Ražošana

ASV apsūdz Ķīnas un Taivānas uzņēmumus noslēpumu zagšanā no Micron

LETA/AFP, 02.11.2018

Jaunākais izdevums

ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss ceturtdien apsūdzēja Pekinu, ka tā atbalstījusi Ķīnas un Taivānas uzņēmumu shēmu nozagt tirdzniecības noslēpumus 8,75 miljardu ASV dolāru vērtībā no ASV bāzētā pusvadītāju ierīču ražotāja «Micron Technology, Inc.».

ASV Tieslietu ministrija izvirzīja kriminālapsūdzības Ķīnas valsts kompānijai «Fujian Jinhua Integrated Circuit Co.» un Taivānas uzņēmumam «United Microelectronics Corporation» (UMC), kā arī trim UMC amatpersonām.

Tieslietu ministrija paziņoja, ka šie uzņēmumi un amatpersonas plānoja nozagt «Micron» projektus, lai padarītu «Fujian Jinhua» par svarīgu spēlētāju globālajā datoru mikroshēmu tirgū.

Šīs bija jaunākās apsūdzības vairākās lietās pret to, ko Vašingtona ir nosaukusi par Pekinas programmu nozagt vērtīgus ASV rūpnieciskos un komerciālos noslēpumus ar mērķi veicināt Ķīnas ekonomiku.

«Aplūkotas kopā, šīs lietas un daudzas tām līdzīgās rada drūmu ainu par valsti, kas tiecas ar zādzībām kāpt augšup pa ekonomiskās attīstības kāpnēm un darīt to uz amerikāņu rēķina,» teica Sešonss.

«Šī rīcība ir nelikumīga. Tā ir aplama. Tā ir drauds mūsu nacionālajai drošībai. Un tai ir jābeidzas.»

ASV apgabaltiesā Kalifornijas štata Sanhosē pilsētā ierosinātajā apsūdzībā apgalvots, ka trīs bijušie «Micron» darbinieki Taivānā – Stīvens Čeņs Dženkuņs, He Dzjaņtins un Kenijs Vans Junmins – 2015. un 2016.gadā sāka strādāt UMC, plānojot nodot šim uzņēmumam «Micron» specifisku dinamiskās operatīvās atmiņas (DRAM) pusvadītāju dizaina un ražošanas procesus, kas pēc tam tiktu nodoti tālāk «Fujian Jinhua» pēc Čeņa noteikta kontrakta.

ASV prokurori paziņoja, ka pirms šī plāna minētajiem Ķīnas un Taivānas uzņēmumiem nebija DRAM ražošanas spēju, bet Ķīna ir izvirzījusi par mērķi iegūt šādas spējas savā stratēģiskās ekonomikas plānā.

Čeņs sākotnēji bija augsta ranga administrators «Micron» Taivānas operācijās, bet 2015.gadā sāka vadīt mikroshēmu ražotāju UMC, kura akcijas tiek kotētas Ņujorkas biržā, un vēlāk kļuva par «Fujian Jinhua» prezidentu.

Šī zādzība radīja nozīmīgu apdraudējumu «Micron», kas ir apmēram 100 miljardus dolāru vērta kompānija un kontrolē 20-25% no globālā DRAM mikroshēmu tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcijām var būt grūti augt vēl tālāk uz sarūkošas peļņas fona.

Rietumvalstu akcijas ļoti strauji kāpušas ārā no pagājušā gada beigu mīnusiem, un ar tehnoloģiju kompānijām bagātīgākā ASV šī tirgus Nasdaq Composite indeksa vērtība kopš saviem decembra otrās puses zemākajiem punktiem ir palēkusies teju par 20%. Šajā pašā laikā šī indikatora vērtība ir joprojām aptuveni 9% zem savām augusta beigu virsotnēm.

Vēl nesen investori uz sarūkošas pārliecības fona par pasaules ekonomiku izpārdeva tādu tehnoloģiju flagmaņu kā Apple, Amazon.com, Alphabet, Facebook vērtspapīrus. Daudzi piebilst - šo pārdošanas spiedienu spilgtāku padarīja arī algoritmu tirdzniecība. Savukārt nu, mazinoties bažām, notiek pretējais, kam palīdzējuši arī tehnoloģiju gigantu ziņojumi par neseno veikumu. Peļņas atskaites bijušas dažādas, lai gan par to kopumu var teikt - tās pozitīvā ziņā pārspējušas analītiķu gaidas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas tehnoloģiju kompānija "Huawei" šobrīd strādā pie plāna, lai Eiropā uzbūvētu savu komponenšu ražotni, pavēstījis uzņēmuma priekšsēdētājs Lians Hua.

ASV prezidents DonaldsTramps izdevis rīkojumu Amerikas kompānijām pārtraukt sadarbību ar "Huawei", taču Lians noliedz uzņēmuma saistību ar Ķīnas valdības interesēm.

"Mēs plānojam nākotnē paši ražot savas komponentes rūpnīcā Eiropā," intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja Lians. "Mēs veicam priekšizpēti saistībā ar iespējām Eiropā atvērt ražotni. Valsts izvēle būs atkarīga no šīs izpētes."

Lai arī konkrēts termiņš šim plānam nav noteikts, Lians norāda, ka tas varētu tikt realizēts visai ātri.

Trampa agresīvā nostāja liegusi "Huawei" iespēju piekļūt mikroshēmām un citām tehnoloģijām, ko piedāvā tādi ASV uzņēmumi kā "Micron", "Qualcomm" un "Intel", liekot kompānijai dažādot piegāžu bāzi.

Komentāri

Pievienot komentāru