Jaunākais izdevums

Baltais nams otrdien paziņoja, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija nesadarbosies ar demokrātu kongresmeņu uzsākto impīčmenta izmeklēšanu pret viņu, un nosauca šo izmeklēšanu par «konstitucionāli spēkā neesošu».

Astoņas lappuses garā vēstulē demokrātu līderiem, kuru parakstījis Baltā nama advokāts Pats Čipolone, tika noraidīta Pārstāvju palātā uzsāktā impīčmenta izmeklēšana par to, vai Tramps ļaunprātīgi izmantojis savu amatu, mēģinot Ukrainā panākt korupcijas izmeklēšanu, lai kaitētu viņa potenciālajam vēlēšanu sāncensim Džo Baidenam.

«Prezidents Tramps nevar ļaut savai Administrācijai piedalīties šajā partejiskajā izmeklēšanā šajos apstākļos,» teikts vēstulē.

«Jūsu izmeklēšanai trūkst jebkāda leģitīma konstitucionāla pamata, jebkādas godīguma šķietamības, vai pat viselementārākās pienācīga procesa aizsardzības,» teikts šajā vēstulē.

Baltais nams paziņoja, ka īpaši iebilst pret faktu, ka Kongresa apakšpalātā netika sarīkots oficiāls balsojums par impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu.

Šāds balsojums «nekad nav noticis», reportieriem sacīja Trampa administrācijas augsta amatpersona, kas apsūdzēja demokrātus par to, ka viņi «vienkārši rīkojušies uz preses konferences pamata».

Par impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu pret Trampu bija paziņojusi Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi preses konferencē.

Demokrāti uzstāj, ka oficiāls balsojums Pārstāvju palātā nebija vajadzīgs, jo impīčmenta process ir tikai agrīnā stadijā, kas ir ekvivalenta pierādījumu vākšanai apsūdzības izvirzīšanai. Tikai pēc tam demokrāti aicinātu balsot par impīčmenta procesu.

Baltā nama lēmums nozīmē, ka nevienam Trampa administrācijas loceklim nebūs ļauts liecināt Kongresā šajā izmeklēšanā un viņi ignorēs pavēstes uz šādu liecību sniegšanu.

Vēstulē arī bija izteikts aicinājums demokrātiem izbeigt šo impīčmenta izmeklēšanu, ņemot vērā tās daudzos trūkumus.

Izmeklēšanas centrā ir trauksmes cēlēja ziņojums, kurā apgalvots, ka Tramps telefonsarunā 25.jūlijā mēģinājis pārliecināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ka Ukrainas Ģenerālprokuratūrai jāizmeklē gāzes ieguves kompānijas «Burisma Holdings» darbība.

Šī uzņēmuma padomes loceklis bija Hanters Baidens, kura tēvs Džo Baidens, būdams ASV viceprezidents, pārraudzīja attiecības ar Ukrainu. Džo Baidens, pēc pašreizējiem aptauju datiem, ir iespējamākais republikāņa Trampa pretinieks no Demokrātu partijas nākamā gada ASV prezidenta vēlēšanās. Tramps paudis aizdomas, ka Baidenu ģimene guvusi nelikumīgus labumus no saiknēm Ukrainā.

Ir bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu.

Tā kā Tramps esot izdarījis spiedienu uz Ukrainu nolūkā kaitēt Baidena kampaņai par izvirzīšanu par prezidenta amata kandidātu, 24.septembrī Kongresa apakšpalātā tika ierosināta impīčmenta izmeklēšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV viceprezidents un viens no favorītiem cīņā par demokrātu Baltā nama nomināciju Džo Baidens trešdien aicināja veikt prezidenta Donalda Trampa impīčmentu, norādot, ka Tramps «nodevis» Savienotās Valstis.

«Lai pasargātu mūsu konstitūciju, mūsu demokrātiju, mūsu pamata godīgumu, ir jāveic viņa impīčments,» atbalstītājiem mītiņā Ņūhempšīrā sacīja Baidens, pievienojoties citiem demokrātu Baltā nama pretendentiem, kas jau iepriekš pauduši šādu nostāju.

«Viņš šauj caurumus konstitūcijā, un mēs nevaram pieļaut, ka viņš tiek cauri sveikā,» piebilda Baidens.

Kā liecina sabiedriskās domas aptauja, ko izplatījis Trampam pamatā simpatizējošais telekanāls «Fox News», 51% vēlētāju vēlas, lai tiktu veikts Trampa impīčments, atstādinot viņu no amata. Atbalsts šai idejai sasniedzis līdz šim nebijuši augstu līmeni, norāda telekanāls.

Vienlaikus Tramps neizrāda, ka būtu gatavs pakļauties demokrātu uzsāktajai impīčmenta izmeklēšanai par spiediena vēršanu pret Ukrainu, lai radītu kaitējumu Baidenam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmo reizi nokļuvis uz ietekmīgā ASV ziņu žurnāla "Time" vāka, ceturtdien paziņojot par žurnāla starptautiskās versijas jaunā numura vāka varoni, pavēstīja izdevums.

Žurnāla starptautiskās versijas jaunā numura centrālā tēma ir Zelenska stāvoklis situācijā "starp Putinu un Trampu".

Izdevums pēta jautājumu par to, kā bijušais komēdijas žanra mākslinieks tiek galā ar valsts galvas lomu, kad ir ticis ierauts "pasaules lielākajā politiskajā drāmā".

Izdevums pēta Zelenska darbības situācijā, kad ASV prezidentam Donaldam Trampam "Ukraingeitas" dēļ draud impīčments, kā arī Zelenska stratēģiju sarunās ar Kremli par Donbasu.

Uz "Time" ASV versijas numura vāka būs attēlots Tramps. Šīs izdevuma versijas centrālā tēma būs Trampa iespējamais impīčments.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi septembra beigās nolēma sākt impīčmenta izmeklēšanu pret Trampu saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps 25.jūlijā telefonsarunā ar Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par bijušā ASV viceprezidenta un iespējamā demokrātu 2020.gada prezidenta vēlēšanu kandidāta Džo Baidena un viņa dēla darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps nedēļu pirms šīs sarunas aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju vērtību Rietumvalstīs pēdējo dienu laikā pastiprināti svārstījusi politika, raksta laikraksts Dienas Bizness.

ASV Demokrātu partijas pārstāvji nupat panākuši impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu pret šīs valsts prezidentu Donaldu Trampu. Šādai situācijai sākotnēji bijusi negatīva ietekme uz riska aktīvu vērtību, jo tā sola papildu neskaidrību uz jau aktuālajām bažām par globālo tirdzniecību un ekonomikas izaugsmi. Daudzi tirgus dalībnieki pauž viedokli, ka Donalda Trampa atstādināšana no amata, visticamāk, nenotiks, jo ASV Republikāņu partijai joprojām ir liela ietekme ASV Kongresā (tie kontrolē tā augšpalātu). Politisko risku «tirgošana» parasti ir visai riskanta padarīšana.

Pēdējos gados bieži par politisko drāmu (ASV, Eiropā, Apvienotajā Karalistē utt.) tiek ļoti daudz un skaļi runāts, lai gan gala rezultāts ir bijis vai nu labāks, nekā prognozēts, vai vismaz nav notikusi kāda reāla katastrofa ar ļoti negatīvām sekām. Protams, akciju investoram būtu jāsaprot, ka nākotnē ne viss notiks pēc plāna. Veiksmīgi investori šādos brīžos saglabā kontroli pār savām emocijām, un tas noved pie pareizākiem lēmumiem. Proti, politiku pavada daudz emociju, lai gan bieži vien to ietekme mēdz būt krietni mazāka, ja vien šim apstākļu kopumam nav pievienots fundamentāls ekonomikas vājums (par to gan šobrīd ir bažas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Senāts, kurā vairākums ir republikāņiem, trešdien attaisnoja prezidentu Donaldu Trampu abās impīčmenta apsūdzībās.

Senāts vispirms nobalsoja, ka Tramps nav vainīgs varas ļaunprātīgu izmantošanā, un pēc tam otrā balsojumā - ka viņš nav vainīgs šķēršļu likšanā ASV Kongresam.

Tramps uzreiz pēc balsojumiem paziņoja par uzvaru, un Baltais nams pavēstīja, ka prezidents ir pilnībā attaisnots. Demokrāti savukārt nodēvēja to par "bezvērtīgu netaisnīgas tiesas iznākumu".

Apsūdzības Trampam tika izvirzītas saistībā ar trauksmes cēlāja ziņojumu, ka Tramps jūlijā telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski mēģinājis viņu pierunāt sniegt informāciju par sava politiskā sāncenša Džo Baidena un viņa dēla Hantera darbību Ukrainā. Pastāv bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu personīga politiska labuma gūšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru