Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības ķīmijas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības kompānijas “Agrochema” uzņēmumu grupai pērn bija 315,3 milj. eiro peļņa (2020. gadā – 359,4 miljoni eiro). Koncerna tīrā konsolidētā peļņa bija 3,85 miljoni eiro (2020. gadā – 0,6 milj. eiro).

Kā norāda ģenerāldirektore Audrone Kuskytė, lielākā ietekme šādiem rezultātiem bija koncerna darbības efektivitāte un stratēģiskie lēmumi par izmaksu optimizāciju un atteikšanos no nerentablām darbībām.

“Agrochema” uzņēmumu grupas pagājušā gada rezultāts atspoguļo sistemātisku uzņēmumu optimizācijas un efektivitātes rezultātu. Peļņas pieaugumu ietekmēja sakārtotie procesi, novēršot funkciju dublēšanos, pārmērīgu administratīvo darbu un papildu izmaksas. Apmēram trešā daļa no gūtās tīrās peļņas ir investīciju atdeve no neefektīvi izmantoto aktīvu pārdošanas,” stāsta A. Kuskytė, “Agrochema” ģenerāldirektore.

Vienas no valstī lielākajām agrobiznesa kompānijām vadītāja atzīmēja, ka 2021. gads lauksaimniecībai kopumā bija izšķirošs: straujais izejvielu cenu pieaugums lika mēslojuma ražotājiem visā pasaulē samazināt ražošanas jaudu, sadārdzinot praktiski visu mēslojumu un citas lauksaimniecības preces. Lai gan gads tiek uzskatīts par vienu no labākajiem Lietuvas vēsturē izaudzēto graudu apjoma ziņā, tirgus ir saskāries ar izaicinājumiem graudu kvalitātē.

“Neskatoties uz 2021.gada izaicinājumiem saistībā ar Covid-19 ārkārtas situāciju mēslošanas līdzekļu tirgū, mēs pienācīgi novērtējām tirgus situāciju un spēju tai pielāgoties. “SIA Agrochema Latvia” 2020. gadā veica optimizācijas darbus un strukturālās izmaiņas, kas ļāva efektīvāk attīstīt darbību un lielā mērā veicināja “SIA Agrochema Latvia” labu rezultātu sasniegšanu. Esmu pārliecināts, ka visas šīs izmaiņas un notiekošās investīcijas uzņēmumā palīdzēs sasniegt pieņemtos mērķus un nodrošināt labus rezultātus arī turpmākajos gados,” stāsta “SIA Agrochema Latvia” valdes loceklis D. Zaveckas.

2021. gadā Baltijas valstīs “Agrochema” grupa pārdeva 386,9 tūkst. tonnu slāpekļa mēslojuma, vairāk nekā 6 tūkst. tonnu sēklu, gandrīz 968,4 tonnas augu aizsardzības līdzekļu.

“Agrochema” Lietuvā koncentrējas uz graudu iepirkšanu tieši no audzētājiem, un tai ir viens no plašākajiem graudu iepirkšanas tīkliem valstī. 2021. gadā tika iepirkti gandrīz 650 000 tonnu graudu, no kuriem lielākā daļa tika eksportēta uz Spāniju, Dienvidāfrikas Republiku, Nigēriju, Nīderlandi, Alžīriju un Apvienoto Karalisti.

Dārzkopības nozarē uzņēmuma rīcībā ir plašs Lietuvā ražotais beramā un šķidrā mēslojuma klāsts, kā arī organiskā mēslojuma, augu aizsardzības līdzekļu un substrātu grozs.

“Agrochema” pārvalda 10 elevatorus, 4 graudu uzpirkšanas vietas, 9 veikalus Lietuvā un 1 veikalu Latvijā.

Agrochema grupu veido UAB “Agrochema”, SIA “Agrochema Latvia”, OU “Agrochema Eesti”. 2021. gada beigās grupā strādāja 375 darbinieki. “Achemos grupė” pārvalda vairāk nekā 40 uzņēmumus Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Vācijā, Francijā, Beļģijā, Somijā, Zviedrijā, Čehijā un Horvātijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības ķīmijas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības kompānijas “Agrochema“ uzņēmumu grupas ienākumi 2022.gadā pieauga līdz 512,9 miljoniem eiro, kas ir par 63,5% vairāk nekā 2021. gadā, kad pārdošanas ieņēmumi veidoja 313,7 miljonus eiro.

Grupas neto konsolidētā peļņa 2022. gadā bija 10,96 miljoni eiro, bet 2021. gadā – 3,85 miljoni eiro.

“Vislielākā ietekme uz ieņēmumu pieaugumu bija mūsu galveno darbības virzienu – mēslošanas līdzekļu un graudu – tirgus cenu kāpumam. Pozitīvi ietekmēja operatīvi pieņemtie pareizie lēmumi, kā arī nepārtrauktā uzņēmumu grupas biznesa modeļa pilnveidošana ļāva mums laikus reaģēt uz ārkārtīgi strauji mainīgajiem tirgus apstākļiem un izmaiņām,“ stāsta “Agrochema“ ģenerāldirektore Audronė Kuskytė.

Viņa uzsver, ka, lai gan 2022. gadā lauksaimnieki reaģēja uz augošajām mēslojuma cenām un pirka tos par 20-30% mazāk, grupai izdevies saglabāt tādu pašu mēslojuma pārdošanas apjomu tonnās kā 2021. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru