Būvniecība un īpašums

Uzņēmēji apstrīd Gaismas pils mēbeļu iepirkumu, norādot uz pārkāpumiem konkursā

Žanete Hāka, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Divi pretendenti no trim atklātā konkursa par Latvijas Nacionālās bibliotēkas aprīkošanu ar mēbelēm, informācijas zīmēm, interjera elementiem un virtuves iekārtām iesnieguši sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB).

Uzņēmēji norāda uz vairākiem pārkāpumiem, tajā skaitā nodokļu parāda pārbaudes procedūrā, kas nav tikusi ievērota un ir pretrunā ar Publisko iepirkumu likumu. Sūdzības IUB tiks skatītas 28.novembrī, informē viens no sūdzību iesniedzējiem SIA Ergolain design Korporatīvo klientu daļas vadītājs Aigars Kalvišs.

Atklāta konkursa ietvaros iepirkuma priekšmeta daļā par mēbelēm, zīmēm un interjera elementiem piedāvājumu iesniedza trīs pretendenti. Pēc konkursa rezultātu paziņošanas abi pretendenti, kuriem netika piešķiras tiesības slēgt iepirkuma līgumu, IUB iesniedza iesniegumus par iepirkuma procedūras pārkāpumiem.

Izvērtējot iepirkuma procedūras norisi, viens no pretendenta - personu grupas, kas iesniedza piedāvājumu, dalībniekiem UAB Ergolain Projektai uzskata, ka piedāvājumu vērtēšanas procedūra nav notikusi atbilstoši likuma prasībām.

UAB Ergolain Projektai pilnvarotā persona Latvijā Aigars Kalvišs norāda, ka kompānija uzskata - personu grupas piedāvājums netika vērtēts vispār, jo piedāvājumu vērtēšanas procesa laikā iepirkuma komisija pat nav konstatējusi, kas ir piedāvājuma iesniedzējs. Otrkārt, pēc kompānijas domām, ir saskatāmi arī pārkāpumi nodokļu parāda pārbaudes procesā. Saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma 39.pantu pasūtītājs nodokļu parāda esamības pārbaudi veic attiecībā uz pretendentu, kuram atbilstoši iepirkuma procedūras dokumentos noteiktajām prasībām būtu piešķiramas līguma slēgšanas tiesības, uzsver kompānijas pārstāvis.

A. Kalvišs norāda, ka iepirkuma procedūras norises protokoli liecina, ka pretēji likuma regulējumam, nodokļa parāda esamības pārbaude tika veikta vēl pirms iepirkuma komisijas sēdes, kurā tika izraudzīts pretendents, kuram būtu piešķiramas līguma slēgšanas tiesības.

«Nodokļa parāda esamības pārbaudi pasūtītājs veic, iegūstot ziņas Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē. Pretēji tam iepirkuma komisija ziņas par vienu no četriem pretendenta, kuram ir piešķirtas līguma slēgšanas tiesības, - personu apvienības dalībniekiem ieguva nevis datubāzē, bet no paša dalībnieka iesniegtās Valsts ieņēmumu dienesta izziņas,» precizē A. Kalvišs.

Papildus tam iepirkuma procedūras norises protokoliem pievienotā informācija liecina, ka iepirkuma komisija lēmumu pieņēma balstoties uz ziņām, kuras uz iegūšanas brīdi nebija aktualizētas, līdz ar to nevar būt izmantojamas lēmuma pieņemšanā. Tas ir būtisks likuma pārkāpums, saka kompānijas pārstāvis, piebilstot, ka piedāvājumu vērtēšanas process nav caurskatāms un izraisa daudz jautājumu par tā tiesiskumu.

Par šo situāciju un sūdzībām tika informēta arī sabiedrība par atklātību Delna.

Db.lv jau rakstīja, ka konkursā par Latvijas Nacionālās bibliotēkas aprīkošanu ar mēbelēm, informācijas zīmēm, interjera elementiem un virtuves iekārtām uzvarējusi personu apvienība, kurā ietilpst SIA Coppa LTD, SIA Kate, SIA Daiļrade koks, SIA Pinus E. Kopējā līgumcena par bibliotēkas aprīkošanu bija 3,5 miljoni latu.

Konkursā tika saņemti trīs pretendentu pieteikumi, un paredzamā līgumcena bija 4,44 miljoni latu.

Septembrī IUB iesniegta sūdzība par iepirkuma konkursu. Sūdzību iesniedza uzņēmums UAB Ergolain Projektai.

Konkursu Kultūras ministrija (KM) izsludināja jūlija vidū, taču augusta vidū tā nolikumā tika veikti grozījumi. 23. augustā IUB sūdzību saistībā ar šo konkursu iesniedza SIA Grandus, tomēr pēc tam sūdzība atsaukta, un 28. augustā KM vēlreiz veikusi grozījumus konkursa nosacījumos.

KM pārstāvji skaidroja, ka, ņemot vērā pretendentu jautājumus un ierosinājumus, ministrija augusta beigās veikusi grozījumus konkursa nolikumā, precizējot tehniskajās specifikācijās noteiktās prasības mēbelēm un mēbeļu paraugu saskaņošanas kārtību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēbeļu izgatavošana un uzstādīšana Gaismas pilī ir līdz šim lielākais mēbeļu iepirkums Latvijā, preses konferencē par Gaismas pils mēbelēm pauda mēbeļu ražotāju, pilnsabiedrības 4MB, pārstāvji Andris Jansons un Aldis Circenis.

A. Circenis pastāstīja, ka 90% mēbeļu ražošana notikusi Latvijā. Arī dizaina un tehniskie risinājumi tapuši šeit. A. Circenis norādīja, ka daudzas mēbeles ir komplicētas. Tajās esot izmantoti tādi paņēmieni, kurus ražotāji ikdienā nelieto. Prasības, pie kurām mēbeļu ražotāji centušies turēties, pēc A. Circeņa teiktā, ir ļoti augstas.

A. Jansons pauda, ka pilnsabiedrības 4MB ražotāju projekti parasti ir orientēti uz eksportu, tāpēc ir liels pagodinājums ražot mēbeles nacionālai būvei Latvijā. Viņš norādīja, ka, lai gan bibliotēkas ēkas aprīkošana ar mēbelēm aizkavējās līguma slēgšanas un konkursa norises gaitā, mēbeļu ražotāji pašlaik dara visu iespējamo, lai iekļautos līgumā noteiktajā termiņā - sešos mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Latvijas lielā iespēja

Lāsma Vaivare 
, 27.08.2014

Lielākā daļa no visiem Latvijas prezidentūras pasākumiem ES padomē tiks rīkoti jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā Pārdaugavā.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prezidentūra ES Padomē nākamgad būs izaicinājums Latvijas spējai prasmīgi noorganizēt pasaules līmeņa konferences un pasākumus

Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē sāksies jau nākamā gada 1. janvārī. Pusgada garumā mūsu valstī notiks ap 200 dažāda līmeņa un satura pasākumu – neformālās ES padomes, ekspertu darba grupas, konferences, semināri un citi pasākumi.

Paredzētas arī nozīmīgas daudz- pusējās sanāksmes – Austrumu partnerības samits (Latvijā ieradīsies valstu un valdību vadītāji no visām ES dalībvalstīm un Austrumu partnerības valstīm, kā arī ES institūciju pārstāvji), Eiropas un Āzijas izglītības ministru sanāksme (piedalīsies ES dalībvalstu, 17 Āzijas valstu, Austrālijas, Jaunzēlandes, Norvēģijas, Krievijas, Šveices, Eiropas Komisijas un Dienvidaustrumāzijas Nāciju Asociācijas sekretariāta pārstāvji), Eiropas standartizācijas samits (piedalīsies Eiropas standartizācijas institūciju vadītāji, augsta ranga amatpersonas no starptautiskajām standartizācijas institūcijām – Starptautiskās standartizācijas organizācijas (ISO) un Starptautiskās Elektrotehnikas standartizācijas komitejas (IEC); kopumā pasākumā tiks pārstāvētas vairāk nekā 50 pasaules valstis).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Bibliotēkas ēkas lūkojas pēc jauniem iemītniekiem

Lāsma Vaivare, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreiz dēvētas par zinību krātuvēm, ēkas, kurās vēl nesen saimniekoja Latvijas Nacionālā bibliotēka, nu lielākoties ir tukšas un gaida savus jaunos lietotājus. Tomēr šķiet, ka pie jauniem saimniekiem tās tūlīt varētu arī netikt, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Pirmais vairāk nekā pirms simts gadiem (1910. gadā) būvētais jūgendstila nams K. Barona un Elizabetes ielas krustojumā Nacionālās (tolaik – valsts) bibliotēkas vajadzībām kalpoja kopš 1956. gada. Tajā atradās gan lasītavas un krātuves, gan izstāžu zāles, uzziņu informācijas centrs, administrācijas telpas utt. Pēc bibliotēkas pārcelšanās uz jaunajām telpām divdesmit gadus lolotajā Gaismas pilī ēka pavisam tukša nav palikusi. Pagaidām tajā vēl atrodas vecās bibliotēkas mēbeles, kuras Kultūras ministrija paredzējusi izsolīt savā pakļautībā esošajām institūcijām, DB stāsta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāvis Augusts Zilberts. Vienošanās par telpu izmantošanu ir līdz 1. martam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts institūcijās grāmatvedība kopumā ir sakārtota; izņēmums – Gaisma pils aprīkojuma iegāde

Dienas Bizness, 25.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzskaites un grāmatvedības jautājumi valsts institūcijās kopumā ir sakārtoti, bet ir atklāti gadījumi, kas liecina par neapdomātu un neatbilstošu valsts budžeta plānošanu un jau piešķirtās naudas neatbilstošu tērēšanu, konstatējusi Valsts kontrole (VK), pabeidzot ikgadējās finanšu revīzijas ministrijās un valsts pārvaldes iestādēs.

Visos gadījumos par finanšu pārskatiem sniegts pozitīvs atzinums, izņemot Kultūras ministriju, kur Valsts kontrole atklāja būtiskas neatbilstības Kultūras ministrijas padotības iestādē – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), kā rezultātā ministrijai ir sniegts atzinums ar iebildēm.

Iebildes ir par uzskaites jautājumiem, kurus LNB nav savedusi kārtībā, tā pārkāpjot spēkā esošo normatīvo aktu prasības. 2014. gadā notikušas vērienīgas ēkas aprīkojuma iegādes – pirktas mēbeles, plaukti grāmatām, prožektori un cits bibliotēkas funkcionēšanai nepieciešamais aprīkojums, kas mērāms tūkstošos gabalu, tomēr LNB minētajam aprīkojumam par kopējo summu gandrīz 10 milj. euro nav nodrošinājusi atbilstošu grāmatvedības uzskaiti. Revīzijā jau ir konstatēti pirmie gadījumi, kas liecina, ka iegādātie pamatlīdzekļi vairs nav atrodami bibliotēkā, piemēram, ir pazuduši 4 portatīvie datori vairāk nekā 1000 euro vērtībā katrs, par ko ir ierosināta krimināllieta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gaismas pils teritorijā veic apzaļumošanas darbus

Gunta Kursiša, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunuzceltās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb Gaismas pils teritorijā tiek turpināti apzaļumošanas darbi. Kopumā plānots iestādīt 41 koku, informē pilnsabiedrības Nacionālā Būvkompāniju apvienība pārstāvji.

Pēc darbu pabeigšanas Gaismas pils teritorijā būs 26 ābeles un 15 kļavas, ka arī krūmi pie Uzvaras bulvāra.

Tāpat turpinās arī zāliena sēšana un ruļļveida zāliena uzstādīšana, kā arī laistīšanas sistēmas ierīkošana.

Jau ziņots, ka maija sākumā tika izrādītas arī Gaismas pils mēbeles, kuru iegādei kopumā iztērēti vairāk nekā 4,9 miljoni eiro. Tas ir līdz šim lielākais mēbeļu iepirkums Latvijā.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic Nacionālā būvkompāniju apvienība, ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA Re&Re, a/s RBSSKALS un SIA Skonto būve. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Par 335 tūkstošiem pirks Gaismas pils Grāmatniecības muzeja vitrīnas

Gunta Kursiša, 14.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija plāno Latvijas Nacionālā bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils Grāmatniecības muzeja vitrīnas iegādāties par 335 tūkstošiem latu, vēsta Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija par ministrijas izsludināto konkursu.

Latviešu grāmatniecības muzejs atradīsies jaunās bibliotēkas ēkas pirmā stāva publiskajā zonā. Publiskā zona Gaismas pilī kopumā aizņems 23% no kopējas platības, un tajā atradīsies arī interneta un jaunāko laikrakstu kafejnīca, bibliotēkas suvenīru un grāmatu veikals, ēdnīca.

Konkursā par vitrīnu piegādi grāmatniecības muzejam uzņēmumi var iesniegt piedāvājumus līdz nākamā gada 7. februārim.

Jau vēstīts, ka bibliotēkas būvniecības kopējās izmaksas būs 187 miljoni latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Izmaksās iekļauta gan ēkas celtniecība, gan infrastruktūra un mēbeles, gan arī aprīkojums, pārcelšanās izdevumi un citas lietas, kas saistītas ar to, lai bibliotēkas ēku varētu nodot lietošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru