Enerģētika

Šķēles biznesa partnera firma pārkreditējas

Vēsma Lēvalde, 01.03.2010

Jaunākais izdevums

Enerģētikas nozares SIA BK Enerģija reģistrējusi 3,3 miljonu latu komercķīlu Nordea Bank Finland Plc. Ķīlas devējs ir uzņēmuma līdzīpašnieks Jānis Sprinovskis.

Faktiski notikusi jau iepriekš ņemtā kredīta pārkreditēšana, Db norādīja SIA BK Enerģija pārstāvis Gints Sorokins. Kredīts saistīts ar pērn Daugavpilī uzstādīto koģenerācijas iekārtu, kurā saražoto siltumu BK Enerģija pārdod a/s Daugavpils siltumtīkli. SIA BK Enerģija ir viens no enerģētikas nozares uzņēmumiem Latvijā, kas realizē galvenokārt atjaunojamo resursu projektus. Ar Jāņa Sprinovska vārdu saistīti vairāki lieli enerģētikas nozares projekti Latvijā, viņš minēts kā Andra Šķēles un Aigara Kalvīša domubiedrs. Ar Jāņa Sprinovska vārdu saistītas arī firmas Vides enerģija un Rapsoil, kas bija pieteikušas vairāk nekā pusi visu kvotu vēja enerģijas ražošanai pēc paaugstinātiem tarifiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par vienīgo SIA Rapsoil īpašnieku kļuvis Jānis Sprinovskis, kurš presē iepriekš minēts gan kā Aigara Kalvīša biznesa partneris, gan kā viens no uzņēmējiem, kas savulaik kontrolēja Grobiņas vēju parku, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Iepriekš SIA Rapsoil dalībnieki bija Latvijas a/s Energy & Communication (50%), Slovākijas Slovakia consulenten s.r.o. (25 %) un Austrijas IC Projecte Projektentwicklung un Management GmbH (25 %).

Projektu paredzēts realizēt līdz 2012. gada vidum. Projektam poabeigts ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) darba ziņojums, ko izstrādājusi SIA Eiroprojekts. Pēc projekta sabiedriskās apspriešanas 16. decembrī Liepājas domē grupa iedzīvotāju iesnieguši vēstuli ar jautājumiem un iebildumiem. Viens no iebildumiem saistās ar faktu, ka vēju parku iecerēts būvēt jūras piekrastē, kur atrodas arī ebreju geonocīda upuru piemiņas vieta. Iedzīvotāji uzskata, ka būvniecības gaitā var apgānīt upuru kapavietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Nesagaidot valsts rīcību, privātīpašnieks pats noasfaltē valsts nozīmes ceļu

Dienas Bizness, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz valsts nozīmes ceļa Gulbene-Lejasciems 1,1 kilometru gara posma, kas Beļavas pagastā ved gar Augulienas muižas kompleksu, pirms neilga laika ir uzliets asfalts. Tādējādi ieguvēji ir iedzīvotāji, kuru mājas atrodas netālu no Augulienas muižas kompleksa, kā arī tie, kas uz Lejasciemu brauc pa grants seguma brauktuvi, raksta reģionālais medijs Dzirkstele.

«Asfalta segumu uzklājām viena kilometra un simts metru garumā. Normālā Eiropas valstī valsts ceļš nebūtu jāasfaltē privātīpašniekam par saviem līdzekļiem, bet gan valstij par savu naudu. Tas ir stulbums, ka mums tas jādara,» stāstījis SIA Augulienas muiža īpašnieks Jānis Sprinovskis.

«Visas darbības pirms darbu uzsākšanas SIA Augulienas muiža īpašnieki saskaņoja ar akciju sabiedrību Latvijas valsts ceļi. Mēs no savas puses sakārtojām autobusu pieturvietu un nedaudz veicām caurteku remontu pirms ceļa seguma pastiprināšanas darbiem. Par brauktuves posma asfaltēšanas darbiem īpašnieki slēdza pasūtījuma līgumu ar Latvijas valsts ceļiem. Asfaltēšana tika finansēta no SIA Augulienas muiža līdzekļiem. Domāju, ka īpašniekiem pašiem nepatika, ka sausā laikā grants seguma brauktuve rada lielus putekļus. Šobrīd kompleksa īpašnieki turpina arī īpašuma sakārtošanu. Katrā ziņā asfalta seguma uzklāšana aptuveni kilometru garam ceļa posmam nav lēts darbs,» teicis akciju sabiedrības Latvijas valsts ceļi Vidzemes reģiona Gulbenes nodaļas vadītājs Laimonis Aumeisters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēju parku jūrā saista ar Šķēli un gatavo tam «kurvīti»

Vēsma Lēvalde, Db, 04.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija (EM) vēju parka projekta iniciatoram, uzņēmējam Jurim Kajakam sagatavojusi kurvīti - rīkojums par atļaujas došanu projekta izstrādei un būvniecībai valdībā virzīts netiks. J.Kajaka vēsturiskā saikne ar A.Šķēli rada aizdomas, ka JK energy iniciatīva saistīta ar TP līdera interesēm vēja enerģijas biznesā.

Tā raksta Diena. Lai J.Kajaka centienus vēja enerģētikā nenocirstu saknē, EM viņam ieteiks vērsties Vides ministrijā un prasīt atļauju attiecīgās jūras teritorijas izpētei un priekšprojekta izstrādei.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzskata, ka J.Kajaka pieteiktais projekts ir nereāls , jo viņš nespēj paskaidrot, kas būs investori, kur tiks likta saražotā enerģija. Bažas rada fakts, ka, līdzīgi kā pirms desmit gadiem, arī šoreiz J.Kajaks un viņa firma ir tikai starpnieks kādam lielākam darījumam, kurš varētu tikt īstenots pēc laika. Saņemot valdībai prasīto atļauju gan vēja parku priekšprojekta izstrādei, gan būvniecībai, J.Kajaks savu firmu izdevīgā brīdī varētu pārdot reālajam projekta īstenotājam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Lobē ar Šķēli un Kalvīti saistīta uzņēmēja projektu

Vēsma Lēvalde, 18.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas dome nolēmusi nodot sabiedriskajai apspriešanai detālplānojuma pirmo redakciju teritorijai, kurā SIA Rapsoil iecerējusi būvēt vēja ģeneratoru parku.

Lēmums pieņemts, lai gan vēl nav saņemts Vides pārraudzības valsts biroja atzinums par projekta ietekmi uz vidi. 2009.gada 16. decembrī Liepājas pilsētas domes telpās notika ietekmes uz vidi novērtējuma darba ziņojuma sabiedriskā apspriešana.

Darba ziņojumā bija norādītas vairākas projekta nepilnības, kā arī fakts, ka divus vēja ģeneratorus paredzēts izvietot uz zemesgrāmatās nereģistrēta un SIA Rapsoil neiznomāta zemesgabala.

To SIA Rapsoil uzdots izdarīt pēc detālplānojuma apstiprināšanas. Iepriekš vairāki deputāti iebilda arī pret pārāk zemo nomas maksu, kas noteikta SIA Rapsoil, un nepieciešamību līgumā iekļaut konkrētas darbības krasta joslas nostiprināšanai. Pašvaldība norāda, ka ar šo lēmumu nodrošinās sabiedrībai iespēju izteikties par izstrādāto projektu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām saistībā ar Daugavpils siltumtīklu iepirkumiem, kuros izkrāpti 850 tūkstoši eiro, bet kukuļots 130 tūkstoš eiro apmērā, trešdien žurnālistiem pavēstīja biroja amatpersonas.

Krāpšana veikta saistībā ar emisijas kvotu maiņu un tirdzniecību. Lietā ir seši cietušie - divas pašvaldības un trīs uzņēmumi.

Par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanas atbalstīšanu aizdomās tiek turētas divas Daugavpils pašvaldības amatpersonas, savukārt divi uzņēmēji - krāpšanā lielā apmērā, kukuļošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, vēl divi uzņēmēji - kukuļošanas starpniecībā, kukuļa piesavināšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā, bet vēl viens komersants - par krāpšanu lielā apmērā un krāpšanas atbalstīšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpils siltumtīklu lietā apsūdzētais Daugavpils politiķis Širjakovs savu vainu neatzīst

LETA, 22.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no sešiem tā dēvētajā Daugavpils siltumtīklu lietā apsūdzētajiem, bijušais Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Širjakovs savu vainu neatzīst, aģentūrai LETA pastāstīja viņa advokāts Dainis Lūsis.

«Apsūdzības formulējums ir visai nesaprotams un neskaidrs, arī pati apsūdzība, cik noprotu, vēl nav galīgā. Līdz ar to pateikt kaut ko par kādu fragmentu, neredzot kopainu, ir visai grūti,» skaidroja Lūsis.

«Cik noprotu no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) versijas par notikušo, arī no pretenzijām, kas izvirzītas pret Širjakovu, Daugavpils siltumtīklos ir notikusi kaut kāda krāpšanās. Baidos, ka to, kādā veidā šī krāpšanās ir notikusi, Širjakovs nemācēs pateikt, jo viņam ar visu to lietu ir maza saistība. Savulaik Širjakovam, pildot Daugavpils vicemēra pienākumus, Daugavpils siltumtīkli atradās viņa pārraudzībā, bet ietekmēt lēmumu pieņemšanu viņš nevarēja nekādā veidā,» uzsvēra Lūsis.

Komentāri

Pievienot komentāru