Tehnoloģijas

Apple šefs atvainojas lietotājiem par karšu programmatūras izraisīto stresu

Gunta Kursiša, 28.09.2012

Jaunākais izdevums

Pēc tam, kad Apple jaunā karšu programmatūra izpelnījusies daudzu lietotāju kritiku, kompānijas izpilddirektors Tims Kuks (Tim Cook) oficālā vēstulē atvainojies par sagādāto stresu.

Ar jauno karšu programmatūru Apple nav spējis nodrošināt pasaules līmeņa pakalpojumu, un kompānija «ļoti atvainojas» par sagādāto stresu un patlaban «dara visu, lai uzlabotu Apple karšu sistēmu», savā vēstulē klientiem pauda T. Kuks.

Jau rakstīts, ka Apple atteicās no Google piedāvātās karšu programmatūras vienu gadu pirms noslēgtā līguma beigām un izpelnījās skarbu jaunās karšu sistēmas, kas tapusi sadarbībā ar Tom Tom, nopēlumu. Daudzi analītiķi un lietotāji pauda viedokli, ka Apple lēmums lauzt sadarbību ar Google Maps bijis pāragrs. Šāds viedoklis radies, jo kopš jaunā viedtālruņa klajā nākšanas novērotas vairākas neprecizitātes Apple pakalpojumā. Tā, piemēram, Lielbritānijā vietām sajaukti dažādi futbola klubi, norādīta nepareiza pilsētu atrašanās vieta, savukārt kāds muzejs atrodas upē. Tāpat jaunā Apple karte «atrisinājusi» Senkaku salu strīdu starp Japānu un Ķīnu, katrai valstij piešķirot pa vienai salai.

Patlaban jaunā Apple Maps tiek izmantota vairāk nekā simts miljonos Apple ierīču, norāda kompānijas vadītājs.

Kamēr kompānija vēl strādā pie tā, lai uzlabotu Apple kartes, T. Kuks ieteicis lejuplādēt tādas lietotnes kā Bing, MapQuest vai Waze. Tāpat iespējams izmantot Google vai Nokia kartes šo kompāniju interneta vietnēs.

Lietotāji pauduši sašutumu vairākās pasaules valstīs, ieskaitot Lietuvu, kuras galvaspilsētas Viļņas lidlauka skrejceļu kartes 3D versijā padarījusi līdzīgu ar asfaltu noklātiem kalniņiem. Tāpat neilgi pēc jaunās Apple kartes nonākšanas lietotāju rīcībā izveidots blogs The Amazing iOS 6 Maps, kurā ievietotas Apple kartes programatūras kļūdas no dažādām valstīm, piemēram, Šveices, Somijas, dažādām ASV pilsētām, Serbijas u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieci iemesli, kas padara iPhone par kulta preci

Dainis Dembovskis - mobilo sakaru operatora «BITE» tehnoloģiju eksperts, 27.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Funkcionalitāte, ātrdarbība, stabilitāte - ar šīm lietām mēdz lepoties teju ikviens viedtālruņu ražotājs, tomēr tikai daži no zīmoliem iekļūst kulta preču statusā. Kā tehnoloģiju gigantam «Apple» nemainīgi izdodas saglabāt līderpozīcijas?

«iPhone» lietotāji visā pasaulē ar entuziasmu gaida ziņas par jauniem modeļiem, atjauninājumiem vai programmatūras versijām. Arī Latvijā šīm viedierīcēm ir prāvs cienītāju pulks.

Drosme un paļaušanās

Stīvs Džobs iedibināja tradīciju, ka «Apple» inženieri produktus rada, primāri domājot par sevi, tāpēc tiem jābūt īpaši inovatīviem, kvalitatīviem - tādiem, kurus viņi paši gribētu pirkt un lietot.

Interesanti, ka teju visus jaunos programmproduktus «Apple» drosmīgi nodod lietotājiem beta versijās, tā ļaujot viņiem iesaistīties to pilnveidošanā. Piemēram, operētājsistēmas «iOS12» beta versija lietotājiem pieejama jau kopš šā gada jūnija, lai gan oficiālā tās «pirmizrāde» plānota tikai rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: Apple ikgadējā Worldwide Developers Conference prezentē jaunumus

Žanete Hāka, 04.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīta ikgadējā Apple izstrādātāju konference Worldwide Developers Conference (WWDC), kuras laikā, kā ierasts, uzņēmuma pārstāvji iepazīstināja ar vairākiem jaunumiem.

Apple prezentēja jaunu, jaudīgu datoru profesionāļiem Mac Pro un ekrānu Apple Pro Display XDR ar Retina 6K 32 collu ekrānu. Tika ziņots, ka datora sākumcena būs 5999 dolāri, taču netika minēts, cik maksās dārgākais modelis.

Tāpat uzņēmums atklāja jaunāko macOS Catalina operētājsistēmu, kas papildināta ar jaunām aplikācijām un jaunu tehnoloģiju attīstītājiem. Ar jauno operētājsistēmu Apple nomaina iTunes ar aplikācijām Apple Music, Apple Podcasts un Apple TV. Operētājsistēma piedāvās arī Sidecar funkciju, kas ļaus izmantot iPad kā otro ekrānu.

Apple klātesošos iepazīstināja arī ar iOS 13, kas piedāvās jaunas funkcijas, uzlabotas foto, vienkāršāku veidu, kā ātrāk pieslēgties aplikācijām un mājaslapām, izmantojot Apple ID. Tāpat paplašināta Apple Maps aplikācija, uzlaboti atgādinājumi, īsziņas un citas funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple un Google turpina «šķiršanos» - no iOS 6 pazūd YouTube lietotne

Gunta Kursiša, 07.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple «šķiršanās» no Google tuvojas noslēgumam – šoreiz no jaunākās Apple operētājsistēmas iOS 6 beta versijas pazudusi YouTube lietotne. Kompānija Apple norādījusi, ka šāds solis sperts, jo beidzies YouTube lietojumprogrammas licences termiņš, vēsta betanews.com.

Ziņas par YouTube lietones pazušanu no iOS 6 Beta 4 programmatūras nāk klajā neilgi pēc tam, kad Apple pavēstīja, ka kompānija atteiksies no Google Maps par labu savam piedāvātajam karšu risinājumam.

Abas kompānijas - Apple un Google - cenšas norobežoties viena no otras, jo pēdējā laikā sevišķi pieaugusi uzņēmumu sāncensība viedtālruņu tirgū. Pēdējie dati liecina, ka Google radītā Android sistēma ieguvusi lielāku tirgus daļu nekā Apple iOS. Tāpat jau vēstīts, ka Apple iesaistījusies vairākā stiesvedībās ar tehnoloģiju kompānijām, kuru ražotās ierīces darbojas uz Google radītās Android bāzes, savukārt bijušais Apple vadītājs Stīvs Džobss vēl pirms savas nāves norādījis, ka vēlas «iznīcināt» Android.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Austrālijā Apple karšu kļūda likusi vairākiem autobraucējiem maldīties bez ūdens un ēdiena

Gunta Kursiša, 10.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad vairāki autobraucēji, sekojot Apple iPhone iOS 6 karšu sistēmai, pēdējo nedēļu laikā «iestrēguši» un pat līdz 24 stundām maldījušies Nacionālajā parkā bez ūdens un ēdiena, Austrālijas Viktorijas reģiona Milduras policija laidusi klajā oficiālu paziņojumu autobraucējus uzmanīties un labāk neizmantot Apple kartes, kamēr kompānija problēmas nebūs atrisinājusi.

Vietējā Milduras policija saņēmusi vairāku Viktorijas reģionā apmaldījušos autobraucēju zvanus. Vadītāji ziņoja, ka, sekojot jaunākā iPhone karšu programmas norādēm, viņi «iestrēguši» Murejas-Sansetas Nacionālajā parkā (Murray-Sunset National Park).

Policijai testējot Apple karšu sistēmu, atklājās, ka saskaņā ar sistēmu Viktorijas reģiona pilsēta Milduru atrodas Nacionālā parka vidū, aptuveni 70 kilometru attālumā no pilsētas patiesās atrašanās vietas.

«Policija ir ārkārtīgi nobažījusies, jo parkā nav pieejams ūdens, bet gaisa temperatūra var sasniegt 46 grādus pēc Celsija, radot potenciālus draudus dzīvībai,» teikts Milduras likumsargu paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas valdība aizliegusi tehnoloģiju kompānijai Apple veikt galvaspilsētas Oslo aerofotografēšanu, lai izgatavotu 3D attēlus karšu pakalpojumam Maps App. Norvēģija aizliegumu saista ar bažām par valdības ēku drošību.

Kopš traģiskajiem uzbrukumiem, kurus Norvēģijas galvaspilsētā 2011. gadā sarīkoja Anders Breivīks, Oslo pastiprināti drošības pasākumi, skaidro BBC. Lai fotografētu Oslo no gaisa, nepieciešams izņemt speciālu atļauju, kuru varasiestādes Apple atteikušas.

Norvēģijas Valsts drošības pārvaldes vadītājs Oivinds Mands (Øyvind Mandt) laikrakstam Aftenposten norādījis, ka pastāv bažas, ka Apple savā karšu pakalpojumā netīši varētu izpaust informāciju, piemēram, par Norvēģijas izlūkdienesta ēku. O. Mands arī atzīmējis, ka Apple centienus izstrādāt Oslo 3D kartes aktīvi lobējot ASV vēstniecība. Pretējs viedoklis gan ir Oslo mēram Fabianam Stangam, kurš paudis uzskatu, ka Norvēģijas galvaspilsētas 3D kartes esamība veicinās tūrismu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta gigants Google nācis klajā ar vērienīgiem kompānijas karšu pakalpojuma Google Maps uzlabojumiem, kurus turpmāk varēs izmantot gan operētājsistēmas Android, gan sāncenšu Apple iOS ierīču īpašnieki, ziņo Mashable.

Google Maps uzlabojumu klāstā ir braukšanas joslu norādes, integrācija ar taksometru izsaukšanas lietojumprogrammu Uber, kā arī iespēja kartes darbināt ārpus tiešsaistes režīma.

Līdz ar jauninājumiem Google Maps turpmāk sniegs informāciju par to, kura brauktuves josla ir jāieņem, lai ātrāk nonāktu galamērķī. Tiesa gan, pagaidām šis pakalpojums darbosies tikai lielākajās ASV pilsētās, uz lielceļiem Kanādā un uz mazākiem ceļiem Japānā.

Noderīga būs funkcija, kas ļaus Google Maps kartes pirms brauciena saglabāt ierīces fiziskajā atmiņā, lai tās izmantotu vietās, kur nav interneta pārklājums vai gadījumos, kad ir bažas, piemēram, par viesabonēšanas tarifiem internetam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Apple atteikusies no Google Maps un nākusi klajā ar ar savu karšu lietojumprogrammu. Par to, ka šis lēmums bijis pāragrs, liecina sašutušie lietotāji, kas novērojuši vairākas neprecizitātes Apple pakalpojumā - nepareizi «novietotas» pilsētas, kā arī muzeju, par kura atrašanās vietu norādīta upe, vēsta BBC.

Jūnijā tehnoloģiju kompānija Apple pavēstīja, ka pārstās izmantot Google Maps un turpmāk piedāvās pašu izstrādātu karšu programmu, kas darbosies, izmantojot datus no navigācijas sistēmas

Lielbritānijā lietotāji iesnieguši vairākas sūdzības, piemēram, dažas pilsētas no kartes ir pazudušas pavisam, savukārt citu pilsētu atrašanās kartē neatbilst to atrašanās vietai realitātē, vietām ir sajaukti divu dažādu futbola kubu lokācijas punkti, tāpat no kartes «pazudušas» skolas, bet citām ēkām ir dīvainas atrašanās vietas, piemēram, saskaņā ar jauno Apple karti, mēbeļu muzejs atrodas upē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple lauza līgumu ar Google Maps gadu pirms termiņa beigām

Gunta Kursiša, 26.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklājies, ka Apple atteicies no Google piedāvātās karšu programmatūras gadu pirms noslēgtā līguma termiņa, atsaucoties uz kompānijai pietuvinātu avotu, vēsta The Verge.

Lēmums Apple jaunākajā operētājsistēmā iOS 6 atteikties no Google karšu programmatūras tika izziņots šā gada jūnijā, un lika kompānijai Google ķerties pie speciālas Google Maps lietojumprogrammas izstrādes. Patlaban netiek paredzēts, ka jaunais Google produkts varētu būt pabeigts tuvākajā laikā.

Komentējot Apple lēmumu atteikties no Google produkta, kompānijas vadītājs Ēriks Šmits norādīja: «Ko tad mēs varam darīt? Piespiest Apple pārodmāt? Tas ir viņu lēmums.»

Jau rakstīts, ka analītiķi un daudz lietotāji uzskata - Apple lēmums lauzt līgumu bijis pāragrs, jo kopš jaunā viedtālruņa klajā nākšanas novērotas vairākas neprecizitātes Apple pakalpojumā. Tā, piemēram, Lielbritānijā vietām sajaukti dažādi futbola klubi, norādīta nepareiza pilsētu atrašanās vieta, savukārt kāds muzejs atrodas upē. Tāpat jaunā Apple karte «atrisinājusi» Senkaku salu strīdu starp Japānu un Ķīnu, katrai valstij piešķirot pa vienai salai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Google nodrošinās vienu miljardu dolāru no Apple peļņas

Jānis Rancāns, 12.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starp tehnoloģiju kompānijām Apple un Google valda gan naidīgas attiecības, gan arī dziļa savstarpējā sadarbība. To apliecina jaunākās analītiķu kompānijas Morgan Stanley aplēses - Google 2014. gadā varētu maksāt vairāk nekā vienu miljardu ASV dolāru, lai turpinātu būt par galveno iOS ierīču interneta meklētāju.

Vēl pirms dažiem gadiem – 2009. – Google par šādu privilēģiju maksāja tikai 82 miljonus ASV dolāru, un šī darījuma vērtība turpina pieaug, atsaucoties uz Morgan Stanley, vēsta Tech Crunch.

Analītiķi aprēķinājuši, ka no katra dolāra, kuru Google nopelna no reklāmas interneta meklētājā iOS ierīcēs, Apple saņem 75 centus. Summa turpina pieaugt, jo palielinās iOS ierīču pārdošanas apjomi.

Lielākais ieguvējs no šāda darījuma ir Google, uzskata analītiķi, norādot uz to, ka kompānija kontrolē aptuveni 95% mobilā interneta meklēšanas tirgus. Gadījumā, ja Apple izlemtu atteikties no Google interneta meklētāja, līdzīgi, kā tas noticis ar Google Maps karšu pakalpojumu, sekas interneta gigantam būtu visai jūtamas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilais telefons jau sen ir zaudējis savu sākotnējo funkciju - saziņas līdzeklis. Attīstoties tehnoloģijām, tas ir kļuvis par nenovērtējamu ikdienas palīgu un tam ir plaša spektra noderīgas funkcijas un iespējas. Šeit dažas no tām!

Informācijas pieejamība 24/7

Lai arī nav veselīgi nepārtraukti būt uz informācijas aprites viļņa, mobilais telefons dod iespēju piekļūt plašam informācijas avotu klāstam. Tas nodrošina pieejamību intereneta ziņu portāliem, to var izmantot izziņas procesos, apmeklējot dažādas informācijas krātuves, var lasīt grāmatas u.c.

Līdzeklis jaunu prasmju un zināšanu apguvei

Ir daudzas popularitāti ieguvušas aplikācijas, kas piedāvā iespēju apgūt dažādas prasmes. Piemēram, valodu apguves aplikācija Duolingo. Dažāda klāsta kursi zinātnes, mākslas, tehnoloģiju u.c. jomās atrodamas tādās aplikācijās kā Coursera, Udemy. Savukārt Skillshare ir vairāk vērsts uz radošo prasmju attīstīšanu - dizainu, mākslu, rakstīšanu u.c. iPhone lietotāji var lejupielādēt dažādas lietojumprogrammas tikai no Apple App Store - no izglītības sfēras līdz radošuma attīstīšanai un izklaidei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas autobūves uzņēmums Hyundai Motor Co. kļuvis par pirmo autoražotāju, kas Sonata modelī piedāvā ASV informācijas tehnoloģiju giganta Google izstrādāto mobilo platformu Android Auto.

Andrioid viedtelefonu lietotāji ar 2015.gada Sonata modeli tagad var lūgt automašīnu tirgotājus, lai bez maksas lejupielādētu šo platformu.

Šī platforma savienojas ar autovadītāja viedtelefonu un ļauj viņiem ar balss komandām piekļūt tādām aplikācijām kā Google Maps, uz stūres izvietotajai vadībai vai skārienjūtīgajam ekrānam automašīnas panelī.

Hyundai plāno Android sistēmu, kā arī Apple platformas versiju ar nosaukumu CarPlay drīzumā piedāvāt arī citos modeļos.

Par plānu automašīnās ieviest Android Auto platformu pirmo reizi tika paziņots 2014.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Vairāk nekā 70 pasaules uzņēmumu pārtraukuši sadarbību ar Krieviju

LETA--UNIAN, 03.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 70 pasaules uzņēmumu ir pārtraukuši sadarbību ar Krieviju, protestējot pret tās plašo iebrukumu Ukrainā, paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centrs.

No Krievijas "aizgājuši un aiziet: "Apple", "Audi", "Chevrolet", "Cadillac", "Coca Cola", "Danone", "Dell", DHL, "Ericsson", "Ford", HP, "Harley Davidson", "General Motors", "Jaguar", "Lenovo", "LinkedIn", "Maersk" (ardievu, "Ali express" un ASOS), "Nike", "Scania", "Porsche", "Renault", "OnlyFans", AMD, "Adobe", BMW, "Dropbox" (pēc dažām dienām), "FedEx", "Intel", "Mercedes", "Nestle"," teikts paziņojumā.

Krieviju bloķējuši uzņēmumi "Apple Pay", "Amazon", "Cex Io", "Etsy", "Facebook" (slēgti Krievijas mediju konti), "Google Pay", "Google Maps", "Instagram" (Krievijas propagandas bloķēšana), "Paysera", "Samsung pay".

Krievijas dalību dažādos pasākumos atcēluši to rīkotāji "Cannes Festival", "Eurovision", "Formula 1", FIFA, MOK, "Mobile World Congress", NHL, bet uzņēmums "Adidas" atteicies strādāt ar Krievijas futbola izlasi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībā (ES) piektdien stājies spēkā stājies Digitālo pakalpojumu akta (DSA) pirmais posms, kura nolūks ir panākt, lai pasaulē lielākie tehnoloģiju uzņēmumi apkarotu nelikumīgu saturu un garantētu lietotāju drošību internetā.

DSA pirmais posms ietekmē 19 ļoti lielas digitālās platformas, tai skaitā sociālo mediju tīklus, vietnes un interneta mazumtirdzniecības uzņēmumus ar vismaz 45 miljoniem aktīvu ikmēneša lietotāju ES.

Tādējādi jaunās prasības attiecas uz "Alibaba AliExpress", "Amazon Store", "Apple AppStore", "Booking.com", "Meta" piederošajiem sociālajiem tīkliem "Facebook" un "Instagram", "Google" pakalpojumiem "Maps", "Play" un "Shopping", "LinkedIn", "Pinterest", "Snapchat", "TikTok", "X" (agrāk "Twitter"), "Wikipedia", "YouTube" un "Zalando", kā arī "Bing" un "Google Search".

"Šīm sistēmiskajām platfiormām ir ļoti, ļoti svarīga loma mūsu ikdienas dzīvē, un šobrīd pienācis laiks Eiropai un mums noteikt savus noteikumus," norāda ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Google demonstrē, kā nākotnē varētu darboties paplašinātās realitātes brilles

Gunta Kursiša, 05.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google atklājusi vairāk informācijas par paplašinātās realitātes brillēm Project Glass, kuras patlaban attīsta kompānija.

Sociālajā portālā Google+ ievietotajos attēlos redzamas brilles ar minimālistisku dizainu, kas aprīkotas ar mikrofonu un daļēji caurspīdīgu video ekrānu, kas atrodas virs briļļu nēsātāja labās acs.

Līdz šim šis projekts ir ticis nodēvēts par «atklātu noslēpumu», tomēr patlaban Google ir laidusi klajā video, kurā redzams, kā nākotnē šādas brilles varētu darboties.

Kā noprotams no portālā Google+ ievietotā video, briļļu lietotājs varēs tajās redzēt informāciju par laikapstākļiem, lasīt saņemtos ziņojumus, Google Maps uzzināt tuvāko ceļu nokļūšanai no punkta A uz punktu B, tāpat «paplašinātās realitātes brilles» atgādinās par veicamiem darbiem, respektīvi, pildīs plānotāja funkcijas, kā arī varēs uzņemt attēlus.

Komentāri

Pievienot komentāru