Tirdzniecība un pakalpojumi

AT: KP pamatoti konstatējusi VAS Latvijas Pasts konkurences kropļošanu

Žanete Hāka, 21.12.2016

Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

19. decembrī Augstākā tiesa atstājusi spēkā Konkurences padomes lēmumu par VAS Latvijas Pasts dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, informē AT.

Uzņēmumam par nepamatotu konkurences priekšrocību radīšanu savam meitasuzņēmumam SIA Mailmaster valsts budžetā jāiemaksā naudas sods 12 000 eiro apmērā.

Uzņēmumi, kas savu klientu vārdā drukā un ievieto aploksnēs vairumā izsūtāmas vēstules, piemēram, rēķinus un dažādus paziņojumus, sadarbojas ar VAS Latvijas Pasts, kas savukārt nodrošina sūtījumu piegādi adresātiem. Lietas izpētes gaitā 2014. gadā KP konstatēja, ka VAS Latvijas Pasts savam meitasuzņēmumam SIA Mailmaster par šādu sūtījumu piegādi ir noteikusi ievērojami zemākus tarifus nekā citiem uzņēmumiem, tādējādi radot tam konkurences priekšrocības.

VAS Latvijas Pasts ir uzliktas saistības sniegt universālo pasta pakalpojumu. Šī pakalpojuma kvalitātes prasības un tarifus ir apstiprinājusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Līdztekus universālajam pakalpojumam VAS Latvijas Pasts bija ieviesis alternatīvo pasta pakalpojumu, uz kuru neattiecas SPRK apstiprinātās kvalitātes prasības un tarifi. Attiecīgi, sniedzot alternatīvo pasta pakalpojumu, VAS Latvijas Pasts tarifus katrā gadījumā noteica individuāli.

Augstākā tiesa apstiprina, ka uzņēmumiem, kas atrodas dominējošā stāvoklī, pret saviem darījumu partneriem – gan saistītajiem, gan neatkarīgajiem – ir jāattiecas līdzvērtīgi, neradot kādam nepamatotas priekšrocības, piemēram, piemērojot atšķirīgu un objektīvi nepamatojamu cenu politiku.

KP Padomes juridiskās nodaļas vadītājs Antis Apsītis: KP ir gandarīta par Augstākās tiesas spriedumu, kurā skaidri norādīts, ka lielajiem, tirgū dominējošajiem spēlētājiem ir jābūt īpaši atbildīgiem savas rīcības plānošanā un īstenošanā. Vienlaikus šis spriedums ir nozīmīgs arī ar to, ka tiesa, vērtējot iestādes pilnvaras, paudusi, ka likums neliedz KP ir iegūt papildu pierādījumus par notikušo pārkāpumu arī pēc formālās lietas izbeigšanas, kā arī tiesvedības laikā.

Augstākās tiesas spriedums nav pārsūdzams un ir stājies galīgā spēkā.

Šis jau ir otrais lēmums, kur KP konstatēja VAS Latvijas Pasts dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un ko tiesa ir atstājusi spēkā. 2006. gadā KP par konkurenci ierobežojošām darbībām uzņēmumam piemēroja naudas sodu 47 174,12 eiro apmērā.

DB jau vēstījis, ka 2013. gada janvārī AS Itella Information KP iesniedza sūdzību saistībā ar Rēzeknes novada pašvaldības 2012. gadā rīkoto iepirkumu, kurā LP savai meitas sabiedrībai SIA Mailmaster esot nodrošinājis vēstuļu sūtīšanu par ievērojami zemāku cenu nekā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas noteiktais universālā pasta pakalpojuma tarifs. Tādēļ pērnā gada nogalē konkurences uzraugs par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu uzlika LP 12 tūkst. eiro naudas sodu, ko uzņēmums nolēma apstrīdēt tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS “Latvijas Pasts” meitasuzņēmums SIA “Mailmaster” sācis ieviest Latvijā vēl neierastu pasta sūtījumu piegādes servisu - mājas pakomātus.

Jaunais pakalpojums nodrošinās iespēju klientiem saņemt jebkādu pasta un kurjerpasta sūtījuma vai internetveikala pirkuma piegādi speciālā mājas pakomātā, kas uzstādīts pie klienta mājas. Šāda veida serviss ir jauns risinājums ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā.

Strauji pieaugot kurjerpasta sūtījumu apmēram, nepieciešams domāt par to, kā sūtījumus piegādāt klientam maksimāli ērtākā veidā, un mājas pakomāti ir viens no šādiem risinājumiem, saka SIA “Mailmaster” valdes loceklis Gatis Ģērmanis, paskaidrojot, ka šobrīd ir uzsākta rezervācija mājas pakomātu uzstādīšanai, bet reāli piegādes ar mājas pakomāta starpniecību tiks uzsāktas augustā.

G.Ģērmanis piebilst, ka īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem, kuri regulāri izmanto internetveikalu pakalpojumus, bieži saņem, piemēram, mājas piegādes pārtikai.

Komentāri

Pievienot komentāru