Latvijas eksportspēja

Minidatoriņš ar lieliem plāniem

Anda Asere, 16.10.2013

«Tas ir ļoti mazs datoriņš. Tas uzprojektēts tā, lai nebūtu gala produkts, bet viena no iekārtām, ko integrē citās,» stāsta Viesturs Zeps, SIA Baltic Embedded vadītājs un līdzīpašnieks.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Baltic Embedded pamatprodukts ir industriālais minidators.

Tas gan nav paredzēts plaša patēriņa vajadzībām. «Tas ir ļoti mazs datoriņš ar jaudu, ar kādu pirms četriem gadiem strādāja «lielās kastēs». Tas uzprojektēts tā, lai šis dators nebūtu gala iekārta, bet būtu viena no iekārtām, ko integrē citos produktos,» stāsta Viesturs Zeps, SIA Baltic Embedded vadītājs un līdzīpašnieks. Uzņēmuma ražotais industriālais minidators pieteikts konkursa Eksporta un inovācijas balva 2013 kategorijā Inovatīvākais produkts.

Viens no minidatora izmantošanas piemēriem ir IP video novērošanas kamera vietās, kur nav stabila elektrības un interneta tīkla.

Uzņēmums izstrādā ne tikai savus produktus, bet arī nodrošina programmēšanas un elektronikas iekārtu izstrādes pakalpojumus citiem klientiem.

«Ja klientam vajadzīga kāda elektronikas iekārta, vispirms saprotam, kādu elektronikas iekārtu klients

vēlas, kāda funkcionalitāte tai nepieciešama, kam tā ir paredzēta, tad izstrādājam tehnisko specifikāciju. Sadarbojamies ar lielāko daļu ražotāju un izplatītāju, lai zinātu dažādu vienību skaita cenas. Viena no lielākajām mūsu konkurences priekšrocībām attiecībā pret citām elektronikas dizaina kompānijām ir tas, ka parasti konkurenti koncentrējas uz prototipa izgatavošana un tad rēķina konkrēta izstrādājuma izmaksās. Bieži gadās, ka iekārtu būs nepieciešams pārveidot, jo tai ir detaļas, kas izrādās pārāk dārgas vai nav pieejamas u.tml.,» saka V. Zeps.

SIA Baltic Embedded izmanto elektronikas industrijai samērā revolucionāru pieeju un savās iekārtās izmanto atvērtā koda programmatūru – jebkurš, kurš no uzņēmuma iegādājas kādu iekārtu, var to modificēt un pārprogrammēt pēc vajadzībām. «Mēs paši to nodrošinām, bet, ja nepieciešams, viņš to var izdarīt pats,» saka V. Zeps. Kompānijas darbu viņš salīdzina ar bukletu drukāšanu – uzņēmums iedod bukletu dizainu un saturu ražotājam, kas to saliek kopā. Pašreizējā stadijā kompānijai nav lietderīgi pirkt savas iekārtas, lai atkārtotu to, ko dara rūpnīcas, kas specializējušās kopsalikumu montāžā.

Vairāk par Baltic Embedded DB rakstīja 19.09.2012.

Viedoklis

Inovatīva ideja

Jānis Stabulnieks, Latvijas tehnoloģiskā centra vadītājs:

«Šeit es redzu oriģinālu ideju, kura tiek realizēta produktā. Cik gatavs ir produkts, mēs vēl varam strīdēties, bet tā ir tiešām oriģināla un inovatīva ideja. Viņiem ir labi ārzemju partneri un konsultanti, ir skaidri saskatāma attīstība.

Man ārkārtīgi liels prieks, ka Latvijā ir tik gaiši zēni, kas visu šo spēj «sagremot». Tas nozīmē, ka ar izglītības sistēmu viss nav pagalam.»

Biznesa fakti

Nosaukums: SIA Baltic Embedded

Nozare: IT, elektronika

Produkts: industriālais minidators

Kategorijas: Inovatīvākais produkts

Dibināts: 2011. g.

Īpašnieki: Virgid Holding Limited, Henrik Lumholdt Sorensen, Diāna Skudra, Viesturs Zeps

Darbinieki: 5

Apgrozījums: 45,5 tūkstoši latu (2012. g.)

Atrašanās vieta: Rīga

Avots: SIA Baltic Embedded

Arī šogad Dienas bizness kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Ekonomikas ministriju meklē radošus, inovatīvus un eksportspējīgus pašmāju komersantus.

Līdz decembrim katru trešdienu laikrakstā, kā arī atsevišķā sadaļā portālā db.lv sekosim konkursa Eksporta un inovācijas balva dalībniekiem. Uzņēmumi šogad cīnās par balvas saņemšanu kādā no konkursa kategorijām: Eksportspējīgākais komersants (lielo/vidējo un mazo komercsabiedrību grupās); Importa aizstājējprodukts; Inovatīvākais produkts un Rūpnieciskais dizains.

Veiksmīgākie konkursa dalībnieki gūs iespēju saņemt naudas balvu darījuma brauciena apmaksai vai reklāmas laukumu kādā no LIAA izdevumiem, kā arī iespēju izmantot Eksporta un inovācijas balvas 2013 laureāta zīmi uz savu produktu iepakojumiem un informatīvajos materiālos. Visi uzvarētāji tiks apbalvoti šā gada decembrī.

Konkurss notiek jau kopš 2005. gada. Līdz šim tā ietvaros pasniegts teju 180 apbalvojumu un atzinības rakstu sekmīgiem Latvijas komersantiem. Pagājušajā gadā titulu Eksporta čempions ieguva SIA Mikrotīkls.

Komentāri

Pievienot komentāru