Finanses

Papildināta ar foto - Nākamnedēļ apgrozībā tiks laista jauna 10 eiro banknote

Žanete Hāka, 16.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ, 23. septembrī Latvijā un visā eirozonā apgrozībā nonāks otrās jeb Eiropas sērijas 10 eiro banknote. Jaunajai banknotei ir pastiprināta pretviltošanas drošība un nedaudz mainīts dizains, informē Latvijas Banka.

Jaunās 10 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski, ar komercbanku starpniecību nonākot pie veikaliem, citiem uzņēmumiem, privātpersonām. Savukārt pirmās sērijas banknotes, naudas aprites ciklā nonākot Latvijas Bankā, atpakaļ apgrozībā vairs netiks laistas – tās tiks aizstātas ar Eiropas sērijas banknotēm, tātad uzņēmējiem un iedzīvotājiem nav jāmaina vienas banknotes pret otrām. Turklāt nav nekāda pamata bažām – pirmās sērijas 10 eiro banknotes (tāpat kā iepriekšējā parauga 5 eiro banknotes) saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma.

Ir veikti visi nepieciešamie priekšdarbi, lai jaunās banknotes ieviešana noritētu raitigan finanšu sistēmai, gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem. Centrālā banka un tās klienti – komercbankas un inkasācijas uzņēmumi – ir gatavi jaunās 10 eiro banknotes ieviešanai, uzsver Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms. Banknošu krājumi sadarbībā ar Vācijas centrālo banku ir nodrošināti laicīgi un pietiekamā apjomā.

Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš atgādināja, ka praktiskā līmenī gatavošanās jaunās banknotes ieviešanai notika ilgāk nekā gadu – veikti naudas automātu un citu iekārtu testi, pārbaudīta programmatūra un risināti citi tehniski jautājumi. Nekādas problēmas praktiskā līmenī pašlaik nav konstatētas, un viens no skaidrojumiem ir tas, ka Latvijas uzņēmēji, kas strādā ar skaidru naudu, – bankas, degvielas, dzērienu tirgotāji, autostāvvietu un biļešu pakalpojumu sniedzēji – izmanto modernas iekārtas.

Tirgotāji gatavojušies jaunās 10 eiro banknotes laišanai apgrozībā – gan izglītojot darbiniekus, gan piemērojot programmnodrošinājumu banknošu atpazīšanas iekārtām. Sadarbībā ar Latvijas Banku tirdzniecības vietu darbiniekiem izplatīti informatīvie bukleti par jauno banknoti.

Komentāri

Pievienot komentāru