Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

SIA Netto Tehnika apgrozījuma kāpuma izrāviena veiksmes formula – reputācija, investīcijas un gudri izvērsta loģistika

Sākotnēji SIA Netto Tehnika dibināšanas mērķis bija īstenot īslaicīgu, iespējams, vienu vai divu gadu dzīvotspējīgu biznesu, lai palīdzētu atbrīvot sadzīves tehnikas un elektronikas vairumtirgotāja SIA Proks noliktavas no precēm apmēram 3 milj. latu apmērā. Uzņēmuma Netto tehnika īpašnieki ir SIA Proks grupas uzņēmumi – SIA Proks Capital un SIA Proks Management. Abiem akcionāru sastāvs ir nemainīgs – sešas fiziskas personas. Šobrīd SIA Netto Tehnika ar 7784,3% apgrozījuma pieaugumu pēdējo trīs gadu periodā (2011.–2013.) ir uzkāpis straujāk augošo uzņēmumu – Gazeļu – saraksta pašā virsotnē.

Tikai Eiropa

«2008. gadā Latvijā nebija neviena koncepta preču tirgošanai no noliktavas. Viss sakrita – jauna koncepcija un piemērots laiks, kad to darīt. Mums izdevās pārdot preces no SIA Proks noliktavas apmēram 2 milj. latu apmērā. Atdevām bankām kredītus, pārdzīvojām krīzi. SIA Proks strauji krita apgrozījums, un bija skaidrs, ka ar tādiem rādītājiem būs grūti dzīvot. Nolēmām pievērsties eksportam, bet ne klasiskajā izpratnē. Esam Eiropā pazīstami izplatītāji – pērkam ārzemēs un turpat arī pārdodam,» stāsta SIA Netto Tehnika ģenerāldirektors Anatolijs Prohorovs. Pirms krīzes SIA Proks grupā strādājuši 60 darbinieki, krīzes laikā to skaits samazinājies līdz 15 cilvēkiem. Ar eksporta programmu izdevies darbinieku skaitu palielināt līdz 50. Šādi brīvā tirgus nosacījumi esot ļoti izdevīgi Latvijai – uzņēmums pelna Eiropā, bet darbiniekus algo un nodokļus maksā te. SIA Netto Tehnika strādā tikai Eiropas tirgū, jo Latvijā esot pārlieku mazs pieprasījums, turklāt šeit tiekot praktizēts arī pelēkais bizness. Izvēršot darbību Eiropā, SIA Netto Tehnika apgrozījuma kāpuma veiksmes pamatā esot vairāki faktori. Pirmkārt, šajā nozarē bez labas reputācijas nevarot iztikt. «Esam šajā biznesā kopš 1994. gada. Iegūtā reputācija nodrošina iespēju strādāt ar starptautiski pazīstamiem ražotājiem. Svarīgs ir arī augsts kredītreitings, kas nozīmē, ka varam pirkt ārzemēs, bet par precēm norēķināties pēc tam,» teic A. Prohorovs. SIA Proks mājaslapā publicētā informācija liecina, ka uzņēmums pēc reitinga ietilpst 500 lielāko Latvijas uzņēmumu sarakstā un ilgā laika posmā kompānijai ir Latvijas ekonomiskajiem apstākļiem netipiski augsts kredītreitings «B+» (IGK) un «8» (Coface). Svarīgs faktors veiksmīgai darbībai ārvalstīs esot arī iespēja investēt uzņēmuma attīstībā. «Pēdējos trīs gadus uzņēmuma akcionāri nav izņēmuši peļņu. Vidēji gadā iekšējā kreditēšana no akcionāru puses ir apmēram miljons eiro,» atklāj A. Prohorovs.

Ātrums un cena

Roka jātur uz pulsa ne tikai ik dienu, bet katru minūti, lai saprastu, kuras elektronikas preces būs pieprasītas, par kādu cenu, turklāt jāspēj tās ātri nogādāt pircējam, uzskata uzņēmējs. Pieredze loģistikā esot neatsverama. Eiropā SIA Netto Tehnika strādājot kā brīvais tirgotājs. Uzņēmuma klienti ir vairumtirgotāji, neatkarīgie mazumtirgotāji un mazumtirdzniecības tīklu pārstāvji, interneta veikali u.c. «Gudri cilvēki bez naudas ar mums nevar konkurēt, jo bez investīcijām šāda līmeņa servisu nevar nodrošināt,» ir pārliecināts SIA Netto Tehnika ģenerāldirektors. Tāpat būtiski esot veidot labas attiecības ar pircējiem, proti, vairumtirgotājiem, kuriem ir plaši un stabili preču izplatīšanas kanāli. Nepieciešams plānot, kādas preces un kādā apjomā tie pasūtīs. Eiropā konkurences šajā biznesa nišā netrūkstot, tādēļ spēcīgākie esot tie uzņēmumi, kas spēj nodrošināt servisu, ātru loģistiku. Klienti vēlas preci saņemt ātri, turklāt, lai tā tiktu piegādāta, nevis pašiem pēc tās jābrauc pakaļ. «Mums ir vairāki desmiti noliktavu dažādās Eiropas valstīs, līdz ar to varam klientiem nodrošināt ātru servisu – pircējs prasa, mēs pērkam un vedam. Glabājam līdz brīdim, kad pircējs samaksās. Ne visi tā var strādāt. Jābūt naudai, kuru ieguldīt, kā arī pieredzei un iespējai ātrā tempā nodrošināt loģistiku. Piemēram, Apple iPhone strauji mainās cena un pieprasījums. Ja varam to pircējam piegādāt divās dienās, tad ir labi. Nedēļa jau neder,» atzīst A. Prohorovs. Viņš prognozē, ka Eiropā šajā nozarē konkurence tuvākajos gados vēl vairāk saasināšoties. Patlaban Itālijā esot ekonomiskā krīze. Pieprasījums pēc šī segmenta precēm samazinoties, bet piegādātāju skaits esot nemainīgs. «Mēs to jūtam arī Polijā, jo tā ir cieši saistīta ar Ukrainu. Būtībā mēs negribam būt atkarīgi no krīzes, tādēļ strādājam tikai ar starptautiski pazīstamām kompānijām. Mūsu portfelī pēdējos divos gados nav arī nevienas valsts no bijušās NVS. Mums nav partneru Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā,» teic A. Prohorovs. Savukārt, runājot par tuvāko gadu SIA Netto Tehnika attīstības potenciālu, A. Prohorovs saka, ka šādu apgrozījuma izrāvienu, kāds bijis pēdējos trīs gados, nodrošināt būs grūti. Stratēģiski tikšot paplašinātas preču grupas un aptverti jauni reģioni Eiropā, piemēram, izvērsta darbība Francijā, kur patlaban uzņēmums vēl nestrādā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gazeles skrien rāmāk

Egons Mudulis, 25.09.2014

Latvijas straujāk augošo uzņēmumu jeb Gazeļu apbalvošanas ceremonija, kas norisinājās viesnīcas «Grand Palace Hotel» zālē «Lounge».

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Straujāk augošie uzņēmumi – izteikti eksportētāji; uzrāviens piebremzējis

Jau 14. gadu laikraksts Dienas Bizness sadarbībā ar SIA Lursoft apbalvo Latvijas visstraujāk augošos uzņēmumus jeb t. s. gazeles. Gazeļu tops parāda to, ka tās spēj mobilizēties un izrauties, ar laiku iekļūstot arī Latvijas lielāko uzņēmumu TOP 500, norādīja Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem šogad gan gazeļu skrējiena temps palēninājies. Vērtēti tika uzņēmumu 2011.–2013. gada finanšu rādītāji. To, vai, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, komersanti spēs uzturēt tikpat strauju pieauguma tempu, varēs redzēt nākamgad, taču uzņēmējiem nevajag krist panikā, jāizvirza augsti mērķi un jāmeklē jauni izaicinājumi, novēlēja D. Kiopa. DB arvien vairāk kļūs par uzņēmēju interešu aizstāvības laikrakstu, sacīja a/s Diena valdes priekšsēdētājs Edgars Kots, apņemoties biežāk atspoguļot problēmas, ar kurām saskaras komersanti Latvijā, jo tieši uzņēmējdarbība ir tā, kā rezultātā tiek maksāti nodokļi, no kuriem veidojas valsts budžets.

Komentāri

Pievienot komentāru