Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Argentīna ir kļuvusi par pirmo valsti, kas apstiprinājusi ģenētiski modificētu kviešu audzēšanu un patēriņu, ceturtdien paziņoja šīs valsts Lauksaimniecības ministrija.

Ministrijas zinātniskās komisijas paziņojumā teikts, ka tā apstiprinājusi pret sausumu izturīgu kviešu varietāti. Argentīna ir ceturtā lielākā kviešu eksportētāja pasaulē.

"Šis ir pasaulē pirmais apstiprinājums pret sausumu izturīgai ģenētiskai transformācijai kviešos," paziņoja Nacionālā zinātnes un tehnoloģijas komisija (CONICET).

Eksperti tomēr pauda bažas par ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) audzēšanu un mārketingu, atzīmējot grūtības šādas produkcijas piedāvāšanā patērētājiem, kas nobažījušies par ĢMO ietekmi uz veselību un vidi.

CONICET paziņoja, ka Argentīnas kviešu ģenētiskajām modifikācijām jātiek apstiprinātām Brazīlijā, kas vēsturiski ir Argentīnas lielākais eksporta tirgus, lai tās būtu komerciāli dzīvotspējīgas.

2019.gadā apmēram 45% no Argentīnas kviešu eksporta bija uz Brazīliju. Citi svarīgi eksporta tirgi ir Indonēzija, Čīle un Kenija.

Valdības oficiālo lēmumu par ģenētiski modificēto kviešu apstiprināšanu ir paredzēts publicēt valdības ziņotāja ceturtdienas vai piektdienas numurā.

Pret sausumu izturīgo kviešu varietāti HB4 ir izstrādājusi Argentīnas biotehnoloģiju kompānija "Bioceres" sadarbībā ar Nacionālo universitāti un CONICET.

Komentāri

Pievienot komentāru