Jaunākais izdevums

Šisi ir pārmaiņu laiks. Būvniecības nozares uzņēmuma Re&Re īpašnieki Ainārs Pauniņš un Didzis Putniņš intervijā laikrakstam Diena.

Jūsu uzņēmums piedzīvo strukturālas pārmaiņas, un jūs gatavojaties aiziet no uzņēmuma operatīvās vadības. Kāds tam ir iemesls?

Ainārs Pauniņš. Pārmaiņas mēs sākām jau sen. Pirmās pārmaiņas uzņēmumā ieviesām jau pirms gadiem diviem trim, kad paplašinājām uzņēmuma Re&Re valdi, līdz tam valdē bija tikai īpašnieki, bet tad ienāca jauni cilvēki. Tomēr aktīvi pie pārmaiņu procesa sākām strādāt no šā gada janvāra.

Didzis Putniņš. Sākām pat ne aktīvi strādāt, bet superaktīvi un neatlaidīgi strādāt. Tomēr pārmaiņas mēs tiešām jau iepriekš plānojām, jo uzņēmums ir izaudzis ļoti liels, no esošajiem akcionāriem viens jau senāk beidza aktīvo darbību, man arī ir jau 63 gadi, un es jau pirms pāris gadiem domāju, ka man mani darba pienākumi un funkcijas jāatdod jauniem, talantīgiem cilvēkiem.

A. P. Mēs jau ilgus gadus strādājam ārvalstīs - Lietuvā, Igaunijā, Francijā, Norvēģijā, Anglijā, Vācijā, Baltkrievijā -, un šajās valstīs mums ir labi sadarbības partneri. Mēs skatījāmies, kāda ir viņu pieredze, un, ar to iepazīstoties, sapratām, ka labam un sekmīgam uzņēmumam nepieciešama korporatīvā vadības struktūra - ir viens mātes uzņēmums, kas nodrošina centralizētās grupas funkcijas, piemēram, sadarbību ar klientiem, finanses, sabiedriskās attiecības, mārketingu, juridiskos jautājumus, personālvadību, kvalitātes vadību, savukārt meitas uzņēmumi var pievērst maksimālu uzmanību tieši biznesa vajadzībām un biznesa kompetencēm, jo tas ir par pamatu, lai rastos kvalitatīvais pakalpojums, kas ir augstvērtīgāks un drošāks nekā līdz šim.

Tas nozīmē stingrāku kontroli par visu būvniecības procesu?

D. P. To darīs akciju sabiedrība ReRe Grupa, kuras funkcijas ir atbalstošas tiešajiem darba veicējiem, un tiešie darba veicēji varēs pilnībā koncentrēties uz savu profesionālo darbu, ko viņi māk vislabāk un kas ir viņu pienākums. ReRe Būve un ReRe Vide jau ir nodibinātas patlaban, pārējie meitas uzņēmumi ir dibināšanas procesā, tie varēs profesionāli būvēt un nedomāt par sadzīviskām lietām, par finanšu lietām, jo par to domās mātes uzņēmums, un kontroles funkcijas būs mātes uzņēmumam.

A. P. Jā, pirmajā pārmaiņu posmā esam nodibinājuši uzņēmumus ReRe Būve un ReRe Vide, bet otrajā posmā dibināsim uzņēmumu ReRe Ceļi, ReRe Meistari un ReRe Konstruktori, šie uzņēmumi veiks tieši tās funkcijas, kas ir viņu nosaukumā, piemēram, ReRe Meistari būs uzņēmums, kurā apvienosim savus labākos strādniekus un darbu vadītājus tieši restaurācijas un apdares jomā.

D. P. Šādas ievirzes darbi jau tiek veikti mūsu uzņēmuma ietvaros, bet tagad varēs darbus veikt koncentrētāk un profesionālāk.

Ja nebūtu Zolitūdes traģēdijas, jūs tādu lēmumu nepieņemtu?

A. P. Patlaban, iespējams, vēl ne, bet uzņēmuma pārmaiņas tiešām bija iecerētas jau gadiem ilgi. Pārmaiņas varbūt nebūtu notikušas šajā gadā, bet tuvāko gadu laikā, tomēr pagājušā gada rudens notikumi bija kā sava veida katalizators, lai uzņēmuma pārveidi un aiziešanu no operatīvās vadības realizētu pēc iespējas ātrāk.

D. P. Ja izvērtējam tos Latvijas būvniecības uzņēmumus, kas ir lielākie un zināmākie, tad tie visi ir vienā vecumā ar mūsu uzņēmumu, respektīvi, darbojas būvniecības tirgū jau aptuveni 20 gadu. Agrāk vai vēlāk pie pārmaiņām būs jānonāk visiem uzņēmumiem - iespējams, gadu vēlāk vai trīs gadus vēlāk, bet arī citiem uzņēmumiem būs par to jādomā.

Plašāk lasiet otrdienas, 16. septembra, laikrakstā Diena!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome ir vērsusies tiesā pret būvnieku karteļa dalībnieci SIA "Velve", prasot atlīdzināt 3 977 971 eiro zaudējumus, savukārt būvnieki zaudējumus neatzīst, 15.maijā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms nepilna gada Konkurences padome (KP) lēma sodīt būvnieku karteļa dalībniekus par ilgstošu aizliegtu vienošanos valsts un pašvaldību iepirkumos. Gandrīz visi pieķertie būvnieki pārkāpumus neatzina, bet KP aicināja pasūtītājus tiesāties ar viņiem par nodarītajiem zaudējumiem.

Kompānija "Velve" tomēr vainu atzina. Lai atjaunotu agrāko uzticamību, būvniekam bija arī jāatmaksā zaudējumi Rīgas domei un Liepājas reģionālajai slimnīcai, taču "Velve" miljonos mērāmos zaudējumus atsakās segt, tādēļ šonedēļ Rīgas dome vērsusies pret būvkompāniju tiesā.

Būvnieku karteļa lietu aizsāka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Vairāku gadu garumā bijušā zvejnieku kolhoza teritorijā Jūrmalā noklausītās ietekmīgu nozares spēlētāju sarunas atklāja, kā neformālās tikšanās reizēs viņi viens otram sola nekonkurēt valsts un pašvaldību iepirkumos un turēt cenas tā, lai varētu vairāk nopelnīt, atgādina raidījums. Aizliegtās tikšanās galvenie organizētāji bijuši kompānijas "Velve" bijušais īpašnieks Māris Martinsons, "Re&Re" īpašnieki Didzis Putniņš un Ainārs Pauniņš, kā arī Guntis Rāvis un Ivars Millers no "Skonto būves".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvfirma SIA Re&Re pērn strādāja ar 9,81 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 21,3% mazāks nekā 2016.gadā un cieta 468 976 eiro zaudējumus pretstatā 2016.gadā gūtajai peļņai, liecina Firmas.lv informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka apgrozījuma samazinājums saistīts ar jaunu būvniecības līgumu nepietiekamību. Lielākie Re&Re pagājušā gada objekti bija Siguldas pils kompleksa ēku pārbūve, Nacionālo bruņoto spēku ēku, inženierkomunikāciju un teritorijas labiekārtojuma rekonstrukcija, renovācija un palīgēku jaunbūve, ēkas atjaunošana Rīgas Franču liceja izvietošanai un būvdarbi Liepājas universitātē.

Tāpat pērn ir pabeigti tādi objekti kā Stradiņa universitātes slimnīcas jaunā korpusa izbūve un Rīgas Doma vitrāžas rekonstrukcija Ar domu par barikādēm.

Šogad īstenojamo projektu portfelī ir tādi celtniecības un rekonstrukcijas projekti kā Rīgas Franču liceja atjaunošana, Jelgavas Valsts ģimnāzijas pārbūve, Siguldas Jaunās pils pārbūve un restaurācija, Lietuvas Universitātes fakultātes jaunbūve Kauņā.

Komentāri

Pievienot komentāru