Jaunākais izdevums

Šī varētu būt vienīgā reize, kad vārdi «Ebolas vīruss» un «Ielikt vēlmju sarakstā» atrodami vienuviet, vēsta Reuters.

Giantmicrobes Inc., kas ražo mīkstās rotaļlietas, atveidojot tajās vīrusus un citus mikroskopiskus organismus, izpārdevusi visu Ebolas vīrusam veltīto sēriju, ieskaitot mazu Ebolas lelli par 9,95 ASV dolāriem, gigantisku Ebolas lelli par 29,95 ASV dolāriem un Ebolas vīrusu kārbiņā par 14,95 ASV dolāriem.

«Kopš atklāšanas 1976. gadā Ebolas vīruss ir kļuvis par T. Rex starp mikrobiem,» savu produkciju reklamē ASV Konektikutas štatā bāzētā kompānija. Tās ražojumi tiek dēvēti par dāvanām ar izglītojošu vērtību.

Līdz ar Ebolas vīrusa uzliesmojumu, kas jau nogalinājis vairāk nekā 4500 cilvēku, galvenokārt Rietumāfrikā, pēc šīm rotaļlietām radies liels pieprasījums.

Giantmicrobes kā vienu no saviem lielākajiem klientiem min Pasaules Veselības organizāciju, tiek norādīts arī uz farmācijas uzņēmumiem un Amerikas Sarkano Krustu.

Ikviens, kuru sarūgtinājis Ebolas rotaļlietu trūkums, interneta vietnē var nospiest «Ielikt vēlmju sarakstā» un gaidīt pievedumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai savaldītu Ebolas vīrusa izplatīšanos turpmāko sešu līdz deviņu mēnešu laikā nepieciešami vismaz 600 miljoni dolāru (456 miljoni eiro), trešdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

«Šī ir lielākā Ebolas epidēmija, vissmagākā un vissarežģītākā, ko esam redzējuši gandrīz 40 gadu ilgajā šīs slimības vēsturē,» žurnālistiem norādīja PVO ģenerāldirektore Margarēte Čana.

No Ebolas vīrusa bojāgājušo skaits Rietumāfrikā pārsniedzis 1900, bet inficēto skaits - 3500 cilvēku, liecina PVO dati.

Gandrīz desmitā daļa mirušo ir medicīnas darbinieki.

Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti.

Tomēr PVO ir pārliecināta, ka vīrusu var pakļaut kontrolei, ja tam atvēl pietiekamus resursus un sadarbojas globālā mērogā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ebolas vīrusa izplatīšanās kļūst par risku tālākai tirgus izaugsmei, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Līdz ar to, ka jau ilgstoši Āfrikā ir grūtības ierobežot nāvējošā ebolas vīrusa izplatīšanos, arvien vairāk analītiķi šo epidēmiju piesauc kā vienu no faktoriem, kas var negatīvi ietekmēt vairāku pasaules vērtspapīru cenu. Turklāt šobrīd tirgus dalībnieku noskaņojums jau tāpat nav tas labākais. Pastāv bažas par pasaules ekonomiskās aktivitātes apgriezienu samazināšanos, un investoru riska apetītei sarukt likušas spekulācijas par stingrāku ASV Federālo rezervju sistēmas monetāro politiku un tai sekojošo ASV dolāra procentlikmju palielināšanos.

Pasaules Banka norādījusi, ka ebolas vīrusam potenciāli varētu būt katastrofāla ietekme uz vairāku Āfrikas valstu tautsaimniecību. Līdz ar to nostiprinājies viedoklis, ka lielāka negatīva ietekme ebolas epidēmijai varētu būt uz mazāk populāriem un maziem jaunattīstības valstu akciju tirgiem. Par tā saucamajiem «frontier markets» jeb «growth markets» sauc «jauno jaunattīstības» valstu kopumu, kuram nākotnē, visticamāk, strauji augs gan ekonomiskās, gan politiskās ambīcijas. Pie šādām valstīm var saukt daudzas Latīņamerikas, Āzijas un Āfrikas valstis, kurām ir maz attīstīts kapitāla tirgus. Vairāki investori vērš uzmanību uz to, ka mūsdienu globalizācijas laikmetā ebolas epidēmijas izplatīšanos ierobežot būs sarežģīti, un īpaši grūti to izdarīt var būt nabadzīgajos pasaules reģionos. Pasaules Bankas aplēses liecina, ka divu gadu laikā ebolas vīrusa dēļ Rietumāfrikas ekonomika varētu zaudēt aptuveni 33 miljardus ASV dolāru. Lielākā daļa no šiem zaudējumiem būtu tāpēc, ka krietni ciestu bizness no sadarbības ar šī reģiona uzņēmumiem un valstīm. Piemēram, tiktu slēgtas robežas un ierobežota migrācija, kompānijām nebūtu darbinieku, ciestu eksports utt. Pagaidām gan jaunajiem jaunattīstības valstu tirgiem kā kopumam šogad gājis visai labi. MSCI Frontier Markets indeksa vērtība kopš šā gada sākuma ir palielinājusies jau par 15,5%. Tiesa gan, MSCI Frontier Markets Africa indeksa vērtība kopš gada sākuma ir samazinājusies par 1,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijā hospitalizēts cilvēks, kura simptomi liecina par iespējamu saslimšanu ar bīstamo Ebolas vīrusu, piektdien paziņojušas amatpersonas.

«Pārbaudes rezultāti, visticamāk, tiks saņemti kaut kad šovakar. Pašreiz tās ir tikai aizdomas, citas slimības ir ļoti iespējamas,» paziņojušas varasiestādes.

«Pacients tiek ārstēts infekcijas slimību klīnikā Upsalas universitātes slimnīcā un ir izolēts,» teikts paziņojumā.

Plašāka informācija par pacientu netiek atklāta. Nav zināms nedz saslimušā dzimums, nedz vecums, kā arī netiek atklāts, kādā veidā paciets varētu būt inficējies ar Ebolas vīrusu.

Saslimušais cilvēks vispirms vērsās pēc palīdzības slimnīcā Ēnšēpingā, kas atrodas netālu no Upsalas.

Ēnšēpingas slimnīcas uzņemšanas telpa ir slēgta, un darbinieki, kas nonāca saskarsmē ar pacientu, tiek novēroti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija Ebolas vīrusa apkarošanai Āfrikā plāno piešķirt no 30 000 līdz 50 000 eiro, pastāstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

«Visticamāk, summa būs kaut kur pa vidu,» sacīja Eihenbaums, prognozējot, ka lēmums par finansējuma piešķiršanu varētu būt gaidāms jau tuvākajā laikā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) plāno rosināt valdību piešķirt līdzekļus Ebolas vīrusa apkarošanai Āfrikā, teikts ministra paziņojumā tviterī.

Rinkēvičs norādīja, ka rosinās valdību piešķirt līdzekļus Ebolas vīrusa apkarošanai Āfrikā, iemaksājot attiecīgajā ANO fondā.

«Labāk to darīt tur, nevis šeit,» uzskata ministrs.

Ebolas vīruss ir nāvīgs tropiskais vīruss, kas izraisa drudzi un - sliktākajā gadījumā - neapturamu iekšēju un ārēju asiņošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ANO pasludina Mali par brīvu no Ebolas vīrusa

LETA--DPA, 19.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mali oficiāli pasludināta par brīvu no Ebolas vīrusa, svētdien paziņojusi ANO un Mali valdība.

Valsts var tikt pasludināta par brīvu no vīrusa, ja tajā 42 dienas, proti, divus vīrusa inkubācijas periodus, nav konstatēti jauni inficēšanās gadījumi.

Mali bija sestā Rietumāfrikas valsts, ko skāra Ebolas vīruss, kas vissmagāk piemeklējis Gvineju, Sjerraleoni un Libēriju.

Mali pēdējais pacients atveseļojās 6.decembrī.

Pirmais saslimšanas gadījums šajā valstī tika konstatēts 23.oktobrī. Ar vīrusu bija inficējies kāds bērns, kurš ieradās valstī no Gvinejas un nākamajā dienā nomira.

Slimību no Gvinejas uz Mali atveda vēl viens ceļotājs, kurš inficēja vēl astoņus cilvēkus, no kuriem seši nomira.

Paziņojot par Ebolas vīrusa izskaušanu valstī, Mali veselības ministrs pateicās visiem medicīnas darbiniekiem un starptautiskajiem partneriem par atbalstu cīņā pret nāvējošos slimību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nāvējošā koronavīrusa izplatīšanās sabiedējusi pat finanšu tirgus, un šīs nedēļas pirmajā pusē šis faktors daļēji bijis atbildīgs par mērenu akciju cenu atkāpšanos.

Pagaidām zināms tas, ka pie plaušu karsoņa epidēmijas Ķīnas pilsētā Vuhaņā vainojams jauns vīruss, kas, iespējams, radies tās jūras velšu tirgū. Atklāts, ka ar šo vīrusu inficēti jau vairāki simti cilvēku. Turklāt izskatās, ka tas ir ļoti lipīgs, un šonedēļ reģistrēts pirmais gadījums, kad to saķēris kāds vīrs ASV. Saslimšanas gadījumi bijuši arī Taizemē, Taivānā, Japānā un Dienvidkorejā.

Lai gan akciju cena šobrīd daudzviet sarukusi, mūsdienās šādu vīrusu izplatīšanās vilnim uz vērtspapīru cenām ietekme nemēdz būt ilgstoša. Parasti plašākām bailēm par kādu infekciju lielāka negatīva ietekme ir uz dažādu ar tūrisma industriju saistīto kompāniju vērtspapīru cenu dinamiku. Protams, ļoti grūti pateikt to, cik lielā mērā šī jaunā vīrusa izplatību izdosies veiksmīgi iegrožot, jo katrs šāds gadījums ir unikāls. Daudzus bažīgus dara fakts, ka ķīnieši šobrīd sevišķi aktīvi plāno ceļojumus saistībā ar šīs valsts Jaunā gada brīvdienām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kakao cenas nākamgad nepalielināsies, līdz to būtiskam šokolādes cenu kāpumam Latvijā nav pamata, žurnālistiem otrdien prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Inguna Gulbe.

«Pie mums ražotāji nāca ar paziņojumu, ka varētu ļoti strauji pieaugt kakao cenas. Tur bija teikts, ka kakao pupiņām būs pat 40% pieaugums un turpmāk šokolādi varēs atļauties iegādāties tikai bagātie cilvēki. Oficiālās kakao ražotāju institūcijas tā nesaka, bet apgalvo, ka nākotnē kakao cenas turpinās samazināties, laika apstākļi ir labvēlīgi. Nekas neliecina, ka būtu jābūt kādām problēmām. (..) Nav mums jāpērk lielos apjomos šokolāde, visi cilvēki [Latvijā] vairāk vai mazāk varēs nopirkt šokolādi arī turpmākajos gados. Nav tā, ka tikai miljonāri varēs ēst šokolādi,» sacīja Gulbe.

Pēc viņas teiktā, arī Rietumeiropā, kur galvenokārt audzē kakao pupiņas, situācija ir stabila. «Vienu brīdi bija bažas, vai Ebolas vīruss neatstās kādu ietekmi [uz kakao cenām], jo ir divas lielās [kakao] ražotājvalstis - Kotdivuāra un Gana, kurās ir Ebolas vīruss. Taču tas nav atstājis nekādu ietekmi un viss ir kārtībā. [..] Nav nekādas bažas, ka cena kakao pieaugs,» teica Gulbe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkoreja uz laiku slēgusi robežu visiem ārvalstu tūristiem, šādi reaģējot uz jaunā koronavīrusa uzliesmojumu Ķīnā, pavēstīja tūrisma aģentūra, kas rīko braucienus uz Ziemeļkoreju.

Īstenojot piesardzības pasākumus, robeža slēgta, sākot ar trešdienu, pavēstīja uzņēmums "Young Pioneer Tours".

Ziemeļkoreja strādā ciešā kontaktā ar Pasaules Veselības organizāciju (WHO), lai nepieļautu vīrusa izplatīšanos, vēsta Ziemeļkorejas televīzija.

Phenjanas oficiālais laikraksts "Rodong Sinmun" ziņojis par slimības uzliesmojumu Ķīnā un pasākumiem, kas tur sperti, lai apturētu slimības izplatību, kā arī brīdinājis, ka vīruss izplatās strauji.

Arī iepriekšējās reizēs, kad notikusi infekcijas slimību izplatīšanās, Ziemeļkoreja slēdza savas robežas. Tā Phenjana reaģēja gan uz SARS (smagā akūtā respiratorā sindroma), gan Ebolas vīrusa uzliesmojumiem attiecīgi 2003. un 2014.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kakao cena sasniedz trīs gadu augstāko līmeni

Žanete Hāka, 19.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien kakao cena Londonas biržā sasniedza trīs gadu augstāko līmeni, tirgus dalībnieku vidū valdot bažām, ka Ebolas vīrusa izplatīšanās var traucēt piegādes no Rietumāfrikas, raksta Bloomberg.

Ebola vīruss patlaban izplatījies uz piecām Rietumāfrikas valstīm, no kurām divas – Libērija un Gvineja atrodas tieši blakus lielākajai kakao audzētājai – Kortdivuārai.

Kopumā šonedēļ kakao nākotnes kontrakta cena ir pieaugusi par 4,3%. Piektdien kakao cena decembra piegādēm palielinājās par 0,8% līdz 3403 dolāriem par tonnu, kas ir augstākā cena kopš 2011. gada marta beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru