Mazais bizness

Zina, kā pelnīt ar vēsturi

Renāte Priede, 05.11.2012

Vēstures maģistri un ilggadēji vēstures skolotāji Roberts Ķipurs un Toms Gulbis sasparojušies tūrisma uzņēmumam.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Vēstures maģistri un ilggadēji vēstures skolotāji Roberts Ķipurs un Toms Gulbis sasparojušies tūrisma uzņēmumam. Tā piedāvājumā viņi sola atraktīvas ekskursijas aizrautīgiem un apkārtējo pasauli izzināt gribošiem cilvēkiem. «Patīk process, un sanāca tā, ka esmu tūrismā, bet varētu būt jebkur citur arī,» savu vietu konkrētajā nozarē raksturo viens no SIA Excursion.lv līdzīpašniekiem Toms Gulbis.

Līdz idejai organizēt ekskursijas viņi nonāca organiski – uzkrātā pieredze, strādājot gan tūrismā, gan pedagoģijā, sasummēta ar iegūto augstāko izglītību vēsturē, pamudināja uz sava uzņēmuma izveidi tūrisma nozarē. Papildus stimuls bijusi reformas izglītības sistēmā un skolu slēgšana. Turklāt skolotāja atalgojums pārsvarā nav iepriecinošs – «kredītkartē ieskatoties, pārņem skumjas,» to raksturo Roberts. Turklāt skolotājs tomēr «iestrēgstot» savā priekšmetā, domu turpina Toms.

Šobrīd uzņēmums piedāvā vairāk nekā 40 ekskursiju maršrutus pa Latviju, Lietuvu un Igauniju. Kā jau pedagogiem, ar mācību programmu saistīta arī daļa Excursion.lv piedāvāto maršrutu – pasaules karu vēsture, militārā Rīga, Vecrīga un citas tēmas, tām ir izglītojoši pedagoģisks raksturs. Tomēr uzņēmums neorientējas tikai uz skolēniem. «Mēģinām arī nopietnākus tūristus piesaistīt, skolnieki nav primārie – zinām, ko viņiem rādīt, bet biznesu tikai ar viņiem neuztaisīsi,» neslēpj Toms. Tāpat nav iespējams ielikt kaut kādos rāmjos pārējo publiku – orientēties tikai uz kultūrvēsturi iepazīt izslāpušajiem būtu skaisti, bet nereāli.

Abi uzņēmēji atzīst, ka nepārtraukti jāseko līdzi jaunākajām tendencēm un situācijai tūrismā. Mainās dažādu vietu un objektu popularitāte, rodas jauni apskates objekti, muzeji vai aktivitāšu centri, viesu mājas pārtrauc darbību, zaudē kvalitāti, vai arī tiek izveidotas jaunas un citur, tāpēc nepietiek ar internetā pieejamo informāciju – kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšanai vēlams pašam ar savām maņām pārliecināties par objektu stāvokli.

Maziem uzņēmumiem attiecības ar klientu šķiet personiskākas. «Jo mazāks apjoms, jo intensīvāk apčubini,» spriež Toms. Excursion.lv ir gatavi mesties arī mērenās avantūrās un pēc klientu vēlmēm kopīgi apgūt vēl neapgūtus ģeogrāfiskus un vēsturiskus punktus, tomēr, izvērtējot savas zināšanas un pieredzi. «Ja valsti kopumā pazīstam, tad varam mazliet «iekrist» piedzīvojumā ar neapgūtiem objektiem, tāpat arī, – ja nepazīstamie objekti mūs uzrunā. Tomēr svešās valstīs vēlams sadarboties ar vietējiem gidiem – pārbaudīts vietējais berlīnietis noteikti būs labāks par pašu mēģinājumiem šajā jomā,» skaidro uzņēmēji. Ir nācies arī pašam vadīt ekskursijās svešās malās, turpina Toms: «Šķita, ka gida runājamo zinu no galvas, bet tomēr nejutos pārliecinošs. Vietējais gids paņem ar savu šarmu, tas pieder pie ekskursijas sajūtām. Parasti jau grupās ir visdažādāko raksturu un dzīvesstāstu cilvēki, tāpēc gidam jābūt gan aktierim, gan psihologam, gan dakterim. Reizēm grupā gadās pa kādam «kadram», kuram informācijas ir vairāk nekā mums ar vietējo gidu kopā, arī tas ir pārbaudījums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien notikušā Vienības velobrauciena visas trīs godalgotās vietas ieņēma Latvijas vadošie riteņbraucēji, bet par uzvarētāju kļuva Toms Skujiņš no Rietumu-Delfin komandas.

Simts kilometrus garajā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) sporta distancē vairāk nekā 200 sportistu sīvā konkurencē ātrākais bija Skujiņš, bet kā otrais un trešais finišēja attiecīgi Matīss Preimanis no Trek DPA un Māris Bogdanovičs no Alpha Baltic/Unitymarathons.com. Skujiņš distanci pieveica divās stundās, 18 minūtēs un 25 sekundēs, bet Preimanis un Bogdanovičs atpalika par attiecīgi divām un trim sekundēm.

Sporta distances dalībnieki no Siguldas caur Augšlīgatni un Ieriķiem devās Cēsu virzienā, bet pēc tam caur Stalbi, Straupi, Raganu un Turaidu atgriezās Siguldā.

Braucienā piedalījās arī tāda riteņbraukšanas sprinta zvaigzne kā brits Marks Kavendišs un kādreizējās riteņbraukšanas leģendas igaunis Jans Kirsipū un dānis Bjarne Rīss. Kavendišs, kurš savas karjeras laikā uzvarējis vairākos Tour de France posmos, Vienības velobraucienā ieņēma astoto vietu, finišējot kopā ar Gati Smukuli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais telekomunikāciju uzņēmuma "Tet" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis septembrī iecelts divu AS "A.C.B." grupas ceļu būves uzņēmumu valdēs, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kopš 3.septembra Gulbis ir SIA "8 CBR" valdes loceklis, bet kopš 1.septembra - SIA "Ceļi un tilti" valdes loceklis.

Ceļu un tiltu būves kompānija "8 CBR" pagājušajā gadā ir strādājusi ar 33,197 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 51% vairāk nekā 2019.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga 2,1 reizi, sasniedzot 2,311 miljonus eiro. Kompānija "8 CBR" reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 303 226 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir "A.C.B." (99,5%), Zoja Bulko (0,25%) un Igors Bulko (0,25%).

Savukārt "Ceļi un tilti" pagājušajā gadā strādāja ar 24,821 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 22,1% vairāk nekā 2019.gadā, bet uzņēmuma peļņa pieauga par 1,2% un bija 1,402 miljoni eiro. Kompānija "Ceļi un tilti" reģistrēta 1991.gadā. Uzņēmuma īpašnieki ir "A.C.B." (93,53%) un vēl septiņas privātpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā prokuratūra uzrādījusi apsūdzību uzņēmējiem un bijušajiem politiķiem Andrim Šķēlem un Aināram Šleseram.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apliecināja, ka vienai personai apsūdzība uzrādīta pēc diviem Krimināllikuma pantiem - krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc šiem pantiem apsūdzības uzrādītas Šķēlem.

Savukārt bijušajam satiksmes ministram Šleseram apsūdzība uzrādīta par krāpšanu lielā apmērā.

Abām personām nav piemēroti drošības līdzekļi.

Par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Savukārt par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokuratūra uzlikusi arestu kriminālprocesā par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā apsūdzēto uzņēmēju un bijušo politiķu Andra Šķēles un Aināra Šlesera uzņēmumu daļām, noskaidroja aģentūra LETA.

Digitālās televīzijas ieviešanā apsūdzēto personu mantai uzlikts arests. Aģentūrai LETA zināms, ka arests uzlikts arī Šlesera un Šķēles atsevišķiem nekustamajiem īpašumiem un uzņēmumu daļām.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka martā piemērots arests Šķēlem piederošajiem 40% uzņēmumā "Uzņēmumu vadība un konsultācijas", kur viņa daļu nominālvērtība ir noteikta 88 888 eiro. Šajā uzņēmumā pārējie 60% līdzīgās daļās pieder Šķēles meitām.

Biznesa konsultāciju jomā strādājošais uzņēmums pērn strādājis ar 933 447 eiro apgrozījumu un 103 697 eiro peļņu. 2019.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 993 094 eiro, bet peļņa - 8 903 eiro.

Tāpat piemērots arests Šķēlem pilnībā piederošajam uzņēmumam "TA sabiedrība". Šajā uzņēmumā arests uzlikts visām Šķēlem piederošajām daļām 4020 eiro nominālvērtībā. Rīgā, Dzirnavu iela 68, reģistrētais uzņēmums 2019.gadā strādājis bez apgrozījuma, bet ar 971 000 eiro zaudējumiem, savukārt dati par 2020.gadu vēl nav pieejami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Groza, bet neizskaidro apsūdzības

Guntars Gūte, Diena, 02.12.2021

Tā sauktajā otrajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētie pārmet apsūdzības uzturētājam prokuroram Monvīdam Zelčam nespēju pamatot pēkšņo lēmumu grozīt apsūdzības un arī nespēju precīzi izskaidrot jauno apsūdzību būtību.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā sauktajā otrajā digitālās televīzijas krimināllietā apsūdzētie pārmet apsūdzības uzturētājam prokuroram Monvīdam Zelčam nespēju pamatot pēkšņo lēmumu grozīt apsūdzības un arī nespēju precīzi izskaidrot jauno apsūdzību būtību, turklāt tas notiekot pēc 11 gadu izmeklēšanas un trīs mēnešu lietas skatīšanas tiesā, raksta laikraksts Diena.

Tāpat prokurora atsevišķas rīcības un lūgums par tiesas sēžu atlikšanu radījuši aizdomas par centieniem novilcināt lietas izskatīšanu. Novembra pēdējā tiesas sēdē šķita, ka prokurors ar savu rīcību pat sadusmoja tiesnesi.

Minētajā kriminālprocesā kopumā par krāpšanu lielā apmērā un organizētā grupā apsūdzētas deviņas personas – bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, uzņēmējs Andris Šķēle, bijušais uzņēmuma Tet valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, bijušais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Nils Freivalds, kā arī bijušais Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe. Apsūdzēts arī Lattelecom (Tet) tā laika komercdirektors Jānis Ligers, Biznesa daļas vadītājs Toms Ābele, Biznesa atbalsta daļas vadītājs Toms Meisītis un bijušais uzņēmuma Hannu Digital valdes loceklis Gintars Kavacis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Apgabaltiesa attaisno visus apsūdzētos otrajā digitālās televīzijas krimināllietā

LETA, 04.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas apgabaltiesa šodien pasludināja nolēmumu tā dēvētajā otrajā digitālās televīzijas krimināllietā, ar kuru attaisnoja vairākas personas, tai skaitā bijušo satiksmes ministru, tagadējo 14.Saeimas deputātu Aināru Šleseru (LPV), aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Spriedumu būs iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Prokuratūra vispirms vēlas iepazīties ar nolēmuma motivāciju un tad lems vai iesniegt kasācijas protestu.

Lietā apsūdzēts Šlesers, bijušais premjers Andris Šķēle, bijušais telekomunikāciju uzņēmuma "Tet" (tolaik "Lattelecom") valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, bijušais Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Nils Freivalds, bijušais Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe, bijušais uzņēmuma SIA "Hannu Digital" valdes loceklis Gintars Kavacis, toreizējais "Tet" komercdirektors Jānis Ligers, Biznesa daļas vadītājs Toms Ābele un Biznesa atbalsta daļas vadītājs Toms Meisītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par LIKTA prezidenti ceturto reizi ievēlēta Signe Bāliņa

Dienas Bizness, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) gadskārtējā kopsapulcē 24.martā noteiktas nākotnes prioritātes un ievēlēta jauna vadība turpmākajiem diviem gadiem – ceturto reizi par LIKTA prezidenti tika ievēlēta Signe Bāliņa, informē LIKTA pārstāvis Toms Kursītis.

LIKTA valdē turpinās darboties līdzšinējie valdes locekļi Eva Butāne, Juris Gulbis, Mikus Ozols, Uldis Semeiks, Māra Jākobsone, Armands Magone, kā arī no jauna ievēlēti valdes locekļi Juris Binde, Uldis Dzenis, Mārtiņš Gataviņš, Toms Meisītis (asociēto biedru sekcijas izvirzīts pārstāvis) un Elmārs Gengers (Latvijas IT Klastera izvirzīts pārstāvis).

LIKTA kopsapulcē tika prezentēts un apstiprināts LIKTA valdes ziņojums par paveikto, kā arī noteiktas piecas galvenās prioritātes turpmākajam asociācijas darbam: IKT izglītības un e-prasmju attīstība, starptautiskā sadarbība, iesaiste jaunā perioda ES fondu aktivitāšu plānošanā un labās prakses vadlīnijas projektu pārvaldībā, kā arī aktivitātes sabiedrisko attiecību jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju (LIKTA) turpinās vadīt Signe Bāliņa, kura gadskārtējā kopsapulcē atkārtoti ievēlēja par asociācijas prezidenti, informē LIKTA.

Vadību LIKTA ievēl uz diviem gadiem. Valdē turpinās darboties līdzšinējie valdes locekļi Juris Binde, Eva Butāne, Uldis Dzenis, Mārtiņš Gataviņš, Elmārs Gengers, Juris Gulbis, Māra Jākobsone, Armands Magone, Toms Meisītis, Mikus Ozols, kā arī Renāte Strazdiņa, kas LIKTA valdē ievēlēta pirmo reizi.

LIKTA kopsapulcē tika prezentēts un apstiprināts LIKTA valdes ziņojums par paveikto, kā arī noteiktas prioritātes turpmākajam asociācijas darbam. Biedru sapulce vienojās, ka viena no galvenajām prioritātēm būs datos balstītas sabiedrības un valsts attīstība, veicinot digitālo datu pieejamību un izmantošanu un datos balstītas sabiedrības iesaisti publiskās pārvaldības procesos, sekmējot datos un tehnoloģijās balstītu inovāciju attīstību un to komercializāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

LMT atkal jauns padomes priekšsēdētājs

Žanete Hāka, 15.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētas izmaiņas mobilo sakaru operatora SIA Latvijas Mobilais Telefons padomē, liecina Lursoft dati.

Līdzšinējā padomes priekšsēdētāja Somijas pilsoņa Erki Tero Kivisāri (Erkki Tero Kivisaari) vietā iecelts Nils Kenets Radne, savukārt par padomes priekšsēdētāja vietnieku kļuvis kādreizējais padomes loceklis Anrī Leimanis.

Db.lv jau rakstīja, ka pērnā gada novembra beigās par LMT padomes priekšsēdētāju kļuva E. Tero Kivisāri, kā arī darbu sāka vairāki jauni padomes locekļi.

Darbu uzņēmuma padomē patlaban turpina padomes loceklis Karls Stefans Demetrioss Bloks (Carl Stefan Demetrios Block), Mārtiņš Martinsons, Toms Meisītis, Klaess Johans Ingemars Nukanders (Claes Johan Ingemar Nykander) un Ingrīda Marija Stenmarka (Ingrid Maria Stenmark).

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ērenpreisa riteņu darbnīca izgatavojusi pirmos korporatīvos divriteņus

Lelde Petrāne, 27.05.2014

Ērenpreiss valdes priekšsēdētājs Toms Ērenpreiss (no kreisās) un Laima valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldumu fabrikas Laima darbinieki saņēmuši Latvijas velosipēdu uzņēmuma Ērenpreiss izgatavotos 15 riteņus, lai turpmāk varētu pārvietoties pilsētā.

Riteņi izgatavoti pēc saldumu fabrikas pasūtījuma. Ērenpreisa riteņu darbnīcā veidoti to rasējumi, lai rāmis būtu pēc iespējas vieglāks, riteņiem ir ādas sēdeklīši un rokturi, riteņi aprīkoti ar diožu gaismām. To dizainā izmantota Laimas identitāte.

Toms Ērenpreiss, Ērenpreisa riteņu darbnīcas vadītājs, stāsta: «Šie ir pirmie korporatīvie riteņi, ko izgatavojusi Ērenpreisa riteņu darbnīca.»

Savukārt, Rolands Gulbis, AS Laima valdes priekšsēdētājs, informē arī par ražošanas plāniem. Šogad - vasaras periodā - tiks pilnveidota ražotne Miera ielā. Ražošanas iekārtu rekonstrukcijai un energoefektivitātes uzlabošanai akciju sabiedrība Laima izmantos Latvijas valsts piedāvātās iespējas, ko sniedz līdzekļi no emisiju kvotu tirdzniecības saskaņā ar Kioto protokolu. Projekta mērķis ir veikt ieguldījumus vides aizsardzībā, kas ļauj samazināt siltuma zudumus un atgūt neizmantoto enerģiju. Projekta kopējās izmaksas 687 tūkstoši EUR, no tiem Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzfinansējums būs 45% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Laima reģistrētas izmaiņas gan valdes, gan padomes sastāvā, liecina Lursoft dati.

Kā ziņots iepriekš, amatus atstājis līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis. Tāpat valdi pametis valdes loceklis Igors Ļitvinovs. Līdz ar to uzņēmuma priekšsēdētāja pienākumus pildīs Norvēģijas pilsonis Ēriks Smits-Hansens, savukārt valdes locekļa vietu ieņems Toms Didrihsons, kurš strādās kopā ar Ivaru Vīķeli.

Tāpat arī izmaiņas notikušas Laimas padomes sastāvā, kas nomainīta pilnībā. Uzņēmuma padomē aprīļa sākumā savu darbu uzsācis Zviedrijas pilsonis Kristers Ābergs un Norvēģijas pilsoņi Lars Fretheims un Sjurs Skjevelands. Lursoft pieejamie dati rāda, ka iepriekš Laimas padomē pienākumus pildīja Andris Eģītis, Anita Ozoliņa un Daumants Vītols.

Komentāri

Pievienot komentāru