DB Viedoklis

DB viedoklis: Kā tad ar nevainojamo reputāciju?

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 16.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ietekmīgas valsts iestādes direktora amatā iecelts cilvēks, kam velkas līdzi kriminālprocesa «aste»

Tajos tālajos laikos, kad mēs vēl tikai gaidījām šīs Saeimas vēlēšanas, valdība pēc Ekonomikas ministrijas un Pārresoru koordinācijas centra sūra darba daudzu mēnešu garumā atbalstīja izcilu dokumentu, kam bija jākalpo valsts pārvaldes darba uzlabošanai. Tajā tika paredzēts, ka valsts amatos turpmāk varēs celt tikai tādus cilvēkus, kam ir nevainojama reputācija. DB toreiz pasmīkņāja, ka labā reputācija ir tāds visai stiepjams jēdziens, jo vienīgais konkrētais parametrs tās noteikšanā bija minēts, lai nebūtu sodāmības, kriminālprocesa ietvaros atņemtas tiesības veikt konkrētas darbības vai, mazākais, nebūtu pierādījumu, kas liecinātu, ka ar konkrētās personas reputāciju kaut kas nav kārtībā. Pastāvēja gan bažas, ka «reputācijas arguments» var tikt lietots pēc vajadzības gan tad, kad kāds nevēlams pretendents jāizgāž, gan tad, kad kāds vēlams jāpieņem, tomēr šķita, ka vismaz ar kriminālo un administratīvo sodāmību viss ir gana skaidrs – tā vai nu ir, vai nav.

Cilvēks domā, bet Ekonomikas ministrija dara, ieceļot jaunizveidotā un nākotnē saimnieciski ļoti ietekmīgā Būvniecības valsts kontroles biroja direktora amatā Pēteri Druķi. Iecelšanu Ekonomikas ministrija kā parasti pavadīja ar slavinošu šīs personas aprakstu, neaizmirstot pie sasniegumiem pieminēt P. Druķa 10 gadus ilgo vadības pieredzi Ziemeļvalstu vadošā testēšanas, inspicēšanas un sertificēšanas uzņēmuma filiālē Latvijā a/s Inspecta Latvia. Vien to ministrija gan nepieminēja, ka Inspecta Latvia pērnā gada vasarā pēc aģentūras LETA ziņām vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu par to, ka Inspecta Latvia valdes loceklis Pēteris Druķis esot piesavinājies uzņēmumam piederošo mantu un naudas līdzekļus. Protams, kamēr nav notiesāts, nav vainīgs un notikušais tagad jau ir policijas kompetence, kas par konkrēto lietu ir sākusi kriminālprocesu. Tomēr dīvaini, ka Ekonomikas ministrija uz pašas izstrādātajiem labas reputācijas kritērijiem tik ļoti pievērusi acis, ka tagad tikai post factum mēģinās policijā noskaidrot, vai šis kriminālprocess kaut kādā veidā netraucēs Pēterim Druķim pildīt viņa jaunos amata pienākumus ietekmīgajā valsts iestādē.

Jau pirms Pētera Druķa Būvniecības valsts kontroles biroja vadītāja izvēli pavadīja skandāli, kurus aprakstīja portāls pietiek.com. Neviens no izsludinātā konkursa 11 pretendentiem neizrādījās gana labs, toties ar bijušā ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska biroja manevriem uz svarīgo posteni tikusi virzīta kāda vidēja ranga, taču saviem virzītājiem ļoti lojāla juriste. Tika baumots, ka šajā krēslā labprāt būtu iesēdusies arī V. Dombrovska padomniece, no Rīgas brīvostas valdes atceltā Inga Antāne. Vai tiešām kārtējo reizi jāatzīst, ka ministri mainās, bet «tikumi» valsts pārvaldē – nē?

Komentāri

Pievienot komentāru