Būvniecība un īpašums

Sotheby's: Latvijas elitāro īpašumu segmentā gaidāma «karsta» vasara

Gunta Kursiša, 12.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo 12 mēnešu laikā nekustamo īpašumu tirgū jūtama «kursa maiņa» - ir pieaudzis ārvalstu investoru pieprasījums un ar tiem veikto darījumu skaits, izīrējot un pārdodot kvalitatīvi renovētus nekustamos īpašumus, kas atrodas vietās ar labi attīstītu infrastruktūru, Db.lv stāsta Baltic Sotheby’s International Realty līdzīpašnieks Vestards Rozenbergs.

To galvenokārt nodrošina pieaugošā interese no NVS valstīm, sevišķi Krievijas, atskatoties uz pirmo savas darbības gadu Latvijā, stāsta V. Rozenbergs.

«Šī vasara būs karsta ne tikai temperatūras ziņā, bet arī pieaugošā pieprasījuma un cenu ziņā,» uzskata V. Rozenbergs.

Interesi no ārvalstu klientu puses ir iedzīvinājuši arī ieviestie grozījumi Latvijas likumdošanā, kas paredz uzturēšanās atļaujas izsniegšanu citu valstu pilsoņiem, ja ārzemnieks iegādājas nekustamo īpašumu Rīgā vai tās apkārtnē vismaz 100 tūkstošu latu vērtībā vai arī ārpus Rīgas apkārtnes vismaz par 50 tūkstošiem latu, norāda V. Rozenbergs.

Vislielākā interese par iespējām izīrēt mājokļus ir no globālu klientu – ārvalstu vēstniecību pārstāvju, starptautisku uzņēmumu un diplomātu – puses, tomēr vietējais pieprasījums nav tik aktīvs.

Pārdošanas darījumos vislielākais pieprasījums esot pēc mājokļiem Rīgas klusajā centrā un nedaudz – arī Vecrīgā un Mežaparkā. Parādās arī interese par nekustamajiem īpašumiem pierīgā – Mārupē un Baltezerā. Lielāka interese esot par dzīvokļiem nekā mājām.

Šobrīd lielāko interesi izraisa dzīvokļi un mājas cenā no 150 līdz 250 tūkstošiem eiro ar izīrēšanas iespēju, kā arī mājas cenā no 350 līdz 500 tūkstošiem eiro.

Tuvojoties vasaras sezonai, tradicionāli pieaug interese par sezonāliem nekustamo īpašumu darījumiem Jūrmalā. Tā balstās uz regulāru sadarbību. Cenas vasaras sezonā mājokļiem Jūrmalā pieaug pat četrkārtīgi, stāsta Sotheby's līdzīpašnieks.

Jaunu tendenci pēdējo mēnešu laikā iezīmē interese par lielo nekustamo īpašumu darījumiem Rīgas centrā. Šis tirgus pēdējo gadu laikā ir bijis pasīvs.

Pēdējo 12 mēnešu laikā Sotheby veica mājokļu pārdošanas 30 darījumus un 50 mājokļu īres darījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru