Citas ziņas

Arodbiedrību savienība: darba ņēmējs var pamest darba vietu, ja rodas draudi dzīvībai

Gunta Kursiša, 13.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nepieļautu Zolitūdei līdzīgas traģēdijas, Latvijā ikvienam strādājošajam vajadzētu būt zinošam savās darba tiesībās, tostarp darba aizsardzības jautājumos, norāda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvji.

«Darba likums nosaka, ka darbiniekam ir tiesības neveikt darbu, kas apdraud viņa dzīvību. Tādējādi - lai kādi arī būtu darba devēja iekšējie rīkojumi, situācijās, kad atskan signalizācija, darba ņēmējam ir tiesības pamest darba vietu un doties uz drošu patvērumu,» norādīja LBAS konsultants darba tiesisko attiecību jautājumos Kaspars Rācenājs.

Traģēdijas galvenā mācība ir - ikreiz, kad ēkā atskan signalizācija, visiem ir nekavējoties jāevakuējas atbilstoši plānam, uzskata LBAS darba aizsardzības speciālists Mārtiņš Pužuls.

«Visi nelaimes gadījumos cietušie, kas vērsušies pēc palīdzības pie LBAS, atzīst - ja būtu iespēja patīt laiku atpakaļ, viņi ievērotu darba aizsardzības noteikumus. Ja cilvēks strādā vietā, kur jālieto, piemēram, ķivere, brilles vai drošības josta, tad tas ir jādara katru darba laika minūti, nevis tad, kad nāk priekšnieks vai pārbaude,» norādīja M. Pužuls.

Darba vides riski Latvijā pilnā apmērā ir izvērtēti tikai pusē uzņēmumu, bet 25% kompāniju risku izvērtējums vispār nav veikts. Tas nozīmē, ka ceturtajā daļā uzņēmumu darba aizsardzības sistēma vispār nepastāv, viņš atklāj.

Komentāri

Pievienot komentāru