Nodokļi

Pēc komersanta darbības apturēšanas un atjaunošanas būs jāveic inventarizācija

Žanete Hāka, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Otrdien Ministru kabinetā (MK) atbalstīti grozījumi likumā par grāmatvedību, nosakot komersanta pienākumus gadījumos, kad viņš Komerclikumā paredzētajā kārtībā pieņēmis lēmumu apturēt vai atjaunot savu komersanta darbību.

Likumprojekts nosaka komersantam pienākumu veikt inventarizāciju, ja, pamatojoties uz komersanta lēmumu, tiek apturēta vai atjaunota komersanta darbība. Tas nepieciešams, lai varētu konstatēt, vai nav radušies zaudējumi no aktīvu vērtības samazināšanās komersanta darbības apturēšanas dēļ.

Ja, pamatojoties uz komersanta lēmumu, tiek apturēta komersanta darbība, grozījumi nosaka, ka saimnieciskās darbības pārskats sagatavojams saskaņā ar normatīvajos aktos paredzētajiem gada pārskata sagatavošanas noteikumiem. Papildus tiem šajā pārskatā sniedzama informācija par zaudējumiem, kurus radījusi aktīvu vērtības samazināšanās komersanta darbības apturēšanas dēļ. Grozījumi nosaka arī to, ka komersanta darbības apturēšana, pamatojoties uz komersanta lēmumu, neatbrīvo šo komersantu no gada pārskata sastādīšanas.

Tā kā Komerclikums paredz, ka komersants var pieņemt lēmumu par darbības apturēšanu, ja tas ir iesniedzis gada pārskatu par pēdējo pārskata gadu un iesniedzis arī saimnieciskās darbības pārskatu par periodu pēc iepriekšējā pārskata gada beigām, secināms, ka saimnieciskās darbības pārskats veidojams par periodu, kas īsāks par 12 mēnešiem un ka šis saimnieciskās darbības pārskats neaizstāj gada pārskatu.

Komersantam, kura darbība tiks apturēta, pamatojoties uz komersanta lēmumu, sagatavotais saimnieciskās darbības pārskats būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc šī pārskata apstiprināšanas. VID ne vēlāk kā piecu darbadienu laikā minēto dokumentu elektroniski nodos Uzņēmumu reģistram. Savukārt, sagatavojot gada pārskatu par visu pārskata gadu, kā salīdzināmie rādītāji būs jānorāda iepriekšējā pārskata gada skaitļi. Papildus jāatzīmē, ka komersanta darbības apturēšana, pamatojoties uz komersanta lēmumu, neatbrīvo komersantu no uzņēmuma arhīva turpmākas uzglabāšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" 1.janvārī stājas spēkā vairākas izmaiņas akcīzes jomā, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Vairākām akcīzes preču grupām mainās akcīzes nodokļa likmes - tabakas izstrādājumiem, tostarp cigaretēm, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumi) un tabakas aizstājējproduktiem.

No nākamā gada 1.janvāra mainās arī akcīzes nodokļa likmes piemērošanas kārtība bezalkoholiskajiem dzērieniem un etilspirtam, kuru satur uztura bagātinātāji.

Pēc VID aplēsēm likmes paaugstināšanās tabakas izstrādājumiem cigarešu cenu (20 cigaretes paciņā, cena 3,6 eiro) varētu palielināt par 0,13 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), cigāru un cigarillu cenu (10 gabali paciņā) - par 0,13 eiro, smēķējamās tabakas cenu (40 grami paciņā) - par 0,27 eiro, bet karsējamās tabakas cenu (6,2 grami paciņā) - par 0,35 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Naudas līdzekļu uzskaite

Silvija Gulbe, starptautiskās auditorkompānijas SIA «Grant Thornton Rimess» partnere, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas līdzekļi ir uzņēmuma komercdarbības galvenais tiešais resurss, ar kuru uzņēmums veicina sava kapitāla pieaugumu. Naudas līdzekļi ir uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu likvīdākā daļa, to uzskaite nav sarežģīta, tomēr bieži uzņēmumu grāmatvedībā tiek pieļautas neprecizitātes naudas līdzekļu uzskaitē. Jāuzsver - naudas līdzekļu uzskaite ir reglamentēta daudzos normatīvos dokumentos.

Vispirms jāatzīmē, ka atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām bilancē uzrāda tikai naudu, bet naudas plūsmas pārskatā uzrāda naudu un naudas ekvivalentus. Savukārt, pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem bilancē uzrāda naudu un tās ekvivalentus.

Dažāda pieeja

Praksē ir izveidojusies situācija, ka uzņēmumi dažādi uzrāda naudas līdzekļus gada pārskatā. Sakarā ar to pārskata lietotāji papildus informāciju var iegūt finanšu pārskata pielikumā, kurā jābūt norādītai naudas un tās ekvivalentu uzskaites politikai, kā arī būtu jāatšifrē bilances postenis nauda gadījumā, ja tajā ir ietverti arī naudas ekvivalenti. 2011. gada 21. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 481 «Noteikumi par naudas plūsmas pārskata un pašu kapitāla izmaiņu pārskata saturu un sagatavošanas kārtību» pirmo reizi ir sniegta naudas definīcija. Šo noteikumu izpratnē:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alus, vīns, degvīns un cigaretes kļūs dārgāks – to raisīs ieplānotais akcīzes nodokļa palielinājums, kas stājas spēkā no 1. marta; ir bažas par «točku» uzplaukumu.

Šis akcīzes nodokļa palielinājums nav pārsteigums, jo savulaik pirms vairākiem gadiem tiek nolemts ik gadu pakāpeniski palielināt akcīzes nodokļa likmes alkoholam un tabakai.

Vairāki uzņēmēji jau iepriekš norādīja, ka šāda nodokļu likmju pacelšana var nenest gaidītos miljonus eiro valsts makā, bet gan veicināt ēnu ekonomiku un graut legālo nodokļu maksātāju konkurētspēju tirgū, kā arī vienlaikus samazināt iedzīvotāju pirktspēju, ko izraisīs cenu kāpums.

Pieaugumu prognozē centu līmenī

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta aprēķiniem, alus 0,5 litru ar 5% stiprumu cena veikalā pieaugtu par 1 centu, 0,75 l vīna - par 5 centiem, savukārt 0,5 l degvīna ar stiprumu 40 grādi - par 20 centiem, savukārt cigarešu paciņas (kura maksā 3,6 eiro) cena varētu pieaugt par 12 centiem. Vairāki DB aptaujātie tirgotāji atzina, ka juridiski aprēķins ir korekts, taču tas veikts, balstoties tikai uz akcīzes nodokļa izmaiņām komplektā ar pievienotās vērtības nodokli. Realitātē cenas pieaugums varot būt pat lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpils mazajos veikalos pēc eiro ieviešanas - «Inventarizācija»

LETA, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daugavpilī atsevišķās tirdzniecības vietās - pamatā nelielos veikaliņos - pārdevējām radušās problēmas ar atlikuma izdošanu sīknaudā - monētās, kas mazākas par 50 eiro centiem.

Kā aģentūra LETA novēroja kādā apģērbu veikalā pilsētas centrā, kāds vīrietis, iegādājoties kreklu un kaklasaiti, iedevis pārdevējai dažus desmitus latu. Lai naudas atlikumu saņemtu pilnā apmērā, nevis noapaļotu līdz 50 eiro centiem, vīrietim nācies pašam piemeklēt sīknaudu.

Nedaudz izbrīnīts vīrietis bijis arī tad, kad ierastā kases čeka vietā par iemaksāto naudu viņam izrakstīts tā saucamais «mīkstais čeks». Pārdevēja paskaidrojusi, ka kase veikalā pagaidām vēl nestrādājot un faktiski veikalā esot inventarizācija.

Uzraksts «Inventarizācija» vakar Daugavpilī rotājis arī vairāku citu mazo veikalu skatlogus, novēroja LETA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Recesiju nemanījušās kūdras nozares noturēšanās pašreizējās pozīcijās, nemaz nerunājot par attīstību, bez valsts apstiprināta nozares stratēģiskā attīstības plāna un arī izmaiņām normatīvajos aktos par dedzināmās kūdras izmantošanu Latvijā nav iespējama

Tāds ir secinājums pēc DNB Bankas rīkotās apaļā galda diskusijas. Valstij ir jāpārskata sava attieksme pret resursu, kurš ir tepat zem mūsu kājām, jo pašlaik kūdra vairs nav energoresurss, kāda tā ir Igaunijā, Zviedrijā, Somijā, Lietuvā, pat Baltkrievijā. Tas ir būtiski ne tikai no energodrošības viedokļa, bet arī no izmaksu skatupunkta. Lai arī Latvija neatkarību atguva pirms vairāk nekā ceturtdaļgadsimta, tomēr joprojām nav izstrādātas un apstiprinātas kūdras nozares attīstības stratēģijas, tādējādi uzņēmējiem nākotne ir neskaidra, un līdz ar to investīcijas, kuras varētu tikt ieguldītas Latvijā šajā nozarē, silda citu valstu ekonomiku. Dabas vērtību aizsardzības politika ir vērsta uz to, lai aizsargātu jebkādu dabas vērtību, tādējādi apgrūtinot jaunu platību nodošanu kūdras ieguvei. Kūdras, atšķirībā no daudzām citām ES dalībvalstīm, Latvijai ir ļoti daudz (1,5 miljardi t), turklāt tās apjoms ik gadu turpina pieaugt vismaz par 1,2 milj. t, un ik gadu iegūstot ap 0,8 milj. t kūdras, šādos apjomos var turpināt iegūt vismaz 800 gadus. Kūdras nozarei arī vairāk jāinformē sabiedrība par tās devumu tautsaimniecībai – darba vietām (tiešajām un saistītajām), samaksātajiem nodokļiem, eksporta ieņēmumiem utt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Palīdz sadzirdēt arī mazo mežu īpašnieku balsis

Ilze Šķietniece, speciāli DB, 03.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kooperatīvs palīdz sadzirdēt arī mazo mežu īpašnieku balsis

Cilvēkiem joprojām saglabājies priekšstats – kooperatīva vadītāji apmānīs, meži pāries viņu īpašumā un paši paliks tukšā, mežsaimniecības kooperatīva Mūsu mežs izpilddirektors Toms Kalvis iezīmē problēmu. Viņš atgādina, ka organizācijas mūsdienās netiek veidotas ar šādu domu. Galvenais ir apvienot spēkus un likt sadzirdēt arī mazo mežu īpašnieku balsis.

Mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (MPKS) Mūsu mežs dibināta pirms trim gadiem un palēnām uzņem apgriezienus. Šobrīd tajā ir aptuveni pussimts biedru. Viņu vidū ir gan lauksaimnieki, gan pieredzējuši mežu īpašnieki, gan cilvēki, kas īpašumu mantojuši vai iegādājušies, lai ieguldītu finanses. Dažiem ir tikai viens, divi hektāri. Tie, kas platības mantojuši vai iegādājušies nesen, bieži vien vēlas iesaistīties organizācijā, atzīstot, ka paši neko no apsaimniekošanas nesaprot un nepieciešama palīdzība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Meklē tehnoloģiskos risinājumus

Māris Ķirsons, 12.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais mežsaimniecības uzņēmums AS Latvijas valsts meži (LVM) vēlas jau tuvāko astoņu mēnešu laikā iegūt 10 dzīvotspējīgus produktu risinājumus ar augstu to ieviešanas gatavību.

Darbu sāk SilvaTech akcelerācijas (ietver produkta vai tehnoloģijas attīstību, pilnveidi, izvērtēšanu tirgus vajadzībām, prototipu izstrādi, validēšanu) programma, ko LVM realizē kopā ar Startup Wise Guys akceleratoru kopīgi veidotu akcelerācijas programmu.

Programma palīdzēs uzņēmuma iekšējām un ārējām inovāciju komandām attīstīt tehnoloģijas, produktus, risinājumus mežkopībā, mežsaimniecībā, sēklkopībā un stādaudzēšanā, minerālo materiālu ieguvē un ražošanā, meža inventarizācijā, rekreācijā, kā arī ģeotelpisko informācijas tehnoloģiju jomā,” projekta mērķi skaidro AS Latvijas valsts meži Attīstības daļas vadītāja Ilga Bērzkalna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nākamgad RD piešķirs 300 000 eiro kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai

Dienas Bizness, 22.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 22. oktobrī, Rīgas dome (RD) informēja par jauno pašvaldības piedāvāto iespēju nekustamā īpašuma īpašniekiem, sākot ar 2016.gada 1. janvāri pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai.

«Latvijas pašvaldību līdzšinējā pieredze un aktīvā savstarpējā sadarbība ir sekmējusies ar jaunu iespēju arī Rīgas namīpašniekiem, kuri no nākamā gada var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai vai konservācijai. Ar pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai pašvaldībā varēs vērsties tie īpašnieki, kuriem pieder valsts un vietējās nozīmes kultūras piemineklis, tostarp kāds objekts Rīgas vēsturiskajā centrā, Mežaparkā, Ķīpsalas vēsturiskās apbūves teritorijā, Kalnciema ielas vēsturiskās apbūves teritorijā vai Pārdaugavā. Šobrīd pašvaldības nākamā gada budžeta projektā šim mērķim ir paredzēts 300 000 eiro liels finansējums, » informēja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājas metalurga akcijas izslēdz no biržas

Gunta Kursiša, 27.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No piektdienas, 27. decembra, a/s Liepājas metalurga akcijas izslēgtas no biržas Baltijas Otrā saraksta, informēja birža.

Biržas valde lēmumu pieņēmusi saskaņā ar Biržas noteikumiem «Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos» un pamatojoties uz a/s Liepājas metalurgs maksātnespējas administratora Haralda Velmera iesniegumu ar lūgumu izslēgt Sabiedrības akcijas no regulētā tirgus.

A/s Liepājas metalurgs maksātnespējas administratora Haralda Velmera lēmums izslēgt Sabiedrības akcijas no regulētā tirgus tika pieņemts 2013. gada 18. decembrī.

Liepājas metalurga maksātnespēja tika pasludināta 12. novembrī un no tā brīža uzņēmums pilnībā pārgājis administratora Haralda Velmera pārraudzībā. Galvenais administratora uzdevums ir īstenot Liepājas metalurgs pārdošanu sešu mēnešu laikā no maksātnespējas apstiprināšanas, kā to paredz likums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban jau ir izsūtīti vairāk nekā 80 maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pirkšanas piedāvājumi jeb tīzeri, informēja uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Pirkšanas piedāvājumi ir izsūtīti potenciālajiem pircējiem Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā, Tuvajos Austrumos (Ēģipte, Turcija, Saūda Arābija), Austrālijā un Āzijā (Krievija, Ķīna, Japāna, Indija).

«Piedāvājumi patlaban tiek sūtīti un tiks vēl sūtīti. Uzaicinātajiem investoriem vai investoriem, kuri paši izrādīs savu interesi par dalību procesā, pēc konfidencialitātes līguma noslēgšanas tiks sniegta informācija par turpmākajiem procesa soļiem, tostarp termiņiem, kuri investoram būs jāievēro,» norādīja Velmers.

Jau ziņots, ka par maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs pamatražotnes pārdošanu starptautiskajā piedāvājumā noslēgts līgums ar konsultāciju kompāniju Prudentia.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Ar akcīzes nodokli apliks elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu

Žanete Hāka, 28.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.jūlija ar akcīzes nodokli tiek aplikts vienreizējās un daudzkārt lietojamās elektroniskajās cigaretēs izmantojamais šķidrums, kas satur vai nesatur nikotīnu, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

No 2016.gada 1.jūlija akcīzes nodokli elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam aprēķinās pēc šādām likmēm: par 1 mililitru šķidruma – 0,01 eiro; par 1 miligramu nikotīna – 0,005 eiro.

Kopējo akcīzes nodokļa summu par elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu aprēķina, summējot pēc 1. un 2.punktā noteiktās nodokļa likmes aprēķināto.

Ievedot Latvijā vienreizējās un/vai daudzkārt lietojamās elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu no Eiropas Savienības, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā jāiesniedz elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma akcīzes nodokļa deklarācija. Elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma akcīzes nodokļa deklarācijas veidlapā ir iestrādātas formulas, un, norādot cigarešu uzpildes šķidruma apjomu un nikotīna daudzumu šķidruma vienībā, sistēma automātiski aprēķina kopējo maksājamo akcīzes nodokļa summu. Aprēķinātais akcīzes nodoklis jāsamaksā piecu darba dienu laikā pēc preču ievešanas vai saņemšanas no Eiropas Savienības dalībvalsts, savukārt, ja komersants saņēmis speciālo atļauju (licenci) apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai, vienu reizi mēnesī līdz 15 datumam par iepriekšējo mēnesi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) izsludinājuši pieteikšanos izsolei uz vēsturiskā Tetera nama Brīvības ielā 61 nomas tiesībām uz 30 gadiem, aicinot tirgus dalībniekus novērtēt ēkas attīstības potenciālu, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

«Nomas nosacījumi ir samērīgi un ticam, ka atradīsies tirgus dalībnieks, kas novērtēs šīs ēkas attīstības iespējas. Nelielu daļu -nepilnus septiņus simtus kvadrātmetru ēkas platības ekspozīcijai par čekas vēsturi Latvijā ēkas pagraba stāvā un pirmajā stāvā izmanto muzejs. Cienām vēstures liecības, taču vienlaikus raugāmies nākotnē: vēsturiskā 7 stāvu neoklasicisma nama lielākajā – teju 8 tūkstoši kvadrātmetru plašajā daļā ir telpas, kuru sākotnējā dzīve bija saistīta ar sabiedrībai nozīmīgām jomām - izglītību, tirdzniecību, grāmatniecību, mūziku un citām. Vēlamies atdot ēkai tās pelnīto sākotnējo spozmi un iedvest jaunu elpu, tāpēc meklējam valstij izdevīgākos īpašuma attīstības scenārijus,» atklāj VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par maksātnespējīgu pasludinātais Liepājas metalurgs, kurš ražošanu pārtrauca pērn pavasarī, to varētu atsākt šovasar, finanšu ministrs Andris Vilks pavēstīja LTV raidījumā Sastrēgumstunda.

A. Vilks pauda, ka dažādiem uzņēmējiem, potenciālajiem investoriem, ir nosūtīta informācija par Liepājas metalurga pirkšanas piedāvājumu, un interese no potenciālo investoru puses esot.

Investora meklējumi noslēgsies pozitīvi, taču pašlaik vēl nevar pateikt, kāda profila un cik liels būs piesaistītais uzņēmums, ir pārliecināts finanšu ministrs.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma, komentējot investora piesaisti Liepājas metalurgam, pauda, ka viņas rīcībā esošā informācija ir «visai cerīga», taču sīkākus komentārus nesniedza.

Tajā pašā laikā Ārvalstu investoru padomes valdes locekle Zlata Elksniņa-Zaščirinska, runājot par ārvalstu investīciju piesaisti Latvijā, atzina - investoriem traucēklis ir tas, ka «ir uzrakstītas stratēģijas, kas netiek pildītas, tas neveicina uzticamību». Proti – investorus biedē, ka Latvijā vārdi nesakrīt ar darbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atlaistajiem Liepājas metalurga darbiniekiem visu pienākošos summu uzreiz neizmaksās

Dienas Bizness, 06.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar izmaksājamās naudas summas aprēķināšanu a/s Liepājas metalurgs bijušajiem darbiniekiem neies raiti - vispirms izmaksās atlaišanas pabalstu, bet pēc tam pārējo naudu, ziņo liepājniekiem.lv.

Raitāku naudas summas izmaksu kavē tas, ka Liepājas metalurga darbinieku prasījumu skaits sasniegs gandrīz 75 procentus no vidēji gadā izskatīto darbinieku prasījumu skaita, savukārt ar esošo kapacitāti mēneša laikā neesot iespējams aprēķināt un izmaksāt visus no darbinieku prasījumu garantiju fonda pienākošos maksājumus, informēja maksātnespējas administrācijas direktora vietneice Digna Brence.

No Liepājas metalurga administratora Haralda Velmera pašlaik Maksātnespējas administrācijā saņemti iesniegumi 1554 darbinieku prasījumu apmierināšanai.

Administrācija mēneša laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas lemj par naudas līdzekļu piešķiršanu darbinieku prasījumu apmierināšanai vai par atteikumu piešķirt naudas līdzekļus, paredz normatīvais regulējums. Izvērtējot daļu no iesniegtajiem dokumentiem, konstatēts, ka nepieciešama papildu informācija un dokumenti, par ko informēta Liepājas metalurga personāldaļa un administrators, tā D. Brence.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Paraksta līgumu par par vietējās joslas izbūvi Kārļa Ulmaņa gatvē posmā no Kalnciema ielas līdz Upesgrīvas ielai

Žanete Hāka, 16.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vastint Latvia SIA parakstījusi līgumu ar SIA CBF Ļ-KO par vietējās joslas izbūvi Kārļa Ulmaņa gatvē posmā no Kalnciema ielas līdz Upesgrīvas ielai, kur drīzumā tiek plānots sākt biroju ēku kompleksa Business Garden Rīga un dzīvojamo ēku Lindenholma – būvniecību, informē kompānijas pārstāvji.

Līgumā paredzēto darbu apjoms ietver vietējās joslas izbūvi un pieslēgšanu Kārļa Ulmaņa gatvei un apbūves teritorijas ielām, kā arī ietves–veloceliņa izveidi. Darbus plānots pabeigt 2015. gada augustā.

Vietējās satiksmes josla Kārļa Ulmaņa gatvē posmā no Kalnciema ielas līdz Upesgrīvas ielai nodrošinās piekļuvi Vastint Latvia SIA piederošajai apbūves teritorijai, un tiks īstenoti visi priekšnosacījumi, lai uzņēmums varētu sākt biroju ēku kompleksa Business Garden Rīga un dzīvojamo ēku projekta Lindenholma īstenošanu.

Pašreiz teritorijā norit ārējo tīklu izbūves darbi, kurus plānots pabeigt šā gada vasarā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

KVV Liepājas metalurgs kreditoru prasījumi pārsniedz 116 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās AS KVV Liepājas metalurgs administrators noteiktajā termiņā ir saņēmis kreditoru prasījumu pieteikumus par kopējo summu 116 587 921,86 eiro, informē, AS KVV Liepājas metalurgs maksātnespējas administrators Guntars Koris.

Kā pamatotus administrators patlaban atzinis 19 juridisko personu kreditoru prasījumus par kopējo summu 88 287 292,30 eiro, savukārt piecu juridisko personu kreditoru prasījumu 27 577 837,88 eiro apjomā izvērtēšanai administrators to iesniedzējiem pieprasījis iesniegt papildus dokumentus. Pieteikti arī 395 darbinieku prasījumi par kopējo summu 722 791,68 eiro.

Kopējais nodrošināto kreditoru prasījumu apmērs ir 86 935 627,36 eiro, bet, nenodrošināto kreditoru prasījumu kopējais apmērs ir 29 652 294,50 eiro.

Vienlaikus pabeigta maksātnespējīgās AS KVV Liepājas metalurgs mantas inventarizācija. Informācija tiek apkopota, un mantas pārdošanas plāns tiks izstrādāts līdz 16.novembrim, kad tas tiks nosūtīts saskaņošanai kreditoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ogres noliktavas reorganizācijas dēļ sarukuši AS HansaMatrix 3.ceturkšņa finanšu rādītāji

Žanete Hāka, 11.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS HansaMatrix Pārogres rūpnīcā veikta plānota rūpnīcas noliktavas reorganizācija un inventarizācija, kā arī tika ieviesta jauna noliktavas uzskaites sistēma, paziņojumā Nasdaq Riga norāda uzņēmums.

Reorganizācijas sekmīgai norisei septembrī bija nepieciešams uz vienu nedēļu pārtraukt ražošanas procesu, kā rezultātā šajā mēnesī tika sasniegts mazāks uzņēmuma konsolidētais apgrozījums, orientējoši 77% apmērā no vidējā mēneša apgrozījuma 2019.gada 1.pusgadā, negatīvi ietekmējot arī konsolidētos EBITDA un neto peļņas rādītājus septembrī un 2019.gada 3.ceturksnī.

Uzņēmums skaidro, ka reorganizācija bija plānots ražošanas cikla vienreizējs pasākums, kas bija nepieciešams lai turpinātu kvalitatīva ražošanas pakalpojuma sniegšanu. Sagaidāms, ka tuvākajos 6 mēnešos septembra apgrozījuma samazinājums tiks kompensēts ar lielāku apgrozījuma apjomu.

Precīzāka šī apstākļa ietekme uz HansaMatrix 2019.gada 3.ceturkšņa finanšu rezultātiem tiks ziņota uzņēmuma nerevidētajā starpperioda saīsinātajā konsolidētajā finanšu pārskatā par 2019.gada 9 mēnešiem līdz 2019.gada 30.septembrim, kuru saskaņā ar finanšu kalendāru plānots publicēt 2019.gada 22.novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumā» paredzēti ierobežojumi, kas draud ar iznīcību vietējiem tirgotājiem un lobē globālos tirdzniecības tīklus.

Tā savā komentārā par otrdien, 7. janvārī, Ministru kabinetā skatīto likumprojektu «Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likums» norāda Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA).

«Valdība, pārkāpjot likumu, pieņemto procedūru, ko nosaka «Ministru kabineta kārtības rullis», neapsprieda likumprojektu un slēpa pamatotus tirgotāju iebildumus tā sakarā. Pat likumprojekta mērķī ir samelots sakot, ka paredzēts respektēt abu pušu (tirgotāju un piegādātāju) ekonomiskās intereses un panākt lielāku pušu līdztiesību savstarpējo sadarbības līgumu slēgšanas procesā, bet īstenībā likumprojekts nenosaka nekādus pienākumus vai ētikas normas piegādātājiem,» norāda LTA.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Lietuvā ik gadus plānots iestādīt vismaz 3000 hektāru jaunu mežu

LETA, 17.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā laikā no 2015. līdz 2017.gadam plānots ik gadus iestādīt vismaz 3000 hektāru jaunu mežu, paziņojusi Vides ministrija.

Valsts mežniecībām gadā būs jāapmežo vismaz pa 500 hektāriem, bet privāto mežu īpašniekiem tiks radītas iespējas šim mērķim izmantot Eiropas Savienības (ES) atbalstu un gadā apmežot kopumā vismaz 2500 hektārus.

Tas ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, kas izvirzīts vides ministra Ķēstuša Trečoka apstiprinātajā nacionālās mežsaimniecības nozares attīstības programmas triju gadu plānā. Šis plāns paredz ne vien mežu platības palielināšanu, bet arī efektīvāku mežu apsaimniekošanu, inovāciju veicināšanu, sanitārās aizsardzības un ugunsdrošības pasākumu pilnveidošanu, meža infrastruktūras uzlabošanu un citus pasākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) beigs pastāvēt ar šī gada 1.oktobri, šodien lēma Ministru kabinets (MK).

Jautājuma skatīšana valdībā tika pārcelta divas reizes, kopumā lemšanu par RPIVA likvidāciju, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU), atliekot uz trim nedēļām. Lēmuma pieņemšanas atlikšanu koalīcijas partijas motivēja ar nepieciešamību gūt papildu informāciju no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), tostarp reaģējot uz tiesībsarga Jura Jansona norādītajām nepilnībām un neskaidrībām rīkojumprojektā, kā arī kopējā lēmuma virzīšanas procesā.

Lēmuma virzīšanas atcelšanu vairākkārt pieprasījusi arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), kā arī pati RPIVA, uzsverot, ka lēmums ir prettiesisks, kā arī sasteigts un nepārdomāts. Arī Latvijas Studentu apvienība (LSA) pēc ilgstošas lemšanas tomēr nolēma neatbalstīt IZM ieceri par RPIVA likvidāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada 3. ceturksnī HansaMatrix sasniedza vēsturiski augstāko ceturkšņa pārdošanas apjomu - 6,118 miljonus eiro, kas ir par 22% vairāk nekā 2018. gada 3. ceturksnī, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

2019. gada 3.ceturkšņa pārdošanas rezultāti ir par 2% lielāki salīdzinot ar 2019. gada 2.ceturksni.

2019. gada 9 mēnešos HansaMatrix sasniedzis 17,999 miljonu eiro pārdošanas apjomu, kas uzrāda 12% pieaugumu pret 2018. gada pirmo 9 mēnešu periodu.

2019. gada 3. ceturksnī ir sasniegts ceturkšņa EBITDA – 0,942 miljoni EUR un uzrādīti nelieli zaudējumi 0,028 miljoni EUR. Uzskaites perioda EBITDA rezultāts uzrāda 21% palielinājumu pret 2018. gada 3. ceturksni un 2% samazinājumu pret iepriekšējo – 2019. gada 2. ceturksni. 2019.gada 3.ceturksnī Sabiedrība strādāja ar nelieliem zaudējumiem un neto peļņas marža bija negatīva. Atskaites periodā sasniegta 14,40% ceturkšņa EBITDA rentabilitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Strautiņš: Ja Liepājas metalurgu izdotos pārdot par 112 miljoniem eiro - tā būtu laba ziņa

Nozare.lv, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja maksātnespējīgo AS Liepājas metalurgs tiešām izdotos pārdot par administratora nosaukto summu - 112,3 miljoniem eiro, tā būtu laba ziņa. Tad nodrošinātajiem kreditoriem būtu cerības pilnīgi izvairīties no zaudējumiem, norāda DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

«Šādas summas samaksāšana arī liecinātu par investora nopietnību un vēlmi attīstīt ražošanu, jo par lūžņiem jau šādu cenu nemaksātu,» uzsvēra Strautiņš.

Viņaprāt, uzņēmumu jācenšas pārdot pēc iespējas ātrāk, jo ienākumi no pārdošanas nevar būt vienīgais kritērijs. Jo ilgāk pārdošanas process turpināsies, jo grūtāk būs atjaunot darbinieku komandu uzņēmumā, norādīja eksperts.

Jautāts, vai nosauktā cena ir adekvāta un uzņēmumu par šādu summu izdotos pārdot, Strautiņš skaidroja, ka administratora rīcībā ir nesalīdzināmi vairāk informācijas par to, kāds ir Liepājas metalurga aktīvu stāvoklis, iespējamo investoru interese, tāpēc nav pamata apšaubīt viņa lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par LIKTA prezidenti ceturto reizi ievēlēta Signe Bāliņa

Dienas Bizness, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) gadskārtējā kopsapulcē 24.martā noteiktas nākotnes prioritātes un ievēlēta jauna vadība turpmākajiem diviem gadiem – ceturto reizi par LIKTA prezidenti tika ievēlēta Signe Bāliņa, informē LIKTA pārstāvis Toms Kursītis.

LIKTA valdē turpinās darboties līdzšinējie valdes locekļi Eva Butāne, Juris Gulbis, Mikus Ozols, Uldis Semeiks, Māra Jākobsone, Armands Magone, kā arī no jauna ievēlēti valdes locekļi Juris Binde, Uldis Dzenis, Mārtiņš Gataviņš, Toms Meisītis (asociēto biedru sekcijas izvirzīts pārstāvis) un Elmārs Gengers (Latvijas IT Klastera izvirzīts pārstāvis).

LIKTA kopsapulcē tika prezentēts un apstiprināts LIKTA valdes ziņojums par paveikto, kā arī noteiktas piecas galvenās prioritātes turpmākajam asociācijas darbam: IKT izglītības un e-prasmju attīstība, starptautiskā sadarbība, iesaiste jaunā perioda ES fondu aktivitāšu plānošanā un labās prakses vadlīnijas projektu pārvaldībā, kā arī aktivitātes sabiedrisko attiecību jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Būvvalde pieprasījusi tehniskās apsekošanas slēdzienu par bijušo rūpnīcu Aurora

LETA, 04.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde pieprasījusi bijušās rūpnīcas Aurora īpašniekam līdz 21.aprīlim iesniegt ēkas tehniskās apsekošanas slēdzienu, arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju, kā arī Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) atzinumu, aģentūrai LETA pastāstīja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Būvvalde ir apturējusi būvvatļauju un uzņēmuma pieprasījusi papildu informāciju. Uzņēmumam jāiesniedz ēkas tehniskās apsekošanas slēdziens, kas nav obligāta prasība, ja ēkai ir tikai demontēšanas projekts. Tāpat jāiesniedz arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija, lai vērtētu, kuras ēkas daļas ir vai nav saglabājamas, kā arī VKPAI atzinums par apbūves Cieceres ielā 4 nojaukšanas pieļaujamību.

VKPAI būvvaldei ir pauduši, ka ēkas ir kultūrvēsturiski vērtīgas eklektisma stila būves, kas pārstāv Pārdaugavas industriālā mantojuma arhitektūru. VKPAI iesaka izskatīt iespēju saglabāt minēto ēku būvapjomus vai to atlikušās daļas, veicot ēku konservāciju ar mērķi integrēt vēsturisko apjomu jaunajā apbūvē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurga kreditoru prasījumi sasnieguši 186,45 miljonus eiro

LETA, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās AS Liepājas metalurgs kreditoru prasījumi līdz piektdienai sasnieguši 186,45 miljonus eiro, šodien preses konferencē žurnālistus informēja uzņēmuma maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Nodrošināto kreditoru prasījumi ir 114,8 miljoni eiro, tostarp galvenie prasījumi ir 105,5 miljoni eiro, bet blakusprasījumi - 9,314 miljoni eiro.

Atzīto nenodrošināto prasījumu kopējais apjoms patlaban sasniedzis 71,65 miljonus eiro, tostarp darbinieku prasījumi pret uzņēmumu ir 1,734 miljoni eiro, sacīja Velmers, norādot, ka šī summa var mainīties, jo kreditoriem joprojām ir iespējams pieteikties.

Patlaban neatzīto kreditoru prasījumu starpā ir starptautiskā metāla tirdzniecības uzņēmuma Stemcor prasījums 21 miljona eiro apjomā. Kā norādīja Velmers, par šo summu patlaban norit tiesvedība, līdz ar to prasījums patlaban nav atzīts.

Komentāri

Pievienot komentāru