Jaunākais izdevums

Rīgā, Republikas laukumā 1, iepretim pasažieru ostai, patlaban tiek izbūvēta alus darītava Stargorod, kuras īpašnieki, Ukrainas investori, projektā ieguldījuši apmēram 18 miljonus eiro (12,6 miljonus latu), liecina Nozare.lv rīcībā esošā informācija.

Projekta attīstītājs ir SIA Baltic Pub, kas ēku pilnībā pārplānojis un rekonstruējis, kā arī aprīkojis ar modernākajām Čehijā ražotajām alus darīšanas iekārtām un restorāna aprīkojumu.

Plānots, ka uzņēmums darbu sāks šā gada nogalē. Apmeklētājiem tiks piedāvātas klasiskās čehu alus šķirnes, alum piemēroti ēdieni, tāpat telpās būšot izvietots liels skaits ekrānu, kur tiks translētas sporta sacensības. Patlaban tiekot pabeigti iekšdarbi, kā arī komplektēts apkalpojošais personāls.

Kā atzina biedrības Alus brālība valdes priekšsēdētājs Andrejs Šikors, jauna tirgus spēlētāja ienākšana Latvijā ir vērtējama pozitīvi. «Mazo alus darītavu skaits arvien pieaug, un tas ir apsveicami. Šādas darītavas spēj piedāvāt īpašas šķirnes, piemērojoties patērētāju prasībām. Konkurences saasināšanās tikai veicinās alus kultūras attīstību Latvijā, kā arī varbūt spēs paaugstināt alus patēriņu, kurš patlaban ir viens no zemākajiem Eiropā,» atzina Šikors.

Kā liecina informācija uzņēmuma mājaslapā, Stargorod ir viena no lielākajām alus darītavām un izklaides centriem Ukrainā, kam pieder restorāni Harkovā, Ļvovā un Doņeckā. Kompānijas koncepcija paredz alus darītavas un restorāna izvietošanu vienā ēkā, tādējādi ļaujot apmeklētājiem vērot alus darīšanu klātienē. Stargorod alus tiek brūvēts pēc čehu alus receptēm ar Čehijā iegādātām iekārtām, brūvēšanas procesu uzrauga Čehijas pārstāvji.

Saskaņā ar Firmas.lv informāciju Baltic Pub reģistrēts 2012.gada 29.aprīlī ar 1,51 miljona latu pamatkapitālu.

Uzņēmuma lielākais akcionārs ar 53,8% kapitāldaļu ir Igaunijā reģistrēta kompānija Stargorod. Savukārt 6,6% kapitāldaļu katram pieder Ukrainas pilsoņiem Oleksandram Gumennijam, Igoram Gumennijam, Andrejam Korotinam, Igoram Burdilenko, Diānai Trofimovai, kā arī Krievijas pilsoņiem Pjotram Černišovam un Viktoram Ševcovam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mērķējot uz daudzmiljonu alus baudītājiem Krievijā un plānojot iekarot eksotisko Ķīnas tirgu, jauna čehu alus darītava Stargorod nobāzējas arī Rīgā.

Klātesot Čehijas un Ukrainas vēstniekiem Latvijā, trīssimt gadu senajā, vēl Ziemeļu karu pieredzējušā ēkā Daugavas labajā krastā atklāts jauns alus restorāns, kurā alus tiek brūvēts pēc čehu tehnoloģijām. Restorāna dibinātājs UBC Group prezidents Igors Gumennijs atklāj, ka Latvija ir ļoti pievilcīga vieta uzņēmējdarbībai. Viņš redz brīvu vietu alus restorānu attīstībai, tāpēc arī veiktas investīcijas ārpus Ukrainas, kur uzņēmumam pieder trīs alus restorāni. Stargorod stratēģija – atvērt savus restorānus lielākajās Krievijas pilsētās, kā arī perspektīvā tos attīstīt tālajā Ķīnā.

Stargorod – tā ir alus darītavu un restorānu ķēde. Mums pieder trīs restorāni Ukrainā – Harkovā, Ļvovā un Doņeckā. Ukrainā esam vēl vairāku restorānu būvniecības stadijā – tie atradīsies Kijevā, Dņepropetrovskā, Zaporožjē un meklējam vietu arī Odesā. Rīga mums ir dabiska vieta postpadomju telpā Baltijā. Jau šonedēļ atvērsim savu restorānu Sočos, kur būs olimpiskās spēles, un martā jauns restorāns būs Sanktpēterburgā. Pēc tam plānojam atvērt savus restorānus visās lielākajās Krievijas pilsētās. Tālākā vieta, kur domājam strādāt, būs Ķīna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Preču zīmju apstrīdēšana kļūst aizvien biežāka, līdz tiesai visi strīdi gan nenonāk

Kā liecina Patentu valdes Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes (Apelācijas padomes) sniegtā informācija, 2016. gadā 4,7 % no reģistrētajām preču zīmēm tika apstrīdētas iebildumu procedūrā, salīdzinājumam – 2012. gadā tie bija 3,1 %. Līdz šā gada 15. novembrim iebildumu procedūrā tika apstrīdēti 4,2% preču reģistrēšanas gadījumu.

Patentu valdes Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte atklāj, ka pēdējā laikā aizvien vairāk starptautiski pazīstamu kompāniju apstrīd reģistrētās preču zīmes. «Tie, kas ir reģistrējuši savas preču zīmes, pārējos grib turēt zināmā attālumā no tās. Jo lielāka ir kompānija, jo vēlme citus turēt zināmā attālumā ir lielāka,» stāsta Dace Liberte. Viņa nosauc vairākus piemērus, kad lielo zīmolu īpašnieki satraucas par līdzīgu preču zīmju izmatošanu. «Kompānija Apple kā ierauga ābolīti, tā viņiem liekas, ka tas viņus traucē. Red Bull, kā ierauga buļļa attēlu vai bulli, satraucas. Arī Orange, kad redz oranžo krāsu vai kaut ko, kas saistīts ar oranžo, liekas, ka viņiem tas traucē. Viņi kļūst uzmanīgi un skatās, kādas ir preces un pakalpojumi. Nav tā, ka preču zīmju aizsardzība darbojas uz jebkurām precēm – tā attiecas tikai uz tām, kurām preču zīme reģistrēta, turklāt ir gadījumi, kad reģistrācija notikusi jau sen, tad apstrīdētās zīmes īpašnieks var pieprasīt reģistrētās preču zīmes izmantošanas pierādījumus,» stāsta D.Liberte. Viens no vērtīgākajiem pasaules uzņēmumiem Apple ir līderis savas preču zīmes sargāšanā. Kā stāsta Dace Liberte, Apple cēlis iebildumus par ābolīša (kopā ar apzīmējumu Plush Apple) izmantošanu uz vingrošanas un sporta precēm, par vārda Apple izmantošanu uz somām un siksnām. Pašlaik Apple visā pasaulē ir strīds ar pulksteņu ražotāju Swatch, kurš reģistrējis divas preču zīmes – saukli, ko savulaik lietojis Stīvs Džobss, prezentējot katru jaunu Apple produktu – One more thing. Faktiski abām pusēm ir strīds par tā saucamajiem gudrajiem pulksteņiem, kur saduras abu kompāniju intereses. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome šajā strīdā ir lēmusi par labu Swatch, taču pretējā puse šo lēmumu pārsūdzējusi tiesā, kas gaidāma nākamā gada pavasarī. Kompānija Red Bull iebilda pret Stargorod preču zīmes reģistrāciju, kuras vizuālais tēls ir līdzīgs - tajā attēloti divi buļļi. Strīda rezultātā Stargorod preču zīmes reģistrācija tika dzēsta un pie restorāna vairs nav redzama izkārtne ar šo preču zīmi. Liberte arī stāsta, ka aktīvi savu preču zīmju sargāšanā ir alkoholisko dzērienu ražotāji. Kāds Latvijas uzņēmums bija reģistrējis uzņēmumu kampari18.lv, pret ko iebilda dzērienu ražotājs Campari, uzskatot, ka tas ir viņu tiesību pārkāpums. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome apmierinājusi Campari iebildumus. Lai aizliegtu savas preču zīmes izmantošanu, tad jāvēršas tiesā. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome var dzēst preču zīmes reģistrāciju, kas nozīmē, ka tiek anulētas uzņēmumam piešķirtās tiesības apkarot viņu preču zīmes atdarinātājus. Vēl viens gadījums – strīds starp Viagra un alkoholiskajiem dzērieniem reģistrētu preču zīmi Viaguara, kur iebildums tika apmierināts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien izcēlies ugunsgrēks ēkā Rīgā, Republikas laukumā, kurā atrodas restorāns un alus darītava Stargorod, novēroja biznesa portāls db.lv.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Inta Palkavniece portālam db.lv pastāstīja, ka piektdien, plkst. 13.45 saņemts izaukums uz ēku Republikas laukumā, Rīgā, kurai aizdedzies jumts. Ierodoties notikuma vietā, secināts, ka ugunsgrēks izcēlies divstāvu ēkas jumta daļā, pirms ugunsdzēsēju ierašanās no ēkas evakuēti 50 cilvēki. Notikuma vietā kopumā atradās septiņas VUGD specializētās tehnikas vienības un 27 ugunsdzēsēji glābēji.

Stargorod pārstāvji portālam db.lv pastāstīja, ka jumts aizdedzies ēkas daļā, kurā atrodas restorāns. Tas pašlaik ir slēgts, un nav zināms, kad darbu varēs turpināt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki ir likvidējuši ugunsgrēku Rīgas centrā, Republikas laukumā, kur bija izcēlies ugunsgrēks divstāvu ēkā, kurā atrodas restorāns «Stargorod».

Kā liecina VUGD sniegtā informācija, ēkai 35 kvadrātmetru platībā bija dedzis jumts.

Kā aģentūru LETA informēja VUGD pārstāve Inta Palkavniece, no ēkas pašu spēkiem evakuējušies 50 cilvēki.

Palkavniece pastāstīja, ka glābēji saņēmuši izsaukumu plkst.13.45. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatējuši, ka no jumta nāk dūmi, un uzsāka dzēšanas darbus.

Restorāna «Stargorod» pārstāvji aģentūrai LETA pagaidām nekomentēja radušos situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Valmiermuižas alus saimnieku Aigaru Ruņģi

Lelde Petrāne, 21.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis:

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Mana vectēva, tēva dzimtā puse ir Valmiera, tādēļ neredzu labāku vietu plašajā pasaulē, kur veidot saimniecību, kā savā dzimtajā pusē, kur sirds sitas visstraujāk un saknes spēku dod. Mūsu senčiem alum bija ierādīta goda vieta svinībās. Alus tiek daudzināts tautasdziesmās un latviešu ticējumos. Tādēļ vēlos šodien atgriezt alu uz latviešu svētku galda līdzās vīnam un konjakam.

Komentāri

Pievienot komentāru