Pasaulē

Avoti: Sākotnējās analīzes liecina par EgyptAir lidmašīnā notikušu sprādzienu

LETA--DPA, 24.05.2016

Jaunākais izdevums

Vidusjūrā nokritušās lidsabiedrības EgyptAir lidmašīnas pasažieru mirstīgo atlieku sākotnējās analīzes norāda uz lidmašīnā notikušu sprādzienu, paziņoja ar izmeklēšanu saistīti informācijas avoti.

Informācijas avoti Ēģiptes vadītajā izmeklēšanas komitejā atklāja, ka līdz šim ir atrastas tikai nelielas ķermeņa daļas. Tajās nav konstatēti bojājumi nokļūstot ūdeni, kas liecina, ka lidmašīna ir sadalījusies gaisā.

Tiek veiktas DNS analīzes, lai identificētu bojāgājušos.

Jau vēstīts, ka Ēģiptes varasiestādes paziņojušas, ka lidmašīna pirms pazušanas nenovirzījās no kursa un neveica nekādus straujus pagriezienus. Grieķijas aizsardzības ministrs iepriekš apgalvoja, ka lidmašīna pagriezusies 90 grādus pa kreisi, tad veikusi 360 grādu pagriezienu pa labi un tad iegāzusies jūrā.

Ēģiptes bruņotie spēki piektdien informēja, ka lidmašīnas atlūzas un pasažieru personīgās mantas atrastas 290 kilometrus uz ziemeļiem no Aleksandrijas.

Ēģiptes civilās aviācijas ministrs Šerifs Fatijs paziņojis, ka «teroristu uzbrukums» ir ticamāks cēlonis nekā tehniskas kļūmes rašanās.

EgyptAir pasažieru lidmašīna Airbus A320 ar 66 cilvēkiem izlidoja no Parīzes uz Kairu trešdienas naktī un vēlāk, jau atrodoties virs Vidusjūras Ēģiptes gaisa telpā, pazuda no radaru ekrāniem. Līdz šim atrastas dažas lidmašīnas atlūzas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ceļā no Parīzes uz Kairu pazudusi EgyptAir pasažieru lidmašīna ar 66 cilvēkiem

LETA, 19.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes aviosabiedrības EgyptAir pasažieru lidmašīna ar 66 cilvēkiem, kas lidoja no Parīzes uz Kairu, ir pazudusi no dispečeru radaru ekrāniem, ceturtdien paziņoja EgyptAir savā Twitter kontā.

Sākotnēji tika ziņots, ka lidmašīnā bijuši 69 cilvēki - 59 pasažieri un 10 apkalpes locekļi.

Reisa MS804 lidmašīna Airbus A320-232 bija izlidojusi no Parīzes trešdienas vakarā plkst. 23.09 pēc vietējā laika (plkst. 0.09 ceturtdien pēc Latvijas laika).

Kontakti ar lidmašīnu pārtrūka plkst. 2.45 pēc Kairas laika ( plkst.3.45 pēc Latvijas laika), kad lidmašīna atradās Ēģiptes gaisa telpā 11 000 metru augstumā.

Līdz pazušanas brīdim lidmašīna bija nolidojusi 16 kilometrus Ēģiptes gaisa telpā.

Lidmašīnā bija 56 pasažieri, tai skaitā viens zēns un divi zīdaiņi, kā arī septiņi apkalpes locekļi un trīs apsardzes darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Avoti: Pazudusī EgyptAir pasažieru lidmašīna nogāzusies Vidusjūrā

LETA--AFP/DPA, 19.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazudusī Ēģiptes aviosabiedrības EgyptAir pasažieru lidmašīna ar 66 cilvēkiem nogāzusies Vidusjūrā, paziņojušas Ēģiptes Civilās aviācijas ministrijas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Noskaidrots, ka lidmašīna nav nolaidusies tuvējās lidostās, norādīja amatpersonas.

Informācijas avots Grieķijas civilās aviācijas sistēmā aģentūrai AFP atklāja, ka lidmašīna nokritusi Ēģiptes gaisa telpā apmēram 130 jūras jūdžu (apmēram 240 kilometru) attālumā no Grieķijai piederošās Karpatas salas.

«Apmēram plkst.00.29 pēc Griničas laika (plkst.3.29 pēc Latvijas laika), kad tā atradās Ēģiptes gaisa telpā, lidmašīna pazuda no Grieķijas radariem. (..) Tā nogāzās apmēram 130 jūras jūdžu (240 kilometru) attālumā no Karpatas salas,» norādīja informācijas avots.

Amatpersona paziņoja, ka pēdējie sakari ar lidmašīnas pilotu tika uzturēti trīs minūtes pirms lidmašīnas pazušanas un trauksmes signāls nav sūtīts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EgyptAir mehāniķi tur aizdomās par bumbas ievietošanu Ēģiptē nokritušajā Krievijas lidmašīnā

LETA, 29.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par bumbas ievietošanu Sīnāja pussalā Ēģiptē nokritušajā Krievijas lidmašīnā aizdomās tiek turēts Ēģiptes nacionālās lidsabiedrības EgyptAir mehāniķis, kura radinieks ir pievienojies džihādistu grupējumam Islāma valsts, pavēstīja ar lietas izmeklēšanu saistīti informācijas avoti.

Līdz šim Ēģiptes varasiestādes publiski paziņojušas, ka nav atrasti pierādījumi, ka lidmašīnas katastrofu būtu izraisījis tajā ievietots spridzeklis.

Augsta ranga EgyptAir drošības dienesta amatpersona noliedza, ka kāds aviokompānijas darbinieks šajā lietā būtu aizturēts vai tiktu turēts aizdomās. Arī Ēģiptes Iekšlietu ministrija ir noliegusi, ka kāds būtu aizturēts.

Tomēr ar lietas izmeklēšanu pazīstami informācijas avoti atklāja, ka aizturēts lidsabiedrības mehāniķis, kā arī divi lidostas policisti un bagāžas iekrāvējs, kas palīdzējuši mehāniķim ievietot bumbu lidmašīnā.

Uzzinot, ka vienam no tās locekļiem ir lidostā strādājošs radinieks, Islāma valsts rokassomā piegādāju bumbu šai personai, sacīja viens informācijas avots, piebilstot, ka aizdomās turētā radinieks džihādistiem ir pievienojies pirms pusotra gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Lidmašīnas nolaupītājs pieprasījis tikšanos ar sievu

LETA--DPA/AFP/BBC, 29.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras Larnakas lidostā otrdien nolaidusies lidmašīna ar vairāk nekā 80 cilvēkiem, kas tikusi nolaupīta, paziņojusi Kipras policija.

Nolaupītājs atbrīvojis visus pasažierus, izņemot trīs, un gūstā joprojām atrodas arī četri lidmašīnas apkalpes locekļi, paziņojis Ēģiptes aviācijas ministrs Šerifs Fatijs.

Viņš norādīja, ka drošības apsvērumu dēļ sīkāku informāciju nevar atklāt.

Aviokompānija EgyptAir iepriekš ziņoja, nolaupītājs paturējis gūstā četras personas, kas nav Ēģiptes pilsoņi, un apkalpi.

Gūstā palikušo pasažieru identitāte pagaidām nav zināma.

Nolaupītājs vēl nav nācis klajā ar skaidrām prasībām un sarunas ar viņu turpinās, atklāja Fatijs, piebilstot, ka vēl nav arī noskaidrots, vai sprāgstvielu josta, ar ko viņš draudējis, ir vai nav īsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras policija arestējusi vīrieti, kurš bija nolaupījis lidmašīnu ar vairāk nekā 80 cilvēkiem, paziņojis Kipras valdības preses pārstāvis.

Nolaupītājs tikko ticis aizturēts, sociālajā vietnē Twitter pavēstīja Kipras valdības pārstāvis Niks Hristodulids, nesniedzot plašāku informāciju. Tikmēr ārlietu ministrs paziņojis, ka lidmašīnas sagrābējs bijis psiholoģiski nestabils.

Vīrietis nokāpa no lidmašīnas trapa un, pacēlis rokas gaisā, padevās pretterorisma policijas darbiniekiem, ziņoja aģentūras AFP korespondents.

Aizturētais vīrietis pēc tam divas minūtes tika pārmeklēts. Policijas darbinieki lidmašīnā vēl nav iegājuši.

Nolaupīto lidmašīnu pirms tam pameta pameta vēl vismaz četri cilvēki. Viens no tiem izrāpās pa pilotu kabīnes logu, pavēstīja aģentūras AFP reportieris. Pārējie lidmašīnu atstāja pa galvenajām durvīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Bombardier no EgyptAir saņem CSeries lidmašīnu pasūtījumu 2,2 miljardu dolāru apmērā

LETA--AFP, 14.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas lidmašīnu un vilcienu ražošanas kompānija «Bombardier» otrdien paziņoja, ka panākusi vienošanos pārdot līdz 24 «CSeries» lidmašīnām Ēģiptes aviokompānijai «EgyptAir» par gandrīz 2,2 miljardiem ASV dolāru (1,8 miljardiem eiro).

Saskaņā ar starp abiem uzņēmumiem noslēgto vienošanos «EgyptAir» pasūtījusi 12 «CS300» lidmašīnas, kā arī saņēmusi iegādes tiesības vēl 12 lidaparātiem, norāda «Bombardier».

1932.gadā dibinātā «EgyptAir» ir vecākā lidsabiedrība Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kas nodrošina lidojumus uz 70 galamērķiem 60 valstīs.

Kā vēstīts, Eiropas aviobūves uzņēmums «Airbus» oktobrī paziņoja, ka iegūs vairākuma akcijas «Bombardier CSeries» lidaparātu programmā.

Vienošanās starp «Airbus» un «Bombardier» nodrošinās iespēju ievērojami samazināt «CSeries» lidaparātu ražošanas izmaksas un izmantot «Airbus» starptautisko klātbūtni tirdzniecības veicināšanai.

Kā ziņots, Latvijas lidsabiedrība «airBaltic» ir noslēgusi līgumu par 20 «CS300» sērijas lidmašīnu piegādi, kļūstot par pirmo lidsabiedrība pasaulē, kas saņēma un sāka lidojumus ar šīs sērijas lidmašīnām. «airBaltic» augustā saņēma septīto no 20 pasūtītajām «CS300» lidmašīnām. Paredzēts, ka līdz gada beigām «airBaltic» flotē būs kopumā astoņi «CS300» gaisa kuģi. Savukārt atlikušās lidmašīnas plānots saņemt līdz 2019.gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ēģiptes lidmašīnas un kuģi atraduši pasažieru personīgās mantas un daļu atlūzu 290 kilometrus uz ziemeļiem no Aleksandrijas,» sociālajā vietnē Facebook pavēstīja bruņoto spēku pārstāvis.

Grieķijas aizsardzības ministrs Pans Kammens savukārt preses konferencē paziņoja: «Pirms dažām stundām [Ēģiptes varasiestādes] mūs informēja, ka meklēšanas operācijas apvidū ir atrasts ķermeņa fragments, divi sēdekļi, kā arī viens vai vairāki bagāžas priekšmeti.»

Acīmredzami apstiprinot lidmašīnas katastrofu, Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi izteica dziļu līdzjūtību upuru ģimenēm.

Prezidenta kanceleja arī norādīja, ka turpinās notikušā cēloņu izmeklēšana.

Kairā piektdien ieradušies trīs Francijas aviācijas negadījumu izmeklētāji, kā arī aviobūves kompānijas Airbus tehniskais eksperts, lai pievienotos Ēģiptes izmeklētāju komandai, izmeklējot lidmašīnas pazušanas apstākļus un meklējot tās melno kasti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vidusjūrā varētu būt uztverts signāls no EgyptAir lidmašīnas melnās kastes

LETA, 01.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidusjūrā uztverts signāls, kas varētu būt no lidsabiedrības EgyptAir avarējušās pasažierus lidmašīnas melnās kastes, trešdien paziņoja Ēģiptes amatpersonas.

Signālu uztvēris Francijas karakuģis ar akustiskajām sistēmām, kurš meklē nokritušo lidmašīnu, paziņoja Ēģiptes Civilās aviācijas ministrija.

Nedēļas laikā šajā vietā ieradīsies vēl viens kuģis ar robotiem, kas spēj nolaisties jūras dzelmē un izcelt "melnās kastes", piebilda ministrija.

EgyptAir pasažieru lidmašīna Airbus A320 ar 66 cilvēkiem izlidoja no Parīzes uz Kairu naktī uz 19.maiju un vēlāk, jau atrodoties virs Vidusjūras Ēģiptes gaisa telpā, pazuda no radaru ekrāniem. Līdz šim atrastas dažas lidmašīnas atlūzas 290 kilometrus uz ziemeļiem no Aleksandrijas.

Ēģiptes civilās aviācijas ministrs Šerifs Fatijs paziņojis, ka teroristu uzbrukums ir ticamāks cēlonis nekā tehniskas kļūmes rašanās.

Komentāri

Pievienot komentāru