Jaunākais izdevums

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien, 10.oktobrī, pasludinājusi ka Latvijā bāzēto Islandes kapitāla aviokompāniju «PrimeraAir Nordic» par maksātnespējīgu, liecina «Firmas.lv» pieejamā informācija.

Par maksātnespējas procesa administratoru iecelts Vents Lamsteris.

«PrimeraAir Nordic» pieteikumu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniedza pagājušā nedēļā. Tiesa pieteikumu vērtēja rakstveida procesā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka «Primera Air» finanšu problēmu dēļ no 1.oktobra pārtraukusi reisus.

«Ši ir skumja diena visiem »Primera Air« darbiniekiem un pasažieriem. Pēdējo mēnešu laikā kompānija neatlaidīgi centās nodrošināt ilgtermiņa finansējumu lidsabiedrībai. Nespējot vienoties ar mūsu banku par īstermiņa finansējumu, mums nebija citas iespējas kā iesniegt bankrota pieteikumu,» atzina «Primera Air».

Aviokompānijā skaidroja, ka «pēdējos divos gados vairāki neparedzēti neveiksmīgi notikumi būtiski ietekmēja »Primera Air« finanšu stāvokli. 2017.gadā uzņēmums bija spiests pārtraukt izmantot vienu lidmašīnu nopietnu korozijas problēmu dēļ un bija spiests segt visas atjaunošanas izmaksas, tādēļ ciešot vairāk nekā desmit miljonu eiro zaudējumus».

Savukārt šis gads sācies «fantastiski ar mūsu zemo cenu tālo reisu projektu, izmantojot pilnīgi jauno »Airbus 321neo« floti, tomēr būtiska lidmašīnu piegādes kavēšanās šis sākums izvērtās nestabils un neticami problemātisks - operacionālie jautājumi, vairāku reisu atcelšana, zaudēti ieņēmumi ir tikai dažas no problēmām», piebilsts paziņojumā.

Tajā arī teikts, lai pildītu saistības pret pasažieriem, aviokompānija bijusi spiesta papildus iztērēt vairāk nekā 20 miljonus eiro.

«Izvērtējot potenciālos zaudējumus, kas varētu rasties, kavējoties [lidmašīnu] piegādēm nākotnē, kā arī papildu saistības pret mūsu partneriem un līzinga pakalpojumu sniedzējiem, kā arī ņemot vērā pašreizējos sarežģītos apstākļus lidsabiedrībām zemo cenu un augsto degvielas izmaksu dēļ, mēs esam nolēmuši pārtraukt darbību tagad, (..) nevis turpināt palielināt saistības,» vēsta «Primera Air».

Kompānijā uzsvēra, ka neredz iespēju turpināt darbību bez papildu finansējuma.

Jau ziņots, ka «PrimeraAir Nordic» zaudējumi pagājušajā gadā saruka par 3,3% - no 2,96 miljoniem eiro 2016.gadā līdz 2,86 miljoniem eiro pērn. Savukārt «PrimeraAir Nordic» apgrozījums pieauga par 7,1% - no 89,39 miljoniem eiro 2016.gadā līdz 95,71 miljonam eiro pagājušajā gadā.

Kompānijas vadības ziņojumā norādīts, ka zaudējumi 2017.gadā saistīti ar vienas no deviņām flotē esošās lidmašīnas tehniskajām problēmām, kuru rezultātā nebija iespējams veikt lidojumus. Plānoto lidojumu nodrošināšanai tika nomātas lidmašīnas. Tāpat pērn ievērojami palielinājās degvielas izmaksas.

2017.gadā «PrimeraAir Nordic» parakstīja līgumu par astoņu jaunu «Boeing 737 Max» lidmašīnu iegādi. Lidmašīnas bija plānots piegādāt 2019.-2020.gadā. Bija arī plānots, ka visas jaunās lidmašīnas tiks reģistrētas Latvijā. Uzņēmums ar jaunu lidmašīnu iegādi cerēja uzlabot rentabilitāti.

«PrimeraAir Nordic» ietilpst Islandē reģistrētajā kompānijā «Primavera Travel Group», kas ir viens no lielākajiem ceļojumu aģentūru operatoriem Ziemeļeiropā un Islandē. «PrimeraAir Nordic» nodrošināja pasažieru aviopārvadājumus, galvenokārt pēc ceļojumu aģentūru pasūtījumiem, kā arī uzņēmums nodrošināja lidmašīnu nomas pakalpojumus, to tehnisko uzturēšanu.

Pagājušā gada beigās Latvijā bija reģistrētas septiņas no deviņām «Primavera Travel Group» lidmašīnām.

«PrimeraAir Nordic» reģistrēta 2014.gada maijā. Tās pamatkapitāls ir 35 000 eiro un visas daļas pieder Islandē reģistrētai kompānijai «Primera Air ehf».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien izbeigusi Latvijā bāzētās Islandes kapitāla aviokompānijas "PrimeraAir Nordic" (PrimeraAir") maksātnespējas procesu, liecina paziņojums maksātnespējas reģistrā.

Maksātnespējas procesa izbeigšanas pamatojums ir izpildīts kreditoru prasījumu segšanas plāns.

Kā ziņots, "PrimeraAir" par maksātnespējīgu tika pasludināta 2018.gada 10.oktobrī. Maksātnespējas procesa administrators bija Vents Lamsteris.

"PrimeraAir" no 2018.gada 1.oktobra finanšu problēmu dēļ pārtrauca reisus. "Nespējot vienoties ar mūsu banku par īstermiņa finansējumu, mums nebija citas iespējas kā iesniegt bankrota pieteikumu," toreiz atzina "Primera Air".

"PrimeraAir" zaudējumi 2017.gadā, kas bija aviokompānijas pēdējais pilnais darbības gads, saruka par 3,3% - no 2,96 miljoniem eiro 2016.gadā līdz 2,86 miljoniem eiro pērn. Savukārt "PrimeraAir" apgrozījums pieauga par 7,1% - no 89,39 miljoniem eiro 2016.gadā līdz 95,71 miljonam eiro 2017.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Papildināta - Latvijā bāzētā aviokompānija Primera Air bankrotēja, jo auga par ātru

Egons Mudulis/Zane Atlāce - Bistere, 02.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nozares eksperti kā iemeslu Latvijā bāzētās zemo cenu aviokompānijas Primera Air bankrotam min ilgtspējas trūkumu izvēlētajā attīstības modelī.

«Par daudz izaugsmes, ko nespēja pacelt. Īstermiņā zaudējums Latvijas ekonomikai, bet pieredze rāda, ka vieta tukša nepaliek,» par kārtējo upuri gaisa pārvadājumu jomā, kur valda asa konkurence, norāda aviācijas eksperts Tālis Linkaits. Viņš arī atzīmējis, ka pērn Latvijā bazētajā kompānijā bija 113 darbinieki, 95 milj. eiro apgrozījums, bet 1,5 milj. eiro samaksāti nodokļos.

Par lēmumu uzsākt bankrota procedūru Primera Air paziņoja jau pirmdien.1.oktobrī pilotiem un stjuartiem adresētajā kompānijas lidojumu vadītāja izsūtītajā epastā. Tajā kā viens no iemesliem šādam iznākumam minētas augstās izmaksas. Proti, jauno Airbus lidmašīnu piegāžu aizkavēšanās likusi lidaparātus nomāt, izmaksām kļūstot pārāk augstām. Savukār Airbus piegāžu kavēšanās saistīta ar problēmām dzinēju ražošanā, vēstīja Bloomberg. Primera vairāku mēnešu ilgie centieni sameklēt ilgtermiņa finansējumu nevainagojās panākumiem, līdz ar ko tai nav bijusi cita izvēle, kā vien uzsākt bankrota procedūru.

Komentāri

Pievienot komentāru