Nekustamais īpašums

Par gandrīz diviem miljoniem pārdos 1955. gada «nākotnes māju»

Jānis Rancāns, 29.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pārdošanā nonākusi 1955. gadā Kalifornijā būvēta māja, kura bija aprīkota ar tam laikam modernākajām tehnoloģijām un ieguva žurnāla Popular Mechanic's «nākotnes mājas» titulu. Īpašuma cena noteikta 1,8 miljonu ASV dolāru apmērā.

Māja būvēta, lai varētu kalpot vairākus gadsimtus, spētu pārciest ugunsgrēku, zemestrīces un ekstremālas temperatūras svārstības. Ēka aprīkota ar tehnoloģijām, kas piecdesmitajos gados bija iepriekš neredzētas inovācijas, bet mūsdienās kļuvušas par standartu vai arī izgājušas no modes, kā, piemēram, «magnētiskais impulsu raidītājs», kas atver garāžas durvis no 30 metru attāluma, iekšējo sakaru tīkls un dienasgaismas gaismekļi.

«Nākotnes māja» būvēta, izmantojot iepriekš sagatavotus tērauda paneļus, kas celtniekiem savulaik ļāva ēku samontēt pāris nedēļu laikā. Šāds celtniecības veids savulaik kļuva par risinājumu pēc Otrā Pasaules kara beigām valdošajam mājokļu trūkumam ASV, vēsta Forbes. Standartmāju būvniecība ātri vien kļuva populāra.

Esošie īpašnieki ēku saglabājuši oriģinālajā stāvoklī, modernizējot tikai apkures sistēmas. Nekustamo īpašumu eksperti norāda, ka ēka bez nozīmīgiem remontiem spēs izturēt arī nākamos piecdesmit gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru