Pārtika

Lietuvieši nopirkuši ar zīmolu Možums strādājošo Latvijas tējas ražotāju Inteka

LETA, 21.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kauņā bāzētā tējas un kafijas vairumtirdzniecības kompānija Gemaga iegādājusies Latvijas tējas ražotāju Inteka, kas pārvalda tējas zīmolu Možums un aizņem trešo daļu Latvijas tirgus, vēsta Vz.lt. Darījuma summa netiek izpausta, bet uzņēmuma finanšu dati pēdējos gados pasliktinājušies.

Kā izdevumam pastāstījis Gemaga direktors un īpašnieks Ģedimins Stanevičs, Inteka ražo arī tēju ar lielo Baltijas valstu mazumtirgotāju, piemēram, Maxima un Rimi, firmas zīmēm.

Uzņēmumā strādā 60 cilvēki, mēnesī Inteka saražo 200 tonnu tējas, un kompānijas gada apgrozījums labākajos gados sasniedzis piecus miljonus eiro. Inteka nodarbojas arī ar kafijas un bakalejas preču vairumtirdzniecību.

Kā liecina Firmas.lv informācija, līdz šā gada marta vidum uzņēmums līdzīgās daļās piederēja Intekas valdes priekšsēdētājam Oļegam Neboračko un uzņēmumam Battika, kas vienādās daļās pieder Eduardam Žoludevam un Romānam Kolontajam, kurš arī ir Intekas valdes loceklis.

Uzņēmumam labākais bijis 2011.gads, kad tas strādājis ar 5,28 miljonu eiro apgrozījumu un 0,3 miljonu eiro peļņu. 2012.gadā apgrozījums un peļņa samazinājušies līdz attiecīgi 4,9 un 0,24 miljoniem eiro, bet 2013.gadā - līdz attiecīgi 4,18 un 0,2 miljoniem eiro. Pārskatu par pagājušo gadu uzņēmums vēl nav iesniedzis.

Stanevičs norādījis, ka ražošanas jaudas plānots divkāršot, palielinot eksportu tirgos, kuros strādā Gemaga, - Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā un Polijā.

Pēc viņa teiktā, Inteka pietiekami neizmanto savas iespējas, un tuvāko pāris gadu laikā iecerēts apgrozījumu palielināt vismaz divas reizes.

Viņš pastāstījis, ka sarunas ar Latvijas uzņēmējiem, kuri turpinās vadīt Inteka, ilgušas pusotru gadu. Oficiāli lietuvieši par Latvijas kompānijas īpašniekiem kļuvuši marta vidū.

Gemaga importē tēju un kafiju no Indijas, Šrilankas, Singapūras, Malaizijas un citām valstīm un pārdod preces 22 valstīs, galvenokārt Austrumeiropā. Kauņas uzņēmumam ir pārstāvniecības Polijā, Latvijā un Krievijā. Galvenie zīmoli, ko tas pārstāv, ir Šrilankas ražotāja Imperial Teas tēja Impra un kafija JFK Indian Instant Coffee.

Pērn ziņots, ka Imperial Teas kopā ar Gemaga plāno celt Lietuvā loģistikas centru, no kura tēja tiktu izplatīta visā Eiropā. Tika lēsts, ka investīcijas varētu sasniegt desmit miljonus dolāru. Tomēr, kā pastāstījis Stanevičs, lai gan projekts jau ticis aizsākts, šobrīd tas apstājies. Plāni gan nav atmesti uz visiem laikiem, bet par šķērsli kļuvusi gan eiro, gan Krievijas rubļa kursa krišanās attiecībā pret dolāru. Saistībā ar to, ka ar ražotājiem Austrumos norēķini tiek veikti dolāros, sarukusi arī pašas Gemaga peļņa.

Stanevičs norādījis, ka dažas preces kompānijai tagad eiro izteiksmē izmaksā gandrīz par 30% dārgāk, bet laikā, kad lielie tirdzniecības tīkli izvērsuši cenu karus, paaugstināt savu preču cenas arī nav gluži īstais brīdis.

Kā liecina Creditinfo informācija, 2013.gadā Gemaga ieņēmumi sasniedza 2,8 miljonus eiro. Pagājušā gada rādītājus kompānijas vadītājs atteicies izpaust.

Komentāri

Pievienot komentāru