Jaunākais izdevums

Pretēji pasaules tirgus tendencēm, Latvijas interneta veikali kredītkaršu iespējas cenšas apiet.

Spriežot pēc banku teiktā, ar pirkumu drošību šobrīd tam nevar būt sakars, jo ir izstrādātas un ieviestas paaugstinātas drošības sistēmas šādiem norēķiniem. Savukārt aptaujātie interneta veikalu (t.sk. www.1a.lv, www.24.lv), kas piedāvā iegādāties dažādas sadzīves preces, tehniku, pārstāvji to skaidro ar nelielo pieprasījumu pēc šādas iespējas, turklāt biežāk tiek izmantoti norēķini internetbankā, kas esot izdevīgāk.

Tikmēr ārvalstu interneta veiklu gadījumā kredītkartes ir gandrīz vienīgā iespēja norēķināties par precēm, kamēr norēķināties internetbankā sanākot dārgāk un ilgāk. «Par iespēju iegādāties preces internetā ar kredītkarti interesējas ļoti reti, līdz šim pusgadā trīs līdz četras reizes ir jautājuši, vai ir tāda iespēja. Latvijā šādu iespēju izmanto ne pārāk bieži, maksā ar internetbanku, bet ar karti, iespējams, baidās maksāt un netic. Turklāt arī bankas maz reklamē šādu iespēju, tāpēc arī pircēji bieži neprasa,» skaidro interneta veikala www.Aliba.lv pārdošanas menedžeris Ļevs Kopilovs.

Vairāki interneta veikali, kas šobrīd piedāvā iespēju norēķināties ar pārskaitījumu vai skaidrā naudā, atsevišķos gadījumos dodot iespēju norēķināties ar karšu terminālī, bažījās arī par iespējamām domstarpībām ar klientu. Proti, tie nevēlas pieļaut situāciju, ka cilvēks jau būtu norēķinājies par preci, pirms tam nenoskaidrojot, vai šāda prece jau pieejama vai arī, cik ilgi tā jāgaida. Tikmēr bankas, kas ievieš un piedāvā starptautisko maksājumu karšu kompāniju VISA un MasterCard izstrādāto 3D Secure drošības sistēmu drošiem pirkumiem internetā ir nedaudz pārsteigtas par to, ka Latvijā daudzi interneta, veikali nepiedāvā iespēju norēķināties ar kredītkartēm. Turklāt banku dati liecina par pieaugošiem karšu izmantošanas apjomiem pirkumiem internetā.

Swedbank, kas ir lielākā spēlētāja maksājumu karšu tirgū uzsver, ka iespēja pieņemt norēķinu kartes internetā tiek nodrošināta tiem uzņēmumiem, kuri to vēlas un kuri atbilst uzņēmējdarbības profilam, kuru banka saprot (piem., nav kādas spekulācijas) Bankas dati liecina, ka šā gada sešos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, par 125% pieaudzis naudas daudzums, ko cilvēki samaksā, ar kartēm norēķinoties interneta veikalos, par 170% pieaudzis transakciju skaits, bet vairāk nekā divas reizes pieaudzis ar kartēm veikto pirkumu skaits internetā. Regulāri internetā pērkas ar katru ceturto karti (25%), tā Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izvairītos no krīzes padziļināšanas valstī un veicinātu ekonomikas atveseļošanos, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) nosūtījusi politiskajām partijām vadlīnijas reformām, cerot uz politiķu un sabiedrības ieinteresētību valsts attīstībā. Tā gan vairāk ir izrādīšanās, DB neformāli atzīst minēto organizāciju pārstāvji, jo nav īsti skaidrs, kā lai panāk valdības ieklausīšanos.

Metālapstrāde&Mašīnbūve

35% pieaugums ļauj atgūt daļu no krīzē zaudētā

2010. gadā nozares lielākajiem uzņēmumiem ir izdevies atgūt daļu no 2009. gada krīzē zaudētajiem ražošanas apjomiem un arī neto apgrozījuma.

Metāla būvkonstrukciju biznesu notur tikai eksports

Metāla būvkonstrukciju nozares rādītāji pieaug, taču tas nav vietējā tirgus nopelns.

airBaltic

Valdība sola glābt airBaltic

Valdība nolēmusi piedalīties airBaltic glābšanā, kā nosacījumu izvirzot kompānijas vadības, tostarp Bertolta Flika maiņu.

Tirgi

Augošie tirgi - specifiski un dārgi

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Centrālās bankas digitālās naudas divi veidi – kas labāk monetārajai politikai?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 14.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālā pasaule ap mums strauji attīstās. Vēl pavisam nesen tālruņus izmantojām tikai sarunām, bet finanšu pakalpojumus saņēmām bankās un pat ne internetbankās, un neiedomājāmies, ka var būt citādi.

Tehnoloģiju attīstība paver plašas iespējas finanšu pakalpojumu attīstībai, tai skaitā progress skar un skars arī naudu. Paveras plašas iespējas attīstīt naudas veidus, veicināt naudas apriti un ātrumu. Paveras iespējas arī veikt izmaiņas un uzlabojumus monetārajā politikā, padarīt efektīvāku monetārās politikas transmisijas mehānismu un, kas zina, nākamās krīzes atveseļošanai centrālās bankas jau varētu izmantot digitālo naudu jau pierastās aktīvu pirkšanas vietā. Šajā rakstā aplūkosim nākotnes iespējas, par kurām centrālās bankas jau ir sākušas domāt – tām ir interese, tās jau publicējušas pētnieciskus darbus un bijuši pirmie eksperimenti.

Centrālajai bankai ir jāiet kopā ar tehnoloģiju attīstību, lai nepiepildītos dažu vizionāru redzējums, ka centrālo banku pasivitātes rezultātā emitētā nauda pamazām izzudīs no apgrozības un cilvēku digitālajos maciņos paliks tikai privāto emitentu emitētās kriptovalūtas. Privātās naudas uzvara nozīmētu arī privātā sektora uzvaru pār valsti, bet atstāsim valsts un privātā sektora spēkošanos filozofiskākas ievirzes rakstiem. Kamēr pastāv centrālās bankas, tām būs jāseko līdzi un jāpielāgojas tehnoloģiju attīstībai. Līdzšinējās zinātnieku diskusijas ir izvirzījušas divus veidus, kā var tikt glabāta centrālās bankas digitālā nauda. Centrālās bankas digitālā nauda varētu tikt glabāta centrālajā bankā atvērtos kontos (angliski – account based) vai arī elektroniskajās ierīcēs (angliski – value based). Šie abi centrālās bankas digitālās naudas veidi var pastāvēt neatkarīgi no tā, kas ir digitālās naudas izplatītājs naudas gala īpašniekiem – centrālā banka vai bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Infogr.am: esam noraidījuši iegādes piedāvājumu ar septiņciparu skaitli

Anda Asare, Sanita Igaune, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas start-up uzņēmums Infogr.am plāno atvērt biroju ASV, nākotnē neizslēdz iespēju iegādāties citus uzņēmumus un no kontrolpaketes tuvākajā laikā atteikties neplāno.

Kad Dienas Bizness (DB) pirmais no masu medijiem Latvijā rakstīja par datu vizualizācijas rīku Infogr.am, komanda nesen bija sākusi darbu, bet jau toreiz viens no uzņēmuma dibinātājiem Uldis Leiterts DB uzsvēra, ka globāls skatījums un ambīcijas ir izdzīvošanas jautājums. Tik tikko šajā virzienā ir sperts vēl viens solis, piesaistot 1,34 miljonu eiro investīcijas, tādējādi šobrīd uzņēmumam ir trīs investori: Point Nine Capital, Connect Ventures un HackFwd. Plašāk par uzņēmuma plāniem DB intervijā stāsta U. Leiterts.

Finansējums ir piesaistīts. Kur tiks ieguldīti līdzekļi?

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Kā iegādāties ceļojumu un tajā arī aizbraukt?

Lelde Petrāne, 16.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi jau savlaicīgi ieplānojuši un iegādājušies kādu ceļojumu, un ar nepacietību gaida skaistiem mirkļiem bagātu atvaļinājumu, kamēr citi to tikai plāno. Ikviens no mums dzirdējis stāstus par atceltiem ceļojumiem un zaudēto naudu, bet ko darīt, lai tas nenotiktu arī ar jums?

Visbiežāk ceļojumu iegāde notiek, izvērtējot atsauksmes un sūdzības, kas ir ātri un ērti – pāris zvani draugiem un internetā pieejamās informācijas izskatīšana. Uz to vien nevar paļauties, tāpēc Latvijas Apdrošinātāju asociācija apkopojusi ieteikumus, kuri noderēs ceļotājiem pirms pirkuma vai rezervācijas izdarīšanas.

Izvērtējot piedāvājumu, pārliecinies:

- vai pakalpojuma sniedzējs ir oficiāli reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā. Šo informāciju bez maksas var iegūt www.lursoft.lv

- vai pakalpojuma sniedzējs ir iekļauts Tūrisma aģentu un operatoru datu bāzē un apdrošinājis klientu iemaksāto naudu: http://tato.em.gov.lv

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bulciņas, iespēja aizbraukt pēc slēpēm uz Oslo, atspirdzinājumi un automazgāšana – šie faktori nosaka iestāžu degvielas iegādes konkursu likteni.

«Degvielas iepirkumu konkursos pašvaldību un valsts iestāžu vajadzībām arvien biežāk saskaramies ar nekaunīgu lielo ārzemju degvielas tirgotāju lobēšanu. Konkursu nolikumi ir uzrakstīti tā, ka mēs pat gribot nevaram tajos startēt. Tāpēc, izmantojot to, ka Publisko iepirkumu likums pašlaik ir atvērts, vairāki Latvijas degvielas tirgotāji ir apvienojuši spēkus, lai mēģinātu pašvaldību un valsts patvaļu ierobežot,» DB sacīja Virši–A valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš. «Protams, mēs cīnāmies par savām interesēm – strādāt un sniegt savus pakalpojumus Latvijā. Taču nevar būt tā, ja pašvaldības konkurss ir izsludināts par zemāko cenu, ko piedāvā vietējais degvielas tirgotājs, viņu izgāž tikai tāpēc, ka viņam nepieder neviena degvielas uzpildes stacija (DUS), piemēram, Oslo vai Itālijā,» sašutis ir Virši–A valdes loceklis Andris Priedītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu karšu kompānijas «Visa» klienti Eiropā ziņo, ka viņi piektdien nav varējuši veikt maksājumus ar savām «Visa» kredītkartēm un debetkartēm, un pats uzņēmums atzinis, ka vērojami «pakalpojumu traucējumi».

Uzņēmums vēsta, ka «daļu «Visa» transakciju Eiropā nav iespējams apstrādāt».

«Mēs noskaidrojam cēloņus un strādājam, lai, cik ātri vien iespējams, situāciju atrisinātu,» teikts kompānijas izplatītajā paziņojumā.

Klienti Lielbritānijā, Īrijā un citās Eiropas valstīs ziņo, ka viņiem atteikti maksājumi ar «Visa» kartēm.

Banka HSBC ziņo par «nozares mēroga problēmām» ar «Visa» karšu maksājumiem, lai gan bankomāti joprojām strādā.

Vēlāk saņemta ziņa, ka turpinās «sporādiskas problēmas», taču pakalpojumu sniegšana pamazām atjaunojas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

DPA vadītājs: iepirkšanās internetā nav 100% droša, arī epastus kāds lasa

Dienas Bizness, 29.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mūsdienās ļoti daudzi cilvēki iepērkas internetā ar kredītkartēm. Pats pēc savas pieredzes esmu secinājis, ka iepirkšanās internetā nav 100% droša,» stāsta informācijas tehnoloģiju uzņēmuma DPA vadītājs Juris Vilders.

«Tāpēc es izmantoju pirkumiem internetā tikai tādu kredītkarti, kurā ir tik maza naudas summa, ka pat nav žēl, ja to arī nozags,» viņš skaidrojis intervijā laikrakstam Diena.

«Ar to, ka ir kāds cilvēks, sacīsim, no malas, kurš lasa mūsu e-pasta saraksti, jārēķinās vienmēr. Nesen ASV federālās izmeklēšanas institūcija atzina, ka pilnīgi visa elektroniskā komunikācija ASV tiek ierakstīta. Gan jau kāds rūpīgi izlasa šo institūciju interesējošo cilvēku e-pastus. Savukārt, ja dators inficēts ar ļaundabīgu programmu, tad var būt tā, ka visi dati - arī sarakste - tiek kaut kur kopēti. Jautājums gan, kā datus izmanto un arī - vai vispār izmanto,» teicis eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klientu uzticību starptautiskie milži veicina ar atmaksātiem procentiem no pirkuma summas

Ierasto atlaižu un speciālo piedāvājumu vietā maksājumu karšu tirgū modē nāk naudas atmaksa klientiem no iztērētās summas. Starptautiskās kompānijas kopā ar bankām aizvien biežāk veido īpašas lojalitātes kartes ar maksājumu funkciju. Latvijā šādu karšu popularitāti pagaidām neprognozē, ņemot vērā pārāk mazo tirgus izmēru.

Darbojas kopā

Lielās starptautiskās kompānijas pasaulē šobrīd meklē iespējas, kā vairot patērētāju uzticību saviem produktiem un veicināt pārdošanas apjomus, savukārt kredītiestādes domā, kā saviem klientiem piedāvāt jaunas norēķinu kartes. Līdz ar to pēdējo gadu laikā aizvien izteiktāka kļuvusi dažādu nozaru kompāniju sadarbība ar bankām, izstrādājot kredītkartes, kas kalpo ne tikai kā maksājumu līdzeklis, bet arī kā lojalitātes kartes, piedāvājot uzņēmuma klientiem naudas atmaksu vai speciālus bonusus par iepirkšanos konkrētās kompānijas veikalos. Kā liecina Nilson Report pētījums, tieši pēdējā laikā karšu izdevēji lielāku uzmanību vērš nevis uz atlaižu piedāvājumiem, piemēram, viesnīcām vai restorānu apmeklējumiem, bet gan tieši naudas atmaksai no konkrētas iztērētās summas attiecīgās kompānijas tirdzniecības vietās, un vēl vairāk – daļa to piedāvā iztērēt tieši šī uzņēmuma veikalos, līdz ar to klients aizvien ciešāk tiek piesaistīts konkrētajai kompānijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vērienīgā Liberty Reserve izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu figurē arī Latvijas vārds

LETA, 29.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV uzsāktajā vērienīgajā izmeklēšanā par naudas atmazgāšanu tā dēvētās digitālās valūtas uzņēmuma Liberty Reserve lietā figurē arī Latvijas vārds, liecina ASV likumsargu publiskotie dokumenti.

Kostarikā bāzētais uzņēmums Liberty Reserve pārvalda pasaulē populāro interneta valūtas pārskaitījumu sistēmu, kas atrodas ārpus nacionālo valdību kontroles.

ASV izmeklētāji norāda, ka Liberty Reserve tiek apsūdzēts sešu miljardu ASV dolāru (3,3 miljardu latu) naudas atmazgāšanas shēmas īstenošanā, kā arī nelicencēta naudas pārskaitījumu biznesa organizēšanā.

Saskaņā ar apsūdzībām Liberty Reserve apstrādājusi vismaz 55 miljonus nelegālu darījumu, ko veicis vismaz viens miljons sistēmas lietotāju.

Izmeklēšana šobrīd aptver 17 dažādas valstis, un tā uzskatāma par lielāko naudas atmazgāšanas izmeklēšanu vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Amerikāņi kredītkaršu procentu maksājumos un komisijās pērn samaksājuši 104 miljardus dolāru

Db.lv, 18.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņi pērn bankām kredītkaršu komisijās un procentu likmju maksās samaksājuši aptuveni 104 miljardus ASV dolāru, liecina MagnifyMoney apkopotie dati.

Tādējādi pērn amerikāņu izdevumi par kredītkartēm auguši par 11%, bet piecu gadu laikā – par 35%.

Portāla MarketWatch eksperti prognozē, ka šis skaitlis šajā gadā palielināsies, ņemot vērā, ka ASV Federālo Rezervju sistēma šogad plāno likmes celt četras reizes. Šajā gadā FRS jau pacēlusi procentu likmes divas reizes – līdz 1,75-2%.

ASV FRS ceļot likmes, kredītkaršu kredīts kļūst dārgāks. Tādējādi patērētāji ar kredītkaršu parādiem šogad ar kartēm saistītajās izmaksās samaksās papildu 2,2 miljardus dolāru, lēš CompareCards. Ja FRS šogad likmi cels četras reizes, amerikāņiem kopumā ar kartēm saistītajās izmaksās nāksies atvēlēt 110 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bieži tiek kultivēts stereotips, ka parastajam cilvēkam nav iespējams pierādīt savu taisnību civilstrīdos ar finanšu iestādēm, tomēr kādreizējā American Express Gold kartes lietotāja ir pierādījusi pretējo.

Viņai izdevies iegūt pozitīvu pirmās instances tiesas spriedumu. Strīda otra puse, kura šīs saistības pārņēma cesijas rezultātā, ir iesniegusi apelācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā. Pirmās instances tiesas spriedumā teikts, ka «prasītājs ar pārliecinošiem un pietiekamiem pierādījumiem nav pierādījis faktu, ka atbildētājai būtu nenokārtotas maksājuma saistības pret banku».

Pagātnes nasta

Strīda pirmsākumi ir meklējami 2007. gadā, kad uzņēmēja Līga (datu aizsardzības nolūkā viņas uzvārds tiesas spriedumā ir anonimizēts) piekrita piedāvājumam saņemt American Express kredītkarti. «Visus bankas prasītos procentus un maksājumus veicu tā, kā tika prasīts, kaut arī šķita dīvaini, ka pirmajā gadā šie maksājumi bija mazāki nekā otrajā un trešajā gadā,» viņa atceras. Lielās pieprasītās summas šķitušas aizdomīgas, un viņa vērsusies bankā ar šo jautājumu, tur arī saņēmusi atbildi, cik daudz jāatmaksā par tās izmantošanu. «Samaksāju prasīto summu bez diskusijām, lai arī tā bija neizprotami liela, un vairs par to neinteresējos, jo uzskatīju, ka savas saistības par šī kartes izmantošanu esmu izpildījusi, taču pirms kāda laika saņēmu ziņu, ka esmu parādā 3800 eiro,» savu nepatīkamo pārsteigumu neslēpj bijusī American Express Gold kartes īpašniece. Banka prasījumu tiesības bija nodevusi parādu piedziņas kompānijai, kura savukārt sākotnēji piedāvāja izlīgumu, bet Līga no šādas iespējas atteicās, un parādu piedziņas uzņēmums vērsās tiesā ar attiecīgu prasību pret viņu par parāda, kā arī kavējuma un līgumisko procentu piedziņu. «Dīvaini, ka izlīguma piedāvājumam neseko faktu pārbaude, bet tiek celta prasība, kura vēlāk tiek uz pusi samazināta,» pārsteigumu neslēpj Līga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Belfāstā darbojas noziedznieku banda, kuru vada «vīrs no bijušās Padomju Latvijas»

Dienas Bizness, 12.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļīrijā, Belfāstā pieaug bažas, kuras izraisa Austrumeiropas gangsteru pieaugošā «armija» pilsētas ielās, atsaucoties uz Sunday World, vēsta portāls Baltic Ireland.

Laikraksts informējis, ka bandas priekšgalā, kura ir atbildīga par narkotikām, prostitūciju un krāpšanos ar kredītkartēm, atrodas «muskuļots vīrs no bijušās Padomju Latvijas».

Laikraksts norādījis, ka viņš ir valsts ienaidnieks numur viens, jo darbojas noziedzīgajā impērijā, kas plešas no Frankfurtes līdz Amsterdamai, Dublinai un tagad arī Belfāstai. Sunday World esot zināma šī cilvēka identitāte, bet juridisku iemeslu dēļ tā nevar tikt atklāta.

Laikraksts veicis īpašu izmeklēšanu un atklājis ārvalstu noziedznieku bandu skaita satraucošo pieaugumu. Tās tirgo narkotikas un ir iesaistītas cilvēku tirdzniecībā un prostitūcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

ASV izlūkdienests ik dienas ievācis ap 200 miljoniem īsziņu

Gunta Kursiša, 17.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Nacionālās drošības aģentūra (National Security Agency, NSA) ik dienas ievākusi teju 200 miljonus teksta ziņojumu no mobilo tālruņu īpašniekiem visā pasaulē, pamatojoties uz izlūkdienesta bijušā darbinieka Edvarda Snoudena (Edward Snowden) rīcībā esošo informāciju, ziņo The Guardian.

Ziņojumu ievākšana izmantota, lai gūtu informāciju par mobilā tālruņa īpašnieka atrašnās vietu, kontaktiem, kredītkaršu informāciju, ceļojumu plāniem, finanšu aktivitātēm utt. «NSA programma Dishfire ievāc teju visu, ko tā var,» ziņo medijs.

Turklāt informācija vākta arī no cilvēkiem, kuri nekad nav pārkāpuši likumu, liecina NSA slepenajos un nopludinātajos dokumentos esošā informācija.

Slepenajā un mediju rīcībā nonākušajā NSA dokumentā ietvertā informācija liecina, ka ik dienas 2011. gada aprīlī NSA ievākusi vidēji 194 teksta ziņojumus. Vienā dienā ievāktas ziņas par vidēji pieciem miljoniem neatbildētu zvanu, pieciem tūkstošiem ceļojumu informācijas, vairāk nekā 61 tūkstoti finanšu darījumu ar kredītkartēm, 630 tūkstošiem darījumu, kas veikti, izmantojot pārskaitījumu ar telefonu, kā arī 115 tūkstošiem darījumu, kas slēgti, veicot bankas pārskaitījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu karšu apstrādes kompānijas MasterCard un Visa, pēc gadiem ilgušām diskusijām ar Eiropas Komisiju, piekritušas samazināt norēķinu karšu komisijas tūristiem, kas izmanto savas maksājumu kartes Eiropas Savienībā, raksta BBC.

Abas kompānijas turpmāk no mazumtirgotājiem par maksājumiem, kas veikti ar kredītkartēm un debetkartēm, kas nav izdotas ES, iekasēs par 40% mazāku komisijas maksu nekā līdz šim.

EK paziņojusi, ka šī vienošanās rezultēsies ar zemākām izmaksām Eiropas mazumtirgotājiem, kā arī tam vajadzētu samazināt cenas tūristiem, kas apmeklē ES.

Saskaņā ar vienošanās nosacījumiem pasaules lielākā maksājumu kompānija Visa un tās konkurents MasterCard iekasēs 0,2% komisijas maksu par maksājumiem ar debetkarti, kas izsniegta ārpus ES, un 0,3% komisijas maksu šādu kredītkaršu maksājumiem.

Tādējādi šīs komisijas maksas būs vienādas ar tām, kas tiek iekasētas par ES teritorijā izsniegtām kartēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Mazie parādi noslogo tiesas

Dienas Bizness, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesu informācijas statistika, ko apkopojis Lursoft, ļauj izdarīt vairākus interesantus secinājumus, jo tā parāda prasību iesniedzējus, kas šobrīd tiesājas par kādām lietām. Lielākā daļa prasību ir par maza apjoma parādu piedzīšanu, t. i., Civilprocesa likuma izpratnē līdz 2100 eiro, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Tas, ka no tiesā iesniegtajām prasībām vairākumu veido tieši parādu piedziņas, liecina, ka patiesībā lielai daļai sabiedrības krīze turpinās, sacījis Maksātnespējas konsultāciju centra jurists Jānis Āboliņš.

Absolūto vairākumu sarakstā pārstāvot finanšu iestādes – gan bankas un apdrošināšanas sabiedrības, gan nebanku kreditētāji un parādu piedzinēji. Banku sektorā visvairāk lietu tiesās esot SEB bankai, kur lielākais lietu skaits ir par maza apmēra prasībām, piemēram, kredītkartēm vai patēriņa kredītiem.

Tāpat ražīgi tiesājas valstij piederošā Citadeles banka un bijušās Parex bankas sliktā daļa – Reverta, kā arī Parex līzings un faktorings, liecina Latvijas Avīzē publicētais raksts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

SEB bankas klienti var norēķināties arī ar mobilo tālruni

Zane Atlāce - Bistere, 04.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB bankas klienti, kuriem ir tālrunis ar Android operētājsistēmu, par pirkumiem un pakalpojumiem tagad var norēķināties arī ar savu mobilo tālruni, informē bankā.

Ar mobilo tālruni var veikt maksājumus līdz 150 eiro Latvijā un ārzemēs - tirdzniecības vietās, kurās pieejami bezkontakta norēķini.

Lai norēķiniem varētu izmantot viedtālruni, vispirms SEB bankas mobilajā lietotnē jāizveido bankas kartes digitālā versija. Jaunā funkcija pieejama visām Mastercard norēķinu kartēm un kredītkartēm, ieskaitot tās, kurām nav bezkontakta norēķinu funkcija. Lai aktivizētu karti mobilajā tālrunī, tam ir nepieciešama NFC (near field communication) bezvadu datu pārraides tehnoloģija.

"Klientu vēlme ikdienas bankas pakalpojumiem un norēķiniem izmantot digitālos un mobilos kanālus arvien pieaug, tāpēc esam gandarīti, ka varam spert nākamo soli digitālajā attīstībā un mūsu klientiem Latvijā un Igaunijā piedāvāt iespēju norēķināties ar savu mobilo tālruni. Klienti, kuri jauno iespēju jau ir izmēģinājuši, visvairāk novērtē tās ērtumu. Nenoliedzami mūsu ikdienas paradumi mainās - arvien mazāk līdzi ikdienā nēsājam maku, taču vairumam mobilais tālrunis vienmēr ir rokas stiepiena attālumā. Līdz ar to, aktivizējot bankas karti mobilajā tālrunī, arī finanses vienmēr būs rokas stiepiena attālumā. Jāuzsver, ka maksājumu veikšana ar mobilo tālruni vēl ir testa režīmā, tāpēc aicinām klientus to izmēģināt, novērtēt un ziņot mums, ja ir vērojamas kādas nepilnības un nepieciešami uzlabojumi," uzsver SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Citadele zaudējumi šā gada pirmajā ceturksnī bija 1,843 miljoni latu, savukārt bankas grupas zaudējumi bija 1,425 miljoni latu, sacīts bankas mājaslapā publiskotajā informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iespēju norēķināties ar "Apple Pay" saviem klientiem uzsākusi piedāvāt banka "Citadele," informē "Visa" sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā Evita Bille.

"Apple Pay" ir viegli iestatāms, un lietotāji turpinās saņemt tās pašas priekšrocības, ko piedāvā "Citadeles" kredītkartes vai debetkartes.

"Līdz ar bankas Citadele piedāvājumu Baltijas valstīs izmantot "Apple Pay" kombinācijā ar Visa tokenizācijas tehnoloģiju, daudz lielākam skaitam klientu būs piekļuve jauniem, ērtiem un drošiem maksāšanas veidiem," saka Rīka Salminena (Riikka Salminen), Visa Zviedrijas, Somijas un Baltijas valstu reģionālā vadītāja.

"Izmantojot "Apple Pay" un Visa tokenizācijas tehnoloģijas piedāvāto augsto drošības līmeni, tagad ir iespējams maksāt ar iPhone vai "Apple Watch" tieši tāpat kā ar kredītkartēm vai debetkartēm, bet neatklājot savus konta datus."

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«VIP klienti» Zviedrijā, izmantojot zagtu karšu informāciju, iztērējuši pus miljonu

Lelde Petrāne, 16.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs cilvēki Zviedrijā apsūdzēti ar kredītkartēm saistītā krāpšanā, jo, izmantojuši zagtu kredītkaršu informāciju, lai iegādātos gan uzkodas, gan juvelierizstrādājumus un apģērbu par naudas summu, kas sasniedz 500 tūkstošus kronu (77 tūkstoši ASV dolāru), vēsta thelocal.se.

«Vienā apģērbu veikalā viņi veica tik daudz pirkumu, ka tika lūgti pozēt fotogrāfijai kā VIP klienti, kad atgriezās, lai iegādātos vēl vairāk preču. To viņi arī izdarīja, lai gan negribīgi,» stāstījis prokurors.

Šie trīs cilvēki, no kuriem divi dzīvo Zviedrijā un viens Lielbritānijā, izmantoja karšu informāciju, kas iegūta no cilvēkiem Ēģiptē, ASV un Austrālijā, kā arī citās valstīs, kas atrodas tālu no Zviedrijas.

Tā sauktie skimeri nozog kredītkaršu informāciju citādi likumīga darījuma ietvaros. Zaglis nozog upura kredītkartes numuru, fotokopējot čeku vai izmantojot sarežģītākas metodes.

Kartes dati pēc tam tiek izmantoti transakcijās kaut kur citur pasaulē, parasti tālu no vietas, kur notikusi zādzība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pēc remonta durvis vēris Citadeles klientu apkalpošanas centrs Maksima

Dienas Bizness, 14.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, Augusta Deglava ielā 67 pēc rekonstrukcijas atvērts bankas Citadele klientu apkalpošanas centrs Maksima.

Klientu apkalpošanas centra Maksima atrašanās vieta saglabājas nemainīga, bet dizains un iekārtojums ir atbilstošs jaunajam konceptam - gaišas un košas telpas, kuru dizainā kopā savijas Citadeles zīmolu raksturojošais baltais un sarkanais tonis un dažādi zilā toņa elementi, kas raksturīgi American Express kredītkartēm, kurām Citadele ir vienīgais izplatītājs Latvijā un Lietuvā.

Šis ir ceturtais atbilstoši jaunajam konceptam veidotais Citadeles klientu apkalpošanas centrs.

Bankai Citadele šobrīd ir 36 filiāles Latvijā. 75% mīnus vienas bankas Citadele akcijas īpašniece ir VAS Privatizācijas aģentūra, bet 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažāda veida aizdevumi, jo īpaši patēriņa kredīts, lieti noder, lai tiktu galā ar pēkšņiem un neplānotiem izdevumiem. Vai, gluži otrādi – veiktu kādu sen plānotu un lielu pirkumu, kam ar iekrājumiem nepietiek. Skanīgi reklāmas saukļi un vilinoši piedāvājumi atrodami daudzviet, taču, izvēloties kredītu, jābūt ļoti apdomīgam, jo saistības nereti ir ilgtermiņa, un tās ievērojami ietekmē finanšu stāvokli.

Seši nosacījumi, kas obligāti jāizvērtē pirms aizņemšanās

Liela daļa aizdevēju savos piedāvājumos mēdz izcelt kādu konkrētu priekšrocību, piemēram, zemu procentu likmi vai iespēju naudu saņemt dažu minūšu laikā. Taču, lai aizdevums būtu patiešām izdevīgs gan īstermiņā, gan ilgtermiņā, nepieciešams saprast kopējo ainu, ņemot vērā sekojošus aizdevuma aspektus:

Procentu likme – visbiežāk tiek norādīta gada procentu likme (GPL), taču, lai to padarītu pievilcīgāku, daļa aizdevēja norāda mēneša vai vēl īsāka perioda procentu likmi;

Ikmēneša maksājums – svarīgi, lai tas nekļūtu par slogu tikt galā ar regulāri veicamajiem maksājumiem;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar ekonomikas atlabšanu cilvēki kļuvuši atvērtāki banku patēriņa kredītiem, otrdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Bankas sākušas aktīvāk piedāvāt dārgos patēriņa kredītus un kredītkartes, tādējādi reaģējot uz to, ka samazinās slikto kredītu īpatsvars banku iepriekš izsniegtajos kredītos, ekonomika uzrāda nelielu pieaugumu, bet bezdarba līmenis sācis samazināties.

DB apkopotā informācija liecina, ka bankas gatavas piešķirt aizdevumu līdz 200% un pat 400% mēnešalgas apjomā personām, kuru ienākumi ir, sākot no 150 Ls, 180 Ls vai 250 Ls mēnesī. Procentu likmes banku piedāvātajām kredītkartēm vai karšu kredītlimitiem atšķiras - no 15% līdz 36% gadā. Būtībā piedāvājumi ir gana līdzīgi tiem, kādi bija pirms krīzes 2008. gadā, vienīgi bankas vairāk izvērtē ienākumu attiecību pret kredītu summu. Pēc banku teiktā, izvēloties patēriņa kredītus, privātpersonas vairāk nekā iepriekš vērtē tiem nepieciešamo naudas apjomu, bet kredītkartes mēdz vairāk izmantot ikdienas pirkumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

KP: Banku satraukums par cenu celšanos starpbanku maksu ierobežošanas dēļ nav pamatots

Žanete Hāka, 11.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsaucoties uz Latvijas banku pausto satraukumu par iespējamo Eiropas Komisijas regulu starpbanku komisijas maksas ierobežošanai, Latvijas Konkurences padome (KP) skaidro, ka šāds regulējums nepieciešams, lai aizsargātu patērētāju intereses, un nav pamata uzskatīt, ka tas neveicinās preču un pakalpojumu cenu samazināšanos.

KP uzsver, ka jau vairākkārt ir paudusi viedokli, ka nepieciešams ierobežot starpbanku komisijas maksas situācijās, kad patērētājs norēķinās ar kredītkarti vai debetkarti. Topošais EK regulējums ir vērsts uz patērētāju interešu aizsardzību, nodrošinot, ka patērētāji, iepērkoties ar kredītkartēm vai debetkartēm, nepārmaksā nedz par veikalos iegādātām precēm, nedz par banku sniegtajiem pakalpojumiem.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama norāda, ka jaunā regula samazinās banku ieņēmumus no starpbanku komisijas maksām, tāpēc banku satraukums KP ieskatā ir saprotams, bet ne atbalstāms. Jaunā regula samazinātu tirgotāju izdevumus, savukārt patērētāju mobilitāte un apzināta izdevīgākā piedāvājuma izvēle radīs konkurences spiedienu, kas ierobežos karšu izmantošanas maksu paaugstināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka pandēmijā augusi cilvēku vēlme norēķināties ar kredītkartēm – sevišķi bezkontakta šādām kartēm – arī apgrozībā esošo “skaidro” eiro apmērs pamatīgi kāpis, liecina Eiropas Centrālās bankas (ECB) dati.

Proti, apgrozībā esošo eiro banknošu un monētu apmērs šogad pietuvojies 1,5 triljonu eiro atzīmei. Pirms pandēmijas šis apmērs bija tuvāk 1,25 triljoniem eiro. Kopumā skaidru eiro apjoms apgrozībā 2020. gadā pieaudzis par 11%, kas ir visai daudz.

Pamatā šis fenomens tiek skaidrots ar diviem faktoriem. Viens ir tas, ka pēc eiro liels pieprasījums saglabājies no reģioniem, kas nav eirozonas sastāvā. Tāpat paši vecā kontinenta iedzīvotāji tieši skaidro naudu mīl izmantot, lai uzglabātu savu bagātību. Tiek norādīts, ka reāliem maksājumiem no šīs skaidrās naudas eirozonā tiek izmantota vien aptuveni piektā daļa. Pētījumi liecina, ka 30%līdz 50% šādu eiro tiek izmantoti ārpus monetārās savienības, jo daudzos pasaules reģionos iztrūkst uzticama maksājumu infrastruktūra un citi daudzmaz uzticami maksāšanas un vērtības saglabāšanas instrumenti.

Komentāri

Pievienot komentāru