Citas ziņas

Līķu skaits biznesā pārsniedzis 10 000

Imants Liepiņš [email protected], 30.08.2006

Jaunākais izdevums

Pēc jaunākajiem monitoringa datiem, starp reģistrētajiem uzņēmumiem kopsummā ir vairāk nekā desmit tūkstoši tādu, kuru īpašnieku vai amatpersonu vidū ir mirušie. Pēc tam, kad jūlijā atsākās mirušo personu monitorings Uzņēmumu reģistrā, kopējais līķu skaits, kas saistīti ar uzņēmējdarbību (ir firmu īpašnieki, valdes vai padomes locekļi, kā arī prokūristi), patlaban ir 10 654. Tā izriet no datiem, kurus Db darīja zināmus Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas Lursoft IT vadītājs Ainars Brūvelis. Vislielākā daļa no firmām, kuru īpašnieki ir miruši, ir cilvēkiem cienījamos gados piederošas zemnieku saimniecības un sīkfirmas, no kurām vispār reti kura veic saimniecisko darbību. Kad dodas aizsaulē šādi veci zemnieki vai mazie uzņēmēji, kuru firmas un saimniecības bieži vien pastāv tikai uz papīra, mantinieki (kas savukārt nereti vispār nav atrodami) parasti nemaz nemēģina pretendēt uz mantojuma saņemšanu, jo saskata tikai laika un līdzekļa patēriņu, lai mantotu faktiski neesošu firmu. Pieteikties uz mantojuma saņemšanu var gada laikā, un tikai pēc tam var lemt par firmas izslēgšanu no UR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 450 lielākie ieķīlātāji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen sadarbībā ar Lursoft, 29.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms diviem gadiem Latvijā bija tikai 150 fiziskās personas, kuru doto komercķīlu apjoms katrai no šīm personām pārsniedza 2 miljonus latu, pirms gada – 220, bet pagājušā gada beigās tādu bija jau 314. Turklāt, kā rāda jaunais Latvijas 450 lielāko ieķīlātāju saraksts, vēl nospiedošākā pārsvarā ir tieši nekustamo īpašumu projektu attīstītāju dotās ķīlas – pirmajā piecdesmitniekā tādu ir 39.

Jauni rekordi

Uz pirkstiem skaitāmi tie uzņēmēji, kuri gada laikā no lielāko ķīlu devēju saraksta izkrituši nevis tāpēc, ka parādījušies vēl milzīgāka apjoma komercķīlu devēji, bet gan tāpēc, ka viņu pašu doto komercķīlu summas būtiski samazinājušās.

No pagājušā gada pirmā piecdesmitnieka tādi ir tikai daži komercķīlu devēji: biroju ēkas Duntes nami projekta realizētāji Gints Gžibovskis, Beslans Krūmiņš un Alberts Ribko (27. vieta iepriekšējā sarakstā, komercķīlas apjoms – 8,54 miljoni latu), tirdzniecības centra Sky&More būvētājs Aivars Rubenis (31., 7,98 miljoni latu) un vairāku nekustamo īpašumu attīstītājs Sergejs Degiļs (45., 5,94 miljoni latu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Upē, kas Šanhajai nodrošina dzeramo ūdeni, atrasti jau seši tūkstoši cūku līķu

Lelde Petrāne, 13.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar amatpersonu teikto cūku līķu skaits, kas atrasti Šanhajas Huangpu upē, pieaudzis līdz gandrīz 6000, ziņo BBC.

Paziņojumā Šanhajas amatpersonas informējušas, ka līdz otrdienai no upes izvilktas 5916 mirušas cūkas. Vienlaikus amatpersonas joprojām apgalvo, ka upes ūdens kvalitāte atbilst noteiktajiem standartiem un to lietot ir droši.

Cūku nāves cēlonis, kā arī tas, kādā veidā tās nonākušas upē, joprojām nav zināms.

Kā rakstīts, Huangpu upe ir būtisks dzeramā ūdens avots Šanhajai un iedzīvotājus cūku līķu atrašana tajā ir šokējusi. Tā, piemēram, internetā kāds vietējais iedzīvotājs rakstījis, ka upes ūdens krāsa šobrīd līdzinoties ekskrementu krāsai un šādu ūdeni noteikti nav iespējams dzert.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par cūku līķu ilgstošu neiznīcināšanu - 150 latu sods

Lāsma Vaivare, 08.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) par ceļa malā Uzvaras ciemata centrā kaudzē samesto cūku līķu ilgstošu neiznīcināšanu kompleksam Uzvara-Strauti uzlicis 150 latu naudas sodu, ziņo Diena.lv.

Pēc PVD pārstāvja Jāņa Grosbārža sacītā, maksimālais sods par šo pārkāpumu ir 500 latu, taču, tā kā šajā situācijā nav bijis apdraudējums patērētājiem, uzņēmums sodīts ar 150 latu naudas sodu. «Mums nav mērķis sodīt, bet panākt, lai uzņēmums visu sakārto. Pietiekoši liels sods uzņēmumam jau ir šādas informācijas publiskošana un saņemtais sabiedrības nosodījums,» piebilda dienesta pārstāvis.

Viņš norādīja: lai arī cūku līķi iznīcināšanai jānogādā regulāri, tas nav darīts trīs mēnešu garumā. «Pieļauju, ka tas bija finansiālu apstākļu dēļ,» norādīja J.Grosbārdis un piebilda, ka vienas tonnas cūku līķu iznīcināšana maksā 79 Ls, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielveikalu pārstāvji atzīst, ka karstā laika dēļ, pircēji nav pasargāti no riska nopirkt bojātu šašliku vai citus sabojājušos produktus, kuriem ir īss realizācijas termiņš. Lielveikali katru dienu izmet vairāk nekā 5% produktu, kuriem ir īss realizācijas termiņš, raksta Biznes&Baltija.

Laikraksts apraksta rīdziniece Marinas M. sūdzību, ka viņa nesen Zolitūdes Rimi iegādājusies cūkgaļas šašliku, kas izrādījies «no ārpuses rozāti, iekšpusē gaļas gabaliņi zaļganā līķu krāsā ar attiecīgu smaku».

Rimi veikalu ķēdes pārstāve Zane Eniņa sarunā ar laikrakstu neesot noliegusi, ka karstā laika dēļ pieaudzis risks šīs ķēdes veikalos nopirkt sabojājušos pārtiku. Par produktu, kas nav bijis svaigs, pircējs varot saņemt atpakaļ naudu, ja vien uzrāda čeku.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova laikrakstu informējusi, ka par bojātas gaļas realizāciju tiek piemērots līdz 500 latiem liels sods. Jūlijā PVD inspektori veikuši pārbaudes 1 912 pārtikas ražošanas un tirdzniecības uzņēmumos un pārkāpumi atklāti 69% no tiem. Aptuveni 150 firmas tirgojušas produktus, kuriem beidzies realizācijas termiņš, 27 firmas sodītas ar naudassodu. «Protams, dažas firmas tirgo sapuvušu šašliku un četras reizes gadā PVD samaksā sodanaudu – tas tām ir pat izdevīgāk, nekā tirgot svaigu produkciju,» Biznes&Baltija izteikusies T. Marčenkova. «Tādēļ iedzīvotājiem pašiem jābūt atbildīgākiem. Ostiet, nogaršojiet preci un saglabājiet veikalu un kafejnīcu čekus, lai nebūtu jābaidās no saindēšanās,» aicina PVD pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PVD: cūku līķi Uzvara-Strauti īpašniekam jāaizvāc līdz rītdienai

Dienas Bizness, 31.03.2010

Pēc plašsaziņas līdzekļu radītās plašās intereses, uzņēmuma «Uzvara-Strauti» vadība iebraucamā ceļa uz fermu galā nekavējoties uzstādīja lielu uzrakstu «Privātīpašums». 30. marta pēcpusdienā pie dzīvnieku līķu kaudzes tika liegta pieeja LTV «Panorāmas» filmēšanas grupai.

Juris Iļņickis, Bauskas Dzīve

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskas novada Gailīšu pagasta cūku kompleksa Uzvara-Strauti īpašniekam jānodrošina, ka lielajā kaudzē samestie un ilgstoši uzkrātie cūku līķi tiek aiztransportēti uz iznīcināšanu šodienas un rītdienas laikā, Diena.lv norāda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis.

PVD konstatēja - cūku līķi tiek uzglabāti neatbilstoši, turklāt īpašnieks jau trīs mēnešus nav veicis dzīvnieku līķu transportēšanu uz iznīcināšanu.

Pārbaudot dokumentus, PVD secinājuši, ka līdz pērnā gada beigām uzņēmums cūku līķus uz iznīcināšanu vedis apmēram divas reizes mēnesī, bet pēc tam pārtraucis. Pēc J.Grosbārža teiktā, iemesli, kāpēc tā noticis, jākomentē uzņēmumam, bet jebkurā gadījumā «tā ir nolaidība». Cūku transportēšana uz iznīcināšanu ir maksas pakalpojums, taču arī tas nav arguments, lai to nedarītu. Tagad beigto cūku ķermeņi pēc iespējas ātrāk jāaizved, jo nedrīkst pieļaut, ka tie siltajā laikā, kas tagad iestājies, atkūst, uzsver J.Grosbārdis. Tieši bargā ziema varētu būt iemesls, kāpēc cūku līķu kaudze tik ilgi bijusi nepamanīta, jo to klājusi sniega sega.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kas sagaida Latvijas 100 visbagātākos?

Lato Lapsa, Baltic Screen sadarbībā ar korporatīvo finanšu kompāniju LAIKA STARS, speciāli Db, 08.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gads Latvijas visbagātākajiem cilvēkiem solās būt ļoti veiksmīgs, un izņēmums varētu būt vienīgi tranzīta nozare, kā arī atsevišķi megauzņēmumi, kuros iestājusies neliela stagnācija, - šāds ir rezultāts Baltic Screen un korporatīvo finanšu kompānijas LAIKA STARS veiktajam pētījumam par Latvijas 100 bagātāko cilvēku biznesa izredzēm tuvākā gada laikā.

Tika izvērtēta virkne faktoru, kas ietekmē Latvijas 100 bagātākajiem uzņēmējiem piederošo īpašumu vērtību, un uz veiktās analīzes bāzes tika sagatavots iespējamais attīstības scenārijs - īpašumu vērtības izmaiņas. Uzņēmēju īpašumu vērtību ietekmē vairāki faktori, kuru izpausmes, lai gan līdzīgas pēc būtības, katru biznesu var ietekmēt savādāk.

Jāņem vērā, ka, prognozējot, kā mainīsies Latvijas 100 bagātāko cilvēku ienākumi, lielākoties tika analizēta publiski pieejamā informācija, un līdz ar to biznesa vērtības izmaiņas tika novērtētas oficiāli pieejamajai jeb caurspīdīgajai biznesa daļai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS ABLV Bank Likvidācijas komiteja pieņēmusi lēmumu dzēst daļu bankas emitētās parastās un subordinētās obligācijas, kuras atrodas sabiedrības īpašumā, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Obligāciju dzēšana tiek veikta saskaņā ar Obligāciju emisijas prospektu noteikumos paredzētām emitenta tiesībām dzēst pirms termiņa sākotnējā izvietošanā nepārdotu vai otrreizējā tirgū iegādātu obligāciju daļu, kā rezultātā tiek samazināts publiskā apgrozībā esošais likvidējamās sabiedrības emitēto obligāciju skaits.

Obligāciju dzēšanai saņemta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likvidējamajā sabiedrībā iecelto pilnvarnieku atļauja.

Obligāciju dzēšana paredzēta 2018.gada 4.jūlijā.

Dzēstas tiks sekojošas obligācijas:

ISIN

Sērija (Programma)

Valūta

Emisijas kopējais apjoms

Nomināls Likvidējamās sabiedrības portfelī

Emisijas kopējais apjoms pēc dzēšanas, mlj eiro

Subordinētās obligācijas

LV0000801124

ABLV SUB USD 180323

USD

20,000,000

8,826,000

11,174

LV0000801173

ABLV SUB USD 270623

USD

20,000,000

18,247,000

1,753

LV0000801181

ABLV SUB EUR 270623

EUR

20,000,000

7,391,100

12,608

LV0000801223

ABLV SUB USD 231023

USD

15,000,000

8,732,700

6,267

LV0000801520

ABLV SUB EUR 271024

EUR

20,000,000

4,826,900

15,173

Parastās obligācijas

LV0000802080

ABLV FXD EUR 110718

EUR

20,000,000

13,655,000

6,345

LV0000802072

ABLV FXD USD 110718

USD

75,000,000

29,597,000

45,403

LV0000802163

ABLV FXD USD 311018

USD

75,000,000

21,019,000

53,981

LV0000802171

ABLV FXD EUR 311018

EUR

20,000,000

13,602,000

6,398

LV0000802239

ABLV FXD USD 270219

USD

75,000,000

10,031,000

64,969

LV0000802247

ABLV FXD EUR 270219

EUR

20,000,000

13,480,000

6,520

LV0000802270

ABLV FXD USD 030719

USD

75,000,000

3,133,000

71,867

LV0000802288

ABLV FXD EUR 030719

EUR

20,000,000

12,733,000

7,267

LV0000802320

ABLV FXD USD 271019

USD

75,000,000

5,005,000

69,995

LV0000802338

ABLV FXD EUR 271019

EUR

20,000,000

9,362,000

10,638

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajā pusē premium mājokļu tirgū Latvijā tika slēgti 611 darījumi - par 137 darījumiem vairāk nekā pērnā gada pirmajos sešos mēnešos.

To apliecina premium segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma Latvia Sotheby’s International Realty veiktais pētījums par darījumu aktivitāti 2022. gada pirmajos sešos mēnešos trijos apskatītajos reģionos un trijos premium īpašumu tirgus segmentos: dzīvokļi, privātmājas un apbūves zeme Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā.

Kopā ar darījumu skaitu atbilstoši audzis arī to veidotais apgrozījums – šā gada janvāra-jūnija periodā premium mājokļos investēti 154.6 miljoni eiro, bet ekskluzīvākajā tirgus segmentā ar dzīvokļa vērtību virs 1 miljona eiro darījumu skaits joprojām ir relatīvi mazs – notikuši tikai 5 darījumi.

Datu apkopojumā pētīta informācija par premium nekustamā īpašuma darījumiem, t.i. virs 150,000 eiro dzīvokļiem un apbūvējamai zemei un virs 350,000 eiro privātmājām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vupertāles vides institūts ir izveidojis videi draudzīgo automobiļu sarakstu, kur pirmajās vietās savās automobiļu klasēs pagaidām dominē Honda un Toyota hibrīdi.

Institūta izveidotajā sarakstā kopumā iekļauti 100 dažādu marku modeļi, kuri ir nopērkami Vācijas tirgū. Kā jau to varēja paredzēt, uzvaras laurus savās automobiļu klasēs plūca Honda Insihgt, Toyota Prius un Lexus RX 450 h. Interesanti, ka limuzīnklasē japāņu tehnoloģijas ir cietušas sakāvi, proti, Lexus LS 600 h ir ierindots tikai trešajā pozīcijā, kapitulējot gan Mercedes S 400 Hybrid, gan BMW 730 d priekšā. Pats galvenais šī pētījuma secinājums, ka neatkarīgi no automašīnas klases, videi draudzīgo modeļu skaits ar katru gadu palielināšoties. Par to liecina autoražotāju milzīgā aktivitāte, kuri pēdējo gadu laikā ceļ galdā arvien jaunas tehnoloģijas, neaprobežojoties tikai ar benzīna un elektromotora hibrīdiem, bet turpinot, piemēram, attīstīt arī iekšdedzes dzinēju izmantošanas iespējas, īpaši tas attiecas uz vācu autoražotājiem. Jebkurā gadījumā, vides aizsardzība ilgtermiņā Eiropā solīšot jaunus modeļus arī nākotnē, kas turpmākajos gados būtu arī finansiāli pieejamāki plašai pircēju auditorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Piejūras īpašumu cenas Latvijā apsteidz Lietuvu, bet atpaliek no Igaunijas

Zane Atlāce - Bistere, 24.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piejūras pilsētas Jūrmala, Tallina, Klaipēda, un Palanga Baltijas valstīs pēdējos gados izpelnās arvien lielāku ne vien tūristu, bet arī nekustamā īpašuma pircēju interesi, liecina RIA.com Marketplaces apkopotā informācija.

Vislētāk pie nekustamā īpašuma piejūrā – ne vairāk kā trīs kilometrus no krasta, var tikt Lietuvā, bet Latvijā māja 140 m2 platībā maksā vidēji 210 tūkstošus eiro, kamēr dzīvoklis –150 tūkstošus eiro. Cenas Latvijā un Lietuvā nedaudz atpaliek no līdzīgu nekustamo īpašu cenām Igaunijā. Piejūras īpašumu cenām Baltijas valstīs augot, ārvalstu pircēji arvien biežāk lūkojas arī Ukrainas virzienā.

Latvijā, saskaņā ar nekustamo īpašumu sludinājumu vietnē city24.lv atrodamo informāciju, šī mēneša sākumā tika pārdoti kopumā 10 015 objekti – 7876 dzīvokļi un 2139 mājas. Lielākā daļa šo īpašumu atrodas Rīgā un tās priekšpilsētās. Jūrmalā pārdošanā jūras tuvumā (ne vairāk kā trīs kilometrus no jūras) bija 862 dzīvokļi un 467 mājas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šokējošs skats paveras ceļa malā nepilnu kilometru no Uzvaras ciemata centra Bauskas novada Gailīšu pagastā – te izmesti kaudzē vairāki simti cūku, arī sivēnu līķu, šodien raksta Bauskas Dzīve.

Iebraucamajā ceļā uz cūku kompleksu Uzvara-Strauti kaudzē samestie dzīvnieku ķermeņi, redzams, te krājušies ilgāku laiku.

«Šāda situācija nav pieļaujama. Uzņēmuma īpašniekam jānodrošina prasībām atbilstoša līķu uzglabāšana un regulāra iznīcināšana. Kontrole tiks organizēta šodien, 30.martā,» tā žurnālistam Vilnim Auzānam komentē Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis.

SIA Uzvara-Strauti vadītājs Andrejs Šaburovs skaidro, ka tie ir beigto cūku ķermeņi, kuri te tiek uzkrāti. Aptuveni divas reizes mēnesī ierodas automobilis no uzņēmuma Reneta, kas līķus savāc.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par cūku līķu uzglabāšanu ceļa malā sods varētu būt līdz 1000 Ls

Sanita Igaune, 06.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa cūku līķu no kompleksa «Uzvara-Strauti» ir aizvākti, tā Latvijas Radio norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Māris Balodis.

«Par sodu tiks lemts šonedēļ. Es vēl negribētu komentēt, kāds varētu būt soda apmērs, bet šajā gadījumā sods varētu būt līdz 1000 Ls, bet par to lems konkrētās teritoriālās strukturālās vienības vadītājs,» sacīja M. Balodis.

Viņš arī atzina PVD resursu šādai uzraudzībai ir par maz, bet konkrēti šādas novietnes tiek pārbaudītas reizi divos gados, ja netiek saņemtas kādas sūdzības vai iesniegumi.

Db.lv jau rakstīja (30.03.2010), ka šokējošs skats paverās ceļa malā nepilnu kilometru no Uzvaras ciemata centra Bauskas novada Gailīšu pagastā – te izmesti kaudzē vairāki simti cūku, arī sivēnu līķu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai radītu pēc iespējas labāku valsts finansēta atbalsta pieejamību biznesa ideju autoriem un uzņēmumiem visos novados Latvijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatori piedzīvo strukturālas pārmaiņas un inkubatoru atbalsta vienības decembrī tiks atvērtas arī Saldū un Gulbenē.

“Ir būtiski nodrošināt biznesa inkubatoru atbalstu uzņēmējiem un biznesa ideju autoriem pēc iespējas tuvāk to pamatdarbības vietai. Tādēļ LIAA pilotprojektā veido vairākas atbalsta vienības Latvijā ar mērķi palielināt to vietējo biznesa ideju autoru un uzņēmēju skaitu, kas saņem LIAA Biznesa inkubatoru atbalstu. Pēc gada izvērtēsim rezultātus – ja atbalsta vienības būs veiksmīgi sasniegušas tām noteiktos rezultatīvos rādītājus, lemsim par izveidoto atbalsta vienību darbības turpināšanu,” LIAA biznesa inkubatora tīkla pārmaiņas raksturo LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova.

LIAA biznesa inkubatori strādā ar jaunajiem uzņēmumiem un biznesa ideju autoriem, kas vēlas attīstīt tādus produktus un pakalpojumus, kas atbilst šī brīža vajadzībām un nākotnes tendencēm, lai tos virzītu tālāk pasaules tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KM budžeta grozījumu prioritātes - infrastruktūras un ugunsdrošības nodrošinājuma uzlabošana kultūras iestādēs

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

21.08.2007.

Šodien valdības sēdē tika izskatīti 2007. gada budžeta grozījumi.

Īstenojot valdības noteikto taupības plānu, Kultūras ministrija šā gada budžeta grozījumos ir veikusi izdevumu tehnisko pārdali, nepieprasot papildus līdzekļus KM budžetam.

Grozījumos pārdalītie līdzekļi paredzēti, lai realizētu divas galvenās prioritātes - uzlabotu kultūras iestāžu infrastruktūru, kā arī nodrošinātu nepieciešamos ugunsdrošības pasākumus kultūras iestādēs. Tāpat paredzēti līdzekļi atsevišķu nozīmīgu kultūras pasākumu atbalstam.

Mūzikas nozarē piešķirtie līdzekļi paredzēti: instrumentu iegādei Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim Ls 100 000 apmērā; instrumentu iegādei un remontam valsts kamerorķestrim Simfonietta Rīga Ls 54 000 apmērā; Latvijas Nacionālajai operai - lielās zāles skaņu pults iegādei - Ls 99 705, viesizrādēm Maskavā - Ls 38 351 un IT programmatūras biļešu un telpu noslogojuma administrēšanas nodrošināšanai - Ls 20 000; Valsts akadēmiskajam korim "Latvija" - ugunsdrošības pasākumiem, veselības apdrošināšanai un nošu iegādei - Ls 17 872; koncertorganizācijai Latvijas koncerti - Berlīnes Filharmoniķu koncerta, kas paredzēts 2008. gada pavasarī Latvijas - Vācijas kultūras dienu ietvaros, nodrošināšanai - Ls 100 000.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saeima atbalsta apjomīgus Imigrācijas likuma grozījumus; vairākus rosinājumus noraida

LETA, 17.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāti šodien otrajā lasījumā atbalstīja apjomīgus grozījumus Imigrācijas likumā, tajā pašā laikā vairāki priekšlikumi neguva parlamenta vairākuma atbalstu.

Atbalstīts priekšlikums piešķirt Ministru kabinetam (MK) tiesības izvērtēt termiņuzturēšanās atļauju ietekmi uz nacionālo drošību vai ekonomisko attīstību un vairākos gadījumos noteikt ierobežojumus šo atļauju izsniegšanai uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku kā uz pieciem gadiem.

Ierobežojumi attiektos uz visu vai kādas konkrētas trešās valsts pilsoņiem, teikts Iekšlietu ministrijas (IeM) rosinātajos priekšlikumos.

Deputātu atbalstītie grozījumi paredz, ka MK, izvērtējot termiņuzturēšanās atļauju ietekmi uz nacionālo drošību vai valsts ekonomisko attīstību saistībā ar trešo valstu pilsoņu daudzumu valstī vai koncentrāciju noteiktā tās teritorijā, izdod noteikumus, kuros nosaka ierobežojumus atļauju izsniegšanai konkrētos gadījumos. Saskaņā ar pašlaik spēkā esošo likuma redakciju grozījumi ļaus noteikt ierobežojumus attiecībā uz atļauju izsniegšanu par ieguldījumu veikšanu kapitālsabiedrības pamatkapitālā, par nekustamā īpašuma iegādāšanos, par pakārtotām saistībām ar Latvijas kredītiestādi vai par valsts vērtspapīru iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zivsaimniecībai minimālais atbalsts - 5 miljoni

, 26.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija ceturtdien pieņēma Komisijas regulu, ar ko palielina tā dēvētā minimālā (de minimis) atbalsta maksimālo apjomu zivsaimniecības nozarē, Db.lv informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. De minimis atbalsta maksimālais trim gadiem paredzētais apjoms zivsaimniecībā Latvijai noteikts 5 233 000 eiro.

De minimis atbalsts uzskatāms par atbalstu, kas nekropļo konkurenci. Saskaņā ar jauno regulu maksimālais apjoms ir noteikts 30 000 euro uz trim gadiem ar nosacījumu, ka šāda atbalsta kopējais apjoms ir mazāks nekā 2,5 % no valsts zivsaimniecības gada produkcijas.

Šo atbalstu nedrīkst izlietot nedz jaunu kuģu iegādei vai būvei, nedz arī esošās flotes kapacitātes palielināšanai. Dalībvalstīm jādokumentē visa vajadzīgā informācija, lai apliecinātu, ka šie nosacījumi ir ievēroti.

Atbrīvojumu no iepriekšēja paziņojuma sniegšanas Komisijai par valsts atbalstu patlaban nosaka ar regulu, kurā maksimālais apjoms katrai dalībvalstij trīs gadu laikposmā noteikts 3000 euro. Šis līmenis tika noteikts tik zems, jo ieviešanas laikā 2004. gadā Komisijai nebija iepriekšējas pieredzes par šāda atbalsta piemērošanu zivsaimniecības nozarē. Ņemot vērā gūto pieredzi, Komisija uzskata, ka var atļaut piešķirt augstāku atbalsta līmeni, nekropļojot konkurenci.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Sērijveida dzīvokļu raksturīgākās cenas Rīgas mikrorajonos augustā, EUR

Ingrīda Drazdovska [email protected], 05.09.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rajons/ sērijaPurv- ciemsPļav- niekiMež- ciemsĀgens- kalnsZoli- tūdeImantaJuglaZiep- niek- kalnsĶenga- ragsSar- kan- dau- gavaVec- mīl- grāvisBolde- rāja119.sēr. 1-ist. 64 000 60 000 60 000 61 000 2-ist. 81 000 75 000 77 000 74 000 3-ist. 94 000 85 000 91 000 84 000 4-ist. 100 000 97 000 100 000 98 000 602. sēr. 1-ist. 51 000 47 000 47 000 48 000 47 000 42 000 42 000 2-ist. 68 000 68 000 66 000 65 000 63 000

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sanjarmirza Abduvalievs ir students no Uzbekistānas, kurš studē Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes 4. kursā. Paralēli studijām augstskolā viņš atvēris ēdināšanas uzņēmumu – Šašliku centrs.

No studiju uzdevuma līdz reālam uzņēmumam

Esmu no Taškentas, pēc drauga rekomendācijas nolēmu studēt Rīgā, un šobrīd rit jau ceturtais gads. Maijā ceru pabeigt bakalaura studijas un iestāties maģistrantūrā, šoreiz gan izvēlēšos uzņēmējdarbības vadību, nevis tūrismu, jo vēlos pilnveidot savas zināšanas uzņēmējdarbībā, lai nākotnē varētu paplašināt biznesu, izveidojot Rīgā vēl citas kafejnīcas.

Studiju ietvaros tika dots uzdevums – izveidot biznesa plānu, pareizāk sakot, iespējamo biznesa projektu. Izlēmām, ka veidosim biznesa projektu – ēdiena piegādi Rīgā, uzsvaru liekot uz tradicionālajiem uzbeku ēdieniem. Veidojot šo projektu teorijā, aizrāvāmies, sapratām, ka tas ir ļoti interesanti, un, izlēmām pamēģināt to realizēt dzīvē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien negaidīti strauji pieaugušas latu starpbanku kredītu procentu likmes - nedēļas un mēneša RIGIBOR pārsniedzis 30 % robežu.

Latvijas Bankas informācija liecina, ka nedēļas RIGIBOR sasniedzis 32.6 %, bet mēneša RIGIBOR - 30.4 %. Vēl aizvakar šīs likmes bija attiecīgi 17.8 % un 22.4 %.

Tas liecina, ka RIGIBOR indeksu veidojošās bankas ir gatavas maksāt augstas likmes, lai no citas bankas aizņemtos latus.

Šodien par 4.8 procentu punktiem pieaugusi arī RIGIBOR likme uz vienu nakti, sasniedzot 9.8 %. Tiesa, tā nav tik augstā kā pirms nedēļas, kad pārsniedza 20 %.

Nedaudz pieaugušas arī ilgāka termiņa RIGIBOR likmes – 3 mēnešu likme dienas laikā pieaugusi par 3.68 procentu punktiem, līdz 26.2 %, 6 mēnešu RIGIBOR sasniedzis 25.4 % (18. jūnijā bija 20.8 %), bet gada RIGIBOR šodien noteikts 22 % līmenī (18. jūnijā bija 19.6 %).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kultūras nozare saņem nebijušu finansējuma pieplūdumu

, 19.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma šā gada valsts budžeta grozījumus. Kultūras nozarei piešķirti papildu vairāk nekā 14.7 miljoni latu. Šis pieaugums - par aptuveni 30% - ir procentuāli vislielākais, salīdzinot gan ar jebkuru citu nozari, gan ar to, kādu palielinājumu kultūras jomā ir izdevies panākt iepriekšējos gados. Var sacīt, ka kultūras nozare pārskatāmā periodā vēl nekad nav saņēmusi tādu finansējuma pieplūdumu, kurš skars turpat jebkuru kultūras dzīves aspektu.

Budžeta grozījumos kultūras nozarē ir sabalansēti ieguldījumi infrastruktūrā un kultūras cilvēku atalgojuma palielinājums, kā arī izcilību atbalstīšanas un krīzes novēršanas pasākumi.

Bibliotēkas

Saskaņā ar valdības deklarāciju un Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likumu par Ls 2 587 696 palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, lai nodrošinātu nekustamo īpašumu atsavināšanu, demontāžu, būvlaukumu sagatavošanu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvprojektēšanu un infrastruktūras projektēšanu. Savukārt budžeta ilgtermiņa saistību daļā pirmo reizi paredzēts finansējums visa Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai - kopējo summu veido 114 miljoni latu būvniecībai + finansējuma izmaksas 20 gadu garumā. Tas nozīmē, ka bibliotēkas celtniecība tiks uzsākta nākamgad, un valsts uzņemsies saistības 19 gadus maksāt 6.9 miljonus latu gadā (hipotekārā kredīta princips).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

PVD noraida VK pārmetumus par neefektīvu Āfrikas cūku mēra līdzekļu izmantošanu

Žanete Hāka, 16.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vēlas norādīt, ka neviena no Āfrikas cūku mēra apkarošanai paredzētajām automašīnām nav PVD centrālā aparāta darbinieku rīcībā, informē dienests.

PVD ir iepazinies ar Valsts kontroles atzinumu, kurā tā norādījusi, ka par saņemto finansējumu PVD iegādājies 22 automašīnas, kas nepieciešamas gan kontrolpunktu vajadzībām, gan mežacūku līķu pārvadāšanai un saimniecību apsekošanai, tostarp sešas no automašīnām atstājot centrālās pārvaldes Rīgā rīcībā un neizmantojot paredzētajiem mērķiem - to maršruts pamatā esot bijis no mājām uz darbu un atpakaļ, informē PVD.

Piecas no iegādātajām automašīnām uzreiz netika nogādātas PVD pārvaldēs un kontroles punktos, jo slimības apkarošanas sākumpunktā nebija precīzi zināms, kādā virzienā slimība izplatīsies un attiecīgi – kurā reģionā šis tehniskais atbalsts būs visvairāk nepieciešams. Tomēr dažu mēnešu laikā pēc automašīnu piegādes, tās tika nogādātas PVD pārvaldēm, kuru teritorijā izplatījās Āfrikas cūku mēris un tās joprojām tur tiek izmantotas paredzētajiem mērķiem. Valsts kontroles konstatētais, ka automašīnu maršruts bijis no mājām uz darbavietu, ir pamatots - Āfrikas cūku mēra apkarošanas darbi, tostarp izsaukumi uz vietām, kur atrasti meža cūku līķi, kas nekavējoties jāsavāc, notiek ne tikai darba dienās un ne tikai darba laikā, tāpēc automašīnas patiešām netiek atstātas pārvaldes stāvvietā, bet tuvāk inspektoru dzīvesvietām, lai nekavējoties dotos izsaukumos jebkurā diennakts laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Upē, kas Šanhajai nodrošina dzeramo ūdeni, atrasti tūkstošiem cūku līķu

Lelde Petrāne, 11.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas pilsētas Šanhajas varas iestādes lūgušas saglabāt mieru pēc tam, kad dzeramajā ūdenī atrasts liels skaits cūku līķu, vēsta telegraph.co.uk.

No Šanhajas Huangpu upes, kas ir dzeramā ūdens avots daļai no megapilsētas 23 miljoniem iedzīvotāju, izvilkti vairāk nekā 2800 cūku līķu, kas jau sākuši sadalīties.

Kā un kāpēc tik daudz cūku nonākušas upē un kā tās mirušas, šobrīd neesot skaidrs nevienam. Vietējie mediji gan pieļāvuši, ka cūku līķus upē varētu būt izgāzis kāds negodīgs lauksaimnieks.

Cūku līķi upē pirmo reizi tika konstatēti jau pagājušās nedēļas ceturtdienā, šokējot iedzīvotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CNNmoney izveidojis sarakstu ar 2007. gada labākajām mašīnām.

Sarakstā iekļuvušas automašīnas, kuras uzrādījušas vislabākos rezultātus ASV Apdrošināšanas institūta drošības testos un guvušas labākās patērētāja atsauksmes.

Par labāko mašīnu kompaktajā klasē atzīta Honda Fit. Tās cena ir starp 14 000 un 16 000 USD. Galvenais šīs mašīnas trumpis ir tās mazais benzīna patēriņš, un tā ir ļoti kompakta.

Par labāko mašīnu vidējā klasē ar cenu zem 20 000 USD atzīta Honda Civic. Tās cena ir starp 17 000 un 23 000 USD. Pēc patērētāju domām, šajā mašīnā ir mājīgs interjers un tai ir laba vadāmība. Pirmo vietu šajā klasē Civic ieņēma arī tāpēc, ka tai bija ļoti labi drošības testu rezultāti.

Komentāri

Pievienot komentāru