Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Federālo Rezervju sistēmas (FRS) pārstāvji nolēmuši samazināt kvantitatīvās mīkstināšanas programmu par 10 miljardiem ASV dolāru – līdz 75 miljardiem dolāru.

Šādi nolemts, ņemot vērā, ka ASV ekonomika piedzīvo izaugsmi, un jaunākās prognozes liecina, ka tā augs vēl straujāk. Tāpat tiek gaidīts, ka augs darbā pieņemto darbinieku skaits.

Tādējādi, sākot no janvāra, aktīvu iepirkumu ikmēneša programma būs 75 miljardi dolāru līdzšinējo 85 miljardu dolāru vietā. Ja ekonomika augs tādā tempā, kā prognozē FRS, aktīvu iepirkumu programmu varētu noslēgt nākamajā gadā, uzsvēris FRS vadītājs Bens Bernanke.

Ja ekonomika turpinās uzlaboties, centrālā banka varētu samazināt aktīvu iepirkumu programmu katrā sanāksmē. Viņš gan neizslēdza iespēju, ka varētu tikt ieturēta pauze, ja ekonomikas izaugsme sāk bremzēt, vai arī samazināt programmu ātrāk, ja ekonomika augs straujāk.

Patlaban gan FRS ir mēģinājusi mīkstināt aktīvu iepirkumu programmas bremzēšanas blakusefekturs, paziņojot, ka īstermiņa likmes aizvien saglabāsies zemā līmenī, turklāt ilgāk nekā FRS iepriekš ir teicis – visdrīzāk vairākus gadus.

FRS dalīs aktīvu iepirkumu samazināšanu līdzīgi starp Valsts kases obligācijām un hipotekārajām parādzīmēm. Turpmāk tā iepirks 40 miljardus dolāru vērtas Valsts kases obligācijas iepriekšējo 45 miljardu dolāru vietā, un hipotekārās parādzīmes 35 miljardu dolāru apmērā, salīdzinot ar līdzšinējiem 40 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru