Būve

Aicina iesaistīties Mūkusalas ielas krasta promenādes attīstības plānošanā

Dienas Bizness, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments aicina iedzīvotājus, uzņēmējus, ekspertus, kā arī citas iesaistītās puses uz diskusiju par Mūkusalas krasta promenādes attīstību, kas notiks trešdien, 16.septembrī, no plkst.17 līdz 20 Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās, informē Rīgas dome.

Tuvākajā nākotnē Rīgas dome sāks teritorijas revitalizācijas darbus Mūkusalas ielas krasta promenādes posmā no Akmens līdz Salu tiltam, tādēļ iedzīvotāji ir aicināti iepazīties ar Mūkusalas promenādes revitalizācijas un attīstības ieceri, kā arī iesaistīties promenādes attīstības plānošanā, lai tā iegūtu jaunu un daudzsološu lomu gan Torņakalna, gan visas Rīgas pilsētas attīstībā.

Sanāksmes gaitā būs iespēja piedalīties darba grupās un diskusijā par pilsētas iedzīvotāju vajadzībām un iespējamajiem promenādes attīstības scenārijiem, apspriežot plašu jautājumu loku - atpūta un uzturēšanās promenādes krastā, pārvietošanās, sasniedzamība un drošība, aktīvā atpūta un fiziskās aktivitātes krastmalā, kā arī sasaiste ar vietējās nozīmes objektiem un citi jautājumi.

Tā kā Mūkusalas promenādei ir ainaviska un kultūrvēsturiska nozīme pilsētā, šo teritoriju rekonstrukcijas laikā paredzēts veidot par atpūtas un kultūras pasākumu norišu vietu, kā arī nodrošināt tajā gājējiem brīvu, ērtu un drošu pārvietošanos estētiski augstvērtīgā pilsētvidē. Svarīga vieta šajā procesā atvēlēta Rīgas centra Daugavas telpas un krastmalas posmu labiekārtošanai, veidojot publisko ārtelpu ar skatu punktiem un laukumiem gan dažādos līmeņos, gan dažādās sezonās.

Mūkusalas iela atrodas Daugavas kreisā krasta lejastecē, posmā starp Akmens tiltu un turpinās līdz pat Bauskas ielai, aptuveni 18 ha platībā. Tās garums ir aptuveni 3,4 km un tā ir viena no pilsētas maģistrālās nozīmes ielām ar salīdzinoši intensīvu autotransporta noslodzi.

Padomju laikos šajā Daugavas pusē atradās Rīgas radiorūpnīca Radiotehnika. Tā rezultātā šobrīd ielas ainavisko veidolu diktē rūpnieciska rakstura apbūve, intensīva autotransporta noslodze, retināta apdzīvotības struktūra un relatīvi degradēta teritorija ap daļēji aizbērto Kīleveina grāvi. Neskatoties uz to, Mūkusalas iela ir daļa no Rīgas pilsētas vēsturiskā centra, kurai piešķirts valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa statuss. Turklāt tā atrodas arī UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma sarakstā. Tādējādi Mūkusalas promenādes nākotnes attīstībai ir daudzi nozīmīgi priekšnoteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes rīkotajā konkursā par Mūkusalas ielas krasta promenādes pārbūvi uzvarējis arhitektu birojs Ruume arhitekti, liecina informācija biroja mājaslapā.

Ruume arhitekti piedāvātā koncepta pamatā bija Daugavas un tās salu mērogs pret Mūkusalas promenādi – promenādes daļa pret Vecrīgu (Daugavas platums šajā daļā ap 600m), promenādes daļa pret Zaķusalu (Daugavas platums šajā daļā ap 300m) un promenādes daļa pret Lucavsalu (Daugavas platums šajā daļā ap 100m).

Projektu izstrādāja Ruume arhitekti sadarbībā ar Olgu Trebuhinu, Mārci Kalniņu un SIA Baltex Group.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes izsludinātajā metu konkursā par Mūkusalas ielas krasta promenādes pārbūvi Rīgā pērn septembrī tika saņemti trīs piedāvājumi.

Konkursa teritorija ir Mūkusalas ielas krasta promenāde posmā no Akmens tilta līdz Salu tiltam aptuveni 2 km garumā un aptuveni 18ha platībā. Tā ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs aizsardzības zonas daļa, kā arī atrodas UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas Rīgas vēsturiskais centrs aizsardzības zonā. Patlaban Mūkusalas promenāde atrodas degradētā stāvoklī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metu konkursā par Mūkusalas ielas krasta promenādes pārbūvi Rīgā saņemti trīs piedāvājumi, kurus tagad vērtēs žūrijas komisija, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments metu konkursu izsludināja 29.jūnijā, lai iegūtu veiksmīgāko risinājumu promenādes tālākai attīstībai - pārbūves iecerei un būvprojekta izstrādei. Pieteikumu iesniegšana noslēdzās 7.septembrī.

Saņemtos metus vērtēs žūrijas komisija, kurā darbosies Pilsētas attīstības departamenta, Rīgas pilsētas būvvaldes, Satiksmes departamenta, Rīgas pilsētas arhitekta biroja, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Pārdaugavas izpilddirekcijas, Latvijas Ainavu arhitektūras biedrības un Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvji. Kopējais konkursa godalgu fonds ir 17 000 eiro.

Atbilstoši konkursa nosacījumiem, lai nodrošinātu neatkarīgu metu vērtēšanu, pieteikumi iesniegti anonīmi, apzīmējot ar devīzēm. Pieteikumu iesniedzēju identitāte tiks noskaidrota tikai pēc uzvarētāju metu noteikšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Izsludināts metu konkurss Mūkusalas ielas krasta promenādes pārbūvei

Lelde Petrāne, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments ir izsludinājis konkursu meta izstrādei Mūkusalas ielas krasta promenādes pārbūvei. Pretendenti konkursā var pieteikties līdz 7.septembrim.

Konkursa teritorija ir Mūkusalas ielas krasta promenāde posmā no Akmens tilta līdz Salu tiltam, apmēram divu kilometru garumā un 18 hektāru platībā.

Promenāde patlaban atrodas degradētā stāvoklī, tāpēc konkursa gaitā tiks izvērtēta Mūkusalas ielas krasta promenādes tālākā attīstība, tam sekojošā promenādes pārbūve un būvprojekta izstrāde.

Priekšlikumos jāparedz brīva piekļuve ūdenim; jāveic krastmalas labiekārtošana, lai veidotu dažādu un interesantu publisko ārtelpu ar skatu punktiem un laukumiem dažādos līmeņos (attiecībā pret ūdens virsmu); būtiski paredzēt arī infrastruktūru krasta sasniegšanai no ūdensobjekta – nelielu piestātņu vai pontonu izveidi dažāda tipa motorizētiem un nemotorizētiem peldlīdzekļiem; jāveicina ūdens teritoriju izmantošanas dažādošana gan vasaras, gan ziemas sezonās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūkusalas ielas promenādes pārbūve Rīgā virzās "ar nelieliem sarežģījumiem", šodien tika informēta Rīgas domes vadība, kas iepazinās ar pārbūves gaitu.

Būvnieki informēja, ka darbu gaitā divus metrus zem Daugavas gultnes tika atrasti vecie krasta stiprinājuma ozolkoka baļķi, kas atrodas tieši tajā vietā, kur darbi jāveic pašreizējā projektā. Vēsturiskos stiprinājumus iepriekš neesot bijis iespējams konstatēt, jo tie atrodas zem gultnes. Tāpat zem ūdens atrasti arī dažādi betona, dzelzs un citu materiālu objekti un priekšmeti, taču ar to uzņēmums jau iepriekš rēķinājies.

Esot paveicies, ka neesot atrasts neviens nesprādzis kara laika lādiņš, kas šādos darbos ir diezgan ierasta parādība un varot kavēt darbu gaitu.

Pašlaik krasta promenādē veikta esošo grants plākšņu un margu demontāža no Akmens tilta līdz Kīleveina grāvim. Lai novērstu krasta skalošanos, ir nostiprināta rievsiena un pašlaik notiek tās enkurošana un atsaišu spriegošana. Darbiem ritot pēc plāna, ap Jāņiem vajadzētu būt redzamām jaunās krastmalas promenādes aprisēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ieguldot 10 miljonus eiro, Mūkusalas ielā industriālās ēkas pārbūvē par loft tipa mājokļiem

Žanete Hāka, 11.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Industriālās ēkas pārbūvējot par loft tipa mājokļiem, Mūkusalas ielā Daugavas krastā ar bankas Citadele finansējumu tapis projekts Promenāde.

Turpinot Mūkusalas ielas teritorijas attīstību, projekta Promenāde ietvaros, divas industriālās ēkas pārveidojot par dzīvojamām, izvietoti 106 dzīvošanai pilnībā gatavi apartamenti. Abas ēkas ir nodotas ekspluatācijā. Kopējās attīstītāja investīcijas projekta Promenāde attīstībā ir vairāk nekā 10 miljoni eiro, no kuriem 3,7 miljoni eiro ir bankas Citadele sniegtais finansējums.

Projekta attīstītāja SIA «Baltlains» pārstāve Laima Paševica – Eglīte: «Redzam, ka mājokļu tirgu lielā mērā nosaka mileniāļi, kas pašreiz ir viena no lielākajām ekonomiski aktīvajām sabiedrības daļām. Šī paaudze iecienījusi dzīvi stilīgā vietā pilsētas centrā un ar augstu attīstības potenciālu. Viņus vairāk interesē samērā neliela mājokļu kvadratūra. Tāpat lielu interesi par dzīvokļu iegādi redzam no investoru puses, kuri dzīvokļus pērk, lai izīrētu – pēc tiem ir liels pieprasījums mājokļu īres tirgū.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā tiek uzsākta jaunā Rail Baltica tilta izbūve, informē pilnsabiedrība BERERIX.

Turpinot Rail Baltica Rīgas Centrālā mezgla izbūvi, būvniecību veic pilnsabiedrība BERERIX, būvuzraudzību nodrošina Egis-Deutche Bahn. Tilta būvniecības darbi sākti ar divu balstu izbūvi Daugavas labajā krastā, pavasarī būvēs pirmo balstu ūdenī.

Šis būs dzelzsbetona tilts arhitektoniski slaidām un skaistām līnijām. Vienlaikus tilts vizuāli nemainīs Rīgas panorāmu un neaizēnos esošo tiltu. Jaunā tilta balsti ūdenī atradīsies tieši pretī tilta balstiem, neradot jaunus ierobežojumus Daugavas kuģojamībai.

“Tilta būvniecība ir nākamais nozīmīgais izbūves posms Rīgas centra savienošanai ar lidostu, kuru jāsāk, lai Rail Baltica nodrošinātu pasažieru pārvadājumus 2030. gadā. Esošā dzelzceļa tilta kapacitāte nodrošināt pasažieru un kravu plūsmas ir tuvu maksimumam, un nepieciešams jauns tilts,“ skaidro Eiropas Dzelzceļa līnijas valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris. “Tilta būvprojekts ir lielisks apliecinājums inženieru spējai atrisināt vissarežģītākos uzdevumus – apvienot dzelzceļa infrastruktūrai nepieciešamās slodzes un izturību ar UNESCO vēsturiskā centra prasībām.”

Komentāri

Pievienot komentāru