Ekonomika

Aicina līdzsvarot nodokļu slogu, lai straujāk attīstītu Latvijas tautsaimniecību

Db.lv, 04.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deviņas organizācijas, tostarp ārvalstu tirdzniecības palātas, diasporas organizācijas un industrijas asociācijas, kuras pārstāv gan vietējos, gan ārvalstu investorus, uzņēmējus un profesionāļus gan Latvijā, gan ārvalstīs, aicina valdību nekavējoties atrisināt jautājumu par nodokļu sloga līdzsvarošanu, lai novērstu ekonomisku nodokļu dubulto uzlikšanu Latvijas uzņēmumu izmaksātajām dividendēm individuālajiem investoriem.

Laikā, kad Latvija arvien vairāk atpaliek no kaimiņvalstīm tautsaimniecības attīstībā un investīciju piesaistē, ir jālikvidē visi iespējamie šķēršļi, kas mazina tās starptautisko konkurētspēju. Ar kopīgu aicinājumu organizācijas vērsušās pie Ministru prezidenta, nozaru ministriem un atbildīgajām Saeimas komisijām.

Kā norāda organizāciju pārstāvji, 2018.gada nodokļu reformas rezultātā jaunais nodokļu režīms ir radījis nelabvēlīgās sekas tiem individuālajiem investoriem, kuri dzīvo ārvalstīs vai Latvijā, bet kuriem vienlaicīgi ir jāmaksā nodokļi arī citās jurisdikcijās. Rezultātā peļņa no veiktajām investīcijām tiek aplikta ar nodokli gan Latvijā, gan investora nodokļu rezidences valstī, atstājot negatīvu ietekmi uz Latvijas spēju piesaistīt jaunas un saglabāt esošās investīcijas salīdzinājumā ar citām jurisdikcijām mūsu reģionā.

Kopš 2020.gada Ārvalstu investoru padome Latvijā, Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā un citas organizācijas ir vairākkārt aicinājušas valsts institūcijas novērst minēto problēmu, ļaujot nodokļu maksātājiem peļņas sadales gadījumā veikt izvēli no uzņēmuma ieņēmuma nodokļa pārklasificēt līdz 10% no piemērojamā nodokļa Latvijā kā ieturamo nodokli vai iedzīvotāju ienākuma nodokli nodokļu konvencijas piemērošanas nolūkā. Līdz šim nav veikti nekādi pasākumi, lai īstenotu šo ieteikumu vai rastu alternatīvu risinājumu.

Komentējot izteikto aicinājumu Ministru prezidentam, nozaru ministriem un atbildīgajām Saeimas komisijām, paziņojuma autori norāda, ka piedāvātais risinājums ir fiskāli neitrāls, neatstājot negatīvu ietekmi uz valsts budžetu. Šajā gadījumā vienīgais zaudētājs ir pati valsts, kas sava atšķirīgā nodokļu režīma dēļ iekasē mazāku kopējo iespējamo nodokļu masu. Investoriem maksājot lielākus nodokļus citās jurisdikcijās, netiek palielināti Latvijas budžeta ieņēmumi, turklāt tas neveicina valsts konkurētspēju attiecībā individuālo un institucionālo investoru piesaisti, kamēr tiem ir izdevīgāk veikt ieguldījumus citās reģiona valstīs.

"Minētā problēma negatīvi ietekmē ne vien ārvalstu investorus, kas investējuši Latvijas uzņēmumos, bet arī Latvijas investorus, kuri pārceļas uz ārvalstīm, cenšoties atrast jaunus tirgus un paplašināt biznesu. Tā skar arī tos latviešu reemigrantus, kuri vēlas atgriezties Latvijā un uzsākt uzņēmēj darbību šeit, bet vienlaicīgi saglabā nodokļu saistības citās jurisdikcijās. Šo iemeslu dēļ uzskatām, ka ir svarīgi veikt visu iespējamo, lai piesaistītu jaunus investorus un ļautu vietējiem investoriem paplašināt savu biznesu ārvalstu tirgos, nepakļaujot tos paaugstinātu nodokļu slogam," situāciju skaidro Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā Nodokļu darba grupas vadītāja Zinta Jansone.

Komentāri

Pievienot komentāru