Jaunākais izdevums

Algu kāpums Latvijā lielā mērā saistāms ar akūto darbaspēka trūkumu, novērojis platformas Your Move dibinātājs un vadītājs Jānis Kreilis. Viņš gan arī secina, ka kāpums nav vienmērīgs - tieši «lielās» algas kāpj straujāk nekā «mazās», taču tas ļauj uz atgriešanos dzimtenē mudināt tieši prasmīgā darba darītājus.

Viņš norāda, ka migrācijas kontekstā algu kāpums ir nozīmīgs - LU Diasporas un migrācijas pētījumu centra veiktajos pētījumos apmēram 50% no potenciālajiem remigrantiem norādījuši 1000 eiro neto kā minimālo mēnešalgu, lai vispār apsvērtu atgriezties Latvijā. Savukārt, 1500 eiro jau liktu apdomāt atgriešanos aptuveni 75%.

«Minimums ir vismaz 1000 eiro uz rokas, un tā ir summa, kuru norāda vismaz puse no darba meklētājiem. Savukārt, speciālists ar vismaz piecu gadu pieredzi vēlas saņemt aptuveni 1300 līdz 1500 eiro uz rokas. Tas neattiecas uz IT nozari, jo tajā ir vēlme saņemt vismaz 2000 eiro un vairāk,» paskaidro J.Kreilis.

J.Kreilis pozitīvi vērtē nesenās izmaiņas Darba likumā, kā rezultātā darba sludinājumos ietverta informācija par gaidāmo atalgojumu. «Piemēram, ASV un Lielbritānijā norādīt aptuveno algu sludinājumā ir jau ierasta prakse, kas palīdz ietaupīt darba ņēmēja un darba devēja laiku. Algu norādīšana arī padara darba tirgu caurspīdīgāku. Tas ir īpaši svarīgi remigrantiem, kuri nevar izsekot izmaiņām darba tirgū, esot ārzemēs, un bieži vien dzīvo ar maldīgiem vai novecojušiem priekšstatiem par to, cik Latvijā var saņemt,» norāda Your Move dibinātājs.

Viņaprāt, tas arī neļauj darba devējam izmantot darba ņēmēja nezināšanu. «Tas līdzsvaro spēku samēru, jo darba devējiem var būt pieejami pētījumi un dati par atalgojumu, kas nav pieejami darba ņēmējam. Potenciāli izmaiņas var mazināt arī ēnu ekonomiku. No otras puses raugoties, uzņēmumiem tas ir papildu slogs sakārtot atalgojuma politiku. Izmaiņas arī saasina konkurenci par darbaspēku uzņēmumu starpā, ļaujot darbiniekus vienkāršāk «pārpirkt». Ieguvēji varētu būt lielākie un spēcīgākie uzņēmumi,» uzskata J.Kreilis.

Pirmajā pastāvēšanas gadā platforma Latvijā atgriezusi aptuveni 20 remigrantus. Pārsvarā šie cilvēki atraduši darbu IT un saistītajās nozarēs. Tāpat darbā iekārtoti IT speciālisti, kas darbojas finanšu nozarē, interjera dizaineri, spēļu izstrādātāji, būvniecības darbinieki, eksporta vadības speciālisti, pārdošanas vadītāji. Pārsvarā - biroju darbinieki.

J.Kreilis uzsver, ka platforma Your Move vēl ir jauna. «Pirms gada mums nebija 10 000 darba piedāvājumu, tāpēc kāds varēja sev atrast kaut ko atbilstošu, bet kādam bija jāpagaida. Mums ir jāaug lielākiem, jāpaplašina sadarbība ar uzņēmējiem,» skaidro J.Kreilis.

Galvenie iemesli, kāpēc remigranti tomēr neatrod darbu Latvijā, ir neatbilstoša kvalifikācija vai algas prasības. «Kaut kāda maza nesakritība ir tirgū. Es domāju, ka mums pašiem ir jāizlīdzina pieprasījums pret to, ko mēs spējam uzrunāt,» norāda J.Kreilis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Šodien notiekošo TEDxRiga ideju forumu var vērot bezmaksas tiešraidē

Lelde Petrāne, 22.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22. novembrī notiek ideju forums TEDxRiga, kurā visas dienas garumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā uzstājas 20 runātāji un mākslinieki, tostarp uzņēmēja un piedzīvojumu meklētāja Olga Kotova, mūziķis Ralfs Eilands, ekonomists un pasniedzējs Arnis Sauka, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs, sabiedriskais aktīvists Jānis Erts, komponists un pianists Platons Buravickis, režisors un scenārists Andris Gauja un citi.

TED kustības nacionālā mēroga ideju forums TEDxRiga ik gadu pulcē dažādu jomu profesionāļus no Latvijas un ārzemēm – zinātniekus, uzņēmējus, radošo industriju pārstāvjus un citus. Septiņu gadu laikā uz TEDxRiga skatuves kāpuši 149 runātāji un mākslinieki. Par TEDxRiga 2019 vadmotīvu izvēlēts “Together” jeb “Kopā”, vēršot uzmanību uz to, ka kopā varam īstenot ko diženāku nekā katrs individuāli.

Visas dienas garumā foruma tiešraidi bez maksas iespējams vērot TEDxRiga mājaslapā 2019.tedxriga.com, kā arī sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku tiešraide būs skatāma Latvijas reģionālajās un augstskolu bibliotēkās: Alūksnes pilsētas bibliotēkā, Bauskas Centrālajā bibliotēkā, Dobeles novada Centrālajā bibliotēkā, Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā, Jelgavas pilsētas bibliotēkā, Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā, Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā, Limbažu Galvenajā bibliotēkā, Madonas novada bibliotēkā, Ogres Centrālajā bibliotēkā, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Saldus pilsētas bibliotēkā, Staiceles pilsētas bibliotēkā, Tukuma bibliotēkā, Valmieras bibliotēkā un Ventspils Galvenajā bibliotēkā, kā arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Pārdaugavas pamatskolas, Latvijas Kultūras koledžas, RTU Arhitektūras fakultātes, Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes, Banku augstskolas, RISEBA un Biznesa augstskolas “Turība” bibliotēkās. Tāpat tiešraidi varēs vērot 15 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras biznesa inkubatoros visā Latvijā, kā arī vairākās kopstrādes telpās: Skola6 radošo industriju centrs, Teikums, TechHub Riga, People Work un OraculeTang Space.

Komentāri

Pievienot komentāru