Enerģētika

ASV eksperts: atomenerģētikas renesanse sāk palēnināties, bet tai noteikti ir nākotne

Nozare.lv, 22.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tas, ko sauc par atomenerģētikas renesansi, dažādu iemeslu dēļ sāk palēnināties, taču šai enerģijai noteikti ir nākotne, norāda ASV Kodolenerģētikas regulēšanas komisijas (Nuclear Regulatory Commission - NRP) eksperts Eduardo Sastre, kurš novembra sākumā bija ieradies Latvijā.

Lūgts vērtēt atomenerģijas attīstību, ņemot vērā, ka dažas valstis aptur projektus, bet citas tos turpina, neskatoties uz skepsi, viņš norādīja, ka pēdējie gadi ir bijuši ļoti interesanti. Atomenerģētikas renesanse dažādu iemeslu dēļ sāk palēnināties, un negadījums Japānā nebija vienīgais iemesls. Arī ekonomiskā situācija nebija tik laba, un tas ietekmēja nozari.

Viņaprāt, ir grūti iezīmēt, vai populārāka ir tendence apturēt projektus vai tomēr turpināt tos. «To var salīdzināt ar raudzīšanos maģiskajā bumbā. Katru gadu rodas kas jauns, nozares mainās,» teica Sastre.

Viņš pats uzskata, ka patlaban notiek palēnināšanās, taču atomenerģijai ir nākotne, piemēram, tādās valstīs kā Ķīna un Indija, kas būvē reaktorus. Sastre minēja arī Baltkrieviju, Krieviju, procesi notiek Čehijā, Polijā, Somijā, un tās ir tikai dažas valstis.

Sastre pēdējos mēnešos bijis Polijā, kas plāno īstenot savu atomelektrostacijas projektu. Viņš Polijā palīdzējis veidot regulatīvo vidi. Pēc viņa uzsvērtā, galvenā prioritāte ir nodrošināt, ka tad, ja tiek apsvērts kāds projekts, tas tiek īstenots drošā veidā un atbilstoši starptautiskajiem drošības standartiem.

«Atomenerģijai noteikti ir nākotne, taču, no otras puses, necenšamies to īpaši virzīt, bet tikai padarīt drošu,» par NRP darbību teica tās pārstāvis.

Vaicāts par zaļās enerģijas izmantošanu, viņš teica: ASV pastāv viedoklis, ka ir jāpēta visi enerģijas veidi. Viņaprāt, arī zaļajai enerģijai būs nākotne.

Sastre ir tehniskais analītiķis NRC Jauno reaktoru nodaļā. Pēdējos četrus gadus viņš ir bijis vadošais ķīmijas inženieris jaunu reaktoru izveidošanas izvērtēšanā. Šajā darbā viņš ir analizējis visus galvenos atomreaktoru dizaina un licenču pieteikumus, izveidojis regulatīvās instrukcijas un prezentējis iegūtos drošības datus NRC Reaktoru drošības konsultatīvajai padomei. Sastre darbojas arī kā NRC pārstāvis Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Atomenerģijas aģentūras darba grupā.

Latvijā Sastre bija ieradies novembra sākumā. Vizītes laikā viņš tikās ar Rīgas Tehniskās universitātes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Latvenergo pārstāvjiem. Viņš arī piedalījās diskusijā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta studentiem un mācībspēkiem, apmeklēja Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra pārraudzībā esošo demontējamo Salaspils zinātnisko kodolreaktoru, Daugavpils Universitātē sniedza lekciju Atomenerģija: ASV pieredze.

Komentāri

Pievienot komentāru