Investors

Arī uzņēmumu parādu likmes neredzēti zemas – Eiropā pat negatīvas

Jānis Šķupelis, 06.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rekordzemas parāda vērtspapīru likmes šobrīd vērojamas ne tikai valdībām, bet arī uzņēmumiem.

Rezultātā tie finanšu tirgū nekautrējas šo naudu arī piesaistīt. Palielinoties bažām par lielāko pasaules tautsaimniecību veikumu un centrālajām bankām solot ekonomikas stimulēšanu, investoru pieprasījums pēc drošā valdību parāda ir bijis ļoti liels. Tas daudzviet pat ļoti gara termiņa obligāciju likmes iedzinis negatīvā teritorijā. Valdot šādam fonam, sarūk arī korporatīvā parāda ienesīgums. Tiesa gan, tas salīdzinoši vēl ir augstāks. Tādējādi kompāniju obligācijas var būt zināma alternatīva, kur vēl var mēģināt sameklēt mazāk zemu ienesīgumu.

Katrā ziņā šobrīd, lai atrastu vismaz kaut kādu ienesīgumu, vai nu jāpērk arvien riskantāks parāds (vai ienesīgums jāmeklē eksotiskākos finanšu instrumentos), vai parāds ar krietni garāku termiņu.

Piemēram, šo otrdien vien ASV kompānijas ar investīciju reitingu parāda tirgū piesaistīja līdzekļus 28 miljardu ASV dolāru vērtībā, liecina Bank of America dati. Te var piebilst, ka bieži vien par tādu apjomu šajā tirgū var runāt vien veselas ļoti darbīgas nedēļas laikā. «Pēc ASV bāzētā parāda ir ļoti liels pieprasījums. Ārvalstu obligāciju ienesīgums ir sabrucis. Tādēļ ārvalstu investoriem neatliek nekas cits, kā uzpirkt ASV parādus,» Financial Times skaidro Bank of America finanšu procesu vērotāji.

Grūti teikt, kas ar kādu – šobrīd pat finansiāli ļoti spēcīgu – uzņēmumu var notikt 30 vai 50 gadu laikā. Piemēram, Apple, Deere un Walt Disney šonedēļ pārdeva 30 gadu termiņa obligācijas, un visiem šiem uzņēmumiem to ienesīgums atradās zem 3% atzīmes. Vēl krietni liesāka aina šajā ziņā ir Eiropā. Tradeweb apkopotie dati liecina, ka jau aptuveni 40% vecā kontinenta investīciju reitinga korporatīvajam parādam ir negatīvs ienesīgums (pirms gada tie bijuši 18%). Uz gariem termiņiem un ar ļoti zemām likmēm naudu Eiropā izdodas piesaistīt arī uzņēmumiem, kuriem tuvs vai pat jau piemērots «grabažas» (junk) reitings. Piemēram, Reuters ziņo, ka šādam Īrijas uzņēmumam Smurfit Kappa nupat izdevies pārdot astoņu gadu obligācijas 750 miljonu eiro vērtībā ar 1,5% ienesīgumu (S&P Global un Fitch šim uzņēmumam noteikusi BB+ reitingu).

Visu rakstu lasiet 6. septembra laikrakstā Dienas Bizness, meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Žurnāla Dienas Bizness izdevums #32

DB, 18.08.2020

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas izraisītās krīzes laikā nodokļu palielināšana var samazināt Latvijas uzņēmēju konkurētspēju.

Neatkarīgi no nodokļa, kuru palielina, turklāt, ja nodokļu izmaiņas tiek izziņotas īsi pirms to spēkā stāšanās, tas ietekmē uzņēmējdarbības vides stabilitāti, tādējādi ne tikai radot neērtības vietējiem uzņēmējiem, bet parādot Latvijas nodokļu sistēmu kā nestabilu, kas liedz ārvalstu investoriem īstenot paredzamu ilgtermiņa ieguldījumu politiku.

Lasi žurnāla "Dienas Bizness" 18. augusta numurā:

  • viedokļi - vai uzņēmējiem un valdībai ir vienādas prioritātes nodokļu politikā?
  • aktuāli - briest kārtējā nodokļu sistēmas revolūcija
  • tēma - krīzes laikā nodokļus paaugstināt nedrīkst
  • intervija - ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs par Latvijas ekonomikas attīstības plāniem
  • finanses - kredītu standarti kļūst stingrāki, likmes – augstākas
  • degvielas tirgus - degvielas cenas "sāpīguma" mērījumi Latvijā un pasaulē
  • iepakojums - SIA "Smurfit Kappa Baltic" par tendencēm produktu iepakojumā
  • semināri - daļa pasākumu turpināsies tiešsaistē arī pēc pandēmijas
  • brīvdienu ceļvedis - Rita Laudere, SIA "Lauder Architects" arhitekte un dizainere

Komentāri

Pievienot komentāru