Investors

13 investīciju bankas apsūdz konkurences ierobežošanā CDS tirgū

Žanete Hāka, 01.07.2013

Jaunākais izdevums

Eiropas Savienība izvirzījusi apsūdzības 13 investīciju bankām par vienošanos ar mērķi ierobežot konkurenci kredītu atvasināto finanšu instrumentu segmentā, tirgojoties ar kredītriska mijmaiņas līgumiem (CDS), liecina Bloomberg dati.

Starp šīm bankām minētas Goldman Sachs, JPMorgan Chase&Co, Markit Group un Starptautiskā mijmaiņas līgumu un atvasināto instrumentu asociācija. Tāpat starp vainīgajiem minētas arī Citigroup, Credit Suisse, Morgan Stanley, Barclays, UBS un Deutsche Bank.

Tiek skaidrots, ka institūcijas bremzējušas biržu iesaistīšanu kredītu atvasināto finanšu instrumentu biznesā laika posmā no 2006.-2009. gadam.

ES konkurences komisārs Hoakims Almunja uzsvēris, ka ir nepieņemami, ja bankas kolektīvi ir bloķējušas biržas, lai aizsargātu ienākumus, ko tās gūst no ārpusbiržas darījumiem. Viņš arī piebildis, ka ārpusbiržas tirdzniecība ir ne tikai dārgāka investoriem, bet arī jūtīgāka pret sistēmiskiem riskiem.

Jāatzīmē, ka pasaules finanšu tirgus uzraugi patlaban meklē veidus, kā iegrožot CDS jeb kredītu mijmaiņas līgumu tirgu, norādot, ka šo līgumu tirdzniecība pastiprināja finanšu krīzi.

Ja banku vaina tiks atzīta, tām varētu tikt piemērots sods līdz 10% apmērā no to globālā apgrozījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules līderi uz notiekošo Ēģiptē, kur armija veikusi valsts apvērsumu, reaģējuši ar piesardzību, aicinot valsti steidzīgi atjaunot demokrātiju un ievērot mieru. Tikmēr izskanējušas bažas par iespējamu konflikta vardarbīgu eskalāciju.

«Mēs esam dziļi nobažījušies par Ēģiptes bruņoto spēku lēmumu. Es aicinu armijas pārstāvjus izturēties atbildīgi un nodot varu demokrātiski ievēlētai valdībai cik vien ātri iespējams un šim procesam jānotiek caurspīdīgā un visaptverošā veidā,» pavēstījis ASV prezidents Baraks Obama.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīna Eštone izplatījusi paziņojumu, kurā norāda, ka bloks arī turpmāk atbalstīs Ēģiptes iedzīvotājus viņu centienos sasniegt demokrātiju un visaptverošu valdību.

Asāku viedokli paudis Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle, kurš uzsvēris, ka prezidenta Muhameda Mursi gāšana ir trieciens demokrātijai šajā valstī un aicināja pēc iespējas ātrāk atgriezties pie politiskā kompromisa meklēšanas. Demokrātisko principu ievērošanas nepieciešamību atzīmējis Lielbritānijas ārlietu minstrs Viljams Heigs, norādot, ka viņa valsts netic situācijas atrisināšanai ar militāru spēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ukrainas valdības obligācijas piedzīvo smagāko pārdošanas vilni vēsturē

Žanete Hāka, 20.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sadursmes Ukrainā ievērojami iedragājuši arī šīs valsts valūtas vērtību un finanšu tirgus indeksus.

Šajā nedēļā Ukrainas akciju tirgus indekss ir zaudējis jau 8,3%, ceturtdien sarūkot par 2,2%.

Trešdien Ukrainas valdības obligācijas piedzīvoja smagāko pārdošanas vilni vēsturē, un parādzīmju ienesīgums pieauga par 11,35 procentpunktiem līdz 34,27%, kas ir visu laiku augstākais līmenis. Investori šonedēļ aktīvi pamet Eiropas riskantākā aizņēmēja aktīvus, raksta Reuters.

«Vardarbības uzliesmojums par labu iekšējam parādam nenāk, īpaši īstermiņa,» saka Bank of America Corp Maskavas ekonomists Vladimirs Osakovskis. «Ja nākamo mēnešu laikā nebūs skaidrība par politisko situāciju, pieaugs riski Ukrainai tās parāda atdošanā,» saka eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržās kritums

Žanete Hāka, 03.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NASDAQ OMX Baltijas biržas, sekojot pārējo Eiropas akciju tirgu tendencēm, trešdienu noslēdza ar kritumu.

Tā, Baltijas biržas raksturojošais OMX Baltic Benchmark saruka par 0,46% līdz 617,84 punktiem. Lielākais kritums bija vērojams NASDAQ OMX Riga biržā, kuras indekss samazinājās par 1,06% līdz 433,82 punktiem. OMX Vilnius saruka par 0,51% līdz 405,33 punktiem, savukārt OMX Tallinn – par 0,12% līdz 814,42 punktiem.

Aktīvākā tirdzniecība trešdien notika ar Igaunijas apakšveļas ražotāja Silvano Fashion Group akcijām, apgrozījumam sasniedzot 322 tūkstošus latu, akcijas cenai sarūkot par 1,5%.

Ievērojami zemāks bija otrs lielākais apgrozījums – 81 tūkstotis latu, ar azartspēļu rīkotāja Olympic Entertainment Group akcijām. Uzņēmuma akcijas cena saruka par 1,1%. Savukārt trešais lielākais apgrozījums bija ar Tallink Grupp akcijām – 75,7 tūkstoši latu, akcijas cenai sarūkot par 0,21%.

Komentāri

Pievienot komentāru