2016.gada septembrī Baltijā lielākais alkohola ražotājs un izplatītājs Amber Beverage Group (Latvija) noslēdza darījumu, iegūstot savā īpašumā ievērojamu daļu tekilas ražotāja Fabrica de Tequilas Finos akciju, kas atrodas Tekilas pilsētā Meksikā.
Fabrica De Tequilas Finos ražo vairāk nekā 50 tekilas zīmolu, tostarp KAH®, Don Camilo, Agave 99, Zapopan un citi. Viens no pazīstamākajiem šīs ražotnes zīmoliem ir KAH®, kas atšķiras ar savu galvaskausa formas pudeli. Tās dizains ir radīts, iedvesmojoties no tradicionālajiem Calaveras - no cukura veidotiem galvaskausiem, ko izmanto Mirušo dienā (Dia de los Muertos) - senā Vidusamerikas rituālā, lai godinātu mirušos tuviniekus. Pastāv ticējums, ka tad, kad pudele ir pilna, KAH ir dzīvs un gaida, kad ar to cienās tos, kuri ir to pelnījuši.
Tekila ir stiprs alkoholisks dzēriens, kas tiek ražots Halisko štatā Meksikā, pilsētā ar nosaukumu Tekila – no kuras šis dzēriens aizguvis savu vārdu. Tāpēc tekilai ir aizsargāta ģeogrāfiskā indikācija – līdzīgi kā daudziem vīniem vai citiem produktiem. Lielākā daļa Latvijā pieejamo tekilu patiešām nāk no Meksikas un kādas no Halisko provinces pilsētām.
Tekila ir viena no ātrāk augošajām alkoholisko dzērienu kategorijām pasaulē. Tās lielākie noieta tirgi ir ASV, Meksika, Vācija, Krievija un Apvienotā Karaliste.
Ceļš uz tekilu sākas ar agaves audzēšanu. Tekilas ražošanai tiek izmantota noteiktas šķirnes agaves augs - Vēbera zilā agave (Agave Tequilana Azul), kurš ir audzis vismaz 7 gadus un spēj nodrošināt kvalitatīvu fermentācijas procesu, jo tajā ir uzkrāts pietiekami daudz cukura. Gadā Meksikā tiek novākti vairāk nekā 300 miljoni agaves augu.
#1/15
Fabrica De Tequilas Finos atrodas Tekilas pilsētā, tieši blakus dzelzceļa stacijai. Tas ir ģimenes uzņēmums.
#3/15
Agavi nocērt un tai noskalda visas ataugušās zaļās lapas. Palikušo agaves serdeni sauc arī par piña jeb čiekuru, tas sver pārdesmit kilogramus un ar noskaldītām lapām atgādina čiekuru.
#4/15
Agaves serdeņi tiek piegādāti tekilas ražotnei. Atkarībā no to kvalitātes, vecuma un cukura satura ir atkarīga agaves serdeņu cena.
#5/15
Pēc čiekuru saņemšanas rūpnīcā, tiek pārbaudīta to kvalitāte. Piñas pārzāģē uz pusēm un paņem paraugu, nosakot cukura daudzumu un to, vai ar kālija preparātu nav mākslīgi palielināts cukura daudzums, kas var kavēt fermentācijas procesu.
#6/15
Nākošais posms ir agaves karsēšana. Šo soli veic autoklāvā, nodrošinot pastāvīgu temperatūru un higiēnas prasības.
#7/15
Pēc autoklāva agave, kura pēc karsēšanas ir kļuvusi mīkstāka, pa transporta lenti tiek padota uz speciālām iekārtām, kurās tiek samalta, kā rezultātā iegūst sulu, kura tiek uzkrāta nerūsējošā tērauda tvertnēs. Nākamais solis ir raudzēšana.
#9/15
Divu pakāpju destilāciju laikā, atdalot fūzeļus un metilspirtu un iztvaicējot etilspirtu, tiek iegūts augsta satura destilāts ar alkohola saturu virs 55%. Destilāts tiek glabāts tērauda mucās un tā kvalitāte tiek rūpīgi kontrolēta.
#10/15
Destilācijai seko dzēriena radīšana jeb blendēšana – destilātu atšķaida ar ūdeni, un izveidojas ūdens un spirta jeb destilāta maisījums, kurš kļūst par tekilu. 50% - 60% destilāts ir pamats blanco jeb baltajai tekilai.
#11/15
Tequila Blanco (arī saukta par Silver) pilda pudelēs un sūta uz tirdzniecību.
#12/15
Tequila gold, kas ir brūnā krāsā, nenozīmē, ka tā ir ilgāk noturēta vai augstākas kvalitātes – tā ir blanco tekila, kurai pievienota karamele, ozolkoka ekstrakts vai citas papildus sastāvdaļas.
#13/15
Reposado tequila jeb noturētā tekila top, to noturot lielās ozolkoka mucās vismaz 2 mēnešus, bet ne ilgāk kā vienu gadu.
#14/15
Ja tekilu iztur no 1 līdz 3 gadiem, iegūst añejo jeb ‘izturēto tekilu’ – to muciņas ir pārsimts litru lielas. Ja ozolkoka mucās tur ilgāk nekā 3 gadus, rodas extra añejo jeb ‘īpaši izturētā tekila. Mucas stāv aizplombētas, aizzīmogotas un reģistrētas. Kad tās tiek attaisītas, lai ņemtu paraugu un notestētu garšas kvalitāti, ierodas Consejo pārstāvis un reģistrē katru darbību. Labai tekilai kvalitātes uzraudzība ir būtiska.
#15/15
Viens no zināmākajiem eksporta zīmoliem, ko ražo Fabrica de Tequilas Finos kopš 2011.gada, ir KAH® premiālā tekila. Līdz ar īpašuma tiesībām uz ražotni, “Amber Beverage Group” atbild arī par šī zīmola izplatīšanu un globālo mārketingu. KAH tekilas atšķiras ar dizainu – tās atgādina calaveras jeb cukurgalvas, ko meksikāņi liek galdā dia de muertos svētkos jeb Mirušo dienā, kuros neatņemama daļa ir arī tekilas dzeršana.