Jaunākais izdevums

Lai mazinātu risku, ka kredītus aizņemas iedzīvotāji, kas nespēj tos atdot, Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedri (LNKA) ir vienojušies turpmāk apmainīties ar datiem par klientu uzņemtajām parādsaistībām, informēja LNKA.

Tāpat asociācijas biedri ir lēmuši ieviest Patērētāju tiesību aizsardzības centra prasību kreditētājiem pirms aizdevuma izsniegšanas prasīt no saviem klientiem informāciju par viņu ienākumiem un izdevumiem. Ieviešot abus šos instrumentus, nebanku kreditēšanas sektorā turpmāk tiks veikta pilnīga klientu maksātspējas vērtēšanas procedūra. Paredzams, ka savstarpēju datu apmaiņu asociācijas biedri sāks 1. aprīlī.

«Jau šobrīd asociācijas biedri izmanto dažādus instrumentus maksātspējas pārbaudei. Izmantojot parādu piedziņas datu bāzes, tiek pārbaudīta informācija par to, vai klientam ir aktīvas kavētās pārādsaistības. Nebanku kreditētāji analizē arī iepriekšējo kredītu atmaksas disciplīnu. Sākontēji tiek piešķirti mazāki kredīti, ja kredīts atmaksāts laikā, tad kredītņēmējam pieejama lielāka summa. Ieviešot jaunos instrumentus, nebanku kreditētāji turpmāk veiks pilnīgu maksātspējas vērtēšanas procedūru,» skaidro LNKA vadītāja Baiba Fromane.

Saskaņā ar asociācijas datiem jau šobrīd, izvērtējot klientu maksātspēju, katram otrajam jeb 52% no jaunajiem klientiem aizdevums tiek atteikts.

Asociācijas biedru lēmums paredz, izmantojot SIA Creditinfo Latvija sistēmu, turpmāk savā starpā apmainīties gan ar pozitīvo, gan ar negatīvo informāciju par klientu saistībām. Tas nozīmē, ka nebanku kredītdevējiem būs pieejama informācija gan par klientu aktīvajām saistībām un to apmēriem, gan par kavētājiem maksājumiem, kas ir svarīgi, pieņemot lēmumu par kredīta izsniegšanu.

Līdz ar to vairs nebūs iespējama situācija, ka klients vienlaicīgi varēs aizņemties pie vairākiem nebanku kredītdevējiem, ja viņš to nevar atļauties. Tāpat aizdevēji varēs kontrolēt, lai kredīta summa būtu samērīga ar klienta ienākumiem.

Kā būtisku valsts uzdevumu asociācija šajā jautājumā redz vienota regulējuma izstrādi visiem tirgus dalībniekiem, lai aptvertu arī tos nebanku kreditētājus, kas nav asociācijā. Tādi ir zem 20% no kopējās nebanku kreditēšanas tirgus daļas. Asociācija arīdzan aicina atbildīgās institūcijas veidot vienotu kredītu reģistru, kur būtu pieejama informācija arī par citiem finanšu tirgus dalībniekiem un citiem datiem, piemēram, informācija ieņēmumu esamību, komunālo rēķinu apmaksas vēsturi, tiesu izpildītāju datiem.

Db.lv jau rakstīja, ka LNKA biedri ir vienojušies, ka līdz brīdim, kamēr valsts izveidos vienotu kredītreģistru, kā arī nodrošinās iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni, asociācijas biedri neizsniegs kredītus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem. Tāpat noteikts, ka līgumsoda apmērs nepārsniedz 100% no pamatparāda, kas ietver gan aizdevuma pamatsummu, gan komisijas maksu par tā izsniegšanu.

Pēdējo mēnešu laikā EM regulāri rīko darba grupas sanāksmes, lai ieviestu likumdošanu nozares sakārtošanai. «Lai izvairītos no situācijas, ka cilvēks, kurš sākotnēji paņem nelielu kredītu, pēc neilga laika attopas, ka viņa manta tiek izūtrupēta, ir jāregulē maksājumus abās grupās – gan tos, kas ir saistīti ar maksājumu apkalpošanu tad, kad kredīts tiek maksāts laikā, gan tad, kad tiek piemērotas sankcijas. Un diemžēl viss maksājumu spektrs ir jāiekļauj likumdošanā, jo Latvijā šajā jomā ir redzamas milzu pārmērības,» norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

LNKA patlaban apvieno 12 nebanku kredītdevējus, pārstāvot uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās tirgus daļas Open Credit, SMS Credit, Vivus LV, VIA SMS, Icredit.lv, Kredīts 7, Kredīts 365, Crediton.lv, Finanza, Green credit, E-finance.lv, Iespēju kredīts, Latvijas Ātro kredītu devēju asociācija un Ātrais.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ļoti liela daļa klientu, kuri dzīvo ārpus Rīgas, ātros kredītus vairs nevarēs paņemt

Kredītu salīdzināšanas platformas Altero.lv vadītājs Artūrs Kostins, 05.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4. oktobrī Saeima 3. lasījumā pieņēma negaidītus grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL), kas kredītu devējiem plāno noteikt vērienīgus ierobežojumus attiecībā uz kopējo kredītu izmaksu, atmaksas kartību un to reklamēšanu.

Saeimas dalībnieki šajos grozījumos saskata pozitīvu ievirzi, jo būtībā tiek ierobežotas maksimālās procentu likmes nebanku un ātro kredītu jomas aizdevējiem. Pašlaik PTAL nosaka kredītu kopējo izmaksu griestus līdz 0,25%, tātad efektīvās gada procentu likmesgriesti ir robežās ir 149% (termiņiem virs mēneša). Šobrīd tika nolemts par samazinājumu līdz 0,07% dienā, kas attiecīgi ir 25,55%. Taču šādiem likuma grozījumiem diemžēl būs arī pretējs efekts un cietīs patērētāji.

Grozījumu pieņemšana jāskatās daudz plašākā mērogā, jo izmaiņas skars ne vien pašus klientus un aizdevējus, bet arī citus uzņēmumus un, iespējams, pat pašvaldības. Lielu ietekmi uz pārmaiņām jutīs mazie kredītdevēji, kuri finansēja augstas riska grupas klientus, jo viņi paši piesaista finansējumu par gana lieliem procentiem. Tas nozīmē, ka, samazinot procentu likmes, daži no uzņēmumiem vienkārši izbeigs savu darbību un nespēs apkalpot klientus. Vēl daļa aizdevēju, iespējams, turpinās darbību, taču viņiem nāksies krietni pārskatīt savu piedāvājumu. Piemēram, klientiem piedāvājot iespēju aizņemties ar mazākām procentu likmēm uz ilgāku termiņu. Šādos apstākļos aizdevēji varēs apkalpot krietni mazāku klientu skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsu dzīves ir piepildītas ar nebeidzamām kārdinājumu un iespēju jūrām, kurās mēs bieži atrodamies iekšējā cīņā ar to daļu no sevis, ko varētu nosaukt par "iekšējo kāmīti". Šis neapmierinātais grauzējs mūsu prātos nepārtraukti meklē vairāk — jaunāko tehnoloģiju, lielāku mājokli, augstāku stāvokli darbā. Šāda nebeidzama ilgošanās var viegli novirzīt mūsu uzmanību un enerģiju no pašreizējā brīža un tā, kas mums jau ir, tādējādi radot apburto loku, kurā mēs esam pastāvīgā neapmierinātības un meklējumu stāvoklī. Bet kā mēs varam apmācīt sevi atbrīvoties no šīs iekšējās balss, kas mudina mūs nepārtraukti gribēt vairāk un vairāk? Apzināšanās un mērķtiecīga pieeja savu vēlmju pārvaldīšanai var būt atslēga, kā panākt iekšējo mieru un apmierinātību ar to, kas mums jau ir. Izpētot dažādas stratēģijas, kā apmācīt un nomierināt savu iekšējo "kāmīti", mēs varam atklāt ceļu uz dzīvi, kas piepildīta ar lielāku apmierinātību, mazāk materiālām vajadzībām un dziļāku pateicību par ikdienas dzīves brīnumiem.

Atrodiet pamata cēloni

Pirmais solis, lai apturētu savu iekšējo "kāmīti", ir saprast, kāpēc tas vispār pastāv. Bieži vien mūsu vēlmes izriet no dziļākām emocionālām vajadzībām vai sabiedrības spiediena. Varbūt jūs meklējat atzinību, cenšaties turēt līdzi saviem vienaudžiem vai mēģināt aizpildīt emocionālu tukšumu? Pārdomājot šos jautājumus, tas var palīdzēt atklāt jūsu sajūtu pamatcēloņus.

Praktizējiet apzinātību un pateicību

Apzinātība māca mums dzīvot tagadnē un novērtēt to, kas mums pašlaik ir. Praktizējot apzinātību, jūs varat novērot savas domas un vēlmes, saprotot, ka tās ir īslaicīgas un nenosaka jūsu būtību. Pateicība iet roku rokā ar apzinātību. Sāciet rakstīt pateicības žurnālu un regulāri pierakstiet lietas, par kurām jūtaties pateicīgs. Šī prakse pārorientē jūsu uzmanību no tā, kas trūkst, uz jau esošo pārpilnību jūsu dzīvē.

Komentāri

Pievienot komentāru