Atpūta

Atklāj Latvijas paviljona 57. Venēcijas mākslas biennālē nosaukumu un ideju

Lelde Petrāne, 14.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 14. decembrī, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ar īpašu performanci mākslinieks Miķelis Fišers piesaka Latvijas ekspozīcijas nosaukumu Kas slikts var notikt (What Can Go Wrong).

Mākslinieks saka, ka ekspozīcijas nosaukumu katrs var lasīt, kā vēlas – kā izbrīnu, jautājumu vai pareģojumu. Taču tas nemainīs to, ko viņš apņēmies: parādīt, kā dzīve uz Zemes tiek izniekota.

Latvijas paviljona stāsts līdz skatītājam nonāks Miķelim Fišeram raksturīgā veidā - «provokatīvos mākslas darbos, kuros ir mistiskas pasaules, sazvērestības teorijas, ezotērisku piedzīvojumu ilustrācijas, kas izmanto reālajā dzīvē labi pazīstamus nereālus tēlus – ķirzakcilvēkus, citplanētiešus, teiksmainus pusdievus, kā arī dokumentālus personāžus». Latvijas ekspozīcijas apmeklētāji Venēcijā šos tēlus iepazīs kokgrebumos, gaismas-skaņas instalācijā un lielizmēra gleznā.

Kultūras ministre Dace Melbārde skaidro: «Kultūra ir Latvijas stabilākais veiksmes stāsts, un mūsu māksla ir visas valsts zīmols. Līdz ar dalību Venēcijas mākslas biennālē mūsu mākslinieki tiek izcelti un pamanīti starptautiskajā arēnā, jo Venēcijā pasaulē pazīstami kuratori meklē jaunus talantus, savukārt mākslas baudītāji iepazīst valstis caur mākslinieku acīm. Miķelis Fišers ir unikāls Latvijas mākslinieks, kurš smalki spēj apvienot sociālpolitisku ironiju un kritiku laikmetīgās mākslas izpausmēs, vienlaicīgi iekļaujoties tradicionālās mākslas veidos. Tādēļ esmu gandarīta, ka tieši viņš nākamgad pārstāvēs mūsu valsti Venēcijas biennālē, un ceru, ka viņam izdosies izstāstīt Latvijas stāstu 500 tūkstošiem pasākuma apmeklētāju.»

Latvijas ekspozīcijas kuratore Inga Šteimane norāda, ka Fišera unikālie tēli Latvijas paviljonā Kas slikts var notikt sasauksies ar 57. Venēcijas mākslas biennāles kopējo ievirzi, ko kuratore Kristīne Masela (Christine Macel) definējusi biennāles 2017. gada nosaukumā Viva Arte Viva. Masela uzsver, ka 57. Venēcijas mākslas biennāle vēlas no jauna apliecināt un nostiprināt mākslas kā teritorijas unikalitāti, aizsargāt mākslu kā ideālu vietu brīvībai un fundamentālu jautājumu, ko uzdod gan mākslinieks, gan skatītājs, risināšanai.

Otro reizi Latvijas paviljona ekspozīcijas tapšanā Venēcijas mākslas biennālē līdzās Kultūras ministrijas sniegtajam finansējumam kā galvenais atbalstītājs ir iesaistījies ABLV Charitable Foundation.

Venēcijas mākslas biennāle notiek reizi divos gados. 2015. gadā Venēcijas mākslas biennāli apmeklēja 500 000 cilvēku. Latvija Venēcijas mākslas biennālē piedalās kopš 1999. gada. 57. Venēcijas mākslas biennāle norisinās no 2017. gada 13. maija līdz 26. novembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru