Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija visdrīzāk atļaus ģenētiski modificētas kukurūzas audzēšanu par spīti 19 dalībvalstu iebildumiem, raksta Euobserver.

Saskaņā ar Eiropas Savienības noteikumiem, dažus likumus EK var apstiprināt arī gadījumos, ja lielākā daļa padomes ministru to neatbalsta.

Otrdien karstās debatēs 19 dalībvalstu pārstāvji sacīja, ka balsotu pret šo priekšlikumu, norādot uz veselības un vides riskiem. Tomēr viņu balsis nespēja kavēt likumu, jo trīs lielākās dalībvalstis, kuru balsis bija nozīmīgākās, nebalsoja pret priekšlikumu. Lielbritānija un Spānija to atbalstīja, bet Vācija atturējās. Somija, Igaunija un Zviedrija balsoja par, bet Beļģija, Portugāle un Čehija atturējās.

Debašu laikā vairāki ministrija norādīja uz absurdo situāciju, kad lielākā daļa valstu un Eiropas Parlaments balso pret likumu, bet EK joprojām to vēlas virzīt uz priekšu.

EK Patērētāju lietu komisārs Tonijs Borgs likumu aizstāvējis, norādot, ka dalībvalstis nekad nav aizliegušas ģenētiski modificētu kukurūzu, vienīgi ir piemērojušas ierobežojumus tās audzēšanai ES tirgū. «Šī kukurūza ir jau pieņemta pārtikā. Kā tas var būt, ka tā ir bīstama audzēšanai, bet ne pārtikā?» viņš jautājis.

Komentāri

Pievienot komentāru