DB Viedoklis

DB viedoklis: Valsts pateicība partiju ziedotājiem

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 06.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad politiķiem pašiem vajag, tad ar nodokļiem tiek žonglēts uz nebēdu, bet kad jātur dotais vārds biznesam – uzreiz rodas neskaitāmas atrunas

Valsts prioritātes ir skaidri sagrupētas – starp pašām galvenajām ierindojušies iedzīvotāju ziedojumi politiskajām partijām. Saeima nobalsojusi: ja cilvēks no nākamā gada būs kādu politisko partiju pabalstījis ar ziedojumu, viņam būs iespējams atgūt samaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Latvijas normatīvie akti pašlaik atļauj vienam cilvēkam partijai gada laikā ziedot 50 minimālās mēnešalgas– tātad 18 tūkstošus eiro. Attaisnotie izdevumi, no kuriem pienākas IIN atlaide, gan nedrīkstēs pārsniegt 20% no konkrētā ziedotāja apliekamā ienākuma, un labi vēl, ka tā, jo iepriekš politiķi bija tā aizrāvušies, ka gribēja par attaisnotajiem izdevumiem partijām noteikt vienu minimālo mēnešalgu – t.i., 360 eiro. Pēdējā brīdī tik attapās, ka īsti glīti tas nebūtu, jo veselībai un izglītībai attaisnoto izdevumu limits jau veselu mūžību turas samērā niecīgu 213,43 eiro robežās.

Protams, ka pie augstskolu un medicīnas iestāžu šodienas izmaksām 213 eiro ir smieklīgi mazs skaitlis, toties valsts prioritātes ir kā uz delnas. Ar šādiem likuma grozījumiem politiķi principā tautai pasaka, ka jūsu veselība un izglītība mūs visai maz interesē, toties par ziedošanu partijai jums gan pienākas pateicība. Turklāt ne jau pateicība no konkrētās partijas kases, bet gan no visiem šīs valsts nodokļu maksātājiem, jo IIN atlaides – tiek izmaksātas no kopējā budžeta. Šis ir uzskatāms piemērs, kā politiķi atkal ir izgrozījuši likumus sev par labu. Visticamāk, tikai pieklājības pēc šiem likuma grozījumiem «piesviesta» klāt norma, ka arī bērnu interešu izglītība – dažādi pulciņi, mākslas un sporta nodarbības – turpmāk drīkstēs tikt pievienota attaisnoto izdevumu sarakstam, par ko pienākas IIN atlaides. Šī bija norma, kas tika ilgi gaidīta, bet politiķi gadiem atrunājās, ka nevar to darīt, jo tas iecirtīšot miljoniem lielu robu valsts budžetā.

Taču, kad runa ir par partiju kasēm, kam vairs rūp valsts budžeta robi! Cita starpā vadošie politiķi pamazām jau sagatavo augsni tam, lai varētu atkāpties no iepriekš uzņēmējiem dotā solījuma nākamgad samazināt IIN likmi par vienu procentpunktu. Gan finanšu ministra Jāņa Reira, gan premjeres Laimdotas Straujumas DB Uzņēmēju klubā sacītais liecina par attaisnojumu meklēšanu, lai šo solījumu nepildītu. Pašreizējos spiedīgajos apstākļos… sarežģītajā ģeopolitiski ekonomiskajā situācijā… bla, bla, bla… mēs, iespējams, nevarēsim atļauties… Taču priecājieties, tā vietā mēs varam pacelt neapliekamo minimumu! Pēc būtības tautas kalpi ar IIN atlaidēm par ziedojumiem partijām ir nodemonstrējuši – kad vajag viņiem pašiem, viņi lieliski zina, kā dažādus nodokļu un citus instrumentus darbināt. Taču, kad šos pašus instrumentus vajag lietot tautsaimniecības izaugsmes stimulēšanai, tad labas idejas nereti tiek nogremdētas birokrātijas purvājā.

Komentāri

Pievienot komentāru