Nekustamais īpašums

Vietējie pērkot mazus dzīvokļus

Ingrīda Drazdovska, 02.06.2011

Jaunākais izdevums

Krasas izmaiņas nekustamo īpašumu tirgū maijā nav notikušas, nedaudz ir pieaudzis darījumu skaits, izriet no Ober Haus Real Estate pārskata.

Atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, kompānija ziņo, ka Rīgā reģistrēto darījumu skaits ar dzīvokļu īpašumiem maijā ir nedaudz pieaudzis. Aprīlī pilsētas Zemesgrāmatas nodaļā reģistrēti 439 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi, bet maijā – 497 šādi darījumi. Līdzīga situācija bijusi arī pagājušajā gadā. Ober Haus speciālisti skaidro, ka noslēgto darījumu skaita palielinājums maijā skaidrojams ar aprīlī iesākto darījumu «pārnešanu» uz maiju, ņemot vērā Lieldienu brīvdienas.

Rīgas mikrorajonos vietējie pircēji izrāda interesi par nelieliem 50 līdz 60 kvadrātmetru lieliem dzīvokļiem ar vidējo cenu 30 – 50 tūkst. eiro. Pircēji izvēlas tos dzīvokļus, kur, viņuprāt, cena atbilst kvalitāte. Pēc kompānijas novērojumiem, pircēju prasībām un maksātspējai atbilstošu piedāvājumu skaits ir niecīgs.

Salīdzinot ar pagājušā gada maiju, vidējā neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgā gada laikā ir pieaugušas par vidēji 6.6%. Maijā vidējā cena bijusi 577 eiro/m2.

Centra dzīvokļu segmentā vietējie pircēji izrāda interesi par nelieliem divistabu un trīsistabu dzīvokļiem. Pārsvarā tie ir gados jauni cilvēki ar stabiliem ienākumiem, kuri pretendē uz hipotekārā kredīta saņemšanu, raksturo Ober Haus. Arī par banku atsavinātajiem dzīvokļiem tiek izrādīta interese, jo tiem tiek piedāvāti arī izdevīgāki kreditēšanas nosacījumi. Pilsētas aktīvajā centrā dzīvokļu pārdošanas vidējās cenas bija no 800 līdz 1300 eiro/m2, tuvajā centrā – no 1200 līdz 1900 eiro/m2.

Maijā Ober Haus speciālisti ir novērojuši, ka piedāvājumā ir parādījušies lieli (ap 250 m2) dzīvokļi. Tiek pieļauts, ka īpašnieki vairs nespēj šos dzīvokļus uzturēt, īrniekus šādiem dzīvokļiem atrast ir grūti, tamdēļ atliek dzīvokļus pārdot. Lielākā cerība tiekot likta uz Krievijas pircējiem, kas joprojām izskata īpašuma iegādes iespējas Rīgas centrā, klusajā centrā un Vecrīgā.

Maijā par īpašumu iegādi esot interesējušies ne tikai NVS valstu un Izraēlas iedzīvotāji, bet arī potenciālie pircēji no Dānijas, Šveices un Somijas.

Jauno projektu segmentā maijā turpina samazināties dzīvokļu piedāvājums. Pircēji izvēlas dzīvokļus kvalitatīvos projektos ar pilnu apdari. Jaunu dzīvokļu cenas ir 860 – 1350 eiro/m2, bet Rīgas centrā 1600 – 3100 eiro/m2, bet piedāvājumā ir arī dārgāki īpašumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu attīstītāji pašlaik nevar palielīties ar teicamiem pārdošanas rezultātiem, taču cer uz izaugsmi jau tuvākajā nākotnē

Tendences nekustamā īpašuma tirgū ir raibas kā dzenis – kāda gaišāka, kāda tumšāka. Pozitīvi tirgus dalībnieki vērtē ekonomikas ministra Arvila Ašeradena paziņojumu par valsts sekretāra vietnieka amata ieviešanu, darba grupas izveidi, kuras atbildībā būs būvniecības, mājokļu un nekustamā īpašuma politika mūsu valstī. Nenoliedzami labs signāls ir kreditēšanās apjomu pieaugums, pozitīvi tiek vērtēta arī jauno ģimeņu atbalsta programma, kura rosinājusi interesi par mājokļu iegādi kopumā. Savukārt arvien tirgus attīstību bremzējošs faktors ir iedzīvotāju ierobežotā maksātspēja. Uzņēmēji negatīvi vērtē biežo spēles noteikumu maiņu valstī, attiecinot to uz likumiem un nodokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaugot mājokļu īres cenām, ne viens vien dzīvokļa meklētājs uzdod jautājumu - varbūt tomēr pirkt?

Pēdējos gados īres tirgus bija viens no aktīvākajiem. Pieprasījums ir palielinājies, savukārt piedāvājums sarūk, īpaši tas attiecas uz kvalitatīviem īpašumiem labās vietās, izriet no tirgus speciālistu aptaujas.

Tas ir veicinājis īres cenu palielinājumu, kas varētu turpināties arī šogad. Līdz ar to daudzi vietējie iedzīvotāji, kas meklē sev mājvietu, sāk apsvērt mājokļa iegādi, tomēr ir daži «bet».

Pagājušajā gadā īres cenas ir palielinājušās, taču nevarētu teikt, ka kāpums ir bijis ļoti straujš, saka Kitija Studente, Ober Haus Real Estate Vecrīgas biroja vadītāja. Piemēram, pagājušajā gadā laba divistabu dzīvokļa īre Rīgas centrā izmaksājusi 400-450 eiro mēnesī, bet šobrīd par dzīvokli tiekot prasīti 500 līdz 600 eiro atkarībā no atrašanās vietas un dzīvokļa stāvokļa. Arī mikrorajonos nereti par dzīvokli, par ko pirms gada prasīti varbūt tikai 100 lati, tagad var prasīt uz pusi vai pat divreiz vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Februārī dzīvokļu tirgū mazāka rosība Rīgas centrā

Ingrīda Drazdovska, 06.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu tirgū pēdējā mēneša laikā nav notikušas būtiskas izmaiņas, tomēr, piemēram, Rīgas centra dzīvokļu segmentā februāris esot bijis mierīgāks par šā gada sākumu, izriet no Ober Haus Real Estate sagatavotā mājokļu tirgus pārskata.

Pēc kompānijas speciālistu domām, tas gan drīzāk būtu saistāms ar ierobežoto piedāvājumu, tāpēc potenciālie īpašumu pircēji dažkārt centra dzīvokļu vietā sāk izskatīt mājokļu piedāvājumus t.s. jaunos projektos vai pat privātmājas Pierīgā. Lielākā interese joprojām ir no Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas iedzīvotāju puses. Viņus interesējot divu līdz četru istabu dzīvokļi cenu kategorijā no 145 līdz 250 tūkst. eiro, kurus nepieciešamības gadījumā viegli un ātri var izīrēt vai pārdot. Turklāt viņus interesē tikai renovētas ēkas vai jaunie projekti labā vietā ar attīstītu infrastruktūru, ar kvalitatīvu apdari, tāpat ir vēlama mājas apsardze, bet obligāti nepieciešams ir lifts un auto novietošanas iespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dzīvokļi Tallinā ieinteresējuši Somijas investorus

Gunta Kursiša, 25.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investori no Somijas vēl aizvien par pievilcīgām uzskata jaunu dzīvokļu cenas Tallinā, daži no Somijas investoriem Tallinas jaunceltnēs iegādājušies pat desmit dzīvokļus vienlaikus, citējot laikrakstu Aripaev, vēsta BBN.

Nekustamo īpašumu kompānijas 1Partner Kinnisvara pārstāvis Kristians Aiters (Christian Ayter), kas konsultē klientus no Somijas, norādīja, ka viens no iemesliem, kādēļ Somijas investori vēl aizvien ir ieinteresēti iegādāties dzīvokļus Tallinā, ir tāds, ka Igaunijas galvaspilsētā dzīvokļu īres maksa ir augstāka nekā Helsinkos, turklāt īpašuma vērtība palielinās.

Kāds Somijas investīciju fonds Tallinā ir iegādājies četrus dzīvokļus, un patlaban vēlas iegādāties vēl 16. Vidēji iegādājamo dzīvokļa cena ir ap 130 tūkstošiem eiro, stāsta 1Partner Kinnisvara konsultants.

«Pārsvarā kompānija raugās pēc divistabu dzīvokļiem dārgos centra rajonos,» stāsta konsultants. Viņš atklāj, ka kāds cits privāts investors jau iegādājies piecus dzīvokļus un vēlas pirkt vēl 15.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pēc 2020.gada varētu mazināties pieprasījums pēc dzīvokļiem Rīgā

Lelde Petrāne, 20.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzīvokļu Rīgā pirkšanas tirgus varētu būs aktīvs vēl pāris gadus, pēc kuriem var iestāties kritums, liecina Kantar TNS dažādu iedzīvotāju pētījumu par vajadzībām nekustamo īpašumu tirgū dati.

Pētījumu un konsultāciju kompānija Kantar TNS, šā gada septembrī aptaujājot vairāk nekā 2000 Latvijas iedzīvotājus, to skaitā aptuveni 800 rīdziniekus, ir secinājusi, ka tuvāko pāris gadu laikā dzīvokļu Rīgā pirkšanas tirgus varētu būt augošs – daudz vairāk ir to iedzīvotāju, kas plāno pirkt dzīvokļus, nekā to, kas jau ir nopirkuši pēdējo pāris gadu laikā. Pētījuma dati liecina, ka kopš 2016.gada Rīgā dzīvokļus ir pirkuši aptuveni 30 tūkstoši ģimeņu, savukārt laikā līdz 2020.gadam dzīvokļus Rīgā plāno pirkt apmēram 50 tūkstoši ģimeņu.

Tomēr Kantar TNS eksperti secina, ka pēc 2020.gada varētu mazināties pieprasījums pēc dzīvokļiem Rīgā, jo samazināsies potenciālo pircēju skaits – nekustamo īpašumu darījumu tirgū ienāks nu jau šajā gadsimtā dzimušo jauniešu mazskaitlīgākā (salīdzinot ar esošo) paaudze, kā arī vairāk iedzīvotāju vecumā no 30 līdz 40 gadiem pārcelsies uz Pierīgu vai reģioniem, nekā no reģioniem ienāks Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs SIA «Bonava» labprāt Latvijā būvētu īres mājas, ja izdotos atrast tādu partneri, kas no «Bonava» pirktu uzbūvētos dzīvokļus, lai tos tālāk izīrētu, intervijā aģentūrai LETA sacīja «Bonava» reģiona prezidents Baltijā un Sanktpēterburgā Maikls Bjorklunds.

«Mums pat obligāti būtu jāstartē īres tirgū, ja vēlamies sasniegt savus mērķus, piedāvājot jaunus mājokļus pēc iespējas lielākam klientu skaitam. Turklāt tas būtu jādara arī tāpēc, ka nākotnē tirgus kļūs sarežģītāks un mums jābūt iespējai piedāvāt cita veida objektus,» skaidroja Bjorklunds.

Tomēr patlaban «Bonava» nav plānu būt par uzbūvēto ēku īpašnieku un apsaimniekotāju, tāpēc attīstītājam ir jāatrod kāds, kas ar to nodarbojas, kāds, kas veic uzbūvētās ēkas izīrēšanu.

Bjorklunds norādīja, ka tā ir normāla biznesa forma ļoti daudzos tirgos, piemēram, Somijā aptuveni 50% dzīvokļu tiek būvēti dažādiem pensiju fondiem, investīciju fondiem, kuri tos iegādājas un pēc tam nodarbojas ar īres biznesu. Vācijā, kur ir ļoti liels kopējais dzīvokļu tirgus - ap 400 000 dzīvokļu gadā -, aptuveni 30% no «Bonava» uzbūvētajiem dzīvokļiem tiek pārdoti uzņēmumiem, kuri tos pēc tam izīrē. Tāpat tas notiek arī Zviedrijā, Dānijā un Norvēģijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Jaunais degvielas tirgotājs KOOL Latvija neplāno būt «agresīvs izlecējs»

LETA, 25.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesaistot alternatīvo ieguldījumu fonda finansējumu 1,5 miljonu eiro apmērā, radīts jaunuzņēmums degvielas mazumtirdzniecībā - SIA KOOL Latvija, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma valdes loceklis Sandis Šteins.

Pirmo KOOL degvielas uzpildes staciju tuvākajā laikā paredzēts atklāt Augšlīgatnē.

«Ideja radās janvāra pirmajās dienās 2016.gadā. Tā vairāk sākumā bija par mazumtirdzniecības veikalu, tā saucamo «convenience store». Ļoti maza izmēra, kur iekšā vienlaikus var atrasties četri cilvēki. Bijām domājuši par jūras konteineru - izgriezt sienas, ielikt stiklus un to eksponēt kā alternatīvu lielākajiem spēlētājiem Latvijā attiecībā uz šāda koncepta maziem veikaliem,» klāstīja Šteins.

Pēc viņa teiktā, secinot, ka dabūt mazus zemes gabalus, kādi vajadzīgi šāda rakstura produktam, ir grūti, ideja «apauga» līdz degvielas mazumtirdzniecībai. «Sākām skatīties, kur konkrēti mēs varētu nolikt koncepta veikalu, un tad sapratām, ka jaunam spēlētājam ienākt un dabūt mazus zemes gabalus, kādi vajadzīgi šāda rakstura produktam, ir grūti. Tad apaudzējām šo projektu nedaudz lielāku, jo arī zemes gabali, kas tika piedāvāti, bija lielāki. Izdomājām, kāpēc nepielikt klāt sūkni degvielai. (..) Kopumā ideja bija mazumtirdzniecības veikals, un ideja lēnām apauga ar papildu lietām, izejot no realizācijai pieejamajiem zemes gabaliem. Protams, ārpus Rīgas arī cena ir cita un realizēt projektu uz šādiem zemes gabaliem ir vienkāršāk,» skaidroja uzņēmuma valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Lielākais pieprasījums pēc divistabu dzīvokļiem jaunajos projektos

Žanete Hāka, 07.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais pieprasījums ir pēc divistabu dzīvokļiem jaunajos projektos, ar pilnu apdari un platību līdz 70 kvadrātmetriem ēku trešajā vai ceturtajā stāvā, stāsta Nordea Mājokļu kredītu pārdošanas nodaļas vadītāja Sandra Rasnača.

Tāpat kā tendenci var minēt klientu vēlmi pārcelties no sērijveida dzīvokļiem uz jaunajiem projektiem, meklējot mazus, lētus dzīvokļus bez apdares. Vērojama arī liela interese par banku un to meitu uzņēmumu īpašumā esošiem projektiem. Vidējā pārdošanas cena dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgas mikrorajonos ir 1100 – 1200 eiro/m2.

Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) mājas lapā publicētie Latvijas banku darbības 3.ceturkšņa noslēguma statistikas rādītāji liecina, ka kopējais banku sektora kredītportfeļa apjoms gan uzņēmumiem, gan privātpersonām kopā veido 11,99 miljardus latu. Tai skaitā privātpersonām - 4,83 miljardus latu. No šī apjoma privātpersonu (rezidentu) kredīti mājokļu iegādei - 79%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Z torņos dzīvokļus vairāk netirgos

Zane Atlāce - Bistere, Ingrīda Drazdovska, 29.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzfunkcionālajā kompleksā Z-Towers, kura nodošana ekspluatācijā iestrēgusi attīstītāju un Rīgas būvvaldes sarakstē, dzīvokļi vairs netiks tirgoti, bet gan piedāvāti īrei.

"Mums ir 200 dzīvokļi. Ne visus uzreiz izīrēsim, bet lēnām, pakāpeniski. Pirmos tirgū laidīsim tos dzīvokļus, kas jau izbūvēti un gatavi, piemēram, 9.stāvā mums demo dzīvokļi - tie arī būs pirmie, kas nonāks īres tirgū. Kad būsim aizpildījuši šos, ķersimies klāt tiem, kas augšējos stāvos, kas sākotnēji bija paredzēti pārdošanai," stāsta projekta attīstītāja AS Towers Construction Management komercdirektors Andžejs Neguliners.

Viens no šāda lēmuma iemesliem ir lielāka darījumu aktivitāte īres tirgū, kamēr premium un luksusa dzīvokļu tirdzniecība ir ļoti kūtra. "Otrs iemesls, kāpēc nolēmām nepārdot dzīvokļus - negribam liekus līdzīpašniekus. Gadījumā, ja objekts tiks pārdots, jebkura veida līdzīpašnieks ir nevajadzīgas galvassāpes pozitīvā nozīmē," skaidro A.Neguliners. Viņš atklāja, ka pārdoti ir aptuveni 10% apartamentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Meklē īpašumus Rīgas centrā, ko pārveidot par īres namiem

Žanete Hāka, 03.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieprasījums pēc labu Rīgas centra dzīvokļu iegādes un īres sekmē investoru interesi par namīpašumiem un nepabeigtiem jaunajiem dzīvokļu projektiem, liecina Latio jaunākais mājokļu tirgus pārskats.

«Tā kā pēdējo divu, trīs gadu laikā ir palielinājies pieprasījums pēc kvalitatīvu dzīvokļu iegādes Rīgas centrā, kā arī vērojams stabils pieprasījums pēc šādu dzīvokļu īres, attīstītāji un investori arvien nopietnāk interesējas par nepabeigtām daudzdzīvokļu mājām un rekonstruējamiem namīpašumiem. Ja iepriekš pēc šādu projektu pabeigšanas vai rekonstrukcijas dzīvokļus tajos lielākoties piedāvāja pārdošanā, tad tuvākajā laikā Rīgas centrā tiks izveidoti vairāki īres nami, kuros visus dzīvokļus būs iespējams īrēt,» skaidro Latio tirdzniecības vadītājs Aldis Riekstiņš.

Rīgas centrā dzīvokļus īrēt vēlas gan ārzemnieki, gan arī vietējie iedzīvotāji, un īrnieku pieprasītākie ir kvalitatīvi, labiekārtoti, mēbelēti vienas, divu un trīs istabu dzīvokļi platībā līdz 80 kvadrātmetriem par īres maksu līdz 450–600 eiro mēnesī bez komunālajiem maksājumiem, liecina pārskats.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jūlijā dzīvokļu tirgus aktīvāks nekā citas vasaras

Ingrīda Drazdovska, 10.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darījumu skaits ar dzīvokļu īpašumiem Rīgā jūlijā ir palielinājies, salīdzinot ar jūniju, atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, ziņo Ober Haus Real Estate.

Rīgas nodaļā reģistrēti 489 dzīvokļu īpašumu iegādes darījumi. Kompānijas speciālisti pieļauj, ka jūlijā pabeigti tie darījumi, kas iesākti agrāk, jo jūnijā svētku un izlaidumu dēļ kāda daļa, iespējams, bija atlikta.

Pēc šīs kompānijas novērojumiem, jūlijā visai aktīvs bija sērijveida dzīvokļu tirgus segments, iespējams, tas esot bijis aktīvākais vasaras mēnesis pēdējos piecos gados, turpretī Rīgas centrā tirgus bija samērā rāms – gan vietējie, gan ārvalstu klienti izbaudījuši vasaru.

Rīgas mikrorajonos dzīvokļu pircēji ir vietējie iedzīvotāji, kas vēlas iegādāties 40–50 m2 lielus dzīvokļus par aptuveni 30 tūkst. eiro. Izvēloties mājokli, pircēji joprojām ir ļoti piesardzīgi. Tādējādi interese ir liela, bet reāli darījumi notiek tikai tad, kad pircējam ir izdevies panākt sākotnēji noteiktās cenas samazinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Arco: martā aktivitāte nekustamā īpašuma tirgū – pietiekami augsta

Ingrīda Drazdovska, 13.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik varētu nosaukt trīs pircēju kategorijas, kas interesējas par īpašumu iegādi – Latvijas nerezidenti, kas vēlas iegūt uzturēšanās atļauju, Jūrmalas īpašumu tīkotāji un pašmāju pircēji, izriet no Arco Real Estate dzīvojamā fonda tirdzniecības nodaļas vadītājas Oļesjas Bogodistajas paustā.

Nerezidenti lielākoties meklējot dzīvokļus cenu kategorijā no 100 līdz 140 tūkstošiem latu, ar labu atrašanās vietu – tas ir primārais nosacījums īpašuma iegādei. Tie, kas pērk dzīvokli sev – izskata variantus gan ar remontu, gan bez, tomēr tie, kuri pērk īpašumu kā investīciju objektu, skatās jau dzīvošanai piemērotus mājokli, lai līdz ar iegādi pēc iespējas ātrāk tam varētu atrast īrniekus. Lielākā pircēju daļa ir Austrumu kaimiņi. Šie pircēji ir zinoši – viņi skaidri pārzina situāciju mūsu valstī, kā arī situāciju nekustamā īpašuma jomā, bieži vien pat vairāk, nekā vietējie iedzīvotāji, raksturoja O. Bogodistaja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim Pārdaugavas debesskrāpī “Z-Towers” tika piedāvātas tikai dzīvokļu īres iespējas, taču tagad ēkas 19. stāvā pārdošanā pieejami astoņi dažādu platību dzīvokļi, kurus var iegādāties arī norēķinoties ar Bitcoin.

Pašlaik tiek piedāvāti studio tipa, vienas guļamistabas un divu guļamistabu dzīvokļi ar kopējo platību no 36,4 līdz 105,4 kvadrātmetriem. Visi astoņi dzīvokļi ir ar pelēko apdari.

“Pašlaik Latvijas premium nekustamā īpašuma tirgū nav līdzvērtīga piedāvājuma tam, ko piedāvā “Z-Towers”. Šādu dzīvokļu iegāde noteikti būs aktuāla īpaši biznesa vides cilvēkiem, kuri novērtē unikālu dzīves telpu un nepārtrauktu pakalpojumu pieejamību,” komentē Ilze Mazurenko, “Latvia Sotheby’s International Realty” īpašniece un vadītāja.

FOTO: Z torņos dzīvokļus vairāk netirgos 

Daudzfunkcionālajā kompleksā Z-Towers, kura nodošana ekspluatācijā iestrēgusi attīstītāju...

“Ēkas iemītniekiem tiek piedāvātas individuāli pielāgotas iespējas un papildus pakalpojumi: “room service” apkalpošana, iekļaujot gan dzīvokļa uzkopšanu un ķīmisko tīrīšanu, gan maltītes ar iespēju gatavot kopā ar šefpavāru dzīvoklī vai restorānā, vīna pasūtīšanu no restorāna. Fitnesa centra, biroja telpu, pasākumu norises vietu un parka pieejamība, kā arī plaša četru stāvu pazemes stāvvieta ar elektroauto uzlādes iespējām - tas viss pieejams viena kompleksa ietvaros,” atklāj “Z-Towers” komercdirektors Aigars Gerhards.

Latvijas mērogā unikāls ir arī iespējamais norēķinu veids - pirmo reizi Latvijā tiks piedāvāta iespēja iegādāties dzīvokļus arī par Bitcoin, cenu aprēķinot pēc aktuālā maiņas kursa.

Šveices uzņēmums Swisscom Rīgā atvēris DevOps centru 

Šveices telekomunikāciju un programmatūras izstrādes uzņēmums "Swisscom" Rīgā atvēris savu...

“Kaut arī redzam, ka pirmo darījumu noslēgšana, norēķinoties ar kriptovalūtu, mums varētu būt samērā izaicinoša, esam tam gatavi, lai kļūtu vēl elastīgāki un sniegtu iespēju iegādāties ekskluzīvus dzīvokļus arī šīs valūtas turētājiem - pasaule mainās, un mēs maināmies tai līdzi. No klienta puses iegādes process ar Bitcoin būs ļoti līdzīgam tam, kā tas ir īpašuma iegādes gadījumā, izmantojot vietējo valūtu,” uzsver A. Gerhards.

Db.lv jau iepriekš rakstījis, ka Z Towers ir viens no lielākajiem privātā sektora projektiem Latvijā, ko virzīja AS Tower Construction Management. Projekta pabeigšanas termiņš vairākkārt ir pārcelts, mainīta tā koncepcija. Tā DB 2006.gadā rakstīja, ka AS Latvijas balzams lielākās īpašnieces S.P.I. Group meitas kompānija Rīgā, Ķīpsalā, sākusi realizēt projektu, kura kopējās investīcijas varētu sasniegt 130 milj. eiro. Sākotnējais variants bija divu 30 un 25 stāvu savstarpēji savienotu augstceltņu komplekss, kur būs biroju telpas, viesnīca. Krīzes laikā šis bija faktiski vienīgais projekts Ķīpsalā, kurš tika virzīts uz priekšu, pārējie palika vien uz papīra. Tobrīd attīstītāji lēsa, ka finišs varētu būt sasniedzams 2014. gadā.

Z-Towers ierīko jauna koncepta birojus 

Sekojot globālajām tendencēm, daudzfunkcionālais nekustamā īpašuma projekts “Z-Towers”...

Tad nāca posms, kad Latvijas nekustamais īpašums bija visnotaļ populārs investīciju mērķis ārvalstnieku vidū, kuri vēlējās iegūt termiņuzturēšanās atļaujas. Tobrīd tika plānots torņos izvietot galvenokārt dzīvokļus (dažus stāvus atvēlot arī birojiem) un piedāvāt tos iegādāties arī šim nolūkam, savukārt ideja par viesnīcu bija atmesta pilnībā. Projekta īstenošanas gaitā viens no torņiem pastiepies - abiem tagad ir 30 stāvi, tāpat ir mainīts fasādes risinājums - attīstītāji piesaistījuši starptautiski atzītu arhitektu Helmutu Jānu (Helmut Jahn), kura redzējums ir tūkstošiem logu - ziedlapiņu. Ik pa diviem stikla paneļiem ir iestrādāti vēdlodziņi, tādējādi ēkai nodrošinot gan piespiedu, gan dabisku ventilāciju.

Būvvalde apstiprina Z-Towers nodošanu ekspluatācijā 

Rīgas pilsētas būvvalde šā gada 10. janvārī sniegusi pozitīvu atzinumu par "Z-Towers" nodošanu...

Investējot vairāk nekā 200 miljonus eiro, objektā izveidotas dzīvojamās un biroju telpas, kā arī moderna infrastruktūra, tai skaitā restorāni, fitnesa centrs ar peldbaseinu, pazemes autostāvvieta 700 automašīnām, kā arī elektrisko automašīnu uzlādes punkti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ienāk īres menedžmenta biznesā

Anda Asere, 08.04.2020

Īres menedžmenta kompānijas "Houseys" dibinātājs Toms Grižs (no kreisās) un vadītājs Latvijā Mārtiņš Mackēvičs

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar dalīšanās ekonomikas attīstību, rodas jauni biznesa virzieni, piemēram, kompānijas, kas ne vien uzkopj dzīvokļus tiem, kas tos īstermiņā izīrē "Airbnb" vai citās platformās, bet arī uzņemas pilnu īpašuma vadību.

Tāds biznesa modelis ir lietuviešu kompānijai "Houseys", kas nesen ienākusi arī Latvijā.

Šobrīd "Houseys" apsaimnieko 70 dzīvokļus Viļņā un Kauņā, no kuriem 14 atrodas divās dzīvokļu viesnīcās.

Kompānijas ambīcija ir kļūt par labi zināmu spēlētāju Centrāleiropā un Austrumeiropā. Iecerēts, ka šā gada laikā Lietuvā dzīvokļu skaits pieaugs līdz vismaz 200.

Rīgā līdz gada beigām uzņēmums cer pieskatīt 30 līdz 50 dzīvokļus. Vaicāts, kā uzņēmuma plānus ietekmē šī brīža situācija, "Houseys" vadītājs Latvijā Mārtiņš Mackēvičs teic, ka šis laiks nozarē ir īpatnējs un nepieredzēts. Teju visas rezervācijas no ārzemēm, kas bija saņemtas tuvākajiem diviem mēnešiem, ir atceltas vai pārceltas uz vēlāku periodu. "Mēs laicīgi saskatījām riskus, ko šī situācija varēja radīt, tāpēc uz šo neziņas un nedrošības brīdi esam nedaudz mainījuši savu biznesa fokusu, piedāvājot dzīvokļus ilgākam laikam – no nedēļas līdz dažiem mēnešiem – par pieejamākām cenām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā un tās apkārtnē atsākusies dzīvojamo māju būvniecība; cenas - augstas

Dienas Bizness, 23.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados Rīgā atsākusies jaunu dzīvojamo ēku būvniecība, ko lielā mērā sekmējis maksātspējīgu ārvalstu pircēju pieprasījuma pieaugums. Pakāpeniski atdzīvojusies arī uz vietējiem pircējiem orientētu dzīvojamo māju būvniecība, tomēr pieaugums ekonomiskās klases dzīvokļu segmentā nav pietiekams, vēsta laikraksts Diena.

Pēc vairākus gadus ilgušas stagnācijas situāciju nekustamā īpašuma tirgū Dienas aptaujātie eksperti raksturo pozitīvi, par to liecinot ne tikai augošā pircēju interese un rocība, bet arī jaunu projektu būvniecība. Pamatā būvniecība atdzīvojusies mājokļu segmentā - jaunas dzīvojamās mājas galvenokārt tiek celtas Rīgas centrā un mikrorajonos, kā arī Jūrmalā. Pakāpeniski atsākusies arī savrupmāju celtniecība izdevīgās vietās Pierīgā.

Pašlaik daudzdzīvokļu ēku būvniecība pamatā orientēta uz turīgiem un ļoti turīgiem pircējiem, taču ievērojami mazāka aktivitāte vērojama ekonomisko un vidēja līmeņa mājokļu būvniecībā, kur aktīvas ir vien dažas kompānijas, norāda nekustamo īpašumu uzņēmuma Ektornet valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pēc krituma neatmet ideju par ciemata izveidi

Kristīne Stepiņa, 10.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma attīstītājs West East Industries turpina risināt parādsaistības, piesardzīgi kaldinot vērienīgus nākotnes plānus, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Atšķirībā no ļoti daudziem nekustamā īpašuma projektu attīstītājiem a/s West East Industries (WEI) ir izdevies pārdzīvot krīzi, nepazaudējot īpašumus un saglabājot vēlmi darboties šajā nozarē arī turpmāk. WEI, kas nekustamo īpašumu tirgū darbojas kopš 1993. gada, jau trešo gadu pēc tiesiskā aizsardzības procesa (TAP) izbeigšanas, vēl joprojām turpina risināt finansiālās problēmas. WEI kārto parādsaistības ar banku un piesardzīgi, taču ar zināmu optimismu raugās nākotnē. WEI ir izdevies atrisināt konfliktu ar banku un nepazaudēt ciematu Meža ciems, kas Rīgā, Mežciemā, tika uzbūvēts 2008. gadā. Lai arī WEI prezidents Viktors Koroļenko atzīst, ka «cilvēki brauc projām un nav īsti, kam celt ēkas», viņš ir pārliecināts, ka «pēc krituma nekustamo īpašumu tirgū noteikti būs arī kāpums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nira fonds: privātmājas Jūrmalā nerezidenti pērk ļoti reti, nesmādē sērijveida dzīvokļus

Ingrīda Drazdovska, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 8% no dzīvokļu pirkumu darījumiem Rīgā 2012. gada 4. cetursknī bija saistīti ar nerezidentu aktivitāti, atsaucoties uz Zemesgrāmatas datiem, informē kompānija Nira fonds.

Nerezidenti reģistrējuši īpašuma tiesības uz 55 Jūrmalas dzīvokļiem un vairāk nekā 170 dzīvokļiem Rīgā, turklāt vairāk nekā puse darījumu Rīgā noslēgti par dzīvokļu iegādi tālajā centrā vai mikrorajonos. Jūrmalā lielākā ārzemju pircēju daļa izvēlas nekustamo īpašumu, kas paredzēts atpūtai, daudzi pirmkārt apskata privātmājas un zemes gabalus apbūvei, tomēr pērk tos reti.

«Runas par nerezidentu dominanci prestižākajos galvaspilsētas un Jūrmalas dzīvojamo platību segmentos ir nedaudz pārspīlētas,» piesaucot Zemesgrāmatas statistiku, secina Nira fonda valdes locekle Jevgēnija Markova. Piemēram, izpētot piecus lielākos dzīvokļu pirkuma darījumus ik mēnesi no oktobra līdz decembrim, varot secināt, ka nerezidenti vai tiem piederošie uzņēmumi bijuši iesaisīti septiņos darījumos Rīgā un sešos – Jūrmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

YIT celtniecība nākamgad plāno investēt 16 miljonus eiro jauno projektu attīstībā

LETA, 04.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu projektu attīstītāja un būvfirma SIA YIT celtniecība 2015.gadā zemesgabalu iegādē un jauno projektu būvniecībā plāno investēt 16 miljonus eiro, sacīja YIT celtniecības valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

«Aptuveni desmit miljoni eiro tiek investēti katru gadu. Investējam gan zemesgabalos, gan būvniecībā. Šogad kopumā ir investēti 12 miljoni eiro, bet 2015.gadā plānots investēt 16 miljonus eiro. Zemesgabalu iegādei līdz pat 2018.gadam paredzēts katru gadu investēt divus līdz trīs miljonus eiro,» skiaidroja Božē.

Patlaban YIT celtniecība turpina projekta Biķerziedi attīstību Biķernieku ielā, kur tiek būvēta nākamā 65 dzīvokļu māja, un to paredzēts nodot ekspluatācijā 2015.gada vasarā. Tāpat jau ir pabeigts 65 dzīvokļu projekts Midtown Hospitāļu ielā 39, par šo projektu ir liela interese arī no vietējo pircēju puses. Božē sacīja, ka tas ir nedaudz dārgāks projekts, tas nav tik dārgs kā centrā, bet dārgāks nekā guļamrajonos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvkompānija un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA "YIT LATVIJA" (YIT) ekspluatācijā nodevis pirmā standarta klases projekta "Silvas nami" ceturto ēku, kas atrodas Dzelzavas ielā, Purvciemā, blakus Biķernieku mežam.

Dzīvojamajā ēkā kopskaitā ir 67 dzīvokļi, piedāvājot iegādei gan 2 un 3, gan 4 istabu dzīvokļus.

Ceturtās ēkas dzīvokļu platība ir sākot no 41 m2 līdz 73 m2, un tie ir pieejami ar pilno apdari. Šobrīd rezervēti jau 25% dzīvokļu.

SIA "YIT LATVIJA" valdes loceklis Andris Božē norāda, ka "Silvas nami" dzīvojamo ēku komplekss ar četrām ēkām ir pirmais YIT standarta klases būvprojekts. Ar šo projektu ir izdevies panākt, ka dzīvokļi no jauna attīstītajos projektos ir vēl pieejamāki.

Turpina A.Božē: "Jau sākotnēji projekts "Silvas nami" tika izstrādāts ar mērķi, lai samazinātu kopējo dzīvokļa cenu pircējam. Tātad, plānojot kompaktus un funkcionālus dzīvokļus, kā arī saglabājot Somijai raksturīgos mājokļu standartus, veicinājām jauna mājokļa pieejamību plašākam iedzīvotāju lokam. Vienlaikus ēkas, tajā skaitā nule kā nodotā māja ir plānota un izbūvēta, ievērojot augstākos energoefektivitātes standartus. Mūsu pieredze rāda, ka tieši dzīvokļa ekonomiski optimāla uzturēšana ir viens no svarīgākajiem kritērijiem, kas šobrīd virza nekustamo īpašumu tirgu. "Silvas nami" pirmo ēku iedzīvotāji apliecina, ka energoefektivitāte aizvadītajā ziemā, kad tas bija īpaši aktuāli, pozitīvi atspoguļojusies ikmēneša komunālajos rēķinos. Piemēram, 2 istabu un 3 istabu dzīvokļiem vidējās izmaksas ziemas mēnešos bija attiecīgi aptuveni 140 un 240 eiro."

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Eiropas institūcijas brīdina par riskiem, kas saistīti ar virtuālo valūtu tirdzniecību

Dienas Bizness, 13.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Vērtspapīru un Tirgu iestāde (EVTI), Eiropas Banku iestāde (EBI) un Eiropas Apdrošināšanas un aroda pensiju iestāde (EAAPI) brīdina par augstajiem riskiem, ar kuriem patērētāji var saskarties, pērkot un/vai turot tā saucamo virtuālo valūtu (VV).

Pašlaik pieejamā virtuālā valūta ir digitālās valūtas veids, ko neemitē un negarantē nedz centrālā banka, nedz valsts iestādes, un tai nav likumīga valūtas vai naudas statusa. Tā ir ļoti riskanta valūta, kas parasti nav nodrošināta ar materiāliem aktīviem, arī Eiropas tiesību akti to neaizsargā, un tamdēļ patērētāji nevar cerēt uz tiesisko aizsardzību. Trīs Eiropas uzraudzības iestādes (EUI) pauž satraukumu par to, ka aizvien vairāk patērētāju iegādājas virtuālo valūtu tieši ar cerību, ka tās vērtība turpinās augt, nemaz neapzinoties augsto risku zaudēt ieguldīto naudu.

Pēdējā laikā Bitcoin, Ripple, Ether un daudzas citas virtuālās valūtas ir bijušas ļoti nepastāvīgas, tās skārušas ievērojamas ikdienas cenu svārstības. Piemēram, Bitcoin cena krasi pieauga no 1,000 euro 2017.gada janvārī līdz vairāk kā 16,000 euro 2017. gada decembra vidū, bet 2018. gada februāra sākumā tā nokritās līdz 5,000 euro - Tiek lēsts, ka šobrīd kopējā VV tirgus kapitalizācija visā pasaulē pārsniedz 500 miljardus euro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaka SIA Gavi Store īpašniece Alīna Gržibovska: Irānā esmu bijusi divas reizes. Pēdējo reizi pagājušā gada oktobrī, kad tur mēnesi ciemojos pie draugiem. Daudziem par šo valsti ir aizspriedumi, tādēļ to bieži vien neizvēlas kā atvaļinājuma galamērķi. Šā iemesla dēļ Irānā tūristu ir ļoti maz, un tas ir labi – viņi nav sabojāti un ārvalstu tūristus neuztver kā iespēju nopelnīt. Irāņi pret iebraucējiem izturas kā pret viesiem, kurus godā, un no sirds rūpējas par viņu labsajūtu.

Ierodoties Irānā, jāpieņem šīs valsts ģērbšanās likumi, sievietēm obligāti jāvalkā hidžabs (galvas lakats) un nedrīkst būt atkailinātas citas ķermeņa daļas (kājas, rokas). Irānietes pārsvarā valkā legingus un tunikas ar garām rokām. Kopumā viņas izskatās ļoti estētiski, gaumīgi un sievišķīgi. Ja, iebraucot Irānā, ārvalstu sieviete nav nodrošinājusies ar lakatu, tad policija izsniedz tā dēvēto tūristu paketi, kurā ir lakats un melnas zeķes gadījumam, ja tūristei ir pārlieku īsi svārki. Sods par ģērbšanās noteikumu pārkāpšanu tūristēm nedraud. Policija uzrauga vietējās sievietes, kurām par noteikumu neievērošanu jāmaksā sods.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldas centrālās daļas attīstībā vietējie uzņēmēji cer reiz sagaidīt vēl mīlīgākus vaibstus – vairāk kafejnīcu, nelielu veikaliņu, suvenīru un amatnieku bodīšu

Pirms diviem gadiem Siguldā, Ausekļa ielā, divas māsas atvērušas kafejnīcu Mr. Biskvīts. Vieta esot iesildīta, un drīz pēc tam šeit biznesu esot uzsākuši vēl citi ēdināšanas uzņēmumi. «Siguldā veiksmīgam biznesam piemērotas vietas atrašana ir svarīgākais nosacījums. Pilsēta ir plaša. Šīs divas ielas – Ausekļa un Pils iela – ir pats, pats centrs. Tā attīstībā sava loma ir arī pirms diviem gadiem atjaunotajai dzelzceļa stacijai. Vide ir sakārtota un tūristiem patīkama,» teic kafejnīcas–konditorejas Mr. Biskvīts līdzīpašniece Kristīne Gorodecka. Par konkurenci uzņēmēja neuztraucoties, sakot, lai baidoties citi. Uzņēmums divos gados esot uzņēmis apgriezienus un atvēris vēl divas kafejnīcas – vienu Turaidā, kur lielākā daļa apmeklētāju esot ārvalstu tūristi, kā arī pie Tarzāna šķēršļu parka. «Visas trīs kafejnīcas atrodas vietās, kur ir visvairāk tūristu. Ir ko rauties. Pašas darām visu – esam īpašnieces, sagādnieces un strādājam arī aiz letes. Lielākā problēma ir personāls. Labus darbiniekus Siguldā atrast ir grūti, tie ir zelta vērti,» atzīst K. Gorodecka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas enerģētikas grupa "Fortum" izskatīs iespēju būvēt jaunus kodolreaktorus, apsverot arī mazus modulāros reaktorus, pirmdien paziņoja kompānija, kurai būtiskus zaudējumus radījis Krievijas lēmumus pārtraukt gāzes piegādes.

"Galvenā uzmanība izvērtējumā būs pievērsta Somijas un Zviedrijas tirgiem," informēja "Fortum".

Izvērtējums tiks sagatavots divu gadu laikā, un tajā "tiks noteiktas komerciālās, tehnoloģiskās un sociālās prasības" gan maziem modulārajiem reaktoriem, gan konvencionāliem lielajiem reaktoriem.

"Fortum" vēlas atjaunot savu stratēģiju, koncentrējoties uz ilgtspējīgu elektrību laikā, kad kompānija, kurai pieder vairākuma akcijas Vācijas enerģētikas uzņēmumā "Uniper", cietusi lielus zaudējumus saistībā ar Krievijas lēmumu pārtraukt gāzes piegādes.

Arī Zviedrijas topošā valdība piektdien paziņoja par plāniem būvēt jaunus kodolreaktorus, lai nodrošinātu pieaugošās elektrības vajadzības valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pirkšanas vietā pievēršas īrei

Ingrīda Drazdovska, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājokļu īre šobrīd ir viens no aktīvākajiem nekustamā īpašuma tirgus segmentiem. Tā kā dzīvokļu iegādes iespējas daudziem vietējiem klientiem ir ierobežotas, arvien vairāk tiek izskatīta iespēja dzīvokli īrēt, šā gada trešā ceturkšņa dzīvojamo platību pārskatā secina Ober Haus Real Estate.

Cilvēki izskata iespēju īrēt gan kvalitatīvi remontētus dzīvokļus, gan arī neremontētus dzīvokļus, veicot uzlabojumus tajos par saviem līdzekļiem un pēc saviem ieskatiem.

Ārvalstnieki biežāk meklē divu līdz četru istabu dzīvokļus, turklāt tie var būt gan mēbelēti, gan nemēbelēti dzīvokļi. Vietējie klienti parasti interesējoties par vienas līdz divu istabu dzīvokļiem. Samērā liela interese esot arī par īres dzīvokļiem jaunajos projektos, bet to skaits ir ierobežots.

Īres cenas ceturkšņa laikā tikpat kā neesot mainījušās. Tikai atsevišķiem, kvalitatīviem dzīvokļiem ar labu atrašanās vietu trešajā ceturksnī bija vērojams vidēji 5 līdz pat 10 % cenas pieaugums. Šādu dzīvokļu pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu, ko ne reizi vien akcentējuši tirgus eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Lielāko būvnieku dzīvojamo māju portfelī ekskluzivitātes piesitiens

Zanda Zablovska, 08.01.2014

Midtown Apartments

Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja

Atrodas: Hospitāļu ielā Rīgā
Attīstītājs: YIT Celtniecība
Plānotās investīcijas: 5,5 milj. eiro

Avots: yitgroup-com.prod.uoma.fi

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākie būvnieki šogad plāno pabeigt dažādu dzīvojamo ēku būvniecību, savukārt biroju segmentā jorpojām klusums .

Tiesa gan, aktivitāte ir manāma arī vairākos atšķirīgos segmentos, piemēram, februārī ekspluatācijā plānots nodot SIA Getliņi EKO siltumnīcas 2.kārtu. To būvē Arčers, un projektēšanas un būvniecības izmaksas lēstas 3,56 miljonu eiro (2,5 miljonu latu) apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tāpat jau janvārī ekspluatācijā paredzēts nodot beramkravu termināli Riga Bulk Terminal, ko par aptuveni 20 miljoniem eiro būvē LNK Industries, taču galvenokārt būvnieku pasūtījumu portfelī dominē dzīvojamās un atpūtas ēkas Rīgā un Jūrmalā.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērn deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2012. gada deviņiem mēnešiem, ēku būvniecības apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,9%. Pieaugums dzīvojamo māju būvniecībā veidoja 71,7%, bet administratīvo ēku būvniecībā – 71,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru