucis uz savu dzimteni Turciju. Ar viņu kopā darbojušās vairākas sievietes no Latvijas, arī civilsieva – viņu lomu policija vēl skaidro, viņas tiek meklētas un nopratinātas. Starp viņām esot arī sieviete, kura iepriekš vairākkārt tikusi aizturēta par krāpšanu un zādzībām. Šajā gadījumā aizturēto vēl neesot, taču ierosināts kriminālprocess par krāpšanu grupā pēc iepriekšējās vienošanās.

Komentāri

Pievienot komentāru