Pasaulē

Bahreinā izsludināts ārkārtas stāvoklis

Ritvars Bīders, 15.03.2011

Jaunākais izdevums

Pēc vairāku nedēļu ilgiem protestiem Bahreinas karalis Hamads otrdien, 15. martā, valstī izsludinājis ārkārtas stāvokli, kas ilgs trīs mēnešus, kuru laikā Bahreinas aizsardzības spēku komandierim ar karaļa rīkojumu ļauts veikt visus nepieciešamos pasākumu, lai aizsargātu valsti un tās iedzīvotājus, vēsta Financial Times.

Nedēļas sākumā Bahreinā iegāja Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu spēki, kuru uzdevums ir palīdzēt tikt valsts valdībai galā ar protestētājiem, kuri pieprasa valsts iekārtas maiņu.

Protestētāju un valdības aizstāvju sadursmju dēļ slēgtas vairākas skolas, ieskaitot Bahreinas Universitāti, veikali un viesnīcas.

Vairāki valsts iedzīvotāji uzsākuši veidot pārtikas un degvielas uzkrājumus, sagaidot, ka politiskā krīze Bahreinā turpināsies ilgāku laiku.

Jau ziņots, ka Moody's sāka pārskatīt Bahreinas reitinga perspektīvu ar iespēju, ka tā tiks pazemināta. Tam pamatā ir bažas, ka politiskie nemieri un protesti turpināsies.

Bahreinas centrālās bankas vadītājs Rašeds Mohammeds Al Marajs asi kritizējis reitingu aģentūras, norādot, ka tās sasteigti vērtē Behreinas reitingus, neņemot vērā ilgtermiņa perspektīvu un paļaujoties tikai uz politiskiem faktoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras arābu valstis pirmdien paziņojušas par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kataru, apsūdzot to terorisma atbalstīšanā.

Diplomātiskās attiecības ar Kataru pārtraukuši Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija.

Visas četras valstis paziņojušas, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret Jemenas šiītu nemierniekiem, paziņojusi, ka izslēdz Kataru, kas koalīcijas rīcībā bija nodevusi kara lidmašīnas.

Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA vēsta, ka Saūda Arābija pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Kataru un slēgusi ar to robežas, "lai pasargātu savu nacionālo drošību no terorisma un ekstrēmisma briesmām". Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā "Musulmaņu brālība", "Al Qaeda" un "Islāma valsts", kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saūda Arābija un AAE apspiež Bahreinas protestus

Jānis Rancāns, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad ar Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu karaspēka palīdzību tika apspiesti Bahreinā notiekošie protesti, valsts karalis ir paziņojis, ka ārvalstu sazvērastība ar mērķi gāzt Bahreinas valdību ir sekmīgi novērsta, vēsta pasaules mediji.

Karalis gan nepaskaidroja, kādas tieši ārvalstis ir organizējušas sazvērastību, tomēr pēdējā laikā Bahreinas amatpersonas ir apvainojušas Irānu, ka tā iejaucas valstī notiekošajā. Irāna ir nosodījusi Bahreinā notikušo izrēķināšanos ar šiītu protestētājiem.

Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu un valdības drošības dienestu operācijā tika iznīcināta protestētāju izveidotā apmetne Bahreinas galvaspilsētas Manāmas Pērļu laukumā. Protesta akciju apspiešanas laikā bez vēsts pazuduši ir 100 cilvēki.

Bahreina ir svarīga naftas eksportētāja un atrodas stratēģiski nozīmīgā vietā, valstī jau kopš 14. februāra ir notikušas protestētāju, galvenokārt šiītu, sadursmes ar valdības drošības spēkiem. Demonstranti pieprasa vairākas politiskas brīvības. Kopumā nemieros valstī bojā gājuši ir 14 un ievainoti 1 000 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2011. gada sākuma Tuvie austrumi ir piedzīvojuši vairākus protestu viļņus. Tunisijā un Ēģiptē tika gāzti autoritārie valstu līderi, turklāt tagad pieaug spēkā arī nemieri Alžīrijā, Bahreinā, Irānā un Jemenā. Šie notikumi atstāj lielu iespaidu uz valstu ekonomisko situāciju, pasaules akciju tirgiem, liek baidīties par islāma fundamentālistu ietekmes palielināšanos un atsaucas uz naftas cenām.

Nemieru vilni aizsāka Tunisija, kur iedzīvotāji bija neapmierināti ar augsto korupcijas līmeni, vārda brīvības ierobežojumiem, bezdarbu un prezidenta Bena Ali autoritāro valdīšanas stilu. Pēc vairāku nedēļu (2010. gada decembris – 2011. gada janvāris) ilgiem protestiem prezidents bija spiests atkāpties. Notikumus Tunisijā dažkārt arī dēvē par Wikileaks revolūciju, jo tieši no tās tunisieši uzzināja par augsto korupcijas līmeni valstī.

Visdramatiskākie notikumi risinājās Ēģiptē, kur ielās izgāja pat miljons cilvēku, lai pieprasītu 30 gadus valdījušā prezidenta Hosni Mubaraka tūlītēju atkāpšanos un ārkārtas stāvokļa atcelšanu. Ēģipte tiek uzskatīta par ietekmīgāko arābu valsti, tāpēc šeit notiekošajam sekoja līdzi visa pasaule. Protesti iesākās 2011. gada 25. janvārī un ilga 18 dienas. Tie beidzās ar Hosni Mubaraka atkāpšanos un varas nodošanu armijai. Protestu laikā pasaules akciju tirgi piedzīvoja kritumus, palielinājās naftas cena un spēcīgi tika ietekmēta Ēģiptes ekonomika, liekot baidīties par investīciju aizplūšanu no valsts. Valsts varas transformācijas apstākļos rodas arī pamatotas bažas, ka pie varas varētu nonākt radikālā Musulmaņu Brālība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Latvijas basketbolisti par ceļazīmi uz Olimpiādi cīnīsies ar Gruziju, Filipīnām, Brazīliju, Melnkalni un Kamerūnu

LETA, 28.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vīriešu basketbola izlases pretinieki Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Rīgā būs Gruzijas, Filipīnu, Brazīlijas, Melnkalnes un Kamerūnas izlases, pirmdien tika noteikts Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) izlozē.

Latvija A grupā tiksies ar Gruziju un Filipīnām, bet B grupā spēlēs Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna.

Pārējos trīs kvalifikācijas turnīrus uzņems Pireja Grieķijā, Valensija Spānijā un Sanhuana Puertoriko.

Valensijā A grupā spēlēs Spānija, Libāna un Angola, bet B grupā tiksies Polija, Somija un Bahamu salas.

Pirejā A grupā spēlēs Slovēnija, Jaunzēlande un Horvātija, bet B grupā spēlēs Grieķija, Dominikānas Republika un Ēģipte.

Sanhuanā A grupā spēlēs Lietuva, Meksika un Kotdivuāra, bet B grupā tiksies Puertoriko, Itālija un Bahreina.

Balstoties uz FIBA pasaules rangu, kas tika atjaunots pēc Pasaules kausa finālturnīra, izlozes pirmajā grozā bija Spānija, Latvija, Lietuva un Slovēnija, otrajā grozā - Brazīlija, Itālija, Grieķija, Polija, trešajā - Puertoriko, Melnkalne, Dominikānas Republika un Somija, ceturtajā - Jaunzēlande, Gruzija, Meksika un Libāna, piektajā - Horvātija, Kotdivuāra, Angola un Filipīnas, bet sestajā - Ēģipte, Bahamu salas, Kamerūna un Bahreina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sadursmes un demonstrācijas ar naftu bagātajā Bahreinā draud atsaukties uz visu pasauli

Jānis Rancāns, 18.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinās pieaugt sadursmes Persijas līča valstī Bahreinā. Kopš 14. februāra valsts piedzīvo politisku nestabilitāti un plaša apmēra demonstrācijas. Ievērojot Bahreinas stratēģiski svarīgo atrašanās vietu un to, ka tā ir viena no galvenajām naftas eksportētājām, notiekošais šeit var atsaukties uz visu pasauli, ir pārliecināti eksperti.

Protesta akcijas iedvesmoja notikumi Tunisijā un Ēģiptē. Bahreinas iedzīvotāji devās galvaspilsētas Manāmas ielās, lai pieprasītu režīma maiņu un konstitucionālas monarhijas ieviešanu. Nākošajās dienās protesti pārauga vardarbīgās sadursmēs ar valsts policiju un armiju. Rietumvalstis ir aicinājušas Bahreinas valdību ievērot savaldību un protestētājus būt atbildīgiem, tomēr abas puses ir noskaņotas visai kareivīgi.

14. februārī valsts iedzīvotāji pulcējās Manāmas ielās, kur iesaistījās sadursmēs ar policiju. Dienu vēlāk, 15. februārī, demonstranti ieņēma Manāmas Pērļu laukumu, kur centās uzsliet teltis, tādā veidā atkārtojot Ēģiptes notikumus. 17. februārī situācija kļuva saspīlētāka, pilsētas ielās izvietojās armija un vardarbīgā ceļā atbrīvoja laukumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

S&P pazemina Bahreinas kredītreitingu

Jānis Rancāns, 21.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard and Poor’s (S&P) pirmdien par vienu pakāpi pazemināja Bahreinas kredītreitingu, ziņo AFP.

Bahreinas kredītreitings tika pazemināts uz A-/A-2, un aģentūra norādīja, ka nākotnē tas varētu tikt pazemināts vēlreiz.

Bahreina pēdējās nedēļās saskaras ar plašām demonstrācijām, kas liek uztraukties arī par tās ekonomikas stabilitāti. Kā aģentūrai AFP norādīja S&P pārstāvji – visticamāk, ka nemieri Bahreinā turpināsies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Gadsimta laikā Latvijas mežu platības ir divkāršojušās

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 31.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1929. gadā 25,2% visas Latvijas teritorijas klāja meži. Pašlaik meži pārklāj 54,7% no Latvijas zemes. Gadsimta laikā mēs dubultojām savas iespējas apgādāt planētu ar skābekli un palielināt oglekļa dioksīda absorbciju.

Zaļajiem histēriķiem, kas pieprasa darīt kaut ko vēl vairāk zaļās politikas vārdā, vajadzētu doties uz tām zemēm, kuras, atšķirībā no Latvijas, savu dabas pamatni turpina iznīcināt un samazina biosfēras daudzveidību. Latvijas sabiedrībai zaļās pārmērības var tikai kaitēt.

Uz pasaules ir daudz valstu, kurām savu mežu vairs tikpat kā nav, jo visas mežiem kaut cik piemērotās zemes ir nodotas lauksaimniecības vajadzībām. Pakistānā, Tunisijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Čadā, Tadžikistānā, Sīrijā, Maldīvijā, Irākā, Afganistānā, Kiribati, Maltā, Kazahstānā, Lesoto un Jordānijā mežu platības ir mazākas par 5% no visas valsts platības, bet tādās valstīs kā Jemena, Bahreina, Nigēra, Alžīrija, Islande, Saūda Arābija, Kuveita, Mauritānija, Džibutija, Lībija, Ēģipte, Omāna, Nauru un Katara mežu īpatsvars ir mazāks par 1% no valsts platības.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Valdība pielej eļļu starptautisko nemieru uzkurinātajām cenām

Db redakcija, 24.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nemieri Ēģiptē joprojām tā īsti nav rimušies, lai gan tās prezidents Hosni Mubaraks ir atkāpies. Bahreinā bruņotu konfliktu dēļ tiek atcelta F1 sporta sacensību šā gada sezonas atklāšana, Lībijas mūžīgais revolucionārs Muamars Kadafi šonedēļ apgalvojis, ka nekur prom neies un mirs mocekļa nāvē, lai gan šīs valsts ielās notiekošais jādēvē par plaša mēroga bandītismu…

Protams, minētās valstis ir reģionā, kas atrodas krietni tālu no Latvijas, tomēr mēs nevaram ignorēt to, kas tur notiek. Savulaik jau bija prātvēderi, kas apgalvoja, ka krīze ASV Latviju neskar, jo abas šīs valstis taču ir tik ļoti tālu viena no otras. Nācās gan pārliecināties, ka dzīvojam vienotā ekonomiskajā telpā un šī krīze mūs skar joprojām. Diemžēl līdzīgi ir ar nosauktajām arābu apdzīvotajām teritorijām.

Redz, tās visas ir naftas ieguves valstis, un nemieri tajās negatīvi ietekmē gan naftas, gan arī degvielas cenas pasaulē. Par to katrs var pārliecināties, iebraucot kādā no degvielas uzpildes stacijām, lai uzpildītu savu auto – tās cena jau krietni ir pārsniegusi 80 santīmu robežu. Protams, Latvijas spēkos nav pārtraukt nemierus Lībijā vai ieviest demokrātiju Ēģiptē. Tomēr būtu tikai normāli, ja mūsu valdības līmenī tiktu nopietni sekots līdzi ārvalstīs notiekošajam, tā izdarītu secinājumus un pieņemtu attiecīgus lēmumus. Diemžēl izskatās, ka Valda Dombrovska (Vienotība) valdība dzīvo savā savrupajā pasaulē, kur galvenā nozīme ir finanšu tabulām ar svarīgāko mērķi – budžeta konsolidāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ko konkurētspēja domā par nodokļiem?

Latvijas Bankas ekonomiste Baiba Traidase, 22.09.2016

Latvijas preču eksporta tirgus daļu kumulatīvā pieauguma tempa pārmaiņas un virzītāji.

Avots: Latvijas Bankas aprēķins

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomiskās krīzes laikā valdība bija spiesta palielināt nodokļus, lai uzlabotu valsts finanses.

Savukārt attīstības periodā nepieciešams no kvantitātes pārlikt uzsvaru uz kvalitāti. Ir sākts darbs pie jaunas nodokļu politikas stratēģijas. Tiek plānots sekmēt konkurētspēju, mazināt nevienlīdzību un palielināt budžeta ieņēmumus. Turpmākajā rakstā par to, vai tas viss liecina par fokusa maiņu un to, cik lielā mērā tieši nodokļi ietekmē konkurētspēju.

Līdz nākamā gada aprīlim valdība plānojusi izdiskutēt un apstiprināt nodokļu politikas pamatnostādnes 2017. – 2021. gadam. Tas ir ļoti gaidīts, lai arī lēni sperts solis. Augošas ekonomikas apstākļos saturiski pārskatīt nodokļus varēja sākt agrāk. Tomēr, iespējams, bija jānobriest sajūtai par to, ar kuru reģionu sevi salīdzinām un ar ko vēlamies konkurēt globālajā tirgū - gan eksportējot, gan piesaistot investīcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūras sasteigti pazeminājušas Behreinas reitingus, neņemot vērā ilgtermiņa perspektīvu un paļaujoties tikai uz politiskiem faktoriem, sacījis Bahreinas centrālās bankas vadītājs Rašeds Mohammeds Al Marajs, ziņo CNBC.

Šonedēļ Moody's sāka pārskatīt Bahreinas reitinga perspektīvu ar iespēju, ka tā tiks pazemināta. Tam pamatā ir bažas, ka politiskie nemieri un protesti turpināsies.

«Es domāju, ka kredītreitingu aģentūras pieņēma sasteigtus lēmumus, balstot tos uz politisko situāciju,» intervijā sacījis Al Marajs.

«Bahreinas tautsaimniecības pamatrādītāji nav mainījušies, faktiski Bahreinas finanses ir nedaudz uzlabojušās, pateicoties augstākām naftas cenām,» viņš skaidrojis.

Investoriem valstis Tuvajos Austrumos jāskata atšķirīgi, akcentējis Al Marajs, piebilstot, ka Bahreina nav izjutusi nekādu negatīvu ietekmi no situācijas reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jo trakāka izskatās situācija pasaulē, jo pievilcīgāki pasaules bagātajiem šķiet īpašumi Londonā, ziņo Bloomberg.

Arvien plašāks ārvalstu pilsoņu loks iegādājas mājas un dzīvokļus Lielbritānijas galvaspilsētā, liecina nekustamā īpašuma kompānijas Knight Frank LLP dati. Grieķi un spāņi palielina investīcijas, jo to ekonomikas «grīļojas», bet aziāti meklē nodrošinājumu pret inflāciju.

Londonas īpašumi piesaista investorus, kas saskaras ar finanšu un politisko nestabilitāti savu valstu tirgos, stāstījis Knight Frank pārstāvis Laiems Beilijs (Liam Bailey). Tunisijas un Ēģiptes līderu gāšana, kas izraisījusi sacelšanās Lībijā, Bahreinā un Jemenā, iespējams, veicinās lielāka Tuvo Austrumu naudas apjoma ieplūšanu Londonā, jo turīgie meklē veidus, kā pasargāt savu bagātību, skaidrojis eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Katara sāk pārvadājumus caur Omānu, lai apietu nesaskaņās iesaistītās valstis

LETA--AP, 12.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katara paziņojusi, ka tā sākusi pārvadāt kravas caur Omānu, lai apietu Persijas līča valstis, kuras ar to pārtraukušas diplomātiskās attiecības un liegušas piekļuvi ūdens transportceļiem.

Parasti kravu tranzīts uz Kataru notiek caur Dubaijas Džebelali ostu, no kurienes tās ar mazākiem kuģiem nogādā galamērķi. Taču kopš 5.jūnija Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) pievienojušies Saūda Arābijai, Bahreinai un Ēģiptei, liedzot Katarai piekļuvi to ūdens transportceļiem.

Kataras ostas pārvalde norāda, ka tās kravas tagad tiks transportētas caur Omānas ostām Soharu un Salālu.

AAE, Bahreina, Ēģipte, Jemena un Saūda Arābija pagājušajā pirmdienā paziņoja, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem. Arī šo valstu kuģi un lidmašīnas nedodas uz Kataru.

Šīs valstis apsūdzējušas Kataru par ekstrēmistu grupējumu atbalstīšanu, taču Doha šos apgalvojumus noliedz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievārījuma ražotājs Pure Food strādā pie Tuvo Austrumu valstu iekarošanas, otrdien ziņo laikraksts Dienas bizness.

Ievārījuma un augļu un ogu piedevu ražotājs Pure Food paplašina eksporta tirgus un tuvāko mēnešu laikā plāno nosūtīt produkciju uz Dubaiju.

Veiksmīga uzņēmumam bija dalība nesen notikušajā Gulfood izstādē Dubaijā, kur kompānija startējusi kopīgi ar sadarbības partneri, kas izplatīs augļu ogu piedevas Tuvo Austrumu valstu tirgos. Potenciālie klienti ir piena kombināti, saldējuma un konditorejas izstrādājumu ražotāji, kam uzņēmums realizēs ogu un augļu piedevas. Pure Food mārketinga vadītājs Pēteris Žimants atklāj, ka šo valstu iedzīvotāji ļoti mīl saldumus. Turklāt vērojama jogurta tirgus attīstība, un tas var dot labu handikapu Pure Food kā industriālo piedevu ražotājam. Pirmo mērķi uzņēmums ir sasniedzis - iegūts partneris, kas Tuvo Austrumu valstīs tirgos Pure Food produkciju. Nākamais - jāuzsāk produkcijas piegādes, kas varētu notikt jau tuvāko mēnešu laikā. Šajā laikā paredzēta arī klientu apmācība Omānā, Kuveitā, Bahreinā un Irānā. Tirgus potenciāls šajā reģionā ir milzīgs, vērtē Pure Food vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nodokļu sistēma ir pievilcīgākā Baltijas valstu vidū, bet kopumā 190 pasaules valstu vidū tā ir 13.pievilcīgākā, liecina jaunākais Pasaules Bankas un audita kompānijas PricewaterhouseCoopers (PwC) ziņojums par nodokļu sistēmām pasaulē.

Igaunija reitingā Paying Taxes 2018 (Nodokļu maksāšana 2018) ierindojas 14.vietā, bet Lietuva - 18.vietā.

Reitingā norādīts, ka Latvijā uzņēmumu kopējā nodokļu likme ir 35,9%, mūsu valstī nodokļu nomaksai patērētais laiks ir 169 stundas, bet veicamie maksājumi ir septiņi. Savukārt Igaunijā nodokļu likme ir 48,7%, patērētais laiks - 50 stundas, bet veicamo maksājumu skaits ir astoņi. Lietuvā nodokļu kopējā likme uzņēmumiem ir 42,7%, nodokļu nomaksai patērētais laiks - 109 stundas, bet maksājumu skaits - 11.

Vidējā ES un EFTA nodokļu likme ir 39,6%, administrēšanas laiks ir 161 stunda, bet veicamo maksājumu skaits ir 12. Pasaulē kopumā vidējā uzņēmumu nodokļu likme ir 40,5%, nodokļu aprēķināšanai un samaksai nepieciešamas 240 stundas un 24 maksājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Nafta zem 98 dolāriem par barelu

Ritvars Bīders, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jēlnaftas cena aprīļa piegādēm Ņujorkas preču biržā 16. marta rītā bija 97,22 ASV dolāri par barelu, kas ir par 0,04 dolāriem vairāk nekā iepriekšējās tirdzniecības sesijas noslēgumā.

Naftas cenas samazināšanos no pagājušajā nedēļā sasniegtajiem vairāk nekā 100 ASV dolāriem par barelu veicinājusi notikusī dabas katastrofa Japānā, kas varētu samazināt pieprasījumu pēc «melnā zelta».

Taču tajā pat laikā nemieri Bahreinā un Lībijā neļauj naftas cenai samazināties tālāk, neskatoties uz to, ka OPEC sola palielināt ražošanu, lai kompensētu iztrūkumu, kas radies nemieru skartajās naftas ražotājvalstīs, vēsta Associated Press.

Londonā Brent naftas cena palielinājusies par 0,11 ASV dolāriem līdz 108,52 dolāriem par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

VIDEO: Latvietim 2. vieta starptautiskās lidošanas sacensībās vēja tunelī

Zane Atlāce - Bistere, 05.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aerodium lidotājs Toms Īvāns (25) ieguva 2. vietu Flight Fighters - starptautiskās sacensībās lidošanā vēja tunelī.

Sacensības aizvadītajā nedēļas nogalē notika Gravity Indoor Skydiving Bahreinā. Tajās kopumā gan individuālajās, gan komandu disciplīnās piedalījās 85 pasaules labākie lidotāji no Bahreinas, Austrālijas, Singapūras, Francijas, Lielbritānijas un citām valstīm. Sacensību kopējais balvu fonds bija 100 000 USD.

VIDEO:

«Sacensībās piedalījos prestižajā freestyle disciplīnā. Tā ir sarežģītāka par citām, jo, lai tajā piedalītos, ir jāizstrādā horeogrāfisks priekšnesums. Tiek vērtēta ne tikai triku izpildes precizitāte un sarežģītība, bet arī izveidotā horeogrāfija un sinhronitāte ar mūziku. Man pašam izaicinoši bija tas, ka, atšķirībā no visiem citiem dalībniekiem, ikdienā lidoju un trenējos atvērtā tipa vēja tunelī, taču sacensības notiek tuneļos, ko ieskauj sienas. Adaptēšanās rada vēl papildus piepūli, lai demonstrētu labu sniegumu, » stāsta T. Īvāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) otrdien publicēja 17 ārpus ES esošu valstu un atkarīgo teritoriju melno sarakstu, kuras tā atzīst par nodokļu paradīzēm, kas negodīgi piedāvā shēmas, kā izvairīties no nodokļiem.

ES viceprezidents Valdis Dombrovskis pēc ES dalībvalstu finanšu ministru sanāksmes sacīja, ka vairāk nekā 40 citas valstis un teritorijas tika iekļautas tā sauktajā «pelēkajā sarakstā» un tās tiks novērotas, līdz tās pilnībā apņemsies veikt reformas.

«Nodokļu paradīzes nepazudīs no mūsu radariem, un mēs turpināsim izdarīt spiedienu» uz tām, teica Dombrovskis.

ES paziņoja, ka melnajā sarakstā iekļautās valstis un teritorijas bija atteikušās sadarboties un mainīt savu attieksmi pēc gandrīz vienu gadu ilgām konsultācijām.

Šajā sarakstā ir iekļautas Amerikāņu Samoa, Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Barbadosa, Dienvidkoreja, Grenada, Guama, Makao, Māršala salas, Mongolija, Namībija, Palau, Panama, Samoa, Sentlūsija, Trinidāda un Tobago, un Tunisija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Pure Food šogad plāno izaugsmi uz eksporta rēķina

Sandra Dieziņa, 25.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievārījumu ražotājs Pure Food šogad plāno apgrozīt 15 miljonus Ls, kas ir par trim miljoniem vairāk nekā pagājušajā gadā.

Pure Food valdes priekšsēdētājs Aigars Balodis Db informē, ka izaugsmi plānots sasniegt tikai un vienīgi uz eksporta rēķina, jo vietējais tirgus ierobežotās pirktspējas dēļ, visticamāk, nepieaugs. Pamats šādam mērķim ir – pērn uzsākts darbs jaunos eksporta tirgos, kur šogad plānots audzēt apjomus.

Savukārt šogad kompānija iecerējusi izvērsties Tuvo Austrumu valstīs. Db jau vēstīja, ka Pure Food paplašina eksporta reģionu un jau tuvāko mēnešu laikā plāno nosūtīt produkciju uz Dubaiju. Uzņēmums jau ieguvis partneri, kas Tuvo Austrumu valstīs tirgos Pure Food produkciju. Tāpat paredzēta arī klientu apmācība Omānā, Kuveitā, Bahreinā, Irānā un citas valstīs. Tirgus potenciāls šajā reģionā ir milzīgs, vērtē Pure Food vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

FOTO: Aerodium Toma Krūza jaunajai filmai uzbūvē pasaulē lielāko vēja tuneli

Zane Atlāce - Bistere, 26.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās Holivudas filmas Mission Impossible: Fallout lidošanas ainas ir uzņemtas pasaulē lielākajā vēja tunelī, ko speciāli Toma Krūza pasūtījumam būvēja Aerodium, informē uzņēmumā.

Pasaules lielākajam vēja tunelim ir 6,5 m x 3,5 m liela lidošanas zona. Tajā vienlaicīgi var brīvi lidot 7 cilvēki. Lidot var arī horizontāli, kas ir jauna, unikāla pieredze un rada vistuvākās sajūtas izpletņlēkšanai. Iekārta ir četrstāvu mājas augstumā, un tās darbināšanai nepieciešama 3200 kW jauda - ar tādu pietiktu 200 privātmājām.

Lai arī lidošanas ainu filmēšana aizņēma tikai 3 dienas, treniņi tām Warner Brothers studijā Londonā ilga gandrīz gadu. Holivudas kino zvaigznes galvenais lidošanas treneris bija Aerodium lidotājs Ēriks Osmanis, kurš atzīst, ka: «Strādāt ar Tomu Krūzu bija liels pagodinājums! Treniņu plānošana bija izaicinošs uzdevums, lai tie būtu maksimāli efektīvi un pēc iespējas īsāki, saistībā ar Toma aizņemto grafiku. Katra minūte bija svarīga un mēs to nevarējām izniekot. Toms ir cilvēks, kurš daudz un smagi strādā pie tā, lai kaut ko sasniegtu. Lidošanu viņš apguva ātri, kā rezultātā bijām spējīgi horeogrāfijā ielikt sarežģītākus lidošanas manevrus un trikus».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja jūs vēlaties izvairīties no dabas katastrofām, jūs varētu apsvērt iespēju pārcelties uz Igauniju,» raksta slate.com.

Atbildot pats uz savu jautājumu: «Kuras valstis ir vismazāk pakļautas dabas katastrofām?», medijs atbild: «Droši vien Igaunija, Katara, Bahreina, Apvienotie Arābu Emirāti un Andora.»

EM-DAT, katalogā, kurā apkopota informācija par vairāk nekā 11 tūkstošiem lielu dabas katastrofu, neesot ierakstu par nāvi nesošiem plūdiem, sausumiem, zemestrīcēm vai spēcīgām vētrām nevienā no šīm valstīm laika posmā no 1900. līdz 2009.gadam. Tāpat neesot izdevies atrast informāciju par šādiem incidentiem arī pēc 2009.gada. Medijs norāda, ka pieminētais EM-DAT ir zelta standarts attiecībā uz šo statistiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstu papildina ar 29 kultūras un dabas mantojuma vietām

Ilze Žaime, 12.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienoto Nāciju kultūras organizācija tiekas reizē gadā, lai apstiprinātu nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu vietu pievienošanu saglabāšanas sarakstam, kurā šobrīd iekļautas 1121 «izcilas universālas nozīmes» vietas, ziņo CNN.

Šogad 29 iekļauto vietu vidū bija arī viena jaukta tipa mantojuma vieta - Paratija un Ilja Grande Brazīlijā.

Minētajām vietām ir jāiekļaujas vismaz vienā vai vairākos no desmit kritērijiem, tai skaitā «demonstrējot cilvēku radošuma meistarību» vai «ārkārtēju dabas skaistumu», vai jābūt izcilam tradicionālai agrīno cilvēku apmetnes piemēram.

Dažkārt valstis pavada gadus attīstot mantojuma vietas, kuru iekļaušana sarakstā nākotnē veicina tūrismu, tādējādi dodot iespēju turpmāku restaurācijas un aizsardzības darbu veikšanai.

2019.gadā iekļautās kultūras un dabas mantojuma vietas:

Amerikas Savienotās Valstis: Frenka Loida Raita 20.gs. arhitektūra

Apvienotā Karaliste: Džodrela Benka observatorija

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES ievieš embargo Irānas naftai

Jānis Šķupelis, 05.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES), atbildot uz Irānas kodolprogrammas draudiem, ieviesusi embargo Irānas naftai, ziņo Reuters. Embargo gan spēkā stāsties pakāpeniski.

Tādējādi pasaules lielvaras mēģina finansiāli sagraut šo valsti, lai tā padotos Rietumu spiedienam un neturpinātu savu urāna bagātināšanas programmu.

Jāpiebilst, ka ASV prezidents Baraks Obama nesen kā parakstījis likumu, kas ietver jaunas sankcijas pret Irānu. To mērķis ir izolēt Irānas centrālo banku no globālās finanšu sistēmas. Jāpiebilst, ka caur Irānas centrālo banku notiek visi maksājumi par Irānas naftas un gāzes sektora darījumiem. Faktiski sankcijas skars Irānas naftas nozari, liekot citu valstu firmām izvēlēties starp sadarbību ar Irānas finanšu sektoru un centrālo banku vai arī ar ASV ekonomiku un finanšu sektoru. Proti, ASV varēs liegt pieeju savai finanšu sistēmai visām tām finanšu iestādēm, kas ar šo valsti sadarbojās «pārāk daudz» vai sadarbojas vispār. Lai neradītu pārāk lielu šoku naftas tirgum un tām citu valstu iestādēm, kas aktīvi sadarbojas ar Irānu, šis likums stāsies spēkā pamazām – sešu mēnešu laikā, ziņo Reuters. Tiesa gan, likums atļauj izņēmumus, ja tas ir ASV nacionālajās interesēs vai ja pārāk kropļos tirgu. Šāds jauns ASV likums varētu būt apgrūtinājums tādām valstīm, kas pērk Irānas naftu un kurām nav īpašu alternatīvu – Ķīnai, Indijai, Turcijai, Dienvidkorejai, Japānai. Nozīmīgi Irānas naftas pircēji ir arī Eiropā – Itālija (no Irānas tā saņem 13,3% no visas importētās naftas), Spānija (9,6%), Grieķija (34,7%) un Francija (4,4%). Šobrīd daudzām Eiropas valstīm, kuras pērk Irānas naftu, būs jāmeklē alternatīva.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Ceturtdaļa pasaules iedzīvotāju saskaras ar ūdens resursu nepietiekamību

LETA--AFP, 07.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apmēram ceturtdaļa pasaules iedzīvotāju dzīvo 17 valstīs, kuru ūdens resursi ir ārkārtīgi nepietiekami to vajadzībām, liecina otrdien publicēts ziņojums.

Pasaules resursu institūta (WRI) Ūdensvadu ūdens riska atlantā valstis tika novērtētas pēc ūdens resursu nepietiekamības, sausuma riska un upju plūdu riska.

17 vissmagāk skartajās valstīs «lauksaimniecība, rūpniecība un pašvaldības vidēji gadā patērē 80% no pieejamajiem virszemes un pazemes ūdeņiem», konstatēja WRI.

«Kad pieprasījums sacenšas ar piedāvājumu, pat nelieli sausuma šoki [..] var radīt smagas sekas» – tādas kā nesenās ūdens krīzes Keiptaunā, Sanpaulu un Indijas lielpilsētā Čennajā.

17 valstis ar vislielāko ūdens resursu nepietiekamību ir Katara, Izraēla, Libāna, Irāna, Jordānija, Lībija, Kuveita, Saūda Arābija, Eritreja, Apvienotie Arābu Emirāti (AAAE), Sanmarīno, Bahreina, Indija, Pakistāna, Turkmenistāna, Omāna un Botsvāna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centrā Galleria Riga piektdien apmeklētājiem durvis vērs pasaulē pazīstamais muzikālais restorāns Ciro’s Pomodoro.

T/c Galleria Riga atvērts pēc skaita jau 13. restorāns Ciro’s Pomodoro tīklā un pirmais Baltijas valstīs. Jauno restorānu uz franšīzes līguma pamata atvērusi SIA Future Invest, kam t/c Galleria Riga 7. stāvā pieder autentiskais īru krogs Trinity un drīzumā atvērs austeru bāru Oyster Baar, savukārt vasarā atvērs vēl četru dažādu koncepciju restorānus uz t/c Galleria Riga 8. stāva jumta terases. Restorānu tīkla Ciro’s Pomodoro īpašnieku Čiro Orsini (Ciro Orsini) par darbības uzsākšanu Latvijas tirgū pārliecinājis kompānijas Future Invest valdes priekšsēdētājs – uzņēmējs Edgars Beitāns. Restorāna atvēršanā ieguldītās investīcijas netiek atklātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Naftas cenu ietekmēs tirgus nervozums

Didzis Meļķis, 13.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules plašsaziņā tiek apspriests, vai Saūda Arābija ar palielinātu ieguves apjomu spēs kompensēt Irānas naftas embargo dēļ radušos zaudējumus. Latvijas degvielas tirdzniecības eksperti vērtē, ka tas gan nav būtiskākais jautājums. Svarīgāk ir apsvērt, kā naftas tirgus reaģētu uz militāru konfliktu starp Irānu un ASV ar sabiedrotajiem.

To iesaka arī investīciju analītiķi, iesakot ieguldīt kompānijās, kuru darbība nav pakļauta situācijai pašlaik riskantajā Ormuza jūras šaurumā. ASV investīciju analītiķi no Hard Assets Investor lēš, ka karadarbības gadījumā naftas cena varētu palēkties līdz pat 200 dolāriem par barelu.

Latvija Statoil Degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns saka, ka piegāžu tirgū netrūkst, tāpēc šādi lēcieni ir naftas tirgus reakcija tikai uz iespējamajiem riskiem.

Arī «arābu pavasarī satricinājumi nebija tik lieli cik risks,» viņš saka par militāro darbību Lībijā pagājušajā gadā, kas lika celties degvielas cenām Eiropā. Pēc konflikta atrisināšanās cena gan palikusi iepriekšējā augstajā līmenī. K. Skrābāns atzīst, ka tirgū ne vienmēr viss notiek pēc ierastās loģikas, piemēram, ka lielāks piedāvājums nozīmē zemāku cenu. Tādēļ pat lielāka naftas ieguve Saūda Arābijā, kam it kā vajadzētu stabilizēt cenu, pati par sevi neko daudz nenozīmē. «Vai tas darbosies praksē, rādīs laiks, proti, tirgus reakcija,» saka Skrābāns.

Komentāri

Pievienot komentāru