Nekustamais īpašums

Speciāliste: īpašumu pircēji no Krievijas pagaidām ir tikai cerība, nevis reāls process

Nozare.lv, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc nekustamo īpašumu darījumu statistikas redzams, ka darījumu ar īpašumu pircējiem no Krievijas nemaz tik daudz nav. Pagaidām tās ir tikai cerības, nevis reāls process, lai gan šīs cerības Latvijas tirgū ir ļoti lielas, norāda Swedbank grupas nekustamo īpašumu uzņēmuma SIA Ektornet Management Latvia vadošā aktīvu pārvaldniece Dina Lukjanska.

«Pēc trīs gadu darba Ukrainā un Krievijā atgriežoties Latvijā, pirmais, kas mani pārsteidza, bija runas par to, cik te daudz potenciālo Krievijas pircēju, kas gatavi investēt īpašumos Latvijā, ieguldīt naudu ekonomikā. Visi par to skaisti runāja, bet, skatoties uz darījumu statistiku, kļūst redzams, ka šo darījumu nemaz tik daudz nav. Pagaidām tās ir tikai cerības, nevis reāls process, lai gan šīs cerības Latvijas tirgū ir ļoti lielas,» sacīja Lukjanska.

Viņa par šīm cerībām nav tik optimistiska, jo ļoti daudzi no šiem «investoriem» ir tikai tā saucamie ekskursanti, kas tikai apskata īpašumus, bet līdz darījumam nenonāk. «Tas ir saistīts ar to, ka Krievijas pircēji nav gatavi pirkt īpašumu Latvijā par Maskavas cenām. Diemžēl Latvijas īpašumu pārdevēji, cerot uz pircējiem no Krievijas, īpašumu cenas, it īpaši Jūrmalā, atkal ir pacēluši kosmosā,» uzsvēra Lukjanska.

Viņa neredz nekādu motivāciju, lai maskavieši pirktu īpašumus Jūrmalā par tik kosmiskām cenām. Varbūt, ka to dara kādi atsevišķi cilvēki, kam tas ir svarīgi statusa vai kādu personisko apstākļu dēļ, pieļāva Lukjanska.

«Protams, ir arī pozitīvais - notiek ļoti daudzas ekskursijas un īpašumu apskates, tātad interese ir. Tas nozīmē, ka pieprasījums ir, un tas ir ļoti liels. Tas, ka nenotiek darījumi, ir tikai apstiprinājums tam, ka nav cenai atbilstoša produkta. Ja tirgū parādīsies labs produkts, kas apmierinās Krievijas pircēju vajadzības, tad darījumi sāks notikt, taču cenai jābūt adekvātai,» uzskata Lukjanska.

Lukjanska augusta sākumā ir pievienojusies Ektornet Management Latvia komandai, pārnākot no starptautiskā komercīpašumu konsultāciju uzņēmuma Jones Lang LaSalle Maskavā.

2008.gadā, pēc vairāk nekā trīs gadu darba pieredzes nekustamo īpašumu kompānijas Latio komercīpašumu nodaļas direktores amatā, Lukjanska kļuva par biroju nodaļas vadītāju starptautiskajā uzņēmumā Cushman&Wakefield Kijevā.

Krievijā un Ukrainā nekustamo īpašumu sektorā Lukjanska ir pārstāvējusi tādu uzņēmumu intereses kā Deutsche Bank, BMW, IBM, Nokia, Societe Generale Group.

Ektornet Management Latvia ir nekustamo īpašumu uzņēmums, kuru 2009.gadā izveidoja Swedbank grupa. Uzņēmuma pamatdarbība ir iegādāties, izdevīgi pārvaldīt un pārdot nekustamos īpašumus dzīvojamās apbūves, tirdzniecības telpu, biroja telpu un ražošanas telpu segmentos.

Komentāri

Pievienot komentāru