Jaunākais izdevums

Jūnijā, sadarbībā ar būvuzņēmumu Arčers, realizēta projekta Mans Doms radošā iniciatīva - uz Rīgas Doma torņa rekonstrukcijas laikā uzstādīti atzītā grafiķa Paula Liepas jaunradītie darbi, kuru motīvi vēsta par pašas katedrāles arhitektūras senajām vērtībām, informē Mans Doms pārstāvis Gatis Vectirāns.

Jau pusgadu Rīgas Domā notiek vērienīgi restaurācijas darbi, kuru laikā tiek atjaunotas katedrāles rietumu kapelas un nostiprināts tornis - tiek mainītas un protezētas Doma torņa nesošās sijas, kā arī likts jauns jumta segums. Rīgas Doma tornis tiks papildināts arī ar septiņiem jauniem zvaniem, kas līdz šim savu skanējumu gaidījuši Doma dārzā.

«Savu attieksmi un galvenos principus, kādiem, mūsuprāt, būtu jādominē, iekārtojot un noformējot tik nozīmīgu un unikālu kultūrvēsturisko ēku rekonstrukcijas teritoriju, mēģinājām ietvert jau būvlaukuma nožogojuma projektā Atrodi elementu! Mūsu skatījums sakrita ar projekta Mans Doms iniciatīvu Doma tornim radīt mākslinieciski augstvērtīgu pārseguma izpildījumu, lai atjaunošanas laikā tas nezaudēt savu pievilcību zem pārsega, bet tieši otrādi - tas tiktu uzsvērts paspilgtināts», stāsta Arčers galvenais dizainers Jurģis Gaveiks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Foto: Rīgas Doma torņa smailē atgriežas restaurētais gailis

Žanete Hāka, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Rīgas Doma torņa smailē atjaunotā zeltījumā atgriezies restaurētais gailis un lode, ko alpīnisti pirms mēneša nocēla, lai restauratori varētu veikt abu priekšmetu virsmu attīrīšanu, speciālo apstrādi, bojājumu novēršanu un zeltījuma atjaunošanu.

Restauratori lodē atrada kapsulu ar vēstījumu un vienu padomju rubli. Vēstījums datēts ar 1985.gadu, kad vairāk nekā 400 gadus vecā Rīgas Doma torņa lode tika restaurēta pēdējo reizi, bet gaili togad nomainīja pret speciāli izgatavotu kopiju, informē Arčers pārstāvji.

Arī pēc 30 gadiem atjaunotajā lodē ievietots Rīgas Doma un būvnieku vēstījums nākamajām paaudzēm, kā arī laikmeta liecība – viena lata sudraba jubilejas monēta Rīgas Doms, ko Latvijas Banka 2011.gadā laida klajā, atzīmējot 800 gadu, kopš likts pamatakmens Rīgas Domam.

Būvnieki savā vēstījumā turpina iepriekšējo Doma atjaunotāju ieceri nodot vēstījumu par vēsturiskajā būvē veiktajiem atjaunošanas darbu veidiem un apjomiem. Vēstījumā iekļauta arī norāde par to, ka 2015.gada maijā būvnieki kopā ar baznīcas pārstāvjiem Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas īpašumā Viļķenes pagastā iedēstīja ozolu un priežu jaunaudzi, lai izaugtu nākotnes lietaskoki Doma un citu Latvijas dievnamu atjaunošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pagaidu memoriālu Zolitūdes traģēdijas vietā par 41 300 eiro būvēs AS Būvuzņēmums restaurators

LETA, 17.09.2015

Rīgas domes Īpašuma departaments bija sagatavojis četrus pagaidu piemiņas vietas ideju skiču variantus.

Foto: Vladislavs Prošķins F/64

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidu piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijas teritorijā, Rīgā, Priedaines ielā 20, par 41 322 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), izbūvēs AS Būvuzņēmums restaurators, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamais paziņojums par noslēgto līgumu.

Kompānija konkursā uzvarējusi kā vienīgais pretendents.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji pauž pateicību biedrībai Zolitūde 21.11., kuras pārstāvji operatīvi un vienbalsīgi spēja vienoties par memoriāla konceptu, kā arī māksliniecei Artai Goldbergai par ieguldīto darbu, izstrādājot pagaidu memoriāla skices.

Būvuzņēmums restaurators ir lielākais un vecākais mākslinieciskās restaurācijas uzņēmums Latvijā, reģistrēts 1993.gadā. Kā liecina Firmas.lv informācija, tā pamatkapitāls ir 369 420 eiro un 2014.gadu uzņēmums noslēdzis ar 227 250 eiro peļņu, neto apgrozījums - 1,8 miljoni eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Mareks Mamajs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Latvijas Banka izveidojusi kolekcijas monētu Ziemassvētku kaujas

Žanete Hāka, 05.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka otrdien, 6. decembrī, sāks tirgot 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Ziemassvētku kaujas, informē centrālās bankas pārstāvji.

Monēta ir veltījums Ziemassvētku kauju varoņiem – latviešu strēlniekiem – un viņu nemirstīgajam ieguldījumam nākamības vārdā. Ziemassvētku kaujas norisinājās 1917. gada 5.–11. janvārī (pēc vecā stila – 1916. gada 23.–29. decembrī), 30 km garā frontes iecirknī no Tīreļpurva līdz Olainei. Tajās pirmo reizi cīņā iesaistījās latviešu militārās vienības, kas tika apvienotas vienā divīzijā ģenerālmajora Augusta Ernesta Misiņa (1863–1940; vēlāk Latvijas armijas pirmais ģenerālis) vadībā.

Lai arī šajā militārajā kampaņā latviešu strēlnieki zaudēja aptuveni 9 000 cīnītāju – kritušo, ievainoto un bez vēsts pazudušo, kas sabiedrībā raudzēja depresiju, bezcerību un smagu vilšanos visā cara režīmā, tā vienlaikus atnesa arī starptautisku izcilu un bezbailīgu karotāju slavu. Tas bija savdabīgs nācijas vitalitātes pieteikums un apliecinājums, cildens upuris uz ziedojumu altāra sapnī par nākamo Latvijas valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankas kasēs monētas Ziemassvētku kaujas pirmā tirāžas daļa ir izpārdota, informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Monētas kopējā tirāža ir 5000. Šonedēļ pie pircējiem nonāca puse (ap 2500 monētu), bet nākamās monētas pie pircējiem nonāks tuvāko mēnešu laikā.

Monētas tirāža tiek pārdota vairākās daļās atbilstoši kalšanas grafikam.

Db.lv jau rakstīja, ka Monēta ir veltījums Ziemassvētku kauju varoņiem – latviešu strēlniekiem – un viņu nemirstīgajam ieguldījumam nākamības vārdā. Ziemassvētku kaujas norisinājās 1917. gada 5.–11. janvārī (pēc vecā stila – 1916. gada 23.–29. decembrī), 30 km garā frontes iecirknī no Tīreļpurva līdz Olainei. Tajās pirmo reizi cīņā iesaistījās latviešu militārās vienības, kas tika apvienotas vienā divīzijā ģenerālmajora Augusta Ernesta Misiņa (1863–1940; vēlāk Latvijas armijas pirmais ģenerālis) vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Saeimas pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītā 2016. gada valsts budžeta projekta ministri valdības sēdē pacilātā noskaņojumā atskatījās uz zīmīgākajiem veikumiem pēdējā gada laikā, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Krīzes nebeidz sākties. Tomēr, neskatoties uz norisēm aiz ES robežām, Latvijas attīstība un situācija ir stabila,» tā sprieda ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņasprāt, būtiskākais sabiedrības labā bijis minimālās algas palielinājums, iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes un pacientu iemaksu samazināšana, kā arī ieguldītais būvniecībā. Viņa deva vārdu katram ministram akcentēt sasniegtās augstākās virsotnes.

Zemkopības ministrijai tie ir augošie tiešie maksājumi. Proti, tiešajos maksājumos lauksaimnieki 2014.–2020. gadā saņems 1,6 miljardus eiro, kas ir par 120% vairāk nekā 2007.–2013. gada plānošanas periodā. Tāpat piensaimnieki saņēmuši atbalstu smagajā embargo periodā. Savukārt, kamēr Ķīnas iedzīvotāji tikuši pie Latvijas pārtikas eksportprecēm, pašmāju skolēniem galdā tiek celts bioloģiskais piens un dārzeņi.

Komentāri

Pievienot komentāru