Jaunākais izdevums

Latvijas bagātākā ģimene ir Lembergu ģimene - Aivars, Anrijs un Līga Lembergi, kuru īpašumu kopvērtība gada laikā augusi par desmit miljoniem latu, sasniedzot 140 miljonus latu, secināts Baltic Screen pētījumā.

Saraksta veidotāji norāda, ka Ventspils mēra ģimenei joprojām ir divi būtiski atšķirīgi īpašumu saraksti - viens, kas atrodams Aivara Lemberga amatpersonas deklarācijā un publisko reģistru datos par viņu pašu un bērniem Līgu un Anriju, - tajā redzams, ka ģimenes īpašumu kopvērtība nekādi nepārsniedz 10-12 miljonus latu (pašam ģimenes galvam oficiāli pieder seši nekustamie īpašumi Rīgā un Ventspils novadā, uz dēla vārda reģistrētas kapitāldaļas SIA Baltimar VT, AS VB Holdings un SIA LSF Holdings, kā arī 48 nekustamie īpašumi Rīgā, Ventspilī, Ventspils un Krimuldas novadā, bet uz meitas vārda ir 25 nekustamie īpašumi Rīgā, Ventspilī, Ventspils un Kuldīgas novadā).

Taču ir otrs - īpašumi, kurus par Aivara Lemberga slēpto mantu uzskata Latvijas prokuratūra vai Anglijas tiesa, un, pat ņemot vērā ilglaicīgo Ventspils tranzītbiznesa karu (kuri gan pamazām it kā sāk norimt) negatīvo ietekmi uz šo īpašumu vērtību, tā vēl joprojām ir vismaz 140 miljoni latu. Tiesa, abiem sarakstiem ir arī kas kopējs - pēc būtības nav iespējams pilnīgi precīzi pateikt, kas tad ir kura ģimenes locekļa personiskais īpašums.

Otra bagātākā ģimene ir kādreizējā Dobeles dzirnavnieka īpašnieka Vitauta Paškauska ģimene, kurai tagad pieder "Agrolats Holding". Vitauta, Jāņa, Jona un Andra Paškausku īpašumu kopējā vērtība ir 60 miljoni latu.

Saraksta veidotāji atzīst, ka Paškausku ģimenei pieder ļoti liels klāsts nekustamo īpašumu. Vitautam Paškauskam pieder 30 īpašumi, pārsvarā Dobeles pusē, Jānim Paškauskam - 34 īpašumi Dobeles, Jelgavas un Tukuma novadā un citviet, bet Andrim Paškauskam pieder četri īpašumi Dobeles un Tērvetes novadā. Tāpat Andris Paškausks ir Paškauska zemnieku saimniecības Liepas vienīgais īpašnieks un 100% kapitāldaļu īpašnieks SIA Agro Investment. Savukārt Vitauts Paškausks ir saistīts ar Tērvetes alus darītavu un Agrofirmu Tērvete.

Gada laikā Pašakausku ģimene kļuvusi par 33 miljoniem latu bagātāka.

Trešā bagātākā ģimene ar īpašumu kopvērtību 45 miljoni latu ir Šķēļu ģimene - Andris, Kristiāna Lībane-Šķēle, Madara Dobrāja un Anete Šķēle-Pētersone. Kopumā Šķēļu ģimenes īpašumu kopvērtība samazinājusies par deviņiem miljoniem latu.

Saraksta veidotāji norāda, ja tic oficiālajiem reģistriem, pats Andris Šķēle ir vidēja turīguma uzņēmējs - viņam pieder 40% kapitāldaļu SIA Uzņēmumu vadība un konsultācijas, kā arī pilnībā SIA "TA sabiedrība" (un tai savukārt vēl divi uzņēmumi - TA projekts un Hotel Tango, kas saistīti ar kādreizējo advokāta Jāņa Lozes trekno gadu nekustamā īpašuma projektu Tērbatas ielā). Cita lieta - uzņēmēja otrā sieva Kristiāna Lībane-Šķēle un abas meitas, kuras visas trīs izrādījušās «īstas uzņēmējdarbības haizivis», zem SIA Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem esošos uzņēmumus izkārtojušas diezgan klasiskā holdinga struktūrā, kas darbojas gan nekustamo īpašumu un pārtikas rūpniecības, gan enerģētikas un atkritumu saimniecības jomās.

«Šīs pietiekami apjomīgās ģimenes impērijiņas kopvērtība pēdējā gada laikā samazinājusies, jo daži uzņēmumi pārdoti, bet iegūtā nauda acīmredzot vēl nekur nav investēta,» secina Baltic Screen.

Jau ziņots, ka Latvijas 10 bagātāko cilvēku īpašumu kopvērtība gada laikā augusi par 50 miljoniem latu - pērn 10 bagātāko cilvēku īpašumu vērtība bija 571 miljons latu, bet šogad tā augusi līdz 621 miljonam latu.

Savukārt Latvijas 100 bagātāko cilvēku īpašumu kopvērtība pirms četriem gadiem bija 3,17 miljardi latu, taču patlaban tā ir 1,7 miljardi latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bagātākās valstīs cilvēki ir vidēji laimīgāki; vienlaikus ir svarīgi izvērtēt, kā turība tiek pārvērsta labklājībā.

Tā uzsver Meiks Vikings (Meik Wiking), Dānijā bāzētā laimes izpētes institūta The Happiness Research Institute vadītājs un grāmatu The Little Book of Hygge, The Little Book of Lykke, The Art of Making Memories un The Key to Happiness autors. Uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem ir vērts pievērst uzmanību darbinieku labsajūtai, jo laimīgāki darbinieki ir produktīvāki, radoši, mazāk dienu pavada slimojot. Vairāk par laimi un laimīgu darbinieku lomu biznesā un valsts attīstībā M. Vikings stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Jūs esat The Happiness Research Institute vadītājs. Kā jūs definējat laimi un kā to pētāt institūtā?

Mums ir plašs skatījums par to, kas ir laime. Tā var būt gan tas, kā cilvēks piedzīvo savu dzīvi kopumā un cik apmierināts ir, gan arī saistīta ar to, kādas emocijas pieredz. Mēs cenšamies to sadalīt un skatīties uz dažādām dimensijām, komponentēm, bet esam ieinteresēti tajā, kā cilvēki pieredz savu dzīvi, cik laimīgi viņi ir. Veidojot pētījumus, mums patīk sekot līdzi cilvēkiem laika gaitā, piemēram, es varētu sekot desmit tūkstošiem cilvēku Rīgā nākamos desmit gadus un skatīties, vai viņi tiek paaugstināti darbā, atlaisti, apprecas, izšķiras, kā tas ietekmē viņu laimes līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Lembergu ģimene vēl aizvien bagātākā Latvijā

LETA, 14.11.2013

Neskatoties uz vērienīgajām tiesvedībām gan Lielbritānijā, gan Latvijā, Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimeni nekas nespēj gāzt no turīgākās ģimenes troņa, lai gan viņš pats, atsaucoties uz normatīvajiem aktiem, formāli pamatoti apgalvo, ka viņa savulaik dāsni apdāvinātie bērni oficiāli nemaz neesot uzskatāmi par ģimenes locekļiem.
Taču, raugoties pēc būtības, Lembergu ģimenei oficiāli joprojām pieder prāvs skaits nekustamo īpašumu, kā arī dažu uzņēmumu kapitāldaļas.
Jaunums šogad ir meitai Līgai simtprocentīgi piederošā SIA «Osmium holdings», kuras vērtību «Laika stars» lēš 3,6 miljonu latu apmērā, tomēr lielākā un vērtīgākā šīs ģimenes īpašumu daļa, ja var ticēt Anglijas tiesas un Latvijas prokuratūras materiāliem, joprojām no publiskiem reģistriem ir noslēpta.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas bagātākā ģimene joprojām ir Lembergu ģimene - Aivars, Anrijs un Līga, kuru īpašumu kopvērtība gada laikā saglabājusi 140 miljonus latu, savukārt visstraujāk augusi Karginu ģimenes bagātība - par desmit miljoniem latu.

Pētījumu par Latvijā bagātākajām ģimenēm veidoja žurnālisti Lato Lapsa un Kristīne Jančevska, SIA Baltic Screen, korporatīvo finanšu kompānijas Laika stars un SIA Lursoft.

Saraksta veidotāji norāda, ka Latvijas bagātāko cilvēku vidū ir arī miljonāru ģimenes, par kurām puslīdz droši var pateikt tikai to, kuru aktīvi formāli pieder katram ģimenes loceklim, kaut skaidrs, ka šī formālā piederība neatspoguļo reālo situāciju. Šī iemesla dēļ desmit bagātākās Latvijas ģimenes tika iekļautas atsevišķā sarakstā ārpus «Latvijas miljonāru Top 100».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ekonomiskie rādītāji tieši nesaistās ar katras ģimenes budžetu, tāpēc to izaugsmi neizjūt uzreiz,» jautāts par to, kāpēc iedzīvotāji nepieredz to izaugsmi, par kuru runā politiskajās aprindās un kuras dēļ Latvijas attīstību dēvē par veiksmes stāstu, norādīja Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs.

«Jebkurai izaugsmei ir jāatsaucas uz tām iedzīvotāju grupām, kas ir mazāk nodrošinātas. Tas nozīmē, ka jābūt vienlīdzīgai nodokļu sistēmai,» sacīja komisārs diskusijā par Eiropas nākotni. Tikmēr aizsardzības ministrs Artis Pabriks piebilda, ka ne jau labi ekonomiskie rādītāji ir pašmērķis, bet gan tas, lai cilvēki izjustu izaugsmi.

Diskusijā pārrunāja ES konkurētspēju ar ASV un Ķīnu, ņemot vērā, ka ES pastāv augsti sociālie izdevumi. A. Piebalgs uz šīm bažām atbildēja, ka «sociālais modelis ir jāpatur»«, jo tas iedzīvotājiem ļauj dzīvot labklājīgi. Komisārs uzsvēra, ka sociālais modelis ir tas, ka iedzīvotājus piesaista Eiropai, bet diemžēl citās jomās tā atpaliek no citiem reģioniem, piemēram, ASV. «ES zaudē konkurētspēju, jo enerģijas izmaksas ir pārāk augstas. Mums ir arī zema konkurētspējība izglītībā un zinātnē. Pat Eiropas labākās augstskolas reitingos atrodas zemāk par ASV augstākās izglītības iestādēm,» sacīja A. Piebalgs, piebilstot, ka bažas, ka ASV un Ķīna var apsteigt Eiropu, ir pamatotas.

Komentāri

Pievienot komentāru