Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai attīstītos ātrāk par dabisko izaugsmi, IT konsultāciju uzņēmums SIA Aston Baltic nopērk ilggadējo konkurentu SIA Columbus Latvija; darījuma summa netiek atklāta

«Columbus Latvija bija viens no vecākajiem Latvijā strādājošiem uzņēmumiem, kas strādāja resursu plānošanas programmu tirgū. Šis uzņēmums ir Latvijas vadības sistēmu ieviešanas tirgus celmlauzis. Laiks iet uz priekšu, situācija tirgū ir mainījusies, un tas, kas bija pirms desmit gadiem, vairs nav spēkā, kas pirms 20 gadiem, – vēl jo vairāk nav aktuāli,» saka Raitis Svārpstons, SIA Aston Baltic izpilddirektors.

Nopērkot konkurentu, uzņēmums ir ieguvis vairāk konsultantu, resursu un klientu, tādējādi palielinot savu jaudu. «Galvenā vērtība, ko iegādājāmies, ir darbinieki, intelektuālais īpašums un klientu bāze. Svarīgākie pamatlīdzekļi mūsu nozarē vakarā pieceļas un aiziet mājās. Kad no rītiem redzu, ka tie visi ir atgriezušies birojā, zinu, ka virzāmies pareizā virzienā, jo labu kolektīvu nevar izveidot īsā laikā un cilvēks šajā biznesā kļūst par profesionāli salīdzinoši ilgā laikā,» viņš teic.

Palielina jaudu

Vaicāts, cik ilgi risinās sarunas par kādas kompānijas iegādi, R. Svārpstons skaidro, ka interesents vispirms sazinās ar tās īpašniekiem, izsaka piedāvājumu, ja tas nešķiet pievilcīgs, turpina saziņu, ik pa laikam atjauno piedāvājumu. Kopumā sarunas ar Columbus Latvija īpašniekiem ilga divus gadus. «Columbus pērk kompānijas visā pasaulē, tāpēc sākotnēji dialogs neveidojās. Ar laiku viņi saprata, ka tikai ar dabisku izaugsmi kompānija vairs nespēj sasniegt vēlamo tirgus pozīciju, tāpēc beigās izlēma no šī tirgus aiziet, pārdodot uzņēmumu mums,» viņš stāsta, piebilstot, ka to, ko nevar izdarīt strauji, var paveikt palēnām. Uzņēmums katru gadu aug un, iegādājoties konkurentus, attīstības lēciens var būt straujāks.

Visu rakstu Apvienojot spēkus, var paveikt vairāk lasiet 16. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru